Τα «μωρά» του ΠΑΟΚ και τα «μεγάλα παιδιά» των άλλων με ονόματα και αριθμούς!

Από sdna.gr: Ο ΠΑΟΚ είναι και στην πράξη η πιο νεανική ομάδα της Super League, την ώρα που ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός εμπιστεύονται από ελάχιστα έως καθόλου τους νεαρούς ποδοσφαιριστές
Πηγή: sdna.gr
Τα «μωρά» του ΠΑΟΚ και τα «μεγάλα παιδιά» των άλλων με ονόματα και αριθμούς!

Δεν είναι είναι απλώς λόγια του αέρα ή ένα πλάνο που έμεινε... πλάνο. Είναι μία στοχευμένη επιλογή, μία αλλαγή κατεύθυνσης που τηρείται πιστά στο χορτάρι.

Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να αλλάξει φιλοσοφία (με ότι βραχυπρόθεσμο κόστος μπορεί να προϋποθέτει αυτό) και πλέον πορεύεται με τους μικρούς.

Τους δίνει ενεργό ρόλο, πολλά λεπτά συμμετοχής, βασίζεται πάνω τους και ελπίζει να ωριμάσουν, να εξελιχθούν και να κουβαλήσουν την ομάδα στις πλάτες τους, απόφαση εξαιρετικά σπάνια και ριψοκίνδυνη για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό στην Ελλάδα.

Αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα, που έφερε στην δημοσιότητα το διεθνές ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο (CIES), που κάθε εβδομάδα δημοσιεύει έρευνες σχετικές με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Στην τελευταία μελέτη, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που εμπιστεύεται τα νιάτα περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα της Super League.

O Δικέφαλος του Βορρά είναι η δεύτερη ομάδα με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας (πάντα μιλάμε για τους παίκτες που έχουν χρησιμοποιηθεί στο φετινό πρωτάθλημα) που αγγίζει τα 26.4 χρόνια, οριακά μεγαλύτερος από αυτόν του ΠΑΣ Γιάννινα που είναι 26,3.

Πιο γηρασμένες ομάδες του πρωταθλήματος είναι ο Ιωνικός (30,7) και η Λαμία (30), ενώ κοντά στο όριο των 30 ετών και η ΑΕΚ (29,87), ενώ πολύ κοντά σε αυτό το όριο βρίσκονται ο Ολυμπιακός (28,79) και ο Παναθηναϊκός (28,62).

Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έχει δώσει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχές στους παίκτες κάτω των 21 ετών (17,1%), σε μία κατηγορία όπου μόνο μία ομάδα (ΠΑΣ Γιάννινα) εμφανίζει διψήφιο νούμερο (11,8%).

Εντύπωση προκαλεί το απόλυτο μηδέν της ΑΕΚ σε αυτή την κατηγορία και στο... σχεδόν μηδέν (0,2%) του Παναθηναϊκού, δύο ομάδων που δεν δίνουν τόπο στα νιάτα.

Όπως αποδεικνύεται και πάλι από τα νούμερα, ο ΠΑΟΚ δίνει τον μισό χρόνο συμμετοχής (49,3%) σε παίκτες ηλικίας 25 ετών και κάτω, δείγμα της εμπιστοσύνης που δείχνει σε αυτές τις ηλικίες.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Ολυμπιακό είναι 31,4%, για τον Παναθηναϊκό 14,7% και για την ΑΕΚ 12,2%!

Τα πορίσματα είναι πολύ εντυπωσιακά και δείχνουν ότι ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν αποφασίσει να εμπιστευτούν έτοιμους, ώριμους παίκτες, τους οποίους θεωρούν πιο αξιόπιστους για τον σκληρό πρωταθλητισμό, χωρίς να ενδιαφέρονται να βγάλουν την παραμικρή υπεραξία.

Χαρακτηριστικό είναι πως η ΑΕΚ έχει δώσει το 47,1% του χρόνου συμμετοχής σε παίκτες άνω των 30 ετών (!), ποσοστό πολύ κοντινό σε αυτό του Ολυμπιακού (39,9%) και Παναθηναϊκού (37,9%).

Η ποδοσφαιρική τάση έχει αλλάξει στην Ευρώπη εδώ και καιρό, ακόμα και οι τοπ ομάδες εμπιστεύονται όλο και μικρότερες ηλικίες, αφού από την μία μπορούν να διαπλάσουν τους παίκτες ακριβώς όπως τους θέλουν και από την άλλη είναι οι μόνες περιπτώσεις που μπορούν να βγάλουν οικονομική, αλλά και αγωνιστική υπεραξία.

Η Super League, πάντως, παραμένει από τα πιο γηρασμένα πρωταθλήματα του πλανήτη με τις περισσότερες ελληνικές ομάδες να διατηρούν την νοοτροπία που διέπει τους συλλόγους των Εμιράτων που αρέσκονται να γηροκομούν ποδοσφαιριστές, προσφέροντας παχυλά συμβόλαια και ελάχιστη προοπτική.

Που θα πάει; Κάποια στιγμή ίσως καταλάβουν πως στραβός είναι ο γιαλός...

Διαβάστε ακόμη...