Ευθύμης Ρεντζιάς: Ένας ταπεινός «γίγαντας» (vids)

Από superbasket.gr: Ο Ευθύμης Ρεντζιάς έγινε σήμερα (11/01) 40 χρόνων, και ο Ιστορικός του Superbasket κάνει μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν αυτού του «τίμιου γίγαντα».
Πηγή: superbasket.gr
Ευθύμης Ρεντζιάς: Ένας ταπεινός «γίγαντας» (vids)

Μιας «ήρεμης δύναμης» που δεν σήκωσε ποτέ... τη μύτη του. Ενός ανθρώπου που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και σταμάτησε το μπάσκετ σε ηλικία μόλις 30 ετών.

Γεννημένος στα Τρίκαλα και μεγαλωμένος σε ένα κοντινό χωριό (Μεγάλα Καλύβια), ο Ευθύμης αναγκάστηκε να... μεγαλώσει απότομα, επειδή σε ηλικία 14 ετών, έβλεπε τον κόσμο από τα 2,06!

Το μπάσκετ μετατράπηκε σε πρώτη προτεραιότητα. Έτσι, μόλις οι σκάουτερ «μυρίστηκαν» κάτι καλό στο μπασκετικό του ταπεραμέντο, έγινε το... μπαμ! Ο ΠΑΟΚ τον πρόλαβε και τον έφερε στη Θεσσαλονίκη το 1992, πριν καλά-καλά βγάλει μουστάκι!

«Καταραμένα» γόνατα...

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς, έπαιξε 4 χρόνια στον ΠΑΟΚ και συνολικά μία 9ετία στο εξωτερικό (Μπαρτσελόνα, Φιλαντέλφια 76ers, Σιένα, Ούλκερ και Βαγιαδολίδ), πριν ανακοινώσει το πρόωρο «αντίο» από την ενεργό δράση (σε ηλικία 30 ετών), λόγω των καταπονημένων (από τους τραυματισμούς και τα χειρουργεία) γονάτων του!

Αυτός ίσως, ήταν και ο λόγος, που δεν δικαίωσε τις προσδοκίες όλων όσων πίστευαν ότι ο προικισμένος Έλληνας ψηλός, θα αφήσει εποχή! Πάντως, αν και αγωνίστηκε λίγο, κατάφερε πάρα πολλά.

Τα επιτεύγματα

Ως ο κορυφαίος της γενιάς των 76άρηδων, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ παίδων (1993) και «τρέλανε» το ΝΒΑ με τις εμφανίσεις του, ως ΜVP και παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μουντομπάσκετ των εφήβων (1995).

Την επόμενη χρονιά επελέγη στον πρώτο γύρο του ντραφτ (νο23) και μέχρι την προπέρσινη ανάδειξη του Αντετοκούνμπο, κατείχε τα πρωτεία της υψηλότερης επιλογής Έλληνα μπασκετμπολίστα.

Ακόμη αναδείχθηκε 5ος Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα με την Εθνική ανδρών. Ενώ ως παίκτης του ΠΑΟΚ, στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας (1995) και «σήκωσε» το πρώτο Κύπελλο Κόρατς (1994).

Στην πενταετή θητεία του στην Μπαρτσελόνα, κατέκτησε άλλο ένα Κύπελλο Κόρατς (1999), 2 πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο Ισπανίας, ενώ ως παίκτης της Ούλκερ, αναδείχθηκε Κυπελλούχος Τουρκίας (2004). Είχε προηγηθεί το πέρασμα από το ΝΒΑ και τους Φιλαδέλφια Σίξερς, με τη φανέλα των οποίων έπαιξε συμπαίκτης με τον μεγάλο Άλεν Άϊβερσον.

Παρά λοιπόν τις τόσες διακρίσεις και τα «λόγια» που ακούγονταν κατά καιρούς για το ταλέντο και την αξία του, ο Ευθύμης Ρεντζιάς δεν «ψήλωσε». Παρέμεινε σεμνός και ταπεινός μέχρι το τέλος της καριέρας του. Μέχρι και σήμερα δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα.

 

 

Διαβάστε ακόμη...