Ο ΠΑΟΚ στο... χάος της Μαρσέιγ του Σαμπάολι

Απο sdna.gr: Έχει δεχθεί εντονότατη κριτική για τις ιδέες του αλλά το αυτί του Χόρχε Σαμπάολι για το προκλητικά όμορφο (;) τακτικό... χάος της Μαρσέιγ δεν ιδρώνει, διαμηνύοντας σε όλους πως σε διαφορετική περίπτωση, αποχωρεί!
Πηγή: sdna.gr
Ο ΠΑΟΚ στο... χάος της Μαρσέιγ του Σαμπάολι

Στην αρχή της σεζόν, ενδεχομένως και να φάνταζε περίπλοκο. Πλέον όμως, όπως μαρτυρούν και οι αριθμοί, οι παίκτες του Χόρχε Σαμπάολι είναι έτοιμοι να επιτεθούν σε κάθε στιγμή στο ματς, προσφέροντας πολλές εναλλαγές θέσεων και ασταμάτητη κίνηση από το κέντρο και μπροστά.

«Πρέπει να προσαρμόσεις την τακτική ανάλογα με τους παίκτες και τον αντίπαλο. Και αυτό κάνω. Παιχνίδι με παιχνίδι», ξεκάθαρος και απόλυτος. Ο τεχνικός της Μαρσέιγ θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τις ιδέες του και αυτές αναλύονται εξαιρετικά από τον Tomás Alfonso (σ.σ. αναλυτής στην Colón de Santa Fe).

Πάμε να δούμε τα πεπραγμένα της Μαρσέιγ σε άμυνα και επίθεση...

Το «χτίσιμο» των επιθέσεων από πίσω

Η συνήθης στρατηγική του Σαμπάολι για το χτίσιμο των επιθέσεων από τα μετόπισθεν είναι να χρησιμοποιεί την αμυντική γραμμή του για να τραβήξει τον αντίπαλο ψηλά με κοντινές πάσες. Οι χαφ, εν τω μεταξύ, καταλαμβάνουν τα κενά μεταξύ των γραμμών, αναζητώντας χώρο και ευκαιρίες για να δεχτούν πάσα και να παίξουν γρήγορα την μπάλα προς την αντίπαλη εστία.

Oι παίκτες της Μαρσέιγ χρησιμοποιούν όλο το πλάτος του γηπέδου για να προσπαθήσουν να σπάσουν αυτή την πρώτη γραμμή πίεσης μετά από κοντινή πάσα.

Αφού τραβήξουν τον αντίπαλό ψηλά με μια σειρά από σύντομες πάσες, εάν δεν υπάρχει προφανής δρόμος οι αμυντικοί θα προσπαθήσουν να βγάλουν οι ίδιοι την μπάλα προς τα εμπρός, αφήνοντας τον αντίπαλο να δώσει τη δική του μάχη με τους επιθετικούς στο... κυνήγι της μπάλας.

Ο στόχος για την Μαρσέιγ του Σαμπάολι είναι να αποκτήσουν ένα αριθμητικό πλεονέκτημα στη μεσαία γραμμή. Οι χαφ παίζουν σημαντικό ρόλο, προσφέροντας επιλογές πάσας και συνεχίζοντας να ανοίγουν χώρο μεταξύ των γραμμών του αντιπάλου.

Μία από τις κλασικές τακτικές του Σαμπάολι σε ότι αφορά την ανάπτυξη της ομάδας του είναι να βρει τον παίκτη ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου, ο οποίος στη συνέχεια υποστηρίζεται από έναν συμπαίκτη του που εμφανίζεται και επιτίθεται στον κενό χώρο. Όταν συμβαίνει αυτό, σημειώνεται μεγάλη πρόοδος και το αντίπαλο τέρμα δέχεται επίθεση με κάθετη πάσα.

Αυτές οι πάσες και η δημιουργία του «εξτρά παίκτη» σημαίνει ότι έως και πέντε παίκτες της αντίπαλης ομάδας έχουν μείνει να κυνηγούν την μπάλα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιθετικοί μπορούν να ρυθμίζουν τον χρόνο και τον χώρο της επίθεσης.

Αυτή είναι μια εξαιρετική τακτική για τη δημιουργία αριθμητικών πλεονεκτημάτων στην επίθεση και σίγουρα αποτελεί σημαντικό μέρος της φιλοσοφίας του Σαμπάολι σε όλες τις ομάδες του.

Η Μαρσέιγ σε φάση επίθεσης

Το χτίσιμο των επιθέσεων της Μαρσέιγ συνήθως τελειώνει με έναν παίκτη να εμφανίζεται από την πτέρυγα και να επιτίθεται στην περιοχή του αντιπάλου. Ένα τυπικό χαρακτηριστικό της τακτικής του Σαμπάολι είναι ο αριθμός των παικτών που γεμίζουν την αντίπαλη περιοχή.

Η Μαρσέιγ είναι μια ομάδα που βολεύεται να επιτίθεται τόσο εντός όσο και εκτός περιοχής. Οι παίκτες που δεν βρίσκονται μέσα στο κουτί προετοιμάζονται για αμυντικά καθήκοντα.

Ένας κοινός σχηματισμός στην επιθετική φάση της Μασσαλίας είναι το 3-1-4-1-1, διατηρώντας συνήθως τους τρεις πίσω και τον έναν χαφ μπροστά τους, από τη φάση του build up.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι να φτιάχνει «τρίγωνα» για να δημιουργεί γραμμές μετάβασης και να σπάει την αντίπαλη άμυνα. Συχνά στην επίθεση, η Μαρσέιγ έχει τους παίκτες να προσφέρουν επιλογές πάσας και στον άξονα αλλά και έξω στα άκρα.

Η Μαρσέιγ σε φάση άμυνας

Στην αμυντική φάση της, η Μαρσέιγ αρέσκεται να πιέζει και να τοποθετείται στην μέση του γηπέδου. Οι παίκτες της προσπαθούν να κλείσουν τους εσωτερικούς διαδρόμους διέλευσης και να πιέσουν τον αντίπαλό τους σε όλο το πλάτος του γηπέδου. Δημιουργούνται ζευγάρια για να εμποδίσουν και να κάνουν κλεψίματα ψηλά στο γήπεδο.

Οι γραμμές φαίνεται πάντα να είναι κοντά όταν βρίσκεται στην μέση ή ψηλά στο γήπεδο και όταν πιέζει μετά από μια χαμένη πάσα. Η άμυνα ανεβαίνει γρήγορα ψηλά προς το κέντρο για να κλείσει χώρο.

Σε καταστάσεις μακριά από την μπάλα η τακτική της Μαρσέιγ διαφέρει ανάλογα με το στυλ παιχνιδιού του αντιπάλου. Ο Σαμπάολι προσπαθεί πάντα να κρατά την ομάδα του συμπαγή στον άξονα αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ άμυνας και μεσαίας γραμμής. Η δομή είναι συνήθως με τέσσερις στην άμυνα και έναν ή δυο χαφ μπροστά τους, διαφέρει ελάχιστα από αυτόν τον σχηματισμό.

Χωρίς αμφιβολία η Μαρσέιγ του Χόρχε Σαμπάολι είναι μια ομάδα που αφήνει ελάχιστα περιθώρια στον αντίπαλό της για ελιγμούς, πιέζοντας συνεχώς προς τα εμπρός για να βάζει πίεση στον αντίπαλο, να ξανακερδίσει άμεσα την μπάλα και να ξεκινήσει ξανά την επιθετική της λειτουργία.

Διαβάστε ακόμη...