Συνειδητά κι απαραίτητα...

Δυο - εκτός - έδρας αγώνες, απόψε με τον ΠΑΣ Γιάννινα και την Κυριακή με τον Λεβαδειακό απομένουν για να πέσει η ... καρό σημαία των αγωνιστικών υποχρεώσεων για το 2014 και για τον ΠΑΟΚ.
Πηγή: novasports.gr
Συνειδητά κι απαραίτητα...

Εναν ΠΑΟΚ, που ξεκίνησε τη σεζόν υπό αρκετή αμφισβήτηση και δυσπιστία ως προς τις δυνατότητές του, εξέπληξε θετικά με τα πρώτα δείγματα γραφής, αμφισβητήθηκε λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων, έδειξε χαρακτήρα, αντέδρασε κάνοντας ένα σημαντικό ταξίδι φιλοδοξιών και στόχων από την ταπεινότητα του καλύτερου δυνατού στον απόλυτο πρωταθλητισμό. Αυτομάτως οι απαιτήσεις κι η πίεση πολλαπλασιάστηκαν, το ίδιο όμως και τα προβλήματα.

Τα πρώτα δύσκολα προήλθαν από τις απογοητεύσεις σ? επίπεδο αποτελεσμάτων, ακολούθησε η σπουδαία και πολυδιάστατη νίκη επί του Ολυμπιακού για να τη διαδεχθούν η ανώμαλη προσγείωση από την Ξάνθη κι ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Europa League. Σε μια κρίσιμη - χρονικά - καμπή της σεζόν και παρά τις σημαντικές απουσίες η ομάδα βρήκε το σθένος, τη δύναμη, τις λύσεις και την τύχη για να τα κάνει όλα πέρα και να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών κόντρα στην Κέρκυρα.

Οι πολλές απουσίες λόγω τραυματισμών, οι αντίστοιχες αναγκαστικές λόγω συσσωρευμένης κόπωσης οδήγησαν την τεχνική ηγεσία σε αλλαγές σε πρόσωπα και σχήμα. Τα βρήκε δύσκολα στο πρώτο ημίχρονο, μπροστά σε λίγους - για τα δεδομένα - της ομάδας και το σημαντικό δεδομένο πως βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας επί σειρά αγωνιστικών, στο δεύτερο όμως με την είσοδο και των Ρατς, Αθανασιάδη παρουσίασε κάτι διαφορετικό και σαφώς πιο αποτελεσματικό.

Προηγήθηκε με τον Περέιρα στο ?58 αλλά στη συνέχεια δέχτηκε πίεση ανάλογη του πρώτου 45λεπτου και ισοφαρίστηκε δώδεκα λεπτά μετά από το Ναγιάρ. Τη λύτρωση έδωσε ο Κάτσε στο ?81 πετυχαίνοντας το τρίτο του φετινό τέρμα, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως την ολοένα και μεγαλύτερη βελτίωσή του σε όλους τους τομείς. Πόζογλου και Περέιρα θα μπορούσαν να είχαν διευρύνει το εύρος της τελικής επικράτησης, όπως κι οι Φαίακες θα μπορούσαν να είχαν ισοφαρίσει στην τελευταία φάση μ? εκτέλεση φάουλ αλλά δοκάρι και Γλύκος σε πρώτο και δεύτερο χρόνο αντίστοιχα είπαν «όχι».

Ο «Δικέφαλος» παρέμεινε πρώτος αντέχοντας στη διαφορετική πίεση που αισθάνεται μια ομάδα όταν την καταδιώκουν από αυτήν που έχει όταν βρίσκεται αυτή στο κατόπι άλλης κι έχοντας ν? αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα. Εδώ και καιρό αντί να κυνηγάει βαθμολογικά, την κυνηγούν.

Αλλά αντέχει, πασχίζει, παλεύει με ότι έχει και δεν έχει κι αυτό έχει τη δική της πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί μεταξύ όλων των άλλων, παραμένει νέα ομάδα που δημιουργεί χαρακτήρα. Ακόμη κι όλες αυτές τις συζητήσεις που γίνονται για τις αδυναμίες της, για το τί χρειάζεται για να μπορέσει να παραμείνει εκεί που είναι μέχρι τέλους η ίδια τις έχει προκαλέσει έχοντας κάνει εντυπωσιακό σπριντ.

Ξεκίνησε δυνατά, έδωσε πολλά και γρήγορα κινδυνεύοντας να μείνει πρόωρα από δυνάμεις και λύσεις και τώρα είναι στη φάση της ... ανακύκλωσης. Επουλώνει τις πληγές της, αντιμετωπίζει τα προβλήματά της για να μπορέσει να βγει πιο δυνατή μέσα από αυτά και με μεγαλύτερη γνώση κι εμπειρία να βγάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τελική ευθεία του έτους που αποχωρεί και να μπει πιο δυναμικά στο νέο για να διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορεί σε πρωτάθλημα και κύπελλο, δηλαδή τίποτα λιγότερο από δυο τίτλους, που έχει χρόνια να γευθεί εξ ου κι η πάρα πολύ μεγάλη «δίψα» κι η αντίστοιχη πίεση από τους φίλους της ομάδας.

Κοινή επίθυμία όλων όσων ασχολούνται μ? αυτήν την ομάδα είναι να διορθωθούν αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος ώστε να μην πάει χαμένη μια ακόμη σεζόν, ιδίως από τη στιγμή που οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές και το έδαφος πρόσφορο για να γραφτεί ... ιστορία.

Ο δρόμος είναι - ακόμη - μακρύς και δύσβατος κι απαιτείται αέναη και καθημερινή προσπάθεια από όλους, χωρίς εγωισμούς. Μπορεί να κουράζει αλλά ταπεινή άποψη του υπογράφοντα είναι πως η φράση «δίχως εγωισμούς» είναι η πλέον καίρια και καθοριστική - και - για το φετινό εγχείρημα.

Η ομάδα βρίσκεται στα Ιωάννινα από χτες - για διαφορετικούς λόγους - δίχως τους Κατσικά, Ρατς, Τζαβέλλα, Δεληγιαννίδη, Μακ, Τζιόλη, Μάρτενς και με ορισμένους από τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην αποστολή να μην είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Με το - εν πολλοίς ανεξήγητο - σίριαλ της παρουσίας φιλάθλων του ΠΑΟΚ στο γήπεδο των «Ζωσιμάδων» να λαμβάνει αίσιο τέλος, το ζητούμενο είναι το θετικό αποτέλεσμα, η τόνωση της αυτοπεποίθησης, η επικράτηση επί μιας ικανής ομάδας κι η συνέχεια σε μια αξιοθαύμαστη πορεία, ειδικά εκτός έδρας με μοναδική παρένθεση τον αγώνα στα Πηγάδια.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη επιχειρηθεί για το αρχικό σχήμα και τα πρόσωπα που θα το πλαισιώσουν μοιάζει εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία, αφού όπως έχει παραδεχτεί δημόσια κι ο κ. Αναστασιάδης οι σχετικές αποφάσεις του ιδίου και των συνεργατών του παραμένουν ανομολόγητες μέχρι και λίγα λεπτά με την άφιξη της ομάδας στο - εκάστοτε - γήπεδο. «Θα κριθεί στη δύναμη», αποφάνθηκε σχετικά ο Παναγιώτης Γλύκος μιλώντας στο «novasports.gr», με ερμηνεία πως τη νίκη θα πάρει η ομάδα που θ? αποδείξει στον αγωνιστικό χώρο ότι τη θέλει περισσότερο και θα μοχθήσει αντίστοιχα για να τα καταφέρει.

Το θέμα της μεταγραφικής ενίσχυσης είναι σ? εξέλιξη και παρότι πέρασε από διάφορα «κύματα» προχωρά. Ωστόσο, όσο περισσότερο ακούγεται ένα όνομα υποψηφίου τόσο λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει να φορέσει τη φανέλα με τον «Δικέφαλο» στο στήθος.

Για το θέμα της ανανέωσης των Κατσικά και Τζανδάρη, απλά ισχύει το ... όποιος δεν έχει μνήμη, δεν έχει και μέλλον. Αντιληπτή και σεβαστή η πρόθεση του καθενός να διαφυλάξει τα συμφέροντα του εαυτού του δίχως όμως να ξεχνά κι έχοντας πάντα συνείδηση της πραγματικότητας Ειδικά στο συγκεκριμένο θα επανέλθω μόλις υπάρξει κάτι οριστικό κι αμετάκλητο επειδή κατ? εμέ το μεγαλύτερο ελάττωμα για έναν άνθρωπο είναι η αχαριστία. Καλή κι απαραίτητη η φιλοδοξία, σε ρεαλιστική βαση όμως και δίχως επιλεκτική μνήμη.

Για τα περί Εθνικής ο τεχνικός του ΠΑΟΚ είχε τοποθετηθεί σχετικά και την παρούσα στιγμή τίποτα σχετικό δεν έχει την παραμικρή σημασία. Δεν είναι η ώρα. Προτεραιότητα έχουν οι δυο αγώνες, σήμερα και την Κυριακή. Οτιδήποτε άλλο λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και κατά συνέπεια δεν ενδιαφέρει.

Και κάτι τελευταίο αλλά και το πιο σημαντικό. Κακώς χάθηκε τόσος χρόνος για το θέμα των χρεών προς το Δημόσιο. Είναι ένας βραχνάς από τον οποίο η ΠΑΕ έπρεπε να έχει απαλλαγεί ... προχτές.

Δεν ενδιαφέρει ο τρόπος, ο νόμος, η παράγραφος, παρά μόνον η ουσία, το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα η αδυσώπητη νομική δίωξη κι αντίστοιχη τιμωρία όλων όσων τα δημιούργησαν. Από τη στιγμή που οι όποιες δεσμεύσεις πολιτικών προσώπων κατά συρροή έχουν αποδειχτεί αναληθείς, να κοπούν οριστικά και αμετάκλιτα οι όποιες σχέσεις, διπλωματικές και μη, με όλους.

Να επιλεγεί ο δρόμος της οριστικής λύσης και να προχωρήσει η ομάδα σε νέα, πλήρως ανεξάρτητα μονοπάτια αναδεικνύοντας την πραγματική της ισχύ κι επιβεβαιώνοντας τις αρχικές δηλώσεις - προθέσεις του μεγαλομετόχου της. Ενας τέτοιος ΠΑΟΚ δεν περιμένει .... Τον περιμένουν και τον παρακαλούν.

Αυτόν οραματίζονται οι περισσότεροι. Αδέσμευτο, ανεξάρτητο, πρωτοπόρο σε όλα, εντός κι εκτός γηπέδου. Ενας τέτοιος ΠΑΟΚ είναι ικανός να συσπειρώσει και πάλι τον κόσμο του γεμίζοντας το γήπεδό του ασφυκτικά. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους ....

Διαβάστε ακόμη...