Ανατροπή και ντόρτι επί του Άρη (1955)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 4/12/1955, ο ΠΑΟΚ της «Χρυσής Εποχής», υποδέχτηκε στο Σιντριβάνι τον Άρη, σε παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης της περιόδου 1955-1956 ...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Ανατροπή και ντόρτι επί του Άρη (1955)

Ο Δικέφαλος με τον Ούγγρο τεχνικό Έρμαν Χόφμαν στον πάγκο του, συνέτριψε τον συμπολίτη με 4-1, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρισκόταν εκείνη την περίοδο.

Ο αγώνας έγινε σε ένα κατάμεστο από 10.000 θεατές γήπεδο και ο ΠΑΟΚ αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 1ο λεπτό, στη συνέχεια ισοπέδωσε τον αντίπαλό του σκορπώντας φρενίτιδα ενθουσιασμού στις εξέδρες!


Μόλις στο 1ο λεπτό λοιπόν ο Παπουτσόπουλος εκτέλεσε κόρνερ, ο Πρόγιος μπλόκαρε την μπάλα στο αέρα, αλλά πέφτοντας κάτω την έχασε (!), δίνοντας την ευκαιρία στον Κοτσαμπσίδη που είχε προωθηθεί να σκοράρει από πολύ κοντά.

Στο 16' ο μεγάλος Λάμπης Κουιρουκίδης ισοφάρισε σε 1-1 για να πάρει κεφάλι ο ΠΑΟΚ στο σκορ στο 27' με τον Γιεντζή, ο οποίος με συρτό γωνιακό σουτ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνιά του Γκαντίνα.

Ο Δικέφαλος συνέχισε να υπερέχει και στην επανάληψη και έτσι στο 60' μετά από λάθος συνεννόηση ανάμεσα σε Γρηγοριάδη – Παναγούλια, επωφελήθηκε ο Κουιρουκίδης ο οποίος πάσαρε στον Γιεντζή και αυτός έγραψε το 3-1.

Στο 81', ο διαιτητής Σταθάτος καταλόγισε ανύπαρκτο πέναλτι σε βάρος μας, σε ακούσιο χέρι αλλά ο Παπουτσόπουλος που το εκτέλεσε έστειλε την μπάλα άουτ.

Στο 88' σημειώθηκε το πιο ωραίο γκολ της αναμέτρησης, όταν ο Καλογιάννης βρήκε τον Κιουρτζή και αυτός με στριφτό, δυνατό σουτ, έδωσε τη χαριστική βολή στον συμπολίτη.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Τσίντογλου, Καλογιάννης, Κιουρτζής, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης

Άρης: Γκαντίνας, Νανάκος, Παναγούλιας, Γρηγοριάδης, Στεργιώτης, Ποζάνης, Παπουτσόπουλος, Λιακόπουλος, Κοσταμπασίδης, Καλλιοτζής, Παπαγγέλου

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1955–56 υπήρξε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διοργάνωση, καθώς από τις 6 ομάδες που μετείχαν, οι 5 διεκδίκησαν ως το φινάλε τον τίτλο του πρωταθλητή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωταθλητής με τον 5ο της κατάταξης είχαν μόλις 3 βαθμούς διαφορά, ενώ μόνο ο Άρης έμεινε από το ξεκίνημα πίσω στη βαθμολογία. Τελικά τον τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με 4 διαδοχικές ισοπαλίες, για 3η συνεχόμενη φορά και 12η συνολικά.

* Πριν την τελική φάση, η οποία και αποτέλεσε την οριστική μορφή του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, υπήρξαν δύο προκριματικές φάσεις. Αρχικά, από τα πρωταθλήματα των τριών κυρίων ενώσεων, την πρόκριση για την επόμενη φάση κατέκτησαν:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης.

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.

* Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τρεις νέοι όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια όπου μετείχαν συνολικά 14 ομάδες. Οι 7 από τις τρεις μεγάλες πόλεις και άλλες 7 από τα ανά την χώρα περιφερειακά πρωταθλήματα. Από κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην τελική φάση οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης, οι οποίες τελικά ήταν 2 της Αθήνας, 2 του Πειραιά και 2 της Θεσσαλονίκης.

* Το σύστημα αυτό (δύο προκριματικές φάσεις αντί μίας) δεν επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια μέχρι την καθιέρωση της Α' εθνικής. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.


* Ο ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1955-1956, τερμάτισε στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας 29 βαθμούς σε 10 ματς, έχοντας 9 νίκες και 1 ισοπαλία, με τέρματα 31-6.

* Η ομάδα στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος τερμάτισε στην 4η θέση με 20 βαθμούς και τέρματα 13-13

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Βελλιάδης, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Γερούδης, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης, Αρβανίτης, Χαλικάς, Μιγγούσης, Χουρμπουλιάδης, Κιουρτζής

* Στην αρχική εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1955-1956.

Διάκρίνονται όρθιοι από τα αριστερά: Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Κιουρτζής, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης, Γεωργιάδης (έφορος), Έρμαν Χόφμαν (προπονητής). Καθιστοί: Τσίντογλου, Χασιώτης, Πρόγιος, Κεμανίδης, Πετρίδης, Καλογιάννης.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...