Ο Τάισον κι η λίστα των… 43!

Από forzaonline.gr: O ΠΑΟΚ ήξερε εκ των προτέρων τι να περιμένει από τον Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα. Αυτό που δεν περίμενε από τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ ήταν να σκοράρει στη δεύτερη επαφή του με την μπάλα!
Πηγή: forzaonline.gr
Ο Τάισον κι η λίστα των… 43!

Κι όμως, ο 35χρονος μεσοεπιθετικός έκανε ένα ονειρεμένο ντεμπούτο με την «ασπρόμαυρη» φανέλα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης μπροστά στα μάτια 20.000 ΠΑΟΚτσήδων. Είχαν περάσει μόλις δύο λεπτά και 29 δευτερόλεπτα από την στιγμή που πάτησε το χορτάρι της Τούμπας. Από την εξαιρετική ενέργεια του Νέλσον Ολιβέιρα η μπάλα βρέθηκε στο δεξί πόδι του Βραζιλιάνου κι από εκεί στα δίχτυα του Γιούρι Λοντίγκιν.

Το πρώτο γκολ του Τάισον στα «ασπρόμαυρα» απέκτησε ιστορικό χαρακτήρα. Όχι, δεν έκρινε κάποια πρόκριση, δεν έδωσε κάποιο τίτλο, αλλά ήταν το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του ΠΑΟΚ σε ντεμπούτο από παίκτη που μπαίνει αλλαγή και μ' αυτό το εντυπωσιακό τελείωμα έγινε ο 43ος ποδοσφαιριστής του «Δικεφάλου», που καταφέρνει να συνδυάσει το ντεμπούτο του με γκολ.

Η λίστα του κλειστού κλαμπ έχει σπουδαία ονόματα που στο πέρασμα του χρόνου έκαναν καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει όμως και πολλούς που τους έφαγε η μαρμάγκα! Η πλειοψηφία είναι Έλληνες, όμως ανάμεσα τους υπάρχουν και 20 ξένοι παίκτες οι οποίοι ήλθαν στη χώρα μας, όπως καλή ώρα ο Τάισον, συνοδεύοντας με γκολ το ντεμπούτο τους. Η σούμα βγάζει 43 ποδοσφαιριστές, που δεν τους λες και λίγους...

Ο ΝΕΟΫΟΡΚΕΖΟΣ ΚΑΙ Ο... ΡΟΜΕΛ

Η αρχή έγινε την σεζόν 1960-61, με τους Απόστολο Βασιλειάδη και Παναγιώτη Σιδηρόπουλο να σκοράρουν στην πρεμιέρα απέναντι στον Απόλλωνα της Καλαμαριάς. Ο Βασιλειάδης σε 188 αγώνες πέτυχε 33 γκολ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, αλλά έφυγε σαν κυνηγημένος καταλήγοντας στη... Νέα Υόρκη, όπου αγωνίστηκε στην ομάδα του «Ελληνοαμερικανικού». Ο Δραμινός στην καταγωγή, Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, ο επονομαζόμενος και ως «Ρόμελ», ήρθε στον ΠΑΟΚ με πολύ καλές συστάσεις από την τοπική Ελπίδα, αλλά η διαδρομή του αποδείχθηκε βραχύβια.

Ο ΠΑΡΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο... ΛΑΡΙΔΗΣ

Στην πρεμιέρα της επόμενης περιόδου (1962-63) ο «Δικέφαλος» συνέτριψε με 4-1 τον Ηρακλή, με τον Αχιλλέα Σαββίδη και τον Χρήστο Ι. Παπαδόπουλο να συνοδεύουν με γκολ την πρώτη εμφάνισή τους με τα «ασπρόμαυρα». Ένας άλλος Αχιλλέας, ο Καλαμαριώτης Ασλανίδης, στα 18 του χρόνια βρέθηκε στην Τούμπα κάνοντας ντεμπούτο με γκολ στις 22/9/1968 απέναντι στον ΟΦΗ (4-1). Το επόμενο γκολ σε ντεμπούτο ποδοσφαιριστή έκρυβε πολύ μυστήριο εξαιτίας ενός γράμματος. Στον ΠΑΟΚ της σεζόν 1969-70 υπήρχαν ο Δημήτρης Παρίδης και ο Αλέξανδρος Λαρίδης. Ο δεύτερος, επιθετικός με μικρή παρουσία για δύο χρόνια, πέτυχε το μοναδικό γκολ με κεφαλιά-ψαράκι στο ντεμπούτο που είχε γίνει στην Κύπρο απέναντι στον Ολυμπιακό Λευκωσίας.

Η περίπτωση του Κώστα Ορφανού είναι εξ ορισμού άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς στη συγκεκριμένη λίστα φιγουράρει μαζί με τον γιο του, Δημήτρη. Ο μπαμπάς ήταν 19 ετών όταν έκανε ντεμπούτο και στην πρώτη του εμφάνιση εναντίον της Καστοριάς βρήκε δίχτυα στο 33ο λεπτό. Ο υιός ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και σκόραρε στο ντεμπούτο του εναντίον της Καβάλας (3-1) για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 1977 ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στις Σέρρες με τα... δεύτερα, λόγω μιας απεργίας των ποδοσφαιριστών της Α' Εθνικής. Ένας ερασιτέχνης, ο Μιχάλης Μαλαξιανάκης, πέτυχε το ένα από τα δύο γκολ στη νίκη (1-2) επί του Πανσερραϊκού.

Στην πρεμιέρα της σεζόν 1979-'80 ο ΠΑΟΚ συνέτριψε με 6-2 την Καβάλα και εκτός από το εντυπωσιακό σκορ το ματς έμεινε χαραγμένο στο μυαλό του Κυριάκου Αλεξανδρίδη, ο οποίος στο ντεμπούτο του πέτυχε το έκτο «ασπρόμαυρο» γκολ.

H ΓΚΟΛΑΡΑ ΤΟΥ ΟΛΙΒΑΡΕΣ

Το καλοκαίρι του 1990 οι «ασπρόμαυροι» υποδέχθηκαν εν χορδαίς και οργάνω τους Μουντιαλικούς, Ιμπραήμ και Χοσάμ Χασάν, με τον δεύτερο να βρίσκει δίχτυα στον αγώνα κυπέλλου εναντίον του Μακεδονικού (4-1).

Με τον αδερφό του, Χρήστο, να έχει σκοράρει ουκ ολίγα γκολ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, ο Θανάσης Δημόπουλος βρέθηκε το 1992 στην Τούμπα και απ' τον ένα χρόνο θα έχει να θυμάται τα δύο γκολ στο ντεμπούτο του απέναντι στον Εορδαϊκό (5-1) για το κύπελλο.

Ο Δημήτρης Πίττας, που όπως δήλωσε κάποια χρόνια αργότερα είχε πάει με το... ζόρι από τον Εθνικό στον ΠΑΟΚ, άνοιξε το σκορ στην ήττα από τον Πανιώνιο (1-2) στο Καυτανζόγλειο, ενώ ο Ιρλανδός Πολ Μπάνον με «το καλημέρα» σκόραρε σε ντέρμπι απέναντι στην ΑΕΚ (2-2) την σεζόν 1987-88. Ο συγχωρεμένος Γιώργος Μητσιμπόνας το καλοκαίρι του 1989 κατέληξε στον «Δικέφαλο» και στο ντεμπούτο του απέναντι στην Αναγέννηση Γιαννιτσών πέτυχε το ένα από τα πέντε γκολ του ΠΑΟΚ.

Ο Μίλαν Λούχοβι συστήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο πετυχαίνοντας δύο γκολ στο ντεμπούτο του (ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή 4-1) την σεζόν 1993-94 και στο αξέχαστο 5-3 απέναντι στην ομάδα του αδερφού του, ο οποίος σκόραρε εναντίον του ΠΑΟΚ, ο Πέρσι Ολιβάρες στο ντεμπούτο του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα πέτυχε το ωραιότερο γκολ από τα πέντε του «Δικεφάλου» με μια βολίδα από τα 40 μέτρα

Ο Γκόραν Μιλάνκο στο σύντομο πέρασμα του πρόλαβε να κάνει ντεμπούτο με γκολ (ΠΑΟΚ-Απόλλων Κρύας Βρύσης 3-0), όπως και ο Ρόμπερτ Ντιμκόφσκι (ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 3-1).

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΚΑΜΠΣ

Ο Πάρις Ζουμπούλης (136 ματς, 43 γκολ) και ο Νίκος Φρούσος (115 ματς, 45 γκολ) συνδύασαν το ντεμπούτο τους με γκολ, ο πρώτος στο ΠΑΟΚ-Καβάλα 4-0 (28/8/94) και ο δεύτερος στο ΠΑΟΚ – Αγερσανί Νάξου 2-0 (10/8/99), δύο μήνες προτού κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης που ξεκίνησε την καριέρα του σκοράροντας σ' ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι (ΠΑΟΚ-Λοκομοτίβ Τιφλίδας 2-0, 30/9/99) το πρώτο από τα 113 γκολ με τον «Δικέφαλο».

Το πιο γρήγορο γκολ σε ντεμπούτο παραμένει από το 2000 αυτό του Πατρίσιο Αλεχάντρο Καμπς. Ο Αργεντινός βρήκε δίχτυα στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης με την ΑΕ Αμπελοκήπων (1-5) για το κύπελλο Ελλάδας και τελείωσε το ματς με δύο τέρματα, κάτι που έκανε και δύο χρόνια νωρίτερα ο Κώστας Κυριακίδης στο Αετός Σκύδρας-ΠΑΟΚ 0-5, όπως και ο Εμπενίζερ Χάγκαν στο ΑΕΛ – ΠΑΟΚ 0-3, που είχε γίνει στο δημοτικό στάδιο της Κοζάνης.

Το χειμώνα του 2004 ο Χρήστος Μαλαδένης σκόραρε στο ντεμπούτο του (ΠΑΟΚ-Πανηλειακός 3-0), όπως και ένας άλλος πρώην Ενωσίτης, ο Βασίλης Λάκης στο ΠΑΟΚ-Ηρακλής (3-0) τον Σεπτέμβριο του 2007.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ «ΚΛ. ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ»

Ο Μάρκος Αντόνιο έπαιξε σε 16 ματς προτού αποχωρήσει λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας και το μοναδικό του γκολ ήταν στο ντεμπούτο απέναντι στον ΟΦΗ (0-2) τον Αύγουστο του 2008. Τον ίδιο αριθμό αγώνων κατέγραψε πέντε χρόνια μετά κι ο Αμπντούλ Καμαρά. Ο Γάλλος επιθετικός σημείωσε μόλις 2 τέρματα στην σύντομη παρουσία του, ωστόσο αυτό που πέτυχε στο ντεμπούτο του απέναντι στον Άρη (2-2) έχει μείνει αξέχαστο.

Γκολ με το καλημέρα και για τον Ζβόνιμιρ Βούκιτς (45 ματς-17 γκολ) στο ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 4-2 (3/3/13), αλλά και τον Ντάνι Χούσεν (11 ματς-1 γκολ) στο ΠΑΟΚ – ΟΦΗ 5-0 (5/2/14), σε ευρωπαϊκό παιχνίδι έκανε ντεμπούτο με γκολ ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (ΠΑΟΚ – Ντινάμο Μινσκ 6-1).

Ο Ευθύμης Κουλούρης, σε μια παραδοσιακά δύσκολη έδρα για τον «Δικέφαλο», τη Ριζούπολη, συστήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο και στα 18 του σημείωσε δύο γκολ στον αγώνα του κυπέλλου κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών (0-3).

Στο άνετο 5-0 επί της Μπρόντμπι ο Γκάρι Ροντρίγκες πέτυχε στο ντεμπούτο του το πρώτο του με τον «Δικέφαλο»., ενώ στην Amsterdam Arena, ο Τζάλμα Κάμπος σκόραρε στο ντεμπούτο του.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ

Οι φίλοι του «Δικεφάλου» θα θυμούνται το εντυπωσιακό γκολ του Γιόσιπ Μίσιτς στο ντεμπούτο του απέναντι στην Παναχαϊκή (5-1), ενώ κι ο Άντρια Ζίβκοβιτς σκόραρε απέναντι στην πρώην ομάδα του, την Μπενφίκα, στο πρώτο παιχνίδι του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Ο Τόμας Μουργκ σκόραρε στο ντεμπούτο (25/10.2020) απέναντι στην ΑΕΚ, ο Μπάμπα Ραχμάν σκόραρε στο πρώτο του ματς στην Ελλάδα κόντρα στη Λαμία και ένα χρόνο αργότερα ο Ζόαν Σάστρε με μια βολίδα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Βόλου.

Διαβάστε ακόμη...