Τρεις "ειδικοί" αναλύουν την "ηλεκτρική θέση" του τέρματος

απο sport24.gr : Από τη στιγμή που η θέση κάτω από δοκάρια εξελίσσεται σε ηλεκτρική για τον ΠΑΟΚ, καλύτερα να πάρουν το λόγο οι "ειδικοί". Τρεις πρώην τερματοφύλακες του ΠΑΟΚ μιλούν στο Sport24.gr γiα την ιδιαιτερότητα της έννοιας "γκολκίπερ" στη συγκεκριμένη ομάδα και σχολιάζουν την αντικατάσταση του Όλσεν με τον Γλύκο.
Πηγή: sport24.gr
Τρεις "ειδικοί" αναλύουν την "ηλεκτρική θέση" του τέρματος

Ο ΠΑΟΚ για ακόμη μία σεζόν αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει δύο τερματοφύλακες κατά την διάρκεια μίας σεζόν και το Sport24.gr έψαξε και βρήκε τρεις πρώην γκολκίπερ του Δικεφάλου για να απαντήσουν σε τέσσερις συγκεκριμένες ερωτήσεις για την "ηλεκτρική" θέση 1. Ντάνι Φερνάντες, Μλάντεν Φορτούλα και Γιάννης Γκιτσιούδης κατέθεσαν, λοιπόν, την άποψή τους, τονίζοντας όλοι, πρώτον, ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη και σημαντική θέση της 11άδας και, δεύτερον, ότι είναι σωστή η απόφαση του Τούντορ να αφήσει προς το παρόν τον Ολσεν στον πάγκο.

"Από τον τερματοφύλακα ξεκινούν και τελειώνουν τα πάντα"

-Eίναι όντως ιδιαίτερη ή θέση του τερματοφύλακα και που εντοπίζεται τις ιδιαιτερότητες;

Ντάνιελ Φερνάντες: "Η θέση του τερματοφύλακα πιστεύω ότι είναι η πιο σημαντική στην ομάδα! Επειδή είναι ο τελευταίος παίκτης πρέπει να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και να οδηγεί σωστά τους αμυντικούς ώστε να εμποδίζουν την μπάλα πριν καν φτάσει στον τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας πρέπει να μεταφέρει την αυτοπεποίθησή του κάθε δευτερόλεπτο μέσα στον αγώνα με τη στάση του, τη γλώσσα του σώματος του, αλλά και τις επεμβάσεις του. Πρέπει να είναι ηγέτης σε όλες τις συνθήκες και να είναι πάντα προετοιμασμένος ψυχολογικά".

Μλάντεν Φορτούλα: "Είναι η πιο δύσκολη θέση. Από τον τερματοφύλακα ξεκινούν και τελειώνουν τα πάντα. Ένα λάθος σε αυτή τη θέση μπορεί να είναι μοιραίο. Χρειάζεται να είναι και δυνατός σαν χαρακτήρας και να έχει αρκετή εμπειρία για να μπορεί να αποδώσει. Ειδικά εάν παίζει σε μεγάλη ομάδα μπορεί να χρειαστεί να επέμβει λίγες φορές κατά την διάρκεια ενός αγώνα, όμως, το κάθε λάθος μετράει πολύ. Είναι πιο δύσκολο για τον τερματοφύλακα όταν αγωνίζεται σε μεγάλη ομάδα. Πρέπει να κουμαντάρει και όλους τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της 11άδας, αλλά και την αντίπαλη ομάδα, να κλείνει τους διαδρόμους. Από τον τερματοφύλακα παίρνει ρυθμό όλη η ομάδα".

Γιάννης Γκιτσιούδης: "Οι ιδιαιτερότητες είναι ότι ο τερματοφύλακας πρέπει να είναι πιο προσεκτικός από τους υπόλοιπους παίκτες. Ο σέντερ φορ, για παράδειγμα, θα χάσει την ευκαιρία, αλλά μπορεί να βάλει στη συνέχεια ένα γκολ και το λάθος να ξεχαστεί. Στον τερματοφύλακα, όμως, μένει, δεν έχουμε το "προτέρημα" και να "φάμε" και να βγάλουμε γκολ. Είναι πολύ σημαντικός ο τελευταίος παίκτης, πρέπει να είναι πάντα ετοιμοπόλεμος και συγκεντρωμένος και να μπαλώνει τα λάθη των αμυντικών. Καθοδηγεί την υπόλοιπη ομάδα".

Η καρδιά, η πρίζα και το 7άρι

-Είναι ηλεκτρική καρέκλα ή θέση 1 στον ΠΑΟΚ και αν ναι που πιστεύεται ότι οφείλεται αυτή ή πίεση;

Ντάνιελ Φερνάντες: "Ο ΠΑΟΚ έχει φανατικούς οπαδούς. Ο τερματοφύλακας πρέπει να ξέρει ότι δεν υπάρχει αύριο και να παίζει με την καρδιά του, γνωρίζοντας ότι αργότερα θα επιβραβευτεί. Ο ΠΑΟΚ περιμένει να κερδίσει παιχνίδια από τον τερματοφύλακα. Μου λείπει αυτή η πίεση, ήταν το καλύτερο συναίσθημα στην καριέρα μου που έπαιζα στον ΠΑΟΚ".

Μλάντεν Φορτούλα: "Είναι μία θέση στην οποία δεν μπορείς να κάνεις λάθη, είσαι στην "πρίζα" συνέχεια. Δεν θα το έλεγα ότι είναι ηλεκτρική καρέκλα, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος γι' αυτό που συναντήσεις. Είναι γλυκιά η θέση του τερματοφύλακα, ειδικά, όταν παίζεις σε μεγάλη ομάδα, γιατί πρέπει να αποδίδεις. Αν σε έχουν εμπιστοσύνη οι συμπαίκτες σου παίζουν πιο άνετα. Και οι αμυντικοί και όλη η υπόλοιπη ομάδα".

Γιάννης Γκιτσιούδης: "Η θέση είναι, όντως, ηλεκτρική καρέκλα. Εδώ και χρόνια όλο αλλάζουμε τερματοφύλακες. Δεν μπόρεσε να καθιερωθεί κάποιος. Παλαιότερα ήταν σταθερός ο Φορτούλα, μετά εγώ, στη συνέχεια Μιχόπουλος. Ο κόσμος θέλει να βλέπει σταθερότητα. Μέχρι τώρα δεν μπορέσαμε να την βρούμε, όχι γιατί δεν είχαμε καλούς τερματοφύλακες. Απλώς σε αυτή τη θέση είναι πιο πολλές οι ευθύνες. Έχει αλλάξει, φυσικά, και το ποδόσφαιρο σε σχέση με την δική μας εποχή. Τότε ήταν πιο πολλές οι φάσεις για να δείξει κάποιος ότι είναι καλός ενώ τώρα δεν είναι έτσι. Όπως και να έχει η σταθερότητα χρειάζεται οπωσδήποτε σε έναν τερματοφύλακα. Είναι καλύτερα να είναι πάντα στο "7", παρά μια φορά στο "10" και μία στο "5".

Μιλώντας για γκάφες...

-Θέλουμε να θυμηθείτε μια δύσκολη εμπειρία σας από το πέρασμα σας από τον ΠΑΟΚ...

Ντάνιελ Φερνάντες: "Είχα βοηθήσει την ομάδα στο Κύπελλο UEFA, αλλά στο επόμενο παιχνίδι με την Λάρισα έκανα ένα μεγάλο λάθος. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη εβδομάδα της καριέρας μου. Έπρεπε να επιστρέψω ισχυρός επειδή ήξερα ότι έπαιζα σε μία ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ. Επόμενος αγώνας ήταν στον Ολυμπιακό και έκανα μεγάλο ματς. Εδειξα σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι στους οπαδούς του ΠΑΟΚ ότι ήμουν σοβαρός. Κερδίσαμε, αλλά για μένα ήταν μία κουραστική εβδομάδα λόγω όσων προηγήθηκαν μετά τον αγώνα με την Λάρισα".

Μλάντεν Φορτούλα: "Τα λάθη μου εγώ τα ξεπερνούσα γρήγορα και προσπαθούσα να τα διορθώσω. Είναι συλλογική η προσπάθεια. Το δύσκολο ήταν όταν χάναμε, γιατί τότε δεν ήταν πολλές οι ήττες. Η πίκρια μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν κατακτήσαμε κι άλλους τίτλους, αλλά τότε ήταν και οι συνθήκες διαφορετικές".

Γιάννης Γκιτσιούδης: "Μετά από κακές εμφανίσεις παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία. Είναι και θέμα ατυχίας καμιά φορά στον τερματοφύλακα. Ο Ολσεν είναι καλός, απλώς, μπορεί να τον είχε καταβάλλει η ψυχολογική κούραση. Αυτό εξαρτάται και από την απόδοση και από τα πολλά παιχνίδια, δηλαδή, την ρουτίνα. Εγώ για παράδειγμα υπήρχαν παιχνίδια που δεν ήθελα να παίξω επειδή αισθανόμουν πριν το ματς τα πόδια μου "200 κιλά", αλλά δεν γινόταν. Από μέσα σου καμιά φορά σκέφτεσαι "αν γίνει κάτι θα την πληρώσω εγώ". Ισως, λοιπόν, ο Ολσεν χρειαζόταν να μείνει εκτός για να ξαναβρεί την φρεσκάδα του".

"Ήταν δίκαιος ο Όλσεν"

-Θεωρείται σωστή τη διαχείριση του Τούντορ με τους Όλσεν-Γλυκο; Επέμενε στο Σουηδό και τώρα λέει μείνε πάγκο, βασικός θα είναι ο Γλύκος...

Ντάνιελ Φερνάντες: "Ο Τούντορ ήταν δίκαιος με τον Ολσεν, του έδωσε ευκαιρίες και είμαι σίγουρος ότι ξέρει ποιο είναι το καλύτερο για την ομάδα. Ο Γλυκός επίσης έχει δουλέψει σκληρά και πιστεύω ότι θα τώρα θα είναι πολύ καλός".

Μλάντεν Φορτούλα: "Για μένα καλά κάνει που θα δώσει ευκαιρία στον Γλύκο. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί κι έτσι θα υπάρξει υγιής ανταγωνισμός. Θα είναι καλό να κάτσει και λίγο ο Ολσεν εκτός για να ηρεμήσει. Εκανε καποια λάθη που κόστισαν. Φαίνεται, πάντως, ότι είναι καλός τερματοφύλακας, αλλά, μάλλον, ακόμη δεν έχει δέσει με το υπόλοιπο σύνολο. Εχει σωματικά προσόντα και κάνει καλές αποκρούσεις, όμως, πάντα κάνει ένα λάθος που στοιχίζει".

Γιάννης Γκιτσιούδης: "Πρέπει να το συζητήσει ο προπονητής με τον παίκτη, να δει αν αισθάνεται καλά. Είναι καθαρά θέμα του Τούντορ με τον Ολσεν. Πρέπει να μιλήσει μαζί του για να μην τον "κάψει". Εκτός εάν ο Ολσεν είναι "ψυχρός". Μπορεί παρά τα λάθη του να θέλει να παίζει. Δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται στα αποδυτήρια. Εμείς σαν φίλαθλοι, πλέον, λέμε ότι καλύτερα τώρα να αγωνιστεί ο Γλύκος. Εγώ έτσι κι αλλιώς προτιμώ τους Έλληνες και μακάρι ο Παναγιώτης να τα καταφέρει. Αρκεί να είναι ταπεινός και να έχει σταθερότητα, γιατί σε κάποια παιχνίδια -ίσως και από υπέρμετρο ζήλο- προσπαθούσε να δείξει κάτι παραπάνω απ' αυτό που μπορούσε. Το πρόβλημα, πάντως, με τους τερματοφύλακες είναι και τακτικό, σε πολλές φάσεις βλέπω την άμυνα μαζεμένη πολύ έξω. Ισως πρέπει να συνεννοούνται καλύτερα".

*Ο Ντάνιελ Φερνάντες έπαιξε στον ΠΑΟΚ από το 2003 έως το 2008, ο Μλάντεν Φούρτουλα από το 1975 έως το 1984 και ο Γιάννης Γκιτσιούδης από το 1985 έως το 1992.

Διαβάστε ακόμη...