Λέο Μάτος: «Τίτλοι τέλους» για ένα σπουδαίο μπακ που λάτρεψε η Τούμπα! (videos)

Από skgsports.gr: Ο Λέο Μάτος ετοιμάζεται να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του! Το επιβεβαίωσε και ο ίδιος με δηλώσεις του, λέγοντας ότι έχει φτάσει στα 37 και δε θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη Βάσκο ντα Γκάμα, ενώ έχει παρθεί η απόφαση να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του που λήγει τον Δεκέμβριο.
Πηγή: skgsports.gr
Λέο Μάτος: «Τίτλοι τέλους» για ένα σπουδαίο μπακ που λάτρεψε η Τούμπα! (videos)

Όπως όλα δείχνουν και αναφέρουν οι συμπατριώτες του, ο 37χρονος πρώην δεξιός μπακ του ΠΑΟΚ αναμένεται να παραμείνει στον οργανισμό της Βάσκο, αποκτώντας ρόλο στο τεχνικό τιμ της ομάδας ή στις μικρότερες ηλιιακά ομάδες του κλαμπ.

Οι Βραζιλιάνοι αναφέρονται και στα σενάρια που κυκλοφόρησαν πριν από λίγο διάστημα σχετικά με την πιθανότητα να αναλάβει πόστο στον ΠΑΟΚ, σε μια ομάδα «που τον έχει ως είδωλο», όπως σημειώνουν στα δημοσιεύματά τους.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής επέστρεψε στο βασικό σχήμα της Βάσκο ντα Γκάμα, μετά τον τραυματισμό του Γκάμπριελ Ντίας, βοηθώντας την ομάδα του και μαζί με τις καλές εμφανίσεις δημιουργήθηκε ένα κλίμα γύρω από την παραμονή του στην ομάδα και την επόμενη χρονιά, όμως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί.

Η καριέρα του Μάτος
Ο Λέο Μάτος μεγάλωσε σ' ένα δύσκολο περιβάλλον, έβλεπε πράγματα που δεν έπρεπε να βλέπει ένα παιδί. Κόσμο να σκοτώνεται μπροστά του, κλέφτες, ξύλο, ναρκωτικά. Το εισιτήριο του λεωφορείου για να πάει στην προπόνηση ήταν 15 ευρώ. Πολλά χρήματα για μια οικογένεια που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να το υποστηρίξει.

Η πρώτη επιλογή του ήταν οι ακαδημίες της Φλαμένγκο, της λαοφιλέστερης ομάδας στη χώρα με πάνω από 39 εκατομμύρια φιλάθλους στη Βραζιλία, που στα μάτια του μοιάζει σε πολλά με τον ΠΑΟΚ. Η μοναδική ομάδα στην οποία συνάντησε παρόμοια πίεση, Στην ομάδα του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπως συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη, ζουν συνεχώς υπό πίεση, όχι μόνο στους αγώνες, αλλά και στις προπονήσεις. «Κερδίζουν και βρίσκονται στον παράδεισο, χάνουν και βιώνουν την κόλαση»!

Κάποια στιγμή η Φλαμένγκο δημιούργησε ένα νέο προπονητικό κέντρο δίπλα στην πιο κακόφημη φαβέλα του Ρίο, τη Χοασίνια, στην οποία ζούσαν σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι. Το βράδυ κοιμόσουν κι άκουγες πυροβολισμούς, περνούσε συνεχώς η αστυνομία. Όλο αυτό συνέβαινε μέχρι τα 14 του. Τότε βρήκε ένα φίλο, ο οποίος του έδωσε το πάσο ενός κωφού για να μπορεί να μπαίνει στο λεωφορείο χωρίς να πληρώνει. «Αν έρθει ο ελεγκτής και σε ρωτήσει κάτι μην απαντήσεις. Κουφός είσαι. Να του δείχνεις την κάρτα», του έλεγε. Έτσι, έφευγε κάθε βράδυ από τους ξενώνες και γύρισε σπίτι.

Έχοντας ξεκινήσει να παίζει μπάλα στις μικρότερες ομάδες της «Φλα», είδε την ομάδα του και έναν από τους εκατοντάδες «μεσάζοντες» Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών να τον στέλνουν στη Νότια Γαλλία το καλοκαίρι του 2004. Υπέγραψε συμβόλαιο με τη Μαρσέιγ μέχρι το 2007, αλλά σ' αυτή την τριετία δεν έπαιξε ούτε μια φορά σε επίσημο παιχνίδι παρά μόνο σε πέντε καλοκαιρινούς φιλικούς αγώνες.

Τον Απρίλιο του 2005 αναγκάστηκε να μαζέψει τα μπογαλάκια του και να επιστρέψει στη Βραζιλία και τη «Φλα», στην οποία αγωνίστηκε ως δανεικός. Επέστρεψε κάποια στιγμή στη Μασσαλία, έκανε κάποιες προπονήσεις με την ΟΜ, ωστόσο γρήγορα έλυσε το συμβόλαιο του για να βρει το... λιμάνι του στον ποταμό Ντνίπρο και την ομώνυμη ουκρανική ομάδα πριν προκύψει η Ελλάδα και ο ΠΑΟΚ.

Πάντως, ο πρώτος του σταθμός στην Ουκρανία ήταν η Τσερνομόρετς, Εκεί έμαθε να προσέχει πολύ τα αμυντικά του καθήκοντα και να παραμένει πιστός στην τακτική. Ό,τι ήξερε μέχρι τότε για την επίθεση, πήγε... περίπατο και άρχισε να εμφανίζεται πιο προσεκτικός, παρότι λόγω του επιπέδου της ομάδας ήταν απαραίτητο το γκολ, αλλά στα μετόπισθεν οι αντίπαλοι έκαναν... πάρτι.

Ο Ρομάν Χριχορτσούκ, ο προπονητής με τον οποίο συνεργάστηκε προτού μεταπηδήσει στη Ντνίπρο, ήταν εκείνος που ουσιαστικά τον άλλαξε. «Βλέπαμε κάθε μέρα βίντεο, μαθαίναμε τακτική, άμυνα, σκεφτόμασταν πως πλέον προτεραιότητα ήταν να ... υψώσουμε ασπίδα και όχι να βγούμε στην επίθεση» έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Λέο Μάτος.

Στη Ντνίπρο, πήγε ο καλοκαίρι του 2014 κι εκεί έκανε τη... μεγάλη αλλαγή στη θέση που αγωνίζεται και την οποία έκανε καριέρα τα τελευταία χρόνια. Με εμπειρίες και από τη μεσαία γραμμή, του έγινε ξεκάθαρο πως η ανάγκη της νέας του ομάδας ήταν μεγάλη στο αριστερό άκρο της άμυνας κι εκεί έπαιξε μέχρι να έρθει στον ΠΑΟΚ και γίνει δεξί μπακ.

Ήταν η πρώτη μεταγραφή με την υπογραφή του Λούμπος Μίχελ, που τον έφερε κρυφά στη Θεσσαλονίκη και τον συμφώνησε τον Μάιο του 2016. Λίγο πριν υπογράψει είχε αρνηθεί αντίστοιχη πρόταση της ΑΕΚ.

Ο Βραζιλιάνος αποτέλεσε κορυφαίο μέλος της ομάδας του νταμπλ και των τριών σερί κυπέλλων, για πολλούς ένα από τα καλύτερα δεξιά μπακ στην ιστορία του «Δικεφάλου», με 168 συμμετοχές και 26 γκολ. Για μας ο κορυφαίος μπακ στα 96 χρόνια ιστορίας του ΠΑΟΚ.

Δίπλα στα μετάλλια από τους τίτλους που κατέκτησε φορώντας την «ασπρόμαυρη» φανέλα, έχει και το μετάλλιο του φιναλίστ του Europa League από την αγωνιστική περίοδο 2014-2015 όταν με την Ντνίπρο αντιμετώπισε τη Σεβίλλη στον μεγάλο τελικό της Βαρσοβίας, ενώ εκτός από τη Φλαμένγκο έχει παίξει επίσης σε ομάδες όπως οι Τομπένσε, Παρανά, Φιγκεϊρένσε και Βίλα Νόβα, όλες στη Βραζιλία.

Ο Λέο Μάτος συνολικά στην καριέρα του

– ΟΜΑΔΑ ΣΥΜ ΓΚΟΛ ΑΣΙΣΤ
1 ΠΑΟΚ 168 26 16
2 Τσερνομόρετς 120 13 16
3 Βάσκο ντα Γκάμα 83 6 6
4 Ντνίπρο 51 3 8
5 Παρανά 21 – 1
6 Φιγκεϊρένσε 7 – –

Διαβάστε ακόμη...