«Βγάζει ηρεμία στο παιχνίδι του ο ΠΑΟΚ, αυτά δίνει ο Κοτάρσκι»

Από paok24.com: Ο ΠΑΟΚ έκλεισε τον κύκλο των φιλικών του αγώνων, με ένα "τεστ" με τον Παναιτωλικό στις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας.
Πηγή: paok24.com
«Βγάζει ηρεμία στο παιχνίδι του ο ΠΑΟΚ, αυτά δίνει ο Κοτάρσκι»

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου επικράτησε με 4-0 του ανέτοιμου, Παναιτωλικού, που ξεκινάει τώρα την προετοιμασία του και πλέον, στρέφει την προσοχή της στους αγώνες με τη Λέφσκι Σόφιας, με τους Αγρινιώτες να "μετακομίζουν" στο Ζλάτιμπορ για τις επόμενες ημέρες.

Ο Γιάννης Αναστασίου, που είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον ΠΑΟΚ και να τον αντιμετωπίσει σαν αντίπαλος, μίλησε αποκλειστικά στο PAOK24 για το πόσο διαφορετικός είναι ο "Δικέφαλος" φέτος, για τα στοιχεία που έβαλε στο παιχνίδι του, για τις αδυναμίες αλλά και τις μεταγραφές.

Ο προπονητής του Παναιτωλικού έδωσε το στίγμα του για το φετινό πρωτάθλημα και στάθηκε στον Ντομινίκ Κοτάρσκι, τον οποίο ο ίδιος γνώριζε εδώ κι αρκετό καιρό...

"Ο ΠΑΟΚ δεν είχε πολλές διαφορές σε σχέση με πέρυσι, από αυτό που είδαμε εμείς στο φιλικό. Ο τερματοφύλακας φαινόταν ότι ήταν καλύτερος με την μπάλα, που σίγουρα είναι ένα πλεονέκτημα για την ομάδα. Χειριζόταν καλά την μπάλα και σε στιγμές που πιέσαμε εμείς τον ΠΑΟΚ, τουλάχιστον οι αποφάσεις κι οι επιλογές του ήταν καλές. Ένα καλό στοιχείο γι' αυτή την περίοδο, είναι ότι ο ΠΑΟΚ είχε μία ηρεμία και μία σταθερότητα στον άξονα, που είναι σημαντικό. Ο Ίνγκασον με τον Κάργα κι ο Αουγκούστο με τον Κούρτιτς έδιναν μία ισορροπία και μία ηρεμία στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Από εκεί και πέρα, ο Κούτσιας μπροστά δείχνει ότι έχει το γκολ. Είναι ένας φορ που προσπαθεί πάντα να γίνει επικίνδυνος και το έδειξε αυτό με τις κινήσεις και με τα τελειώματά του", ανέφερε αρχικά ο προπονητής του Παναιτωλικού και συνέχισε:

"Στα άκρα νομίζω ότι υπάρχει μία αδυναμία, τουλάχιστον αυτοί που έπαιξαν στο φιλικό δεν είχαν αυτό το στοιχείο το απρόβλεπτο, αλλά γενικά ήταν και λίγο δύσκολο το παιχνίδι, γιατί για εμάς ήταν το πρώτο φιλικό και δεν ήμασταν 100% έτοιμοι για να πιέσουμε τόσο τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ έδειξε πολύ πιο ώριμος, πολύ πιο έτοιμος και πολύ συγκροτημένος, που αυτό είναι πολύ σημαντικό γι' αυτή την περίοδο για την ομάδα. Έβγαζε μία ηρεμία στο παιχνίδι του. Δεν είναι εύκολο για κάθε προπονητή και μιλώντας τώρα για τον προπονητή του ΠΑΟΚ, το γεγονός ότι κάθε 3-4 ημέρες έρχονται παίκτες συνέχεια και μπαίνουν στην ομάδα. Δεν είναι εύκολο να δουλέψεις όπως θέλεις, γιατί το ιδανικό θα είναι να τους έχεις όλους στην αρχή, για να μπορέσεις να περάσεις τη φιλοσοφία σου και να δουλέψεις με τους παίκτες που έχεις στο μυαλό σου για να ξεκινήσουν σε αυτά τα παιχνίδια.

Αν κάθε 3-4 ημέρες γίνονται προσθήκες, είναι δύσκολο και χάνεται κάπου η συνοχή, γιατί στην ουσία πρέπει να γυρίσεις πάλι στην αρχή, να λες τα ίδια πράγματα και να μην προχωράς μπροστά. Αυτό που δείχνει ο ΠΑΟΚ, είναι ότι θα πάει για αρχή στη λογική της σιγουριάς και της ασφάλειας που έχει ο προπονητής και γενικά η ομάδα, με αυτούς που είχε τα τελευταία χρόνια και ξέρουν ουσιαστικά τη σημασία αυτών των αγώνων, γιατί είναι κρίσιμα παιχνίδια. Ουσιαστικά, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η νέα χρονιά, γιατί αν δεν υπάρξει επιτυχία, θα υπάρχει γκρίνια, δυσαρέσκεια και μετά θα υπάρχει πίεση μεγάλη και δε νομίζω ότι αυτό βοηθάει τον ΠΑΟΚ και γενικά οποιαδήποτε ομάδα, ειδικά στο ξεκίνημα, να ξεκινάει με προβλήματα".

Όσο για τις μεταγραφές; Ο Γιάννης Αναστασίου ανέφερε πως:

"Όταν οι μεταγραφές δεν έρχονται τη στιγμή που πρέπει στην ομάδα, είναι πολύ δύσκολο για τον προπονητή να προχωρήσει μπροστά και να κάνει τα βήματα που θέλει, όταν κάθε εβδομάδα μπαίνουν παίκτες στο ρόστερ. Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή έχει έναν προπονητή που είναι αρκετά καλός γνώστης του ρόστερ, ξέρει τι μπορεί να πάρει από τον καθένα και το πιο σημαντικό σε αυτή την περίοδο, που καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη, είναι να μπουν παίκτες που πνευματικά θα είναι έτοιμοι να μπορέσουν να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή, γιατί θα είναι σημαντικό σε αυτά τα παιχνίδια να αποφεύγεις τα λάθη. Ο ΠΑΟΚ έδειξε και στο παιχνίδι με εμάς, ότι τα λάθη ξέρει να τα τιμωρεί. Εμείς κάναμε αρκετά ατομικά λάθη και μας τιμώρησαν".

Ο Γιώργος Κούτσιας είναι έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε, ενώ από πέρυσι έχουν μπει στην εξίσωση ο Λύρατζης κι ο Τσιγγάρας. Για τον Έλληνα τεχνικό, το γεγονός αυτό έχει τη δική του σημασία:

"Είμαστε ελληνικές ομάδες, πρέπει να υπάρχει ελληνικό στοιχείο, είναι σημαντικό αυτό. Πέρυσι μπήκαν στο ροτέισον ο Λύρατζης κι ο Τσιγγάρας κι έδειξαν τα παιδιά ότι ανταποκρίθηκαν. Φέτος, τουλάχιστον για τώρα, επειδή θέλει και τύχη μερικές φορές, μετά τον τραυματισμό του Ολιβέιρα παίρνει τις ευκαιρίες ο Κούτσιας. Νομίζω και το στόπερ πίσω, ο Κουλιεράκης, έδειξε πολύ καλά στοιχεία και φάνηκε ότι έχει προσωπικότητα, ταλέντο και ποιότητα. Κάποιες στιγμές πρέπει να τολμήσεις να κάνεις το βήμα, να βάλεις αυτά τα παιδιά. Θα έλεγα ότι σαν λαός δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, γιατί θέλουμε να δούμε τους νέους παίκτες, αλλά αυτόματα θέλουμε να κερδίζουμε κι όλα τα παιχνίδια.

Πολλές φορές αυτοί οι νέοι παίκτες χρειάζονται χρόνο και ειδικά τώρα στην αρχή της σεζόν, ο χρόνος είναι περιορισμένος, καθώς κρίνεται η σεζόν σε μεγάλο βαθμό. Είναι δύσκολο να γίνει σωστή κατανομή κι η άμεση προσαρμογή των νέων στην ενδεκάδα ή να είναι στο ρόστερ. Ο Λύρατζης κι ο Τσιγγάρας έδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν. Τουλάχιστον στα φιλικά, αυτό δείχνει κι ο Κούτσιας και σιγά-σιγά νομίζω ότι έχοντας έναν κορμό Ελλήνων παικτών, μπορεί ο ΠΑΟΚ στο άμεσο μέλλον, να έχει έναν ακόμη μεγαλύτερο κορμό που θα μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση και τις υποχρεώσεις που έχει η ομάδα, γιατί είναι σίγουρα υψηλές. Ακεί και πέρα με τις σωστές προσθήκες και κάποιων ξένων παικτών, θα μπορεί η ομάδα να είναι κάθε χρόνο καλύτερη".

Τον Ντομινίκ Κοτάρσκι τον γνώριζε εδώ και χρόνια. Εξελίχθηκε, δούλεψε και πλέον, καλείται να δείξει την αξία του στον ΠΑΟΚ:

"Τον Κοτάρσκι τον θυμάμαι από όταν ήταν στον Άγιαξ. Όταν ήταν πιτσιρικάς -17 χρονών- τον πήρε ο Άγιαξ και τότε βλέποντάς τον και μιλώντας με τον προπονητή τερματοφυλάκων, μου έλεγε ότι τον πίστευε πολύ κι ότι έχει τρομερά προσόντα, αλλά έπρεπε να βελτιωθεί με τα πόδια. Τουλάχιστον στον Άγιαξ δούλεψε πολύ αυτό το διάστημα, νομίζω έμαθε αρκετά πράγματα και φάνηκε ότι με τα πόδια είναι πολύ καλός κι ήρεμος. Είναι σημαντικό όταν η μπάλα πηγαίνει στον τερματοφύλακα, να μπορεί να ηρεμεί το παιχνίδι και να παίρνει σωστές αποφάσεις. Τουλάχιστον στις στιγμές που εμείς πιέσαμε τον ΠΑΟΚ, είχε σωστές επιλογές κι αποφάσεις. Είναι ένα παιδί νέο, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνονται και μεταγραφές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο ΠΑΟΚ νομίζω αυτό έψαχνε και το βρήκε στο πρόσωπο του Κοτάρσκι.

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει πάρει παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο, σε επίπεδο Α' κατηγορίας παίζοντας βασικός. Από εκεί και πέρα, μετά είναι να κάνει και το επόμενο βήμα. Με την αμυντική συνέπεια και τη σταθερότητα που έχει ο ΠΑΟΚ και που έχει δείξει στα φιλικά, φαίνεται ότι θα είναι 2-3 στιγμές που θα πρέπει να είναι έτοιμος να δώσει τις άμεσες λύσεις στην ομάδα. Αν το καταφέρει αυτό, ο ΠΑΟΚ θα έχει βρει έναν τερματοφύλακα για τα επόμενα χρόνια, που σίγουρα θα μπορεί να στηρίζεται επάνω του".

Όσο για τον Παναιτωλικό; Η στόχευση είναι ξεκάθαρη...

"Εμάς οι στόχοι μας είναι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε πέρυσι. Να γίνουμε καλύτεροι. Η περσινή, ήταν μία μεταβατική χρονιά κι ήταν φυσιολογικό, γιατί προσπάθησε η ομάδα να αποκτήσει μία ταυτότητα και να έχει μία φιλοσοφία στο παιχνίδι της. Ήταν καλό για εμάς που παίξαμε με τον ΠΑΟΚ στο πρώτο φιλικό. Συνήθως στο ξεκίνημα παίζεις με πιο μικρές ομάδες, για να μπορέσεις να χτίσεις σιγά-σιγά, αλλά ήταν μία πρόκληση για εμάς, για να δούμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε κόντρα σε μία ομάδα που είναι πιο έτοιμη και που αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο. Έχουμε κάποια στοιχεία στο παιχνίδι μας από πέρυσι, που τα κρατάμε και μέσα από τις προσθήκες που κάναμε, θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, να παίζουμε ωραίο ποδόσφαιρο, να μας βλέπει ο κάθε φίλαθλος και να κερδίσουμε όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται. Πέρυσι, η ομάδα τερμάτισε στην 9η θέση και θα δούμε αν θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω φέτος".

Τέλος, αναφέρθηκε και στο πρωτάθλημα:

"Το πρωτάθλημα θα είναι πάνω-κάτω το ίδιο. Οι βασικοί διεκδικητές του τίτλου θα είναι ίδιοι. Φαίνεται ότι όλες οι ομάδες έχουν δυναμώσει, αλλά η σεζόν είναι μεγάλη και θα είναι και περίεργη φέτος με τη διακοπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, γιατί θα μείνουν για αρκετό καιρό χωρίς υποχρεώσεις οι ομάδες, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί. Θα είναι σημαντικό να δούμε το πώς θα αντιδράσουν και πώς θα λειτουργήσουν οι ομάδες με τα φορμαρίσματα και με την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται. Οι ομάδες θα έχουν πολλά παιχνίδια σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά αυτές που θα συνεχίσουν στην Ευρώπη και θα είναι πολύ πιεστικό το πρόγραμμα. Θα χρειαστεί και βάθος στο ρόστερ αλλά και τύχη σε κάποιες στιγμές. Νομίζω οι διεκδικητές θα είναι οι ίδιοι. Μπορεί στα φιλικά να βλέπεις κάποιες ομάδες να έχουν πολύ καλό πρόσωπο ή να δείχνουν ένα πρόσωπο που δεν περιμένεις, αλλά το σημαντικό είναι στη διάρκεια του πρωταθλήματος να είμαστε αυτοί που πρέπει, μιλώντας και για την ομάδα μου ειδικότερα".

Διαβάστε ακόμη...