Νέιτ Ρένφρο: Ήθελα να ζήσω την πλήρη εμπειρία της περηφάνειας του ΠΑΟΚ στην πόλη

Απο basketplus.gr: Στο ντεμπούτο του στην Λάρισα στις 9 Απριλίου οι φίλοι του ΠΑΟΚ κοιτούσαν ο ένας τον άλλο και απορούσαν... "Τι είναι τούτο πάλι;". Μετά από 35 μέρες η συντριπτική πλειοψηφία ζητά πρόταση για ανανέωση συμβολαίου. Κλασσικές αλλαγές απόψεων και συναισθημάτων, συμβαίνει συχνά. Όλα αυτά για τον Νέιτ Ρένφρο...
Πηγή: basketplus.gr
Νέιτ Ρένφρο: Ήθελα να ζήσω την πλήρη εμπειρία της περηφάνειας του ΠΑΟΚ στην πόλη

Κακά τα ψέμματα οι πρώτες εντυπώσεις για τον πολύ αθλητικό Αμερικανό δεν ήταν και οι καλύτερες. Πολύ κακή μηχανική και φυσικά αστοχία στις βολές, λίγο μπάσκετ, έλλειψη ισορροπίας στο πολύ αθλητικό κορμί, που θα μπορούσε να του δώσει μεγάλα ρεκόρ στο άλμα εις ύψος...

Σταδιακά ο 26χρονος ρούκι- για την Γηραιά ήπειρο-άρχισε να κερδίζει συμπάθειες και πάντα με εξαίρεση τις βολές κατέληξε (μετά από μόλις 7 ματς) να γίνει ο μοναδικός παίκτης του φετινού ρόστερ που σε όλες τις βασικές στατιστικές κατηγορίες είχε νούμερα άνω της μονάδας. 6.1 πόντοι, 20/25 δίποντα, 3/14 βολές, 5.7 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 μπλοκ, 1.3 λάθη σε 21΄... Εννοείται οτι πρόσφερε και τις πιο θεαματικές φάσεις της φετινής σεζόν με τα μπλοκ και τα καρφώματα του.

Ο Νέιτ Ρένφρο επέστρεψε χθες από ολιγοήμερες διακοπές (με τον Ρίβερς) στην Μύκονο και πριν αναχωρήσει αύριο για την πατρίδα του (Φοίνιξ, Αριζόνα) μίλησε στο Basketplus.gr για τον εαυτό του και φυσικά για τον ΠΑΟΚ, όσο τέλος πάντως πρόλαβε να τον γνωρίσει.

"Ήρθα για να παίξω στα πλέι οφ, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε, κάτι που με απογοήτευσε" σχολίασε αρχικά ο Ρένφρο, προσθέτοντας: "Ενθουσιάστηκα με το να έχω τη πρώτη μου εμπειρία στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το παιχνίδι είναι διαφορετικό εδώ απότι στην G league. Εδώ δίνεται έμφαση στην στρατηγική που αλλάζει από παιχνίδι σε παιχνίδι κι όχι τόσο στο run and gun που συμβαίνει στην G league. Εδώ κάθε ματς είναι κρίσιμο και μου αρέσει που πραγματικά κάθε ματς σημαίνει κάτι".

-Δυσκολίες προσαρμογής...;

"Το παιχνίδι είναι πιο αργό και πιο σκληρό. Πρέπει να παίζεις έξυπνα. Στο ντεμπούτο μου αποβλήθηκα με 5 φάουλ σε 10 λεπτά συμμετοχής, κάτι που δεν μου συνέβη ποτέ στο παρελθόν. Έπρεπε να μάθω γρήγορα να χρησιμοποιώ τη ταχύτητα μου και την αθλητικότητα μου για δικό μου αβαντάζ, αλλά χωρίς να κάνω φάουλ. Ήταν ακόμα δύσκολο να προσπαθήσω να μάθω όλα τα παιχνίδια μας παράλληλα με το κτίσιμο σχέσεων και συνεργασιών με τους συμπαίκτες μου εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου στη σεζόν. Ήταν περισσότερο μια πνευματική πρόκληση και μου πήρε μερικά ματς για να αρχίσω να νοιώθω πιο άνετος, να μην σκέφτομαι υπερβολικά και να αισθάνομαι οτι οι συμπαίκτες μου και ο κόουτς εμπιστεύονται τις δυνατότητες μου".

-Και οι βολές...;

"Πρέπει να δουλέψω σε αυτό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο τομέα. Ειδικά σε πνευματικό επίπεδο. Δεν πιστεύω οτι έχω κακή φόρμα. Σκοπεύω το καλοκαίρι να μιλήσω με αθλητικό ψυχολόγο για να με βοηθήσει να βγάλω πράγματα από το κεφάλι μου. Καταλαβαίνω οτι είναι ένα κομμάτι που πρέπει να γίνω καλύτερος στο να βοηθώ την ομάδα μου και θα κάνω την απαιτούμενη προσπάθεια να βελτιωθώ".

-Τι σε κάνει πιο χαρούμενο, ένα κάρφωμα ή ένα μπλοκ;

"Προτιμώ το μπλοκ. Παρά το οτι ευχαριστιέμαι ένα δυνατό κάρφωμα, καμαρώνω για την άμυνα μου, γιατί μια καλή άμυνα δημιουργεί καλή επίθεση και μπορεί να προσφέρει αξιολόγηση στο μομέντουμ της ομάδας".

-Είναι μόνο οι βολές που πρέπει να βελτιωθείς για να παίξεις σε πιο υψηλό επίπεδο;

"Ναι πρώτα αυτό για αρχή. Πρέπει ακόμα να δείξω οτι μπορώ να συνεισφέρω σε κάθε ρόλο που θα μου ζητηθεί, να δείξω οτι μπορώ να πετύχω σε οτιδήποτε θελήσει η ομάδα από μένα. Πιστεύω επίσης οτι με το ύψος μου πρέπει να τρέξω περισσότερο στο παρκέ και να βελτιώσω γενικά το σουτ μου".

-Θεωρείς τον εαυτό σου κλασσικό 5άρι;

"Δεν θα το έλεγα αν και προστατεύω καλά το καλάθι και είμαι γρήγορος. Πιστεύω οτι προσφέρω και άλλα πράγματα όπως η ικανότητα στην πάσα, στο να βοηθώ να δημιουργούνται plays για τους συμπαίκτες μου, είτε με ασίστ είτε με λειτουργία που οδηγεί σε ασίστ. Η ταχύτητα μου και η δυνατότητα να μαρκάρω παίκτες σε διάφορες θέσεις δεν σε κάνει κλασσικό 5άρι. Μακάρι να μπορούσα να σκεφτώ ένα γνωστό παίκτη με αυτό το στυλ για να βοηθήσει η σύγκριση".

-Ο ΠΑΟΚ δεν μπήκε στα πλέι οφ για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Ποιά είναι η ιστορία που τέλος πάντων πρόλαβες σε αυτό;

"Προφανώς έγιναν πολλά στην χρονιά. Αρρώστιες, τραυματισμοί, συνεχείς μετακινήσεις παικτών, δεν είναι εύκολο να βρεις ρυθμό. Επιπλέον χάσαμε έξι ματς με διαφορά ενός πόντου, τα δύο όσο έπαιζα κι εγώ. Κάποια plays δεν σου βγαίνουν και αντί να είσαι στο 16-8 πας στο 10-14. Οκ μπορεί να μην κερδίσεις όλα τα ματς που κρίνονται στο πόντο, μπορείς να πάρεις το 50% αυτών και να είσαι στο 13-11. Είναι η ιστορία της σεζόν...".

-Καλά και άσχημα που παρατήρησες στην ομάδα...; Τι θα πεις στους δικούς σου πίσω στις ΗΠΑ για τον ΠΑΟΚ και την Θεσσαλονίκη;

"Το καλό που παρατήρησα είναι η παράδοση που ζει εδώ με τον ΠΑΟΚ και για τον ΠΑΟΚ. Υπάρχει πολύς κόσμος στην πόλη που υποστηρίζει αυτό το πρόγραμμα. Είχαμε όμως έναν κακό χρόνο και αυτό είχε αντίκτυπο στην προσέλευση στο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ ζει βαθιά στις καρδιές του κόσμου στην πόλη. Το κακό, όπς είπα, ήταν η κακή σεζόν, το οτι δεν προσφέραμε χαρά στους φιλάθλους. Η χαρά στους φιλάθλους δίνει χαρά και στο παιχνίδι. Όσο για το τι θα πω στους δικούς μου...; Θα τους πως οτι μακάρι να μπορούσα να κάνω περισσότερο να βοηθήσω την ομάδα μου σε νίκες. Ήθελα να ζήσω την πλήρη εμπειρία της περηφάνειας του ΠΑΟΚ στην πόλη, κάτι που έβλεπα σε πολλές στιγμές της σύντομης παρουσίας μου εδώ. Θα τους πω ακόμα οτι η Θεσσαλονίκη είναι μια αγαπημένη πόλη, μια πόλη στην οποία αγαπάς να ζεις με καταπληκτικό φαγητό και ωραίες εικόνες στην παραλία".

-Θέμα παραμονής την επόμενη σεζόν...; Λυκογιάννης και στελέχη του κλαμπ μίλησαν με καλά λόγια για σένα.

"Δεν είμαι ακόμα σίγουρος για τα πλάνα που έχω για την επόμενη σεζόν. Θα το συζητήσω με τον ατζέντη μου και θα αποφασίσουμε πιο είναι το καλύτερο για μένα".

-Το καλύτερο γέλιο που έκανε σε αυτές τις μέρες σου στον ΠΑΟΚ;

"Στα αποδυτήρια με τους συμπαίκτες μου. Αναφορικά με τις προσωπικότητες είχαμε ένα σπουδαίο γκρουπ παιδιών και χάρηκα πολύ την παρέα μετά τις προπονήσεις, τις κουβέντες μου κάναμε, τα τρομερά αστεία και την ανταλλαγή γέλιου".

-Παίκτης που σε δυσκόλεψε σε αυτό το διάστημα...;

"Δεν νομίσω οτι υπήρξε κάποιος που να μου δημιούργησε τρομερά προβλήματα. Υπήρχαν όμως ταλαντούχοι παίκτες από τους οποίους κατάλαβα οτι αυτή η Λίγκα έχει μεγάλες δυνατότητες. Είδα παίκτες με ταλέντο στην προσποίηση στο σουτ και με δύναμη να έρχονται πάνω μου, κάτι που μερικές φορές έκανε δύσκολο το μαρκάρισμα. Μέχρι εκεί όμως...".

-Θα μοιραστείς μαζί μας 2-3 μυστικά του προγράμματος των Σπερς;

"Χαχαχα... Αν σου τόλεγα, δεν θα ήταν πια μυστικά. Μπορώ όμως να σου πω οτι κλειδί της επιτυχίας στην επιλογή παικτών δεν είναι μόνο να είναι καλοί παίκτες αλλά και σωστοί άνθρωποι εκτός παρκέ. Αυτό δημιουργεί μια πετυχημένη κουλτούρα και ένα ιδανικό περιβάλλον εξέλιξης, στο οποίο πολύς κόσμος θέλει να συμμετέχει".

-Έχεις μότο ζωής;

"Να ζεις τη στιγμή, να ελέγχεις, αυτό που μπορείς να ελέγχεις. Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν και δεν μπορείς να ελέγξεις το μέλλον ή τις ενέργιες άλλων" κατέληξε ο Νέιτ Ρένφρο που πάντως ευγενικά απέφυγε να απαντήσει σε... πολιτικού περιεχομένου ερώτηση. Και ο αθλητισμός κομμάτι της πολιτική είναι άλλωστε... "Νο comment" είπε στο δίλλημα Democrats-Republicans...

Διαβάστε ακόμη...