ΠΑΟΚ: Ποιοι «εκτοξεύτηκαν» και ποιοι όχι!

Από paok24.com : Το PAOK24 αναλύει την χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ τoυ ΠΑΟΚ, ποιοι ανέβασαν και ποιοι… κατέβασαν τις μετοχές τους, αλλά και ποιοι έμειναν στα ίδια επίπεδα, χωρίς κάποια αυξομείωση.
Πηγή: paok24.com
ΠΑΟΚ: Ποιοι «εκτοξεύτηκαν» και ποιοι όχι!

Προφανώς και δεν πέρασε απαρατήρητη απ’ το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου, η φετινή πορεία της ομάδας, επηρεάζοντας την χρηματιστηριακή αξία αρκετών παικτών, σύμφωνα πάντα με την πολύ γνωστή ιστοσελίδα Transfermarkt, η οποία λειτουργεί ως ένα άτυπο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που είχαν πτωτική πορεία την φετινή σεζόν, αλλά υπάρχουν και ποδοσφαιριστές, που είδαν τις μετοχές τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να ανεβαίνουν κατά πολύ.

Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις παιχτών που έμειναν σταθεροί, χωρίς να έχουν κάποια… αυξομείωση!

Το PAOK24 αναλύει την χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ του ΠΑΟΚ, την χρονιά που πέρασε.

Οι ανεβασμένοι

Aντρίγια Ζίβκοβιτς: 5 εκατ. ευρώ –> 6 εκατ. ευρώ

Ο Ζίβκοβιτς έκανε φέτος ρεκόρ καριέρας, όσον αφορά στις συμμετοχές του σε μία σεζόν, καθώς αγωνίστηκε σε 51 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Μπορεί κι αυτός να πέρασε μία περίοδο ντεφορμαρίσματος, όμως έκανε μερικές από τις καλύτερες του εμφανίσεις στο Conference League, έχοντας 4 γκολ και 3 ασίστ σε 10 εμφανίσεις. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως η διάσημη ιστοσελίδα «SofaScore» που απαριθμεί πάνω από 278 χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram, επέλεξε τον Σέρβο στην καλύτερη ενδεκάδα για το φετινό Europa Conference League. Όλα τα παραπάνω ήταν σίγουρα καθοριστικά στην άνοδο των μετοχώ του!

Ενέα Μιχάι: 900 χιλ. ευρώ –> 1 εκατ. ευρώ
Ο Αλβανός στόπερ κατάφερε να καταγράψει 22 συμμετοχές, εκ των οποίων οι 7 ήταν για το Europa Conference League. Στην Ευρώπη σημείωσε ορισμένες εξαιρετικές εμφανίσεις, γεγονός που «ανάγκασε» ομάδες από το εξωτερικό να ενδιαφερθούν για την περίπτωση του τον Ιανουάριο. Ο Μιχάι ξεκίνησε δυναμικά αγωνιζόμενος σε 11 αναμετρήσεις για όλες τις διοργανώσεις όμως στη συνέχεια ο αγωνιστικός χρόνος μειώθηκε αρκετά.

Λευτέρης Λύρατζης: 400 χιλ. ευρώ –> 600 χιλ. ευρώ –> 1,5 εκατ. ευρώ
Για τον Λευτέρη Λύρατζη η φετινή σεζόν ξεπέρασε κάθε προσδοκία τόσο του ίδιου όσο και των φίλων της ομάδας. Ο νεαρός δεξιός οπισθοφύλακας του Δικεφάλου είδε την αξία του να ανεβαίνει για τα καλά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο το τελευταίο έτος. Συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου 2021 το Transfermarkt κοστολόγησε τον νεαρό με το ποσό των 400.000 ευρώ. Τέσσερις μήνες μετά η τιμή του ανέβηκε στις 600.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την τελευταία κοστολόγηση η τιμή του στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο εκτοξεύτηκε από τα 600.000 στο 1,5 εκ. ευρώ…

Θεοχάρης Τσιγγάρας: 750 χιλ. ευρώ –> 1,8 εκατ. ευρώ
Ήταν μία «περίεργη» σεζόν για τον νεαρό μέσο, καθώς στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν αρκετά παραγκωνισμένος, όμως στη συνέχεια ενεργοποιήθηκε από τον Ραζβάν Λουτσέσκου και άρπαξε την ευκαιρία από τα… μαλλιά. Η εικόνα του Δικεφάλου άλλαξε άρδην από την στιγμή που πήρε φανέλα βασικού. Η άνοδος του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι αξιοσημείωτη, καθώς είδε τις μετοχές του να εκτοξεύονται από τις 750 χιλιάδες ευρώ στο 1,8 εκατ. ευρώ.

Γιάννης Μιχαηλίδης: 3 εκατ. ευρώ –> 4 εκατ. ευρώ
Ένας από τους μεγάλους άτυχους της σεζόν, καθώς στα μέσα Μαρτίου υπέστη ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού, ρήξη έσω μηνίσκου και κάκωση δευτέρου βαθμού στον έσω πλάγιο σύνδεσμο. Ο Μιχαηλίδης ήταν ένα από τα βασικά στελέχη για το κέντρο της άμυνας του ΠΑΟΚ, έχοντας μέχρι και την πρεμιέρα των πλέι οφ που τραυματίστηκε 26 συμμετοχές, με γεμάτα 90λεπτα, αγωνιζόμενος συνολικά 2.202 λεπτά, πετυχαίνοντας 2 γκολ και δίνοντας μία ασίστ. Τον Νοέμβριο η χρηματιστηριακή του αξία ήταν στα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Ιούνιο αυξήθηκε στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ζοάν Σάστρε: 1,6 εκατ. ευρώ –> 1,8 εκατ. ευρώ
Ο Ισπανός δεξιός οπισθοφύλακας μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο. Έως τότε αγωνιζόταν με την φανέλα της Μαγιόρκα. Τον Δεκέμβριο η ιστοσελίδα Transfermarkt κοστολόγησε τον Ισπανό με 1,6 εκατομμύρια ευρώ, όμως λίγους μήνες αργότερα «ανέβηκε» στο 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Ασφαλώς μέτρησαν τα δύο γκολ και μία ασίστ που σημείωσε σε 17 συμμετοχές με την φανέλα του ΠΑΟΚ, με την οποία δεν πήρε σχεδόν ποτέ φανέλα βασικού λόγω των τρομερών εμφανίσεων του Λύρατζη.

Οι… πεσμένοι
Ας περάσουμε και στους ποδοσφαιριστές που είχαν πτωτική πορεία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο την φετινή σεζόν, οι οποίοι μάλιστα ήταν και οι περισσότεροι.

Η αρχή θα γίνει με τις μεγαλύτερες αλλαγές που υπήρξαν στην πτωτική πορεία και ο λόγος είναι για τους Αλεξάντρου Μιτρίτα και Στέφαν Σβαμπ. Η κοστολόγηση του πρώτου στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν ήταν στα 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον ο Ρουμάνος κοστολογείται με το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Στέφαν Σβαμπ στο ξεκίνημα της σεζόν κοστολογούταν στα 2 εκατομμύρια ευρώ και κλείνει τη χρονιά βλέποντας τις μετοχές του να πέφτουν κατά 800 χιλιάδες ευρώ (1,2 εκατ. ευρώ).

Ο Nέλσον Ολιβέιρα ήταν ο μεγάλος άτυχος της φετινής σεζόν. Ο Πορτογάλος επιθετικός, τραυματίστηκε σοβαρά στο παιχνίδι με την Μποέμιαν στο ξεκίνημα της σεζόν, επιστρέφοντας για λίγα παιχνίδια στο φινάλε της. Όπως ήταν λογικό οι μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έπεσαν αρκετά, με τον Πορτογάλο να ξεκινάει πέρσι στα 2 εκατομμύρια ευρώ και πλέον είναι στο 1,5.

Αλέξανρος Πασχαλάκης και Λούκας Τέιλορ στο ξεκίνημα της σεζόν κοστολογούνταν με 1 εκατομμύριο ευρώ, όμως αμφότεροι πλέον είναι 200 χιλιάδες ευρώ κάτω και κοστολογούνται με 800 χιλιάδες ευρώ.

Σε πτωτική πορεία βρίσκονται οι μετοχές των Φερνάντο Βαρέλα και Ντιέγο Μπίσεσβαρ, που τα τελευταία χρόνια όλο και κάτι χάνουν. Στο ξεκίνημα της σεζόν αμφότεροι κοστολογούνταν με 1 εκατομμύριο ευρώ, όμως είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν 500 χιλιάδες ευρώ κάτω.

Επίσης, πτωτική πορεία είχαν και οι Ζ. Ζίβκοβιτς, Κρέσπο, Βιεϊρίνια και Τσόλακ που κοστολογούνται αντίστοιχα με 450 χιλ. ευρώ (800 χιλ. ευρώ), 450 χιλ. ευρώ (600 χιλ. ευρώ), 500 χιλ. ευρώ (600 χιλ. ευρώ) και 3 εκατ. ευρώ (3,5 εκατ. ευρώ).

Μπορεί στην αρχή της χρονιάς να κοστολογούνταν με 1,8 εκατομμύρια ευρώ, όμως Ελ Καντουρί και Λέο Ζαμπά είδαν τις μετοχές τους στο ποδοσφαρικό χρηματιστήριο να πέφτουν, με τον Μαροκινό να βρίσκεται πλέον στο 1,2 εκατ. ευρώ και τον Βραζιλιάνο στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σταθεροί έμειναν οι:

Άκπομ (3,2 εκατ. ευρώ), Ίνγκι Ίνγκασον (5 εκατ. ευρώ), Γιώργος Κούτσιας (1 εκατ. ευρώ), Σίντκλει (2,5 εκατ. ευρώ), Μάριος Τσαούσης (200 χιλ. ευρώ), Φιλίπε Σοάρες (3,5 εκατ. ευρώ), Ντόουγκλας Αουγκούστο (3,5 εκατ. ευρώ), Τόμας Μουργκ (2,5 εκατ. ευρώ) και Γιάσμιν Κούρτιτς (2 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη...