Ο κύκλος των χαμένων και κερδισμένων επενδύσεων!

Από paok24.com:Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για το κατά πόσο ο ΠΑΟΚ πρέπει να επενδύσει στα "δικά" του παιδιά,
Πηγή: paok24.com
Ο κύκλος των χαμένων και κερδισμένων επενδύσεων!

δηλαδή στους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στις ακαδημίες του, με αφορμή το... ξεπέταγμα του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη και την πολύ καλή – όσο και πολυάριθμη – παρουσία νεαρών παικτών του Δικεφάλου στις "μικρές" εθνικές ομάδες.

Εάν πάντως ανατρέξει κανείς στους ποδοσφαιριστές που χαρακτηρίστηκαν "επενδύσεις" στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη, δηλαδή παίκτες μικρής ηλικίας για τους οποίους η "ασπρόμαυρη" ΠΑΕ άνοιξε τα ταμεία της και ικανοποίησε οικονομικά τις πρώην ομάδες τους, θα διαπιστώσει πως ελάχιστοι από αυτούς έφεραν χρήματα... πίσω!

Έχουμε λοιπόν και λέμε. Σεζόν 2012-13, η πρώτη του Ιβάν Σαββίδη στο "τιμόνι" του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος δίνει μόλις 20 χιλιάδες ευρώ στον Βατανιακό Κατερίνης και αποκτά τον Δημήτρη Γιαννούλη, ο οποίος εννέα χρόνια αργότερα αποδίδει την επένδυση επί... 500! Από την άλλη, στην Τούμπα έρχεται ο Εγιάλ Γκολάσα από την Μακάμπι Χάιφα έναντι 450 χιλιάδων ευρώ, με τον Ισραηλινό να επιστρέφει δύο χρόνια αργότερα στην πατρίδα του για χάρη της Μακάμπι Τελ Αβίβ στην οποία αγωνίζεται έως σήμερα, ως "ελεύθερη" μεταγραφή!

Σεζόν 2015-16. Ο ΠΑΟΚ δίνει 500 χιλιάδες ευρώ στον Ατρόμητο για να αποκτήσει τον Χάρη Χαρίση, ο οποίος τέσσερα χρόνια αργότερα "μετακομίζει" ως "ελεύθερος" στον Ατρόμητο και αφού στο μεσοδιάστημα αγωνίστηκε ως δανεικός σε Σεντ Τρουίντεν και Κορτράικ, ενώ δίνει 330 χιλιάδες ευρώ στην Σίδνεϊ και αποκτά τον Ελληνοαυστραλό Τέρι Αντόνις, ο οποίος αγωνίστηκε σε μόλις 7 παιχνίδια του Δικεφάλου πριν δοθεί δανεικός στη Φένλο το 2017 μετά από δανεισμούς του σε Βέροια και Γουέστερν Σίδνεϊ.

Την ίδια σεζόν, ο Δικέφαλος φέρνει στην Τούμπα από την Σαράγιεβο τον Γκόικο Τσίμιροτ έναντι 1,3 ευρώ, επένδυση που αποφέρει τα "διπλά" τρία χρόνια αργότερα με την παραχώρηση του Βόσνιου στη Σταντάρ Λιέγης!

Την επόμενη περίοδο, ο ΠΑΟΚ δίνει 300 χιλιάδες στον Ηρακλή τον Δεκέμβριο του 2016 και κάνει δικό του τον Λάζαρο Λάμπρου, ο ωστόσο η επένδυση αποδεικνύεται άκρως αποτυχημένη εάν αναλογιστεί κανείς το ετήσιο συμβόλαιο του Κατερινιώτη αμυντικού (400 χιλιάδες ευρώ). Μετά από δανεισμούς σε Πανιώνιο, Φορτούνα Σιτάρντ, Τβέντε και ΟΦΗ, ο Λάμπρου παραχωρήθηκε το φετινό καλοκαίρι στην Εξέλσιορ έναντι 400 χιλιάδων ευρώ.

Σεζόν 2017-18. Ο Δικέφαλος επενδύει 1,2 εκ. ευρώ για να αποκτήσει τον Δημήτρη Λημνιό από τον Ατρόμητο και δύο χρόνια αργότερα βγάζει σημαντικό κέρδος παραχωρώντας τον στην Κολωνία έναντι 3,3 εκ. ευρώ, ενώ αγοράζει τον Μάρκο Μιχόγεβιτς από την Σαράγιεβο έναντι 300 χιλιάδων ευρώ. Σε αντίθεση με τον πρώτο, ο Βόσνιος στόπερ δεν προσφέρει τα αναμενόμενα και τελικά παραχωρήθηκε στην Γκοζτέπε έναντι 500 χιλιάδων ευρώ, έχοντας προηγηθεί οι δανεισμοί του σε ΟΦΗ και Άουε.

Σεζόν 2018-19. Ο ΠΑΟΚ προχωράει στην χειρότερη – με διαφορά από την δεύτερη – επένδυσή του στην εποχή Ιβάν Σαββίδη. Βγάζει από τα ταμεία του ένα ποσό που κυμαίνεται από 3,5 έως 5 εκ. ευρώ για να φέρει από την Γκρόζνι τον Λέο Ζαμπά, προσφέροντας στον Βραζιλιάνο ένα βασιλικό συμβόλαιο διάρκειας πέντε ετών. Τα υπόλοιπα, είναι (πικρή) ιστορία!

Επένδυση μπορεί να χαρακτηριστεί όμως και η αγορά του Κάρολ Σφιντέρσκι από την Γιαγκελόνια έναντι 2,5 εκ. ευρώ, λόγω της ηλικίας του Πολωνού, ο οποίος φέρνει... επί δύο τα χρήματα πίσω, με τη μεταγραφή του στη Σάρλοτ.

Σεζόν 2019-20. Οι "ασπρόμαυροι" επενδύουν 850 χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσουν τον Ενέα Μιχάι από τον Παναιτωλικό, με τον διεθνή Αλβανό στόπερ να "μετακομίζει" το φετινό καλοκαίρι στη Φαμαλικάο έναντι 200 χιλιάδων ευρώ, ενώ δίνουν 3 εκ. ευρώ στην Κορίνθιανς για να κάνουν δικό τους τον Ντόουγκλας Αουγκούστο.

Πρόπερσι δε, ο ΠΑΟΚ πέτυχε... τζακ – ποτ, δίνοντας 850 χιλιάδες στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τον Νίκα Νινούα και 750 χιλιάδες ευρώ στη Βίκινγκ για τον Νορβηγό Αντριάν Νίλσεν Περέιρα. Ο πρώτος, παραμένει στην Τούμπα δίχως να έχει "πιάσει" ούτε στη Λαμία ούτε στην Ανόρθρωση, ενώ ο δεύτερος παραχωρήθηκε στη Ρόζενμποργκ έναντι 500 χιλιάδων ευρώ, ενώ επένδυση χαμηλού ρίσκου μπορέι να χαρακτηριστεί η απόκτηση του Βλάντιμιρ Μπράντονιτς από τη Ράντνικ έναντι 100 χιλιάδων ευρώ.

Τέλος, τον περσινό Ιανουάριο ο Δικέφαλος έδωσε 3,5 εκ. ευρώ στη Μορεϊρένσε για τον Φιλίπε Σοάρες, επένδυση που ακόμα δεν έχει αποδώσει, ενώ δεν μπορεί να βγει ακόμα ασφαλές συμπέρασμα για τις επενδύσεις στις ικανότητες των Ντομινίκ Κοτάρσκι και Νικολάς Κουαλιάτα, παρότι τα πρώτα δείγματα του προτελευταίου είναι θετικά!

Διαβάστε ακόμη...