Η ευκαιρία του Ράφα Σοάρες να ανοίξει, επιτέλους, τα «φτερά» του εκτός Πορτογαλίας μέσω του ΠΑΟΚ!

Από bnsports.gr: Η αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννούλη για το όνειρο της Νόριτς, έφερε ένα μεγάλο κενό στην αριστερή πλευρά του ΠΑΟΚ.
Πηγή: bnsports.gr
Η ευκαιρία του Ράφα Σοάρες να ανοίξει, επιτέλους, τα «φτερά» του εκτός Πορτογαλίας μέσω του ΠΑΟΚ!

Ο Δικέφαλος προσπάθησε να βρει τον αντικαταστάτη του διεθνή μπακ τόσο στο πρόσωπο του Ραχμάν Μπαμπά (δανεικός) όσο και στου Αντελίνιο Βιεϊρίνια αλλά και του Σίντκλεϊ.

Φυσικά, ο Ζοσέ Μπότο κλήθηκε να καλύψει την αδυναμία που υπάρχει στη συγκεκριμένη θέση και το έκανε με τον πιο δυνατό τρόπο. Ο Ράφα Σοάρες αποτελεί ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και παρότι το όνομά του, δεν κάνει ιδιαίτερο... θόρυβο, το βιογραφικό και τα πεπραγμένα της προηγούμενης σεζόν, είναι αρκετά για να το δείξουν. Η πορεία του μέχρι την αποδοχή της κατάστασης, η Πόρτο αλλά και το φλερτ με Ολυμπιακό.

«Δράκος» από μικρός αλλά ακόμα ένα χαμένο… ταλέντο!

Ήταν το 2005 όταν η Πόρτο ανακάλυψε έναν μικρό βιρτουόζο στα άδυτα της Alpendorada. Ο Ράφα Σοάρες, σε ηλικία μόλις δέκα ετών, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να μπει σε μία από τις κορυφαίες ακαδημίες του κόσμου. Οι «δράκοι» είχαν ξεχωρίσει κάτι το ιδιαίτερο πάνω του και αυτό μεταφράστηκε στα έντεκα χρόνια παραμονής του στον σύλλογο.

Ήταν από τους «παλιούς» της δεύτερης ομάδας ωστόσο η υπεροπλία στη θέση του αριστερού μπακ, του στάθηκαν εμπόδιο να ξεχωρίσει. Παρότι βασικός στη θυγατρική του συλλόγου, παραχωρήθηκε τρεις φορές δανεικός, χωρίς να κάνει ούτε μία επίσημη εμφάνιση με την πρώτη ομάδα.

Από την άλλη, έκανε γεμάτη σεζόν με την Κοϊμπρα (15 συμμετοχές, ένα γκολ και δύο ασίστ), τρομερά πράγματα με τη Ρίο Άβε, όπου έπαιξε σε 35 παιχνίδια με τρία γκολ και πέντε ασίστ αλλά και μέτρια έως κακή πορεία με τη Φούλαμ. Από εκεί και πέρα, έμεινε ελεύθερος από τους «δράκους», ως ένα ακόμα ταλέντο που χάνεται από την ομάδα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στο ρόστερ υπήρχε ο Άλεξ Τέγιες για το αριστερό άκρο της άμυνας.

Το restart και το κεφάλαιο Γκιμαράες…

Μπορεί η λύση του συμβολαίου του από την Πόρτο να τον απογοήτευσε καθώς ήταν σε όλη του την παιδική και εφηβική ηλικία εκεί, όμως δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Μέσα σε έξι μήνες στη Πορτιμονένσε, ανέβασε την αξία του και έπεισε τη Πόρτο να κάνει χρήση της οψιόν επαναγοράς που είχε στο 1,5 εκατ. ευρώ. Όχι, όμως, για να τον πάρει πίσω.

Αντίθετα, η Γκιμαράες τον ήθελε πολύ και ήταν έτοιμη να τον αποκτήσει ως ελεύθερο μέχρι που μπήκαν οι «δράκοι» μπροστά. Έτσι, η Βιτόρια αναγκάστηκε να δαπανήσει συνολικά 2 με 2,5 εκατ. ευρώ για να τον πάρει, ώστε να λύσει το πρόβλημα στο αριστερό άκρο της άμυνας της. Σε ένα σημείο το κατάφερε, καθώς ο Πορτογάλος αμυντικός ήταν εξαιρετικός στην πρώτη του χρονιά και συμπλήρωσε 31 επίσημες συμμετοχές με πέντε ασίστ στο ενεργητικό του.

Το όνειρο της Ισπανίας και το εισιτήριο για τον ΠΑΟΚ μέσω… Ολυμπιακού!

Έπειτα από 1,5 χρόνο, το όνειρο για υψηλότερο επίπεδο έκανε την εμφάνισή του. Ο Ράφα Σοάρες δέχεται πρόταση από την Εϊμπάρ για δανεισμό έξι μηνών του Πορτογάλου. Παρότι είχε οψιόν αγοράς, οι Ισπανοί ανανεώνουν τη συμφωνία για ακόμη μία φορά, ώστε να τον κρατήσουν όλη τη σεζόν.

Σε αυτό το διάστημα αγωνίστηκε σε 28 ματς συνολικά, έχοντας αρκετά προβλήματα τραυματισμού αλλά και προσαρμογής. Το αποτέλεσμα ήταν το περασμένο καλοκαίρι να επιστρέψει στη Γκιμαράες αλλά όχι για να μείνει στο… περιθώριο. Συγκεκριμένα, πήρε τη φανέλα βασικού και έγινε από τα καλύτερα μπακ του πρωταθλήματος.

Τα στατιστικά του δεν ταίριαζαν σε αμυντικό αλλά εξτρέμ. Σε 34 εμφανίσεις πέτυχε δύο γκολ και μοίρασε συνολικά οκτώ ασίστ (!), τραβώντας όλα τα βλέμματα πάνω του και κυρίως, του Ολυμπιακού. Αυτό έγινε και το εισιτήριο του για να ακουστεί το όνομά του στην Ελλάδα. Το γεγονός πως θα έμενε ελεύθερος το ερχόμενο καλοκαίρι καθώς δεν δεχόταν την ανανέωση, τον έκανε ακόμα πιο περιζήτητο μέχρι και στη… Βραζιλία (Κορίνθιανς).

Οι «ερυθρόλευκοι» τον κοίταξαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (πρόταση του Πέδρο Μαρτίνς) αλλά η προτεραιότητα των Πειραιωτών είναι το δεξί μπακ και ο φορ. Έτσι, η περίπτωσή του έμεινε πιο πίσω, κάνοντας τον Ζοσέ Μπότο να περνάει στην αντεπίθεση. Μέσα σε λίγες ώρες, ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ είχε έρθει σε πλήρη συμφωνία με τον παίκτη και ο ίδιος μπήκε στο αεροπλάνο για την Ελλάδα.

Τρίτη και… φαρμακερή!

Η μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ θα είναι μόλις η… τρίτη του απόπειρα να παίξει μακριά από τη χώρα του. Φούλαμ και Εϊμπάρ ήταν οι άλλες δύο και η κατάληξη μόνο καλή δεν ήταν. Σε καμία περίπτωση δεν έπεισε και δεν έγινε ο παίκτης που όλοι θαύμαζαν στη Πορτογαλία, όμως σε αυτό ποντάρει ο Μπότο. Στη θέληση του άσου να δείξει το αντίθετο.

Τα δεδομένα είναι απλά. Η βασική θέση δεν τίθεται ως θέμα. Ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση και μόνος ένας… Πορτογάλος μπορεί να το λύσει. Έτσι, αναμένουμε την επόμενη μέρα και τον τρόπο που ο Σοάρες θα διαχειριστεί τη κοινή παρουσία με τους συμπατριώτες του και το… άγχος για ακόμα μία μέτρια έξοδο από τη χώρα του.

Διαβάστε ακόμη...