Τιάγκο Ντάντας, το βιογραφικό σου...

Από sdna.gr: «Όταν έφτασα στη Μπάγερν, μου είπαν ότι η θέση μου στα αποδυτήρια είναι δίπλα στον Τόμας Μίλερ. Μπορεί για εσάς να μην είναι τίποτα, αλλά για μένα σήμαινε πολλά....». Πριν φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ο Τιάγκο Ντάντας παραδίδει το βιογραφικό του. Ετών 21!
Πηγή: sdna.gr
Τιάγκο Ντάντας, το βιογραφικό σου...

Ο ΠΑΟΚ «σκάλωσε» με την περίπτωσή του τον Ιανουάριο. Τότε το... φλερτ δεν έγινε γάμος αλλά ο ΠΑΟΚ δεν το ξεπέρασε. Εξάλλου οι ποδοσφαιρικές αδυναμίες δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Και ο Τιάγκο Ντάντας είναι αναμφίβολα μία από αυτές του Ζοσέ Μπότο που δεν πήρε ποτέ τα μάτια του πάνω από τον αρχηγό της εθνικής Ελπίδων της Πορτογαλίας και ποδοσφαιριστή της Μπενφίκα από τεσσάρων ετών. Ναι, σωστά, διαβάσατε!

Σε ένα inside joke ακόμη αναρωτιούνται αν πρώτα άρχισε να μιλάει ή να παίζει μπάλα: «Ξεκίνησα στα τρία μου. Έπαιζα πολύ ποδόσφαιρο στο σπίτι. Πήγα στο σχολείο Simão Sabrosa στο Εστορίλ. Τότε άνθρωποι της Μπενφίκα ρώτησαν τον πατέρα μου αν είναι εφικτό να πάω εκεί για προπόνηση. Και σε ηλικία τεσσάρων, εντάχθηκα στη Μπενφίκα μέχρι και σήμερα...». Από τη μία ο Τιάγκο στην Μπενφίκα και από την άλλη η αδερφή του, Τζοάνα, στην Σπόρτινγκ!

«Πρέπει να το σεβαστώ, είναι στη Σπόρτινγκ, δίνει τα πάντα για τον σύλλογο, τιμά τη φανέλα, αλλά δεν μιλάμε πολύ για ποδόσφαιρο στο σπίτι. Μιλάω με τον πατέρα μου περισσότερο. Έχουμε περάσει τόσο πολύ χρόνο κλεισμένοι σε προπονητικά κέντρα και αφιερώνουμε τόσες ώρες σκεπτόμενοι αποκλειστικά το ποδόσφαιρο, οπότε στο σπίτι πρέπει να μιλάμε για άλλα πράγματα», έχει πει χαρακτηριστικά ο Τιάγκο για την εσωτερική «διαμάχη» με την αδελφή του.

Πλέον έχει συμπληρώσει αισίως 17 χρόνια στους «αετούς». Πριν την αλλαγή της προεδρία στην Μπενφίκα, με τον Ρουί Κόστα να αναλαμβάνει, η παρέα του Τιάγκο του έκανε πλάκα λέγοντάς του ότι είναι περισσότερα χρόνια στην ομάδα και από τον – απερχόμενο – πρόεδρο της ομάδας, Λουίς Φελίπε Βιεΐρα! Και για τους λάτρεις της στατιστικής, ο Φελίπε Βιεΐρα έμεινε στην Μπενφίκα για 17 χρόνια και 257 μέρες, άρα ο Τιάγκο Ντάντας τον έχει ξεπεράσει ήδη!

Κι ας αναγκαζόταν για τουλάχιστον δέκα χρόνια να κάνει 100 χιλιόμετρα συνολικά για να πηγαίνει στις προπονήσεις της Μπενφίκα. «Οι γονείς μου ή οι παππούδες μου με έπαιρναν από το σχολείο και αρχικά με πήγαιναν στο γήπεδο Pupilos do Exército (το προπονητικό δίπλα στο Ντα Λουζ). Όταν αρχίσαμε να ερχόμαστε στο Seixal (το σπίτι των ακαδημιών της Μπενφίκα) υπήρχε ένα βαν που θα μας έφερνε από το Pupilos, αλλά όλα αυτά μέχρι να γίνω 14, μετά άρχισα να έρχομαι με τα ΜΜΜ. Άφηνα το σχολείο, έπαιρνα το τρένο, μετά το λεωφορείο και περπατούσα την υπόλοιπη διαδρομή και ξανά πίσω μετά το τέλος της προπόνησης».

Το έλεγε η καρδούλα του...

Βασικά... «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στους ανθρώπους που είναι μαζί μου. Θέλω να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο». Και γι΄αυτό σύντομα έγινε talk of the town στην Λισαβόνα όταν η Μπάγερν κατέθεσε πρόταση για να τον αποκτήσει παρά το γεγονός ότι ο Πορτογάλος μέσος είχε μόλις μια συμμετοχή με την πρώτη ομάδα!

Η παραχώρηση του Τιάγκο Ντάντας προκάλεσε συζητήσεις, διχόνοιες και διαφωνίες μεταξύ των οπαδών της Μπενφίκα. Ο Ντάντας θεωρούνται (και θεωρείται) ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ιστορία της ομάδας και δόθηκε δανεικός στην Μπάγερν στα τέλη Ιανουαρίου του 2021. Τις φορές που τον προσέγγισαν για το θέμα, ο τότε πρόεδρος της Μπενφίκα άφηνε να εννοηθεί ότι η αποχώρηση του Τιάγκο Ντάντας ήταν πρωτοβουλία του ίδιου του παίκτη και επί της ουσίας είχε «αναγκαστεί» να το δεχθεί προκειμένου να τον κάνει χαρούμενο!

Μάλιστα, ο Βιεΐρα έδειξε δημόσια τα δύο μηνύματα που του έστειλε ο παίκτης, ζητώντας στο ένα να αποδεχτεί την προσφορά των Βαυαρών και στο άλλο ευχαριστώντας τον για τη χειρονομία του: «Ήταν περίπου 11 το βράδυ όταν έμαθα ότι η πρόταση είχε σταλεί. Η Μπενφίκα δέχτηκε και πήγα στη Γερμανία την επόμενη μέρα...».

Πώς όμως εξηγείται το ενδιαφέρον της Μπάγερν για έναν παίκτη που είχε παίξει μόλις ένα παιχνίδι στην πρώτη ομάδα της Μπενφίκα;

«Ήξερα ότι υπήρχε ενδιαφέρον από την πλευρά του Χάνσι Φλικ, στον οποίο είμαι πολύ ευγνώμων για όλα όσα έχει κάνει για μένα. Εμφανίστηκε λίγες μέρες πριν κλείσει η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου (σ.σ του 2021), ήταν νευρικός και ανήσυχος.Ήταν η πρώτη φορά που μου συνέβαινε κάτι τέτοιο... Με είχε ήδη δει ο Φλικ σε διεθνή τουρνουά με τις ομάδες νέων και στην Μπενφίκα. Είχε καλές αναφορές, με ήθελε μαζί του και του είμαι πολύ ευγνώμων γι' αυτό».

Στο Μόναχο δεν έπαιξε πολύ αλλά οι εμπειρίες θα του μείνουν για μια ζωή. Σαν να ωρίμασε! Δεν είναι και λίγο πράγμα, να σου λένε την πρώτη μέρα ότι η θέση σου στα αποδυτήρια θα είναι δίπλα στον Τόμας Μίλερ!

«Δεν νομίζω ότι κάποιος θα αρνιόταν ένα τέτοιο βιογραφικό στα 20. Ήταν ευκαιρία να έχω αυτή την εμπειρία, χρησίμευσε στο να ωριμάσω πολύ, να ζήσω μόνος έξω από το σπίτι και να γευθώ τίτλους που δεν τους έχουν κατακτήσει πολλοί παίκτες. Έχω τα μετάλλια κρεμασμένα στο σπίτι από την Μπούντεσλιγκα και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, είναι κάτι πολύ σπουδαίο».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις που ανέπτυξε με τους παίκτες της Μπάγερν και τα όσα έζησε στο Μόναχο; «Διατηρώ ακόμη και σήμερα εξαιρετικές σχέσεις με τον Ντέιβις και τον Μουσιάλα. Θυμάμαι όμως ότι και οι μεγαλύτεροι με υποδέχτηκαν πολύ καλά. Βρέθηκα να στέλνω μηνύματα με τον Κίμιχ και τον Μίλερ, κάτι που δεν φανταζόμουν ποτέ. Ο παίκτης που με εξέπληξε περισσότερο γι' αυτό που έκανε στην προπόνηση ήταν ο Κίμιχ, δείχνει σε κάθε προπόνηση ότι είναι ένα ηγέτης. Όταν πήγαινα στο Μόναχο, περίμενα ότι όλοι θα ήταν παίκτες εξωπραγματικού επιπέδου και έτσι ήταν...

Όταν έφτασα, μου είπαν ότι θα στα αποδυτήρια θα είμαι δίπλα στον Τόμας Μίλερ. Μπορεί για κάποιον να μην σημαίνει κάτι, αλλά σήμαινε πολλά για μένα...».

Ο αστικός μύθος λέει πως με τον Φλικ στη Μπάγερν, η πορεία της διαδρομής του θα ήταν διαφορετική. Όταν όλα αλλάζουν όμως, πρέπει να είσαι διατεθειμένος να κάνεις ακόμη και βήματα πίσω για να ξαναπάρεις φόρα. Και ο Ντάντας ήταν... Από τη Βαυαρία και μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στον κόσμο, σε μια πόλη που δεν ξεπερνάει τις 30.000 πληθυσμό και σε μια ομάδα που μετρούσε μόλις τέσσερα χρόνια στην μεγάλη κατηγορία.

«Είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς... ανεβαίνουμε, αλλά είναι πιο σημαντικό να ξέρουμε πώς να κατεβαίνουμε», λέει ο Ντάντας για την επιλογή του να παίξει στην Τοντέλα και προσθέτει: «Όταν ήρθα στην Tοντέλα το είδα σαν μια ευκαιρία να δείξω τι μπορώ να κάνω και να εκτιμήσω τον εαυτό μου καλύτερα. Είναι ασύγκριτο από άποψη δομής σε σχέση με αυτό που έζησα στην Μπάγερν αλλά πρέπει να ξέρουμε τι χρειαζόμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Ήταν το καλύτερο βήμα για μένα».

Η σεζόν στην Τοντέλα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα αλλά ουσιαστικά είναι η χρονιά που ο Τιάγκο Ντάντας έδειξε στους συμπατριώτες του ότι τα σχόλια περί wonderkid δεν ήταν υπερβολές. Συνολικά 34 παιχνίδια, με τέσσερα γκολ και δυο ασίστ, ήταν με διαφορά ο MVP της ομάδας του στο πρωτάθλημα, ωστόσο, δεν κατάφερε να την κρατήσει στη μεγάλη κατηγορία.

Σχεδόν μόνος του ο Τιάγκο Ντάντας «κουβάλησε» την Τοντέλα μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας. Με τρία γκολ σε επτά αγώνες για την διοργάνωση, ο Πορτογάλος χαφ ήταν από τους καλύτερους παίκτες συνολικά στο Κύπελλο. Στον τελικό κόντρα στην απίθανη Πόρτο του Σέρτζιο Κονσεϊσάο όμως, υπήρχε μεγάλη διαφορά δυναμικότητας, με τον Ντάντας να έχει ένα... παράπονο από τον προπονητή του καθώς στο πιο μεγάλο ματς στην ιστορία της Τοντέλα, τον άφησε στον πάγκο. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πέρασε στο ματς στο 69ο λεπτό, τέσσερα λεπτά μετά η Τοντέλα μείωσε σε 1-2 και έφτασε μια ανάσα από το 2-2.

Η σεζόν τελείωσε και ο ίδιος έκλεισε το κεφάλαιο Τοντέλα. Ο Μπότο δεν σταμάτησε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και μόλις η Μπενφίκα του έδωσε την ασίστ με τις επιλογές της (σ.σ. την αλλαγή προπονητή), επετεύχθη το «χτύπημα» του ΠΑΟΚ, κάνοντας κίνηση ματ.

Και για έναν λάτρη του σκακιού, όπως είναι ο Ντάντας, τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία...

Διαβάστε ακόμη...