Football Insider: Η «νοοτροπία Αμπέλ»!

Από skgsports.gr:Πράγματα και θαύματα από τον Πορτογάλο πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ, που βαδίζει ολοταχώς για την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου Copa Libertadores!
Πηγή: skgsports.gr
Football Insider: Η «νοοτροπία Αμπέλ»!

Απίστευτο μα πέρα για πέρα αληθινό, καθώς η Παλμέιρας προκρίθηκε στα ημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης στη Λατινική Αμερική, μετά από ένα επεισοδιακό δεύτερο προημιτελικό κόντρα στην Ατλέτικο Μινέιρο με τρεις αποβολές, που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι (6-5) υπέρ της ομάδας του Αμπέλ Φερέιρα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει το μαγικό ραβδάκι στο Copa Libertadores, το οποίο κατέκτησε «back to back» (2020, 2021) και οδεύει προς το τρίτο στη σειρά. Προσέξτε μια αλληλουχία γεγονότων, που έχουν συμβεί στη φετινή πορεία της Παλμέιρας στη διοργάνωση.

Στον πρώτο προημιτελικό απέναντι στην Ατλέτικο Μινέιρο βρέθηκε στο 47ο λεπτό να χάνει με 2-0. Εκεί μίλησε η «νοοτροπία Αμπέλ» όπως την αποκαλούν στην Βραζιλία. Ένα γκολ στο 52′ από τον Μουρίλο (που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε σημειώσει αυτογκόλ) και ένα γκολ στο 90+2′ από τον Ντανίλο έφεραν το ματς στα ίσια και κράτησαν ζωντανή την υπόθεση πρόκριση.

Η «νοοτροπία Αμπέλ»
Ποια είναι η περίφημη «νοοτροπία Αμπέλ»; Στη Βραζιλία οι οπαδοί της Παλμέιρας ευγνωμονούν τον ΠΑΟΚ που επέτρεψε στον Πορτογάλο να φύγει από την Ελλάδα και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της «Verdao».

Ο Φερέιρα έφυγε σαν φίλος από τη Θεσσαλονίκη και στο Σάο Πάουλο έχτισε τη δική του ομάδα βάζοντας φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην κατάκτηση δύο συνεχόμενων Copa Libertadores.

«Η αντίδραση που βλέπουν οι οπαδοί είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των ποδοσφαιριστών. Έχουμε κατορθώσει να χτίσουμε μια πολύ ισχυρή αγωνιστική νοοτροπία. Είμαστε μια επιτυχημένη ομάδα που αποτελείται από παίκτες οι οποίοι γνωρίζουν ότι αν κάνουν το καλύτερο δυνατό στις προπονήσεις και στα παιχνίδια, ο προπονητής θα αποδεχθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Όλοι ξέρουν ότι είναι ελεύθεροι να κάνουν λάθη στο γήπεδο, γιατί το ποδόσφαιρο αποτελείται από λάθη. Ξέρουν ότι πρέπει να διατηρήσουν και να δώσουν σε κάθε παιχνίδι το καλύτερο από τον εαυτό τους », λέει ο 43χρονος προπονητής, που έχει ένα μότο: Avanti Palestra. Πάμε ομάδα!

Πρόκριση με εννιά παίκτες!
Χτες το βράδυ στο «Αλιάνζ Παρκ» του Σάο Πάουλο η Παλμέιρας είδε έναν από τους βασικούς πυλώνες της, τον Ντανίλο, να παίρνει το δρόμο για τα αποδυτήρια μόλις στο 28ο λεπτό! Παρά την σημαντική απώλεια η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα δεν «λύγισε», ούτε έπεσε «νοκ άουτ» όταν έμεινε με εννέα ποδοσφαιριστές, λόγω της δεύτερης αποβολής στο 82' της αναμέτρησης. Αυτή τη φορά ήταν ο Γκουστάβο Σκάρπα (μεταγραφικός στόχος της Νότιγχαμ) να αποβληθεί με απευθείας κόκκινη κάρτα.
Η Ατλέτικο Μινέιρο έχανε τη μια ευκαιρία πίσω απ' την άλλη και ο Χουλκ ήταν ο μοιραίος παίκτης των φιλοξενούμενων. Το ματς πήγε στην παράταση με τις δύο ομάδες να μην μπορούν να βρουν το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Ετσι σε συνδυασμό με το 2-2 του πρώτου αγώνα (δεν ισχύει το εκτός έδρας γκολ), η πρόκριση κρίθηκε στη... ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι.

Εκεί, δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάρει την πρόκριση η Παλμέιρας, όπερ και εγένετο.

Το σπουδαίο επίτευγμα του Αμπέλ Φερέιρα
Η πρόκριση της Παλμέιρας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα ημιτελικά του Κόπα Λιμπερταδόρες τοποθετεί τον 43χρονο Πορτογάλο τεχνικό στην κορυφή της λίστας των πιο πετυχημένων προπονητών της διοργάνωσης.

Για 59 χρόνια ένας πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, ο Μπέλα Γκούντμαν, είχε το ρεκόρ των συνεχόμενων παρουσιών στα ημιτελικά έχοντας φτάσει δύο φορές (1961, 1962).

Στην Παλμέιρας ήξεραν ποιον έπαιρναν...
Πριν από δύο μήνες σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμπέλ Φερέιρα μίλησε για τον τρόπο που τον επέλεξε η Παλμέιρας, που πλήρωσε κοντά στις 600.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ για να «σπάσει» το συμβόλαιο του και να τον υπογράψει τον Νοέμβριο του 2020.
Η ομάδα του Σάο Πάουλο προτού καταλήξει στον Πορτογάλο προπονητή είχε κάνει τρεις διαδοχικές συνεντεύξεις, μέσω Skype, στο διάστημα της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη!

«Οταν έφτασα στην Παλμέιρας ο κόσμος αναρωτήθηκε γιατί (η ομάδα επέλεξε) εμένα. Όταν έφτασα στη Βραζιλία ήμουν ένας προπονητής χωρίς τίτλους. Ο κόσμος πρέπει να αναρωτήθηκε γιατί πλήρωσαν οι ομάδες για μένα, για έναν προπονητή που δεν είχε τίτλους. Γιατί ένας σύλλογος όπως ο ΠΑΟΚ πήγε στην Μπράγκα και πλήρωσε 3 εκατομμύρια ευρώ; Γιατί η Παλμέιρας πήγε στον ΠΑΟΚ για να πληρώσει το συμβόλαιό μου;», είχε αναρωτηθεί ο Φερέιρα, που έχει ανανεώσει μέχρι το 2024 την συνεργασία του με την βραζιλιάνικη ομάδα και απέρριψε προτάσεις από την Μπενφίκα και τη Λυών, ενώ το όνομα του ακούστηκε και για τον πάγκο της Εθνικής Βραζιλίας.

Διαβάστε ακόμη...