Τάισον, η κλειστή γροθιά στο ρατσισμό!

Από skgsports.gr: Ο Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα έχει ζήσει στο πετσί του την προκατάληψη, έτσι φροντίζει κάθε πανηγυρισμός του να είναι ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού. Όπως, ακριβώς, έκανε και στην Τούμπα, μετά το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
Πηγή: skgsports.gr
Τάισον, η κλειστή γροθιά στο ρατσισμό!

Ο Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα έκανε ονειρεμένο ντεμπούτο με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Η Τούμπα υποδέχθηκε μ' ένα πολύ ζεστό χειροκρότημα το νέο μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ, κι ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ στη δεύτερη μόλις επαφή με την μπάλα σκόραρε στο ντεμπούτο του απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Εκατοντάδες παίκτες έχουν αγωνιστεί με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, λίγοι όμως είναι εκείνοι που έχουν καταφέρει να συνοδεύσουν το ντεμπούτο τους με γκολ κάνοντάς το αξέχαστο; Η λίστα του κλειστού κλαμπ έχει σπουδαία ονόματα που στο πέρασμα του χρόνου έκαναν καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει όμως και πολλούς που τους έφαγε η μαρμάγκα!

Στην περίπτωση του Τάισον, ο Βραζιλιάνος έγινε ο 43ος ποδοσφαιριστής του «Δικεφάλου» που το καταφέρνει και θα' χει να το λέει στα εγγόνια του. Στα 35 του έζησε την αποθέωση στην Τούμπα. Δεν περίμενε αυτό που έζησε το βράδυ της Τετάρτης (18/1) μπροστά στο κοινό του ΠΑΟΚ. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους οπαδούς, που δημιούργησαν αυτή την εκπληκτική ατμόσφαιρα. Είναι απίστευτο!», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, προσθέτοντας τρεις φωτογραφίες, πρώτη – πρώτη ήταν αυτή που τον έδειχνε να πανηγυρίζει με υψωμένο το δεξί χέρι και τη κλειστή γροθιά.

Ύστερα από κάθε γκολ, θα σταματήσει και θα σηκώσει το δεξί του χέρι, με κλειστή γροθιά στον ρατσισμό και στις προκαταλήψεις. Σήμα κατατεθέν που αρέσει σε πολλούς οπαδούς, μάλιστα, ένας φίλος της Ιντερνασιονάλ το έκανε τατουάζ πάνω στο σώμα του!

Πρόκειται για μία από πιο εμβληματικές και ιστορικές χειρονομίες, η οποία προέρχεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό το 1968. Στις 16 Οκτωβρίου, δύο Αμερικανοί Αθλητές, ο Τόμι Σμιθ και ο Τζον Κάρλος σήκωσαν το χέρι τους φορώντας μαύρο γάντι κατά την διάρκεια του Εθνικού ύμνου των ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταχείριση των μαύρων.

Ήταν μια κίνηση που συγκλόνισε τον κόσμο. Το 1968 άλλωστε ο αγώνας των μαύρων Αμερικανών για πολιτικά δικαιώματα βρίσκεται στην κορύφωσή του, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονείται και επικρατούσε αναβρασμός.

Από τα χρόνια στην Ουκρανία, ο Τάισον είχε πέσει θύμα ρατσισμού. Εκείνο το περιστατικό σ' ένα ντέρμπι με την Ντιναμό Κιέβου, τον πονάει ακόμα και σήμερα, αλλά τον έκανε να γίνει ακόμα πιο μαχητικός και να παλεύει με ένα και μοναδικό στόχο, την καταπολέμηση της προκατάληψης απέναντι στους μαύρους. Στο πλευρό του, τότε, είχαν σταθεί ανοιχτά μεταξύ άλλων ο Νεϊμάρ, ο Φερναντίνιο, ο Ντάγκλας Κόστα και άλλοι διάσημοι ποδοσφαιριστές.

Η συγκεκριμένη χειρονομία προστέθηκε στο ρεπερτόριο των πανηγυρισμών του. Επιστρέφοντας στην Ιντερνασιονάλ σκόραρε εναντίον της Φλαμένγκο μέσα στο «Μαρακανά». Δεν το σκέφτηκε. Έσφιξε τη γροθιά του. Υποσχέθηκε ότι θα τον συνόδευε και στους επόμενους πανηγυρισμούς του. Το έκανε και χτες το βράδυ στην Τούμπα.

«Θέλω όλοι όσοι έχουν πέσει θύματα ρατσιστικών επιθέσεων να μην σιωπήσουν, γιατί είναι κάτι που πονάει. Όσοι έχουν υποφέρει από τον ρατσισμό καταλαβαίνουν καλά πόσο πονάει. Προσωπικά δεν θα σιωπήσω ποτέ», είχε πει σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις πριν μπει στο αεροπλάνο και από το Πόρτο Αλέγκρε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα παραμένει ένα άτομο πολύ ευαισθητοποιημένο στα κοινωνικά ζητήματα. Μαζί με την οικογένεια του πραγματοποιούν διάφορες κοινωνικές δράσεις στη γενέτειρά του, το Πελότας, εκεί όπου σκοπεύει να επιστρέψει για να κλείσει την καριέρα του. Δεν φοβάται να τσαλακωθεί. Φορώντας μια φανέλα της Ιντερνασιονάλ με το «10» στην πλάτη μπαίνει στο χωράφι για να μοιραστεί τη δουλειά με απλούς ανθρώπους του μεροκάματου.

Συμμετέχει ενεργά στο κίνημα Black Lives Matter. «Μιλάμε διαρκώς για τον Μάλκολμ Χ και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αλλά ήρθε η ώρα να γίνουμε σαν αυτούς, δυνατοί σαν αυτούς. Ήταν θνητοί όπως εμείς και ό,τι έκαναν, μπορούμε να κάνουμε κι εμείς!! Ο αγώνας συνεχίζεται!», είχε υποστηρίξει τον Ιούνιο του 2020.

Επίσης, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει, είναι πως έχει μάθει να μη μασάει τα λόγια του. «Ξέρω ποιος με επιβουλεύεται και ποιος είναι μαζί μου. Πάντα κουβαλάω αυτή την πληγή. Ας μην είμαι άλλος ένας γ@@@@@μένος μαύρος!», έγραψε στο Instagram στις 17 Φεβρουαρίου του 2022.

«Υπέφερα από τον ρατσισμό στην Ουκρανία. Ένιωσα πώς είναι. Όμως, δεν είμαι μόνο εγώ που υποφέρω. Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν και πάντα θα τους υπερασπίζομαι γιατί το ένιωσα στο πετσί μου. Εδώ και καιρό πανηγυρίζω έτσι. Θέλω όλοι όσοι το έχουν πάθει αυτό να μην σιωπήσουν, γιατί πονάει», έχει πει ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, που όσο διαρκέσει η επαγγελματική του καριέρα θα πανηγυρίζει μ' αυτόν τον τρόπο.

Διαβάστε ακόμη...