Μια από τα ίδια στον ΠΑΟΚ με τις μεταγραφές!

Aπό toumbalibreclub44.blogspot.com: Κακά σημάδια εμφανίστηκαν και πάλι σχετικά με τη λειτουργία του ΠΑΟΚ στα μεταγραφές και πολλοί φοβούνται ότι θα δούμε μια από τα ίδια και φέτος.
Πηγή: toumbalibreclub44.blogspot.com
Μια από τα ίδια στον ΠΑΟΚ με τις μεταγραφές!

Μετά από τις πρώτες μεταγραφές, νέων παικτών όμως, με ερωτηματικά για την άμεση προσφορά τους παρά το ταλέντο, σε όλες τις περιπτώσεις ποιοτικών και έτοιμων παικτών τα πάντα κολλάνε. Ακριβώς όπως και πέρσι και πρόπερσι και πιο πριν.

Δύο μέρες μένουν για την έναρξη της προετοιμασίας και οκτώ από την αναχώρηση για Ολλανδία, στην οποία είχε ζητηθεί από τον Λουτσέσκου και είχε συμφωνηθεί από την ομάδα ότι το 80% τουλάχιστον των μεταγραφών θα ήταν παρόντες. Τέσσερις νέοι παίκτες μέχρι στιγμής και μια απώλεια παρά τη δηλωμένη επιθυμία παραμονής από την τεχνική ηγεσία και τον παίκτη. Και δεν έχουν ανανεώσει ακόμη δύο από τους παλιούς παίκτες τους οποίους η τεχνική ηγεσία ζήτησε να παραμείνουν. Επιπλέον πολλά κενά, πολλές εκκρεμότητες. Πάλι η ομάδα θα στηριχτεί στην αρχή αναγκαστικά σε παίκτες τους οποίους στην ουσία θέλει να δώσει. Και μετά λογικά δεν θα μπορεί.

Παρά τις θριαμβευτικές παρουσιάσεις κάθε δύο τρείς μέρες των ήδη κλεισμένων από καιρό παικτών, δεν είναι εικόνα αρχής προετοιμασίας αυτή για μια ομάδα με φιλόδοξους στόχους.

Και γιατί γίνεται αυτό;

Είναι ανίκανος ο Μπότο; Είναι ασυνάρτητος Λουτσέσκου; Όχι βέβαια. Είναι 'σφιχτός' ο σύλλογος. Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα. Πάλι πάει να τη βγάλει όσο γίνεται πιό φτηνά και ίσως προσβλέποντας στο τέλος Αυγούστου που πέφτουν οι τιμές. Μόνο που μέχρι τότε έχουν μείνει τα περισσεύματα και μπορεί να έχουν πέσει και οι ελπίδες.

Σωστό είναι να διαπραγματεύεσαι σκληρά και να προσπαθείς να τιμήσεις και το τελευταίο ευρώ του συλλόγου και του ιδιοκτήτη. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ενδεχόμενο. Να κρύβεις πίσω από τις διαπραγματεύσεις την απροθυμία σου να ξοδέψεις χρήματα για παίκτες.

Αν κάτι κοστίζει 10 ευρώ και θέλω να το πάρω με 8 είναι λογικό να διαπραγματευτώ σκληρά. Αν όμως κοστίζει 20 τότε κοροϊδεύω να λέω ότι διαπραγματεύομαι σκληρά και όχι ότι δεν θέλω να διαθέσω περισσότερα.

Είναι μια διαπραγματευτική τακτική το συλλόγου, είτε σε αγορές είτε σε ανανεώσεις να προσφέρει πολύ λίγα χρήματα, αρχικά. Την έχουμε μάθει πολύ καλά. Μετά ανεβαίνει σιγά-σιγά και περιμένει να πέσει ο άλλος , καθώς περνάει ο χρόνος. Ο σύλλογος πιστεύει ότι εκείνος έχει το πάνω χέρι και ο παίκτης θα υποχωρήσει. Τελικά συμβαίνει το αντίθετο. Ο παίκτης πάει τελικά κάπου αλλού, ο ΠΑΟΚ μένει αδύναμος, σε κάποιες περιπτώσεις την τελευταία στιγμή πληρώνει πολλά για να κλείσει την τρύπα, οπότε όλες οι επιτευχθείσες οικονομίες χάνονται, προπονητές και τεχνικοί διευθυντές φεύγουν απογοητευμένοι, οι στόχοι χάνονται κλπ κλπ. Η μήπως δεν είναι έτσι;

Κακά σημάδια

Ανακοινώθηκε για παράδειγμα ότι με τον Κρέσπο υπήρχε απόσταση. Το θέμα είναι πόση ήταν αυτή η απόσταση. Μήπως ήταν μεγάλη διότι η προσφορά του ΠΑΟΚ ήταν πολύ μικρή; Ο ίδιος προχθες δήλωσε: «Κάθε μέρα μιλούσαμε με τον Ράζβαν και τον κ. Μπότο, νιώθω λίγο στεναχωρημένος γι' αυτούς που προσπάθησαν να με πείσουν, αλλά κατάλαβα πως η ομάδα ίσως να μην με ήθελε, όπως την ήθελα εγώ». Το ερώτημα είναι ένα: Αφού καθημερινά μιλούσε με Λουτσέσκου-Μποτο οι οποίοι τον ήθελαν, ποιοί είναι εκείνοι για τους οποίους ένιωσε ότι δεν τον ήθελαν;

Χθες πάλι διαβάσαμε ότι ο τεχνικός διευθυντής της Φορτούνα, ο Κλάους Άλοφς είπε: «Υπάρχει ενδιαφέρον από τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης για τον Καλεντ Νάρει. Αλλά πρέπει να το πω ξεκάθαρα, οι προσφορές που έχουν έρθει μέχρι στιγμής δεν πλησιάζουν αυτό που θέλουμε». Υπολογίστηκε από κάποιο μέσο ότι η τιμή του 27χρονου παίκτη ο οποίος ήταν στην καλύτερη 11άδα της ΓΕ2 είναι από 1,8 έως 3 εκ. €. Με αυτά τα δεδομένα με πόσο πάει να τον πάρει ο ΠΑΟΚ; Μετά θα μας πουν ότι ο παίκτης χάθηκε αλλά πρέπει να μας πουν και πόσο έδιναν.

Ο Κάργας των Ιωαννίνων, από τους καλύτερους στόπερ του πρωταθλήματος πέρσι, τον οποίο το τεχνικό τημ τον θεωρεί κατάλληλο για τον ΠΑΟΚ, έστω για την 4η θέση των στόπερ και με δεδομένη τον τραυματισμό Μιχαηλίδη, εξ' αιτίας του οποίου δεν μπορείς να δώσεις πολλά χρήματα για τον 4ο στόπερ, αλλά ούτε και να αφήσεις την ομάδα ακάλυπτη. Άρα ψάχνεις μια χρυσή τομή. Με μισθό στα Γιάννινα 140 χιλ €, ίσως να είναι, αλλά δεν προχωράει διότι θέλει και ο Χριστοβασίλης το τεράστιο ποσό των 250 χιλ €.

Για να γλυτώσεις τέτοια ποσά όμως και τα κενά που θα υπάρξουν εξ' αιτίας των λοιπών σκληρών διαπραγματεύσεών σου, κινδυνεύεις να παίξεις λειψός στον 1ο αγώνα, σε 30 μόλις μέρες. Ποιο είναι το διακύβευμα για μια στραβή απόλυτης καταστροφής; Ζυγαριά δεν έχουν στον ΠΑΟΚ;

Είναι βέβαιο ότι όσο περνάει ο καιρός μπορείς να πετύχεις καλύτερες τιμές. Όμως περνάει και ο καιρός για να μοντάρεις την ομάδα. Τι να το κάνεις να κερδίσεις μερικές χιλ €., άντε και 2-3 εκατομμύρια, να κατέβεις 'γυμνός' και να χάσεις με το καλημέρα στην Ευρώπη στόχους που θα σου φέρουν 20 εκατομμύρια. Μήπως δεν ξαναέγινε αυτό στον ΠΑΟΚ και είμαστε εμείς κινδυνολόγοι; Κανόνας είναι.

Από το ψηλό ή από το χαμηλό ράφι της λίστας;

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι λίστες, το μπλοκάκι δηλαδή του τεχνικού διευθυντή-προπονητή- για κάθε θέση. Χάνεις αυτούς που είναι στην κορυφή, διότι δεν θέλεις να πληρώσεις όσο αξίζουν, και παίρνεις τελικά κάποιον από την ουρά αυτής της λίστας και ανακοινώνεις στον κόσμο ότι: « ικανοποιήσαμε τα θέλω του προπονητή, δεν κάναμε του κεφαλιού μας, πήραμε παίκτη από τη λίστα μας που την είχε εγκρίνει». Θα γίνει κι αυτό αλλά αν είναι ο κανόνας υπάρχει πρόβλημα. Βλ. Τέιλορ πέρσι.

Το πιο πιθανό είναι βέβαια όταν δεν θέλεις να πληρώσεις να μην πάρεις ούτε καν από την ουρά της αρχικής σου λίστας αλλά μια λύση ανάγκης την τελευταία στιγμή που θεωρείται απλά καλύτερη από το τίποτα. Βλ Σίντκλει.

Μικρό το όφελος, μεγάλο το κόστος των ατέρμονων διαπραγματεύσεων

Υπάρχει κανείς που αμφιβάλει ότι μόνο αν στη θέση αυτών των δύο παικτών ο ΠΑΟΚ πέρσι είχε πάρει έγκαιρα δύο παίκτες από την κορυφή της τότε λίστας του, με τους οποίους διαπραγματεύτηκε σκληρά και ενδεχομένως τους έχασε για ελάχιστα χρήματα, τώρα θα ήταν πιθανότατα πρωταθλητής και μπροστά σε νέα ευκαιρία για το CHL; Ξεχνούν αυτοί που κάνουν προσφορές για παίκτες, όπως αποδεικνύεται πολύ χαμηλές ή παζαρεύουν πολύ σκληρά, υποτίθεται για τα συμφέροντα του συλλόγου, ότι μια νίκη στην Ευρώπη δίνει 500 χιλ €. και μια ισοπαλία 300 χιλ €.;

Επισημάνσεις

Προσωπικά δεν θέλω και δεν δικαιούμαι άλλωστε, να κάνω υποδείξεις στην τσέπη αλλουνού. Απλά επισημαίνω το στοιχείο της ζυγαριάς όπου κανείς τοποθετεί το κόστος στη μία και τις προσδοκίες με το αναμενόμενο όφελος αλλά και την πιθανή απώλεια στην άλλη. Στον ΠΑΟΚ όταν θέλουν να μην ξοδέψουν βλέπουν μόνο τα νούμερα και ποτέ τη ζυγαριά.

Επισημαίνω ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε εξαιρετικό τεχνικό διευθυντή κινδυνεύουμε να ζήσουμε ξανά το καλοκαίρι του 2021 και, το χειρότερο, τον Νοέμβρη – αρχές Δεκέμβρη του 2021, όταν η ομάδα ήταν μια ανάσα από τη διάλυση... Όσοι ξέρουν, ξέρουν...

Συμπέρασμα: Μια ζυγαριά επειγόντως

Κλείνοντας να το πω απλά.

Ο Κειτά Μπαλντέ, ο Μαρτίνς και ο Νάρεϊ που ακούστηκαν είναι παικταράδες. Ό,τι ακριβώς θα χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή να ανέβει επίπεδο. Συν ο Κάργας, συν οι δύο ανανεώσεις. Ας υποθέσουμε ότι για να τους κλείσει άμεσα όλους αυτούς θα δώσει 3 εκ.€ παραπάνω, από αυτά που προσφέρει. Έχει όμως την ομάδα έτοιμη από την αρχή, τον προπονητή ικανοποιημένο, τους φιλάθλους επίσης (που μεταφράζεται σε διαρκείας), το κλίμα καλό και μηδέν ρίσκο για τα 15-20 εκατ. εισπράξεων από την Ευρώπη. Συν καλές βάσεις για το πρωτάθλημα.

Αντ' αυτού ονόματα, ονόματα, ονόματα, διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύσεις, καθυστερήσεις, καθυστερήσεις, καθυστερήσεις, απώλειες στόχων, προετοιμασία με κενά, 1ος αγώνας με ελλείψεις, δυσαρέσκεια, εσωστρέφεια, ρίσκο για τη στραβή.

Μήπως χρειάζεται να πάρουν μια ζυγαριά εκεί στην Τούμπα;

Διαβάστε ακόμη...