Βεζυρτζής για ΠΑΟΚ, Σαββίδη και… Γκάλη!

Από thessports.gr: Ο εμβληματικός πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Νίκος Βεζυρτζής, μίλησε στον Libero 107,4 για το ελλληνικό μπάσκετ, για τον θρίαμβο της Γενεύης το '91 , για τον Ιβάν Σαββίδη και τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ!
Πηγή: thessports.gr
Βεζυρτζής για ΠΑΟΚ, Σαββίδη και… Γκάλη!

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Όταν είσαι παράγοντας, τότε έχεις πολλούς φίλους. Ευτυχώς εγώ έχω την χαρά να με αγαπά ακόμη ο κόσμος, να εκτιμά τα όσα πρόσφερα στον σύλλογο. Εκείνες οι εποχές ήταν αξέχαστες, τις φτιάξαμε όλοι μαζί, με τους φιλάθλους, η επιτυχία που είχαμε τότε ανήκει σε όλους μας, στη διοίκηση μας τότε, στον κόσμο μας, που ήταν στο πλευρό μας ακόμη και σε άσχημα αποτελέσματα. Εκείνο όμως το «προχώρα, είμαστε μαζί σου», μου έδινε δύναμη για να το κάνω ακόμη πιο δυνατά.

Ο κόσμος ήταν τότε πολύ διαφορετικός, δεν ήταν όπως τώρα. Τότε τα βλέπαμε όλα τα ματς μαζί με τους Αρειανούς, όλη μέρα ασχολούνταν με τις ομάδες, είχαν γίνει η αγάπη των φιλάθλων, είχαν και υπομονή τεράστια, σε αντίθεση με τώρα. Ήμασταν 3οι τότε κάποια στιγμή, παίζαμε με τον Παναθηναϊκό και είχαμε 5000 κόσμο μέσα και 5000 απ' έξω. Τώρα γύρισα να δω το ματς του Ολυμπιακού και είδα 50-100 άτομα στο γήπεδο. Τελείωσε το μπάσκετ, το έχουν τελειώσει.

Στη Γενεύη έγινε η απαρχή της δημιουργίας της μεγάλης ομάδας του ΠΑΟΚ, και τότε μπήκε ο στόχος να πάρουμε το πρωτάθλημα Ευρώπης. Τότε κάναμε μεταγραφές, φέραμε μεγάλους παίκτες, κάναμε Έλληνα τον Πρέλεβιτς, πλέον είχαμε στοχεύσει να πάρουμε το Πρωταθλητριών. Μετά πήραμε το πρωτάθλημα Ελλάδας και παίξαμε στο φάιναλ φορ, με άλλες στιγμές αξέχαστες τότε, αν ήταν το γήπεδο 500 χιλιάδες θα γέμιζε, και το χάσαμε, μόνο εγώ ξέρω πως το χάσαμε.

Θα ήταν η αρχή για να είναι ο ΠΑΟΚ πρώτος σε όλα. Ένας άτυχος συνδυασμός με έναν παίκτη που δεν ξανάπαιξε μετά ποτέ καλό μπάσκετ, κι αν δεν γινόταν αλλού το τουρνουά, θα το παίρναμε. Υπήρξε πίεση στην ομάδα, η σιγουριά ότι θα το παίρναμε, αντί να ρίξουν το βάρος στην πρόπόνηση, όλοι την μέρα ασχολούνταν με τα εισιτήρια, όλοι ήθελαν να μπουν στο γήπεδο, το μυαλό μας δεν ήταν να πάμε να παίξουμε, ήταν πως θα βάλουμε κόσμο στα ματς. Η Γενεύη και το πρωτάθλημα Ελλάδας ήταν οι χαρούμενες στιγμές, εκείνο το φάιναλ φορ ήταν κάτι που δε θέλω να θυμάμαι ποτέ. Θα ήταν η αρχή για να γίνει ο ΠΑΟΚ ό,τι καλύτερο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Έκανα ένα τεράστιο λάθος τότε, που δεν πήρα τον Γκάλη! Τότε τους παίκτες τους έπαιρνα εγώ, αλλά τότε έκανα το λάθος κι άκουσα τον Ίβκοβιτς, κι αυτός πιεζόμενος ίσως από άλλους παίκτες και δεν ήθελε τον παικταρά αυτόν, που θα έδινε άλλη διάσταση. Τελειωμένο ήταν του Γκάλη, είχε κλείσει η μεταγραφή. Ήταν το μεγαλύτερο λάθος μου που έκανα.

Ο θρίαμβος της Γενεύης απλά με λόγια δεν περιγράφεται. Ιδίως οι στιγμές μετά την απονομή. Όπως δεν περιγράφεται τι έζησα το βράδυ πριν τον τελικό, η υποδοχή μετά στην ομάδα, και μετά μάθαμε ότι πανηγύριζε όλη η Ελλάδα, μου έλεγαν ότι βγήκαν στους δρόμους στην Κρήτη. Τα συναισθήματα ήταν και είναι απίστευτα, εύχομαι να μπορούσε να τα ζήσει κάθε άνθρωπος, όπως τα έζησα τότε.

Πλέον το μπάσκετ έχει απαξιωθεί τελείως. Υπάρχει ελληνικό πρωτάθλημα τώρα; Έκανε ζημιά η Ευρωλίγκα, που δε δίνει το δικαίωμα σε έναν πρωταθλητή να πάει να παίξει εκεί. Να πάει ο άλλος να κάνει μια ομάδα να διεκδικήσει μια διάκριση στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός πέρσι π.χ. έπαιζε στην Α2 και έπαιζε στην Ευρωλίγκα. Έτσι φθίνει το άθλημα, τώρα αυτοί που έχουν τις ομάδες για ποιο λόγο να κάνουν επένδυση όταν ξέρουν ότι όσα και να βάλουν, πάλι δε θα παίξουν στην Ευρωλίγκα. Οπότε ποιος να κάνει επένδυση να χτυπήσει τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό;

Ευτυχώς βρέθηκε ο άνθρωπος αυτός, ο κ.Σαββίδης, που κάνει μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος νομίζω ότι έχει γίνει μια ποιοτική ομάδα, παρά το ότι έχει χάσει δικά της παιχνίδια. Σιγά – σιγά όμως αυτά αλλάζουν, όταν το ηθικό σου αρχίζει να ανεβαίνει, ανεβαίνει και το επίπεδο της ομάδας. Φέτος η ομάδα πηγαίνει μια χαρά και το μόνο που απορώ είναι πως χάσαμε ματς δικά μας κι απορώ πως ο Ολυμπιακός είναι πρώτος με αυτή την ομάδα που έχει. Έχει χειρότερη ομάδα από άλλες φορές, αλλά όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά, δε φταίει μόνο ένας, φταίνε πολλοί. Θα μπορούσαμε να το πάρουμε το πρωτάθλημα. Και ποιότητα είχαμε και καλό προπονητή. Είναι άξιο απορίας πως χάσαμε ματς π.χ. με τον Ιωνικό, απίστευτα παιχνίδια.

Είναι ένα όνειρο των φιλάθλων μας να προχωρήσουμε στην Ευρώπη, οι μεγάλες ομάδες πρέπει να έχουν καλή πορεία στην Ευρώπη, εκεί καταξιώνεσαι, έτσι φτιάχνεις όνομα, φέτος η ομάδα μπορεί να τα καταφέρει, δεν τον φοβάμαι τον ΠΑΟΚ εκτός έδρας, παίζει σαν μεγάλη ομάδα, έχει κάνει σπουδαίες νίκες, οπότε αυτό μου δίνει ένα κίνητρο ότι μπορεί η ομάδα φέτος να φτάσει στον τελικό! Είναι μεγάλη υπόθεση να σε προβάλλουν οι ξένες εφημερίδες, να ξέρουν το όνομά σου, τότε ακόμη μας έλεγαν «Θεσσαλονίκη», δεν ήξεραν καν το όνομά μας. Είναι μεγάλη υπόθεση μια καλή ευρωπαϊκή πορεία.

Σίγουρα είναι μείον όταν λείπει ο επικεφαλής, άλλο είναι όταν είναι εδώ».

Διαβάστε ακόμη...