Από τον Σπυρόπουλο στον Σίντκλεϊ!

Από paok24.com: Όλες οι επιλογές του ΠΑΟΚ για το αριστερό άκρο της άμυνας στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη!
Πηγή: paok24.com
Από τον Σπυρόπουλο στον Σίντκλεϊ!

Παραδοσιακά στο ποδόσφαιρο η αναζήτηση ενός καλού αριστερού μπακ αποτελεί σύνθετη και δύσκολη υπόθεση! Φυσικά, ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την... εξαίρεση έχοντας μόνο καλές επιλογές σε ότι αφορά το αριστερό άκρο της άμυνας του, έχοντας βέβαια πετύχει... διάνα με την αγορά του Δημήτρη Γιαννούλη έναντι μόλις 20 χιλιάδων ευρώ και τον... επαναπατρισμό του Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Ωστόσο, όλες σχεδόν οι υπόλοιπες επιλογές αριστερών μπακ στην εποχή Σαββίδη, ήταν – στην καλύτερη – μέτριες και – στην χειρότερη – κάκιστες, βάσει της προσφοράς των ποδοσφαιριστών και των χρημάτων έβαλαν στους λογαριασμούς τους!

Ο πρώτος αριστερός μπακ που ήρθε στην Τούμπα επί ημερών του Ιβάν Σαββίδη, ήταν ο Νίκος Σπυρόπουλος τον οποίο ο ΠΑΟΚ απέκτησε ως ελεύθερο από την Ελλάς Βερόνα, τον Ιούλιο του 2013. Τελικά, ο Δικέφαλος ήταν ο τελευταίος σταθμός του Έλληνα μπακ, ο οποίος "κρέμασε" τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του δύο χρόνια αργότερα, έχοντας καταγράψει 25 συμμετοχές και 1 ασίστ με τα "ασπρόμαυρα".

Το καλοκαίρι του 2014 δε, ο Δικέφαλος αγοράζει τον Δημήτρη Γιαννούλη από τον Πιερικό έναντι μόλις 20 χιλιάδων ευρώ και φέρνει στην Τούμπα τον Ράζβαν Ρατς, με τον πρώτο να εξελίσσεται στον ορισμό της... σούπερ επιτυχημένης επένδυσης και τον δεύτερο να έχει μία "γεμάτη" χρονιά με 41 παιχνίδια, 3 γκολ και 8 ασίστ, πριν επιστρέψει στη Ράγιο Βαγιεκάνο το καλοκαίρι του 2015.

Σεζόν 2015-16. Ο ΠΑΟΚ βγάζει από τα ταμεία του το ποσό του 1,3 εκ. ευρώ για να αγοράσει τον Μάριν Λέοβατς από τη Ριέκα και περίπου 400 χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει τον Νίκο Κοροβέση από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο πρώτος, παραχωρείται τρία χρόνια αργότερα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ έναντι 300 χιλιάδων ευρώ και αφού ενδιάμεσα δόθηκε δανεικός στη Ριέκα, έχοντας "γράψει" 93 συμμετοχές, 3 γκολ και 10 ασίστ με τον Δικέφαλο, ενώ ο δεύτερος δόθηκε ελεύθερος στον Πλατανιά το καλοκαίρι του 2017, έχοντας νωρίτερα παραχωρηθεί δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα και φορώντας 22 φορές τη φανέλα του ΠΑΟΚ (2 γκολ, 2 ασίστ).

Σεζόν 2017-18. Ο Δικέφαλος κάνει ξανά "δικό" του τον Αντελίνο Βιεϊρίνια δίνοντας 1 εκ. ευρώ στην Βόλφσμπουργκ, ωστόσο οι άλλες δύο επιλογές του αποδεικνύονται αποτυχημένες. Η πρώτη, ήταν ο Ντοριάν Λεβέκ που είχε μείνει ελεύθερος από την Γκινγκάμπ και έγραψε τη δική του... ιστορία στα ιατρεία της Τούμπας και της Νέας Μεσημβρίας πριν αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2019, προλαβαίνοντας να αγωνιστεί σε... ένα παιχνίδι του ΠΑΟΚ, αυτό με την Κέρκυρα στην Τούμπα (3-1), για 65... ολόκληρα λεπτά.

Ο δεύτερος, ήταν ο Μάρτσιο Αζεβέδο, που ήρθε στην Τούμπα τον Ιανουάριο του 2018 ως δανεικός από τη Σαχτάρ Ντόνεντσκ με "ενοίκιο" 400 χιλιάδων ευρώ και αποχώρησε λίγους μήνες αργότερα, με "προίκα" 7 παιχνίδια και μία ασίστ.

Έχοντας στις τάξεις του τον Βιεϊρίνια και τον Γιαννούλη, χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να βγει ο ΠΑΟΚ στην αγορά για αριστερό μπακ. Η επιλογή του πάντως, αποδείχθηκε κακή. Συγκεκριμένα, ο Δικέφαλος έδωσε 750 χιλιάδες ευρώ στη Βίκινγκς το καλοκαίρι του 2020 για να αποκτήσει τον Αντριάν Νίλσεν Περέιρα, τον οποίο βέβαια παραχώρησε στη Ρόζενμποργκ έναν χρόνο αργότερα με 500 χιλιάδες ευρώ. Ο "ασπρόμαυρος" απολογισμός του νεαρού Νορβηγού; Δώδεκα παιχνίδια και 796 αγωνιστικά λεπτά με τη φανέλα του Δικεφάλου!

Βέβαια, η επιλογή στο χειμερινό μεταγραφικό "παζάρι" ήταν καλύτερη, μιας και ο ΠΑΟΚ πρόσθεσε στο ρόστερ του τον Μπάμπα Ράχμαν ως δανεικό από την Τσέλσι, με τον Γκανέζο να αποδεικνύεται χρήσιμο "εργαλείο" μέχρι το τέλος της χρονιάς (17 συμμετοχές, 1 γκολ, 1 ασίστ) πριν επιστρέψει στην Τσέλσι και δοθεί ξανά δανεικός, αυτή τη φορά στη Ρέντινγκ.

Τελευταία επιλογή του ΠΑΟΚ για το αριστερό άκρο της άμυνας του; Ο Σίντκλεϊ Φερέιρα, ο οποίος σε πλήρη αντιδιαστολή με τα... 83 λεπτά που αγωνίστηκε τη σεζόν 2020-21 με τη φανέλα της Ντιναμό Κιέβου, είχε μία "γεμάτη" σεζόν με τον ΠΑΟΚ ως δανεικός από τους Ουκρανούς (49 συμμετοχές, 2 γκολ, 3 ασίστ), αλλά επουδενί δεν δικαίωσε τις προσδοκίες όλων όσων τον επέλεξαν!

Διαβάστε ακόμη...