14 Σεπτεμβρίου: Ο ΠΑΟΚ δεν ξεχνά τις ρίζες του!

Aπό acpaok.gr: Ο ΠΑΟΚ δεν ξεχνά τις ρίζες του και με αφορμή τη 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ελληνισμού της Μικράς Ασίας , αποτίει φόρο τιμής στα θύματα και στους απογόνους τους.
Πηγή: acpaok.gr
14 Σεπτεμβρίου: Ο ΠΑΟΚ δεν ξεχνά τις ρίζες του!

Στην προσπάθεια να διαφυλάξουμε την ιστορική μας κληρονομιά, σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα ντοκουμέντο για την πρώτη γιορτή της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών.

Η Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών αποτελεί έναν από τους πρώτους συλλόγους προσφύγων στην Ελλάδα, με έτος ιδρύσεως το 1923 και ο ΑΣ ΠΑΟΚ το αθλητικό τέκνο της Ένωσης αυτής.

Έχουμε αναφερθεί στην ημερομηνία ιδρύσεως αλλά και στους σκοπούς του συλλόγου (http://www.acpaok.gr/el/article/7824-san-shmera-15-ianoyarioy-1923:-idryetai-h-enwsh-kwnstantinoypolitwn-(ek)) οι οποίοι αποτυπώνονται στο 1ο άρθρο στην παρακάτω φωτογραφία.

Στην παράγραφο γ) και δ) του άρθρου αποτυπώνεται με ευκρίνεια η φόρτιση και το πολιτικό κλίμα της εποχής. Η αναφορά στο «ανορθωτικό» έργο του κινήματος της 11ης Σεπτεμβρίου είναι έμμεση για την τιμωρία των υπευθύνων της Μικρασιατικής καταστροφής, ενώ ξεκάθαρες είναι και οι προσδοκίες για τον επαναπατρισμό των προσφύγων. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε πως η επέτειο εορτής του συλλόγου θα είναι στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στο 30ο άρθρο στην παρακάτω φωτογραφία.

Οι Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες στην Θεσσαλονίκη, απ΄ τις πρώτες στιγμές της άφιξής τους στον Ελλαδικό χώρο προχωρούν στην αυτό-οργάνωσή τους. Αφενός με σκοπό την αντιμετώπιση των προσφυγικών προβλημάτων, αφετέρου για την διατήρηση δεσμών μεταξύ τους. Έτσι επιτυγχάνουν την διατήρηση μνήμης των πολιτιστικών τους στοιχείων...

Διαβάστε ακόμη...