Η ανάλυση της Μαρσέιγ: Το οργανωμένο χάος του Χόρχε Σαμπάολι

Απο repress.gr: Ο Χορχε Σαμπάολι διανύει τον δεύτερο ημερολογιακό του χρόνο στη Μαρσέιγ και πλέον έχει βάλει την σφραγίδα του στην εικόνα της Γαλλικής ομάδας, που βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής στο Champions League.
Πηγή: repress.gr
Η ανάλυση της Μαρσέιγ: Το οργανωμένο χάος του Χόρχε Σαμπάολι

Ο Αργεντινός τεχνικός έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο στυλ παιχνιδιού του και τα έχει περάσει στην Μαρσέιγ, σε μια διαδικασία που μόνο εύκολη δεν ήταν... Ο Χόρχε Σαμπάολι θεωρείται ένα από τα «παιδιά» του Μαρσέλο Μπιέλσα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται... Ο Αργεντινός είχε μέχρι τώρα δουλέψει στην Σάντος, την Ατλέτικο Μινέιρο και τη Σεβίλη, ενώ έχει βρεθεί και στους πάγκους της Χιλής και της Αργεντινής.

Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Conference League βρέθηκε στη διοργάνωση έχοντας κάνει μόλις μια νίκη αλλά και μόλις μια ήττα στους ομίλους του Europa League. Την ίδια στιγμή, στο Γαλλικό πρωτάθλημα, βρίσκεται στην δεύτερη θέση, με την Στρασμπούργκ που είναι στην πέμπτη θέση να είναι μόλις στο -5, γεγονός που κάνει εύθραυστες τις ισορροπίες για το δεύτερο εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League.

Μαρσέιγ + Σαμπάολι = Όλα είναι δομημένα αλλά... ρευστά

Το μεγάλο όπλο της Μαρσέιγ του Χόρχε Σαμπάολι δεν είναι άλλο από την ευελιξία της στον αγωνιστικό χώρο και την ικανότητά της να υπηρετεί αρκετά διαφορετικά συστήματα, που έχουν όμως όλα μια βάση, που δεν είναι άλλη από τη γρήγορη μετάβαση στους χώρους που υπάρχουν. Αν ψάξεις να βρεις τα συστήματα που έχει εφαρμόσει ο Σαμπάολι, θα νομίζεις πως κάνει συνεχώς πειράματα. 3-3-4, 3-2-5, 3-3-1-3, 3-4-3, 4-1-3-2, 4-3-3 και 3-2-2-3 με ρόμβο. Πόσο εύκολο είναι να είναι αυτό λειτουργικό; Καθόλου. Τι χρειάζεται; Αγωνιστική ποιότητα, ταχύτητα στα πόδια και ευστροφία στο μυαλό.

Χτίζει την επίθεση από την πίσω ζώνη

Η Μαρσέιγ είναι μια ομάδα που πολλές φορές καλείται να «ξεκλειδώσει» άμυνα και για να το κάνει αυτό, αρχικά «προκαλεί» τον αντίπαλο την πιέσει ψηλά, ξεκινώντας το χτίσιμο των επιθέσεων από την πίσω ζώνη. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν ο τερματοφύλακας, οι κεντρικοί αμυντικοί και ένας από τους μέσους που «χαμηλώνει». Ο Σαμπάολι προσπαθεί να βρει τρόπους να «κόψει» τον αντίπαλο στη μέση και να «φορτώσει» τους κενούς χώρους που θα δημιουργηθούν.

Δημιουργία κατάσταση 4 vs 3 στην άμυνα

Η λογική των σχηματισμών καταστάσεων 4 vs 3 υπάρχει και όταν η μπάλα φτάνει στη μεσαία γραμμή. Για να συμβεί αυτό, μια ομάδα χρειάζεται παίκτες που να είναι καλοί χειριστές της μπάλας για να την «κουβαλήσουν» και ταυτόχρονα να μπορούν να κάνουν και μια ατομική ενέργεια. Ο Σαμπάολι στηρίζεται συχνά τους Γκέρσον, Καμαρά, Γκεντουζί και Ρονιέ.

Σχηματισμός κατάστασης 4 vs 3 και στη μεσαία γραμμή

Το «τρικ» του Γκεντουζί χωρίς τη μπάλα

Ένα από τα τρικ του Σαμπάολι είναι να δημιουργεί χώρους για να τροφοδοτήσει τον Γκεντουζί αλλά να τον αξιοποιεί χωρίς να τον τροφοδοτεί. Πως. Ο Γκεντουζί κινείται προς τα πλάγια για να πάρει μπάλα, «τραβά» μαζί του έναν αντίπαλο και ο τερματοφύλακας περνάει τη μπάλα στην πλάτη του παίκτη που ακολούθησε τον Γκεντουζί.


Ο Γκεντουζί «παρασύρει» τον αντίπαλο...

... και ο τερματοφύλακας παίζει στην πλάτη του αντιπάλου που έχει παρασυρθεί

Η «τακτική» Γκεντουζί από τους επιθετικούς, στον άξονα

Όταν η μπάλα φτάνει στη μεσαία γραμμή, η Μαρσέιγ εφαρμόζει εκ νέου την ίδια «τακτική». Ο στόχος, άλλωστε, παραμένει ο ίδιος και αφορά τη δημιουργία χώρων στους οποίους θα κινηθούν οι ποδοσφαιριστές της, και συγκεκριμένα οι επιθετικοί. Αυτοί «χαμηλώνουν» για να παρασύρουν με τη σειρά τους, τους αντιπάλους τους και να ετοιμαστούν ώστε η γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας να φέρει πάσα στον χώρο που δημιουργήθηκε. Και αυτό, μπορεί να συμβεί με μια σειρά από συνδυασμένες κινήσεις...

Οι επιθετικοί βγαίνουν εκτός πεδίου δράσης για να βρεθούν σε αυτό μετά από κάθετη πάσα

Οι επιθετικοί βγαίνουν εκτός πεδίου δράσης για να βρεθεί σε αυτό ο Γκεντουζί μετά από μακρινή πάσα

Κάθε κίνηση έχει ως στόχο τη δημιουργία χώρο στον οποίο θα πάει η μπάλα...

Άλλη μια δημιουργία υπεραριθμίας 3 vs 2 με στόχο την πάσα στην πλάτη του αντιπάλου

Οι ακραίοι βρίσκουν μια γεμάτη περιοχή

Όταν η μπάλα πηγαίνει στα άκρα, ο Χόρχε Σαμπάολι προσπαθεί να αξιοποιήσει την ικανότητα των ποδοσφαιριστών του στο ένας εναντίον ενός, και περιμένει από τους μεσοεπιθετικούς να κινηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να βρεθούν στη μεγάλη περιοχή και να δώσουν μεγάλο φάσμα επιλογών στους ακραίους. Ο Αργεντινός έχει στη διάθεσή του τους Ουντέρ, Ντε Λα Φουέντε, Λιρόλα και Λουίς Ενρίκε για να πετύχει αυτό που θέλει.

Το ροτέισον εντός 11άδας και ο Παγιέ

Ο Χόρχε Σαμπάολι λατρεύει να δημιουργεί ένα οργανωμένο χάος, και ο μόνος τρόπος να μπορέσουν να τον υπηρετήσουν οι ποδοσφαιριστές του είναι να είναι σε θέση να κινηθούν σε αρκετά μοτίβα θέσεων. Θέλει τους φορ να ξέρουν να κινούνται ως ακραίοι και τους εσωτερικούς μέσους να μπορούν να κινηθούν στα άκρα.

Αυτό δε σημαίνει ότι προσπαθεί να κάνει ποδοσφαιριστές να υπηρετήσουν ρόλους που δεν μπορούν. Οι Μίλικ και Μπακαμπού είναι φορ περιοχής και εκεί τους τοποθετεί. Υπάρχουν όμως και αγώνες που χρησιμοποιεί στην κορυφή τον Παγιέ. Ο στόχος άλλωστε είναι ένας. Να αποδιοργανώσει τον αντίπαλο και όχι την ίδια του τον ομάδα. Βέβαια, μέχρι να αρχίσει η Μαρσέιγ να αφομοιώνει την ποδοσφαιρική του λογική, χρειάστηκε χρόνος.

Οι αριθμοί της Μαρσέιγ στην επίθεση

7η καλύτερη επίθεση – 39
5η σε xGoals – 41.10
2η σε μέσο όρο κατοχής μπάλας- 61.7%
4η σε τελικές προσπάθειες – 12.01 ανά 90′
3η σε επαφές της μπάλας στην αντίπαλη περιοχή – 19.53 ανά 90′
1η σε κερδισμένα κόρνερ – 5.85 ανά 90′
4η σε key passes – 4.04 ανά 90′
3η σε πάσες στο τελευταίο τρίτο – 60.89 ανά 90′

Δεν πρεσάρει ψηλά, αλλά σε περιμένει να σε εγκλωβίσει

Οι ομάδες του Χόρχε Σαμπάολι δεν είναι από εκείνες που πιέζουν ψηλά. Ο κύριος τρόπος ανάκτησης της κατοχής είναι η υποδοχή λίγο πιο μπροστά από τη μεσαία γραμμή. Όταν η μπάλα φτάνει στους αντίπαλους μέσους, μπαίνει σε εφαρμογή ένα σύστημα πίεσης αρχικά στον αντίπαλο που έχει τη μπάλα και στη συνέχεια στους χώρους που ψάχνουν οι υπόλοιποι, σε μια προσπάθεια απομόνωσης του ποδοσφαιριστή που έχει την κατοχή, για να τον οδηγήσουν στο λάθος.

Το σχέδιο είναι απλό. Οι ποδοσφαιριστές της Μαρσέιγ προσπαθούν να μπουν ανάμεσα στους αντιπάλους για να κλείσουν τους διαδρόμους επικοινωνίας. Ναι, είναι απλό αλλά θέλει ταυτόχρονη και συνεχή κίνηση στους χώρους και πολλές φορές τρεξίματα με εντάσεις με στόχο να αναγκαστεί ο αντίπαλος στο λάθος.

Η Μαρσέγ σε φάση «υποδοχής» του αντιπάλου

Η Μαρσέιγ σε φάση «επιθετικής» άμυνας

Οι αριθμοί της Μαρσέιγ στην άμυνα

3η καλύτερη άμυνα – Έχει δεχθεί 25 γκολ
3η σε xGoals κατά – 28.74
1st σε σουτ κατά – 8.01 ανά 90′
2η σε λιγότερες απώλειες κατοχής – 79.76 ανά 90′

Η Μαρσέιγ είναι μια ομάδα που φέτος πρωταγωνιστεί σε ένα από τα τοπ-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης, και μάλιστα στο πιο νεανικό πρωτάθλημα από όλα, στο οποίο αν δεν τρέχεις, χάθηκες. Δικαίως συγκαταλέγεται στα φαβορί για το Conference League και ο ΠΑΟΚ καλείται να κάνει μια μεγάλη υπέρβαση για να τη δυσκολέψει. Για να την αποκλείσει; Θα χρειαστεί να κάνει πράγματα που δεν έχει δείξει ως τώρα ότι μπορεί να κάνει. Μιλάμε για διπλά παιχνίδια, μιλάμε για 180 λεπτά απέναντι σε μια ομάδα με άλλο ατομικό και συνολικό επίπεδο όσον αφορά τόσο την ποδοσφαιρική όσο και την αθλητική ποιότητα.

Διαβάστε ακόμη...