Τα μυστικά του Κοτάρσκι: «Ένας ολοκληρωμένος τερματοφύλακας που δύσκολα βρίσκεις στην αγορά»

Από sdna.gr:«Είναι ο καλύτερος νεαρός τερματοφύλακας στο κροατικό ποδόσφαιρο τα τελευταία δέκα χρόνια!» -
Πηγή: sdna.gr
Τα μυστικά του Κοτάρσκι: «Ένας ολοκληρωμένος τερματοφύλακας που δύσκολα βρίσκεις στην αγορά»

Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι έχει «ξετρελάνει» τους συμπατριώτες του και ένας άνθρωπος που τον γνωρίζει από τα πρώτα του βήματα, αποκαλύπτει τα μυστικά του!
Και το όνομα αυτού; Γκόραν Μπορόμισα. Ο νυν αθλητικός διευθυντής της Ολίμπια Λιουμπλιάνα και μέχρι πρότινος προπονητής τερματοφυλάκων της σλοβενικής ομάδας, ο οποίος έχει θητεύσει στις ακαδημίες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αποτελεί τον πρώτο άνθρωπο που δούλεψε με τον Ντόμινικ Κοτάρσκι και πίστεψε στο ταλέντο και τις δυνατότητες του Κροάτη πορτιέρε του ΠΑΟΚ.

Ο Μπορόμισα μίλησε για τον 22χρονο γκολκίπερ, αποκάλυψε τα μικρά... μυστικά του, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον καλύτερο νεαρό τερματοφύλακα στο κροατικό ποδόσφαιρο τα τελευταία δέκα χρόνια!

«Ήρθε για πρώτη φορά από τη Ζαμπόκ για μερικές προπονήσεις και φάνηκε αμέσως ότι ήταν εξαιρετικό ταλέντο. Πρακτικά από το ξεκίνημά του στη Ντιναμό, έδειξαν ενδιαφέρον οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Πρώτα δήλωσε ενδιαφέρον η Μίλαν και αργότερα ο Άγιαξ. Οι Ολλανδοί ήταν πιο συγκεκριμένοι και έδειξαν πως τον θέλουν περισσότερο.

Ο Ντόμινικ είναι ένας ολοκληρωμένος τερματοφύλακας που είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί στην αγορά. Ξέρει να παίζει με τα πόδια, η αμυντική του φάση είναι εξαιρετική, έχει εκρηκτική δύναμη και είναι ίσως ο πιο ολοκληρωμένος νεαρός τερματοφύλακας στα Βαλκάνια. Θα έλεγα ότι, μετά τον Φιλίπ Λόντσαριτς, είναι το μεγαλύτερο ταλέντο της σχολής της Ντιναμό. Ο Ντόμινικ έχει πολλές ικανότητες, κάποια πράγματα καθορίζονται από το DNA του και γι' αυτό είναι τόσο διαφορετικός από τους άλλους. Είναι ο καλύτερος νεαρός τερματοφύλακάς στο κροατικό ποδόσφαιρο τα τελευταία δέκα χρόνια!».

Για την επιλογή του να πάει στον Άγιαξ από μικρός και το... μέλλον του Κοτάρσκι, ο Γκόραν Μπορόμισα τόνισε: «Το να πάει στον Άγιαξ δεν του έφερε αυτό που περίμενε γιατί εκείνη τη στιγμή ίσως να μην έτοιμος γι' αυτήν την πρόκληση και η αλήθεια είναι ότι δεν έπαιξε... Τώρα είναι στον ΠΑΟΚ, αλλά σίγουρα έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Αυτό θα συμβεί σε δύο ή τρία χρόνια, πιστεύω».

Για το πως ο Κοτάρσκι έφτασε στις ακαδημίες της Ντιναμό, ο Μπορόμισα αποκάλυψε το μυστικό λέγοντας: «Το τμήμα σκάουτινγκ της Ντιναμό έκανε... δουλειά, με επικεφαλής τον καθηγητή σε αυτό τον τομέα, Ιγκόρ Γκάμπριελιτς. Δεν χρειάστηκε κάποιος ειδικός για να καταλήξει στο συμπέρασμα τι είδους ταλέντο ήταν ο Ντόμινικ, φαινόταν τι μπορεί να κάνει κάτω τα από τα δοκάρια και όχι μόνο. Έχουμε αλλάξει ελάχιστα τις μεθόδους προπόνησης στην Ντιναμό, όλα αυτά τα χρόνια και μέσω ειδικών μεθόδων προπόνησης κατάλαβαν όλοι ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ταλέντο. Ειδικά σε ορισμένα σημεία, όπως στο τετ α τετ είναι εξαιρετικός. Είναι πολύ σημαντικό οτι ο Ντόμινικ είναι ένα παιδί με καλό χαρακτήρα και δουλεύει σκληρά κάθε μέρα στην προπόνηση».

Για το πώς ανέπτυξε αυτή την ικανότητα στα πέναλτι, που λέγεται ότι είναι το πιο δυνατό του σημείο; «Όλοι μας οι τερματοφύλακες δούλευαν σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις: από τις θέσεις του σώματος μέχρι το διάβασμα του αντιπάλου. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που πήραμε από την Ολλανδία. Ένας καθηγητής εκεί έκανε μια ολόκληρη επιστημονική μελέτη για τα πέναλτι. Έλαβε υπόψιν κάθε διαφορετική παράμετρο, το συναίσθημα, τη διαίσθηση, το χρώμα της φανέλας του τερματοφύλακα που αποσπά την προσοχή των παικτών... Το χρησιμοποιήσαμε πολύ στην πράξη».

Πόσο πραγματικά βασίζεται ο τερματοφύλακας σε αυτούς τους αλγόριθμους για τους οποίους μιλάτε έναντι της διαίσθησης; «Σίγουρα, τα παιδιά στην εθνική ομάδα είχαν προετοιμαστεί και είχαν αναλύσει τον αγώνα με τη Δανία. Αλλά σίγουρα είναι και θέμα διαίσθησης που χρησιμοποιεί ο τερματοφύλακας όταν αναλύει το πόδι που θα προσγειωθεί ή τη θέση του σώματος του παίκτη που εκτελεί το πέναλτι. Υπάρχει -επίσης- μια μέθοδος όπου ο τερματοφύλακας απλώνει τα χέρια του προκειμένου, μεταφορικά μιλώντας, να μειώσει το οπτικό πεδίο και να μετατοπίσει το κέντρο που εστιάζει ο εκτελεστής, δηλαδή να μειώσει τις πιθανότητες γκολ. Αυτά είναι ψυχολογικά παιχνίδια από τα οποία μπορείς να βγάλεις πολλά κέρδη»

Διαβάστε ακόμη...