ΠΑΟΚ: Βιτάο σημαίνει… καπιτάο!

Από sdna.gr: Ο ΠΑΟΚ έχει εστιάσει την προσοχή του στον 22χρονο Βραζιλιάνο στόπερ της Σαχτάρ Ντόνετσκ, Βιτάο, ο οποίος αποτελεί πνευματικό παιδί του Ζοσέ Μπότο. Γράφει ο Σωτήρης Μήλιος...
Πηγή: sdna.gr
ΠΑΟΚ: Βιτάο σημαίνει… καπιτάο!

Ήταν ο άνθρωπος που την βοήθησε όσο κανείς για να φέρει στην Ευρώπη τον Νεϊμάρ, η Μπαρτσελόνα του χρωστούσε αιώνια ευγνωμοσύνη. Υποστηρίζει ότι είχε κλείσει για τους Καταλανούς και τον Βινίσιους, αλλά οι ατζέντηδες του αθέτησαν την συμφωνία. Λέει ότι τους είχε προτείνει τον Μαρκίνιος μόλις για 3 εκατομμύρια πολύ πριν εκείνος υπογράψει στην Ρόμα και φτάσει να γίνει αρχηγός της Παρί Σεν Ζερμέν και της «σελεσάο».

Ο Αντρέ Κούρι ήταν το μάτι, τα αυτιά και όλα τα ζωτικά όργανα των Καταλανών στην χώρα του καφέ, όχι φυσικά με το αζημίωτο. Η διοίκηση Μπαρτομέου είχε υπογράψει μαζί του ένα «χρυσό» συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 685.000 ευρώ για να της φέρνει στο πιάτο, έγκαιρα, γρήγορα τα μεγαλύτερα ταλέντα που ξεπετάγονταν στην Βραζιλία.

Αυτή τη φορά ήταν σίγουρος ότι της έφερνε έναν παίκτη που μελλοντικά θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος ηγέτης στην άμυνα της.

Το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου του 2019, στο ίδιο αεροπλάνο με προορισμό την Βαρκελώνη μπήκε ο εκτελεστικός διευθυντής της Παλμέιρας, ο Αντρέ Κούρι και δύο άβγαλτα πιτσιρίκια γεννηθέντες το 2000 και το 2001 αντίστοιχα: ο Βίτορ Εντουάρντο ντα Σίλβα Μάτος και ο Λουάν Κάντιντο.

Η δουλειά έμοιαζε να έχει κλείσει, το μόνο που έμενε ήταν οι υπογραφές. Η Παλμέιρας θα έπαιρνε 20 εκατομμύρια ευρώ και οι Καταλανοί θα τους έστελναν αρχικά στην δεύτερη ομάδα για να «ψηθούν» και να αποκτήσουν εμπειρίες.

Μόνο που όταν έφτασαν στην Καταλονία αποδείχθηκε ότι τα κουκιά δεν έφταναν. Η Μπαρτσελόνα είχε αρχίσει να βιώνει τα πρώτα συμπτώματα της οικονομικής ύφεσης. Η Παλμέιρας προσπάθησε να τους παραχωρήσει ξεχωριστά. Ζήτησε 8 εκατομμύρια μόνο για τον Βιτάο, όμως οι μπλαουγκράνα έκαναν πίσω, παρότι τα πρώτα βιντεάκια καλωσορίσματος του Βραζιλιάνου στην Μπαρτσελόνα είχαν ήδη ανέβει στο διαδίκτυο.

Αν και τα δημοσιεύματα της εποχής μιλούσαν για έντονο ενδιαφέρον από Μπάγερ Λεβερκούζεν, Γουότφορντ και Λιλ, εντέλει τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Βιτάο έπαιρνε το αεροπλάνο για να γίνει το νέο μέλος στην βραζιλιάνικη παροικία του Ντόνετσκ, ένα από τα πρώτα μεγάλα στοιχήματα του Ζοσέ Μπότο ως chief scout στην Σαχτάρ.

Διότι όλοι μπορούν να πείσουν την διοίκηση μιας ομάδας να επενδύσει ένα καράβι χρήματα σε κάποιον με πλούσιο βιογραφικό και παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο. Στην περίπτωση μας, ο Μπότο έπαιζε την φήμη του, ενδεχομένως και την δουλειά του. Ο Βιτάο είχε στα πόδια του μόλις ένα (!) επαγγελματικό παιχνίδι, όταν ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι του έδωσε ντεμπούτο στις 20 Μαρτίου του 2019 σε ένα αδιάφορο παιχνίδι κόντρα στην Πόντε Πρέτα για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Παουλίστα!

Τότε, πως στην οργή είχε ρήτρα που άγγιζε τα 40 εκατομμύρια ευρώ; Ο Μπότο είχε ψάξει πολύ καλά την περίπτωση του, δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει τίποτα στην τύχη.

Ο Βιτάο δεν είχε ποτέ του το θεόσταλτο ταλέντο. Πριν ενταχθεί στις ακαδημίες της Παλμέιρας το 2015 σε ηλικία 15 ετών είχε προλάβει να απορριφθεί ήδη από την Κοριτίμπα και την Ατλέτικο Παραναένσε!

Το σώμα του ήταν εντυπωσιακό, ένα... άγαλμα ύψους 1,86 όμως ήταν άγουρος τακτικά και σχετικά άτεχνος. Είχε όμως πρόωρη ανάπτυξη, η βερδάο έκρινε ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί μαζί του, αφού έμοιαζε με άνδρα ανάμεσα σε... παιδάκια.

Το ρίσκο έπιασε άμεσα. Στις 30 Οκτωβρίου του 2015 κλήθηκε στην Εθνική Κ15, που κατέκτησε το πρωτάθλημα Νότιας Αμερικής, στην διοργάνωση που έγινε στην Κολομβία, επικρατώντας στα πέναλτι της Ουρουγουάης.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν ο αρχηγός της «σελεσάο» Κ17, που κατέκτησε το πρωτάθλημα Λατινικής Αμερικής με το εμφατικό 5-0 στον τελικό με την Χιλή και στο τέλος της χρονιάς ήταν ξανά αρχηγός στο Παγκόσμιο Νέων της Ινδίας, σε μία πορεία που έφτασε ως την κατάκτηση της 3ης θέσης.

Τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν ο βενιαμίν της αποστολής της ομάδας της Εθνικής Κ20 που έπαιξε στο πρωτάθλημα Νότιας Αμερικής στην Χιλή, την ώρα που έχτιζε μεθοδικά το όνομα του με την σούπερ ταλαντούχα γενιά της Παλμέιρας, που κατάκτησε το πρωτάθλημα νέων της Βραζιλίας το 2018, το κύπελλο το 2019, αλλά και δύο κολλητά πρωταθλήματα Παουλίστα το 2018 και το 2019.

Λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018, ήρθε η ύψιστη τιμή. Παρότι δεν είχε ούτε ένα επαγγελματικό παιχνίδι στα πόδια του, ο Τίτε τον κάλεσε στην προετοιμασία της σελεσάο, θέλοντας να έχει στην ομάδα έναν νεαρό παίκτη που θα μπορούσε να αποτελέσει λύση ανάγκης, αν κάτι στράβωνε στην πορεία. Ο Βιτάο έζησε το όνειρο του, έκανε προπονήσεις πλάι στα ινδάλματα του (Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος, Έντερ Μιλιτάο) και παρότι φυσικά δεν ταξίδεψε στην Ρωσία, κέρδισε φήμη, δημοσιότητα, αξία.

Ακόμα κι έτσι όμως, ήταν δύσκολο να ανέβει στην πρώτη ομάδα και να μετρήσει συμμετοχές στην πρώτη ομάδα της Παλμέιρας, στο άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της χώρας. Η ανάγκη της «βερδάο» για άμεση ρευστοποίηση τον έφερε τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Ουκρανία, όμως όχι για την πρώτη ομάδα της Σαχτάρ.

Η ομάδα του Ντόνετσκ έκρινε πως ο Βιτάο χρειάζεται να μάθει από την αρχή το ποδόσφαιρο, τον τοποθέτησε αρχικά στην ομάδα νέων, μέχρι να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να ωριμάσει πνευματικά και τακτικά.

Κατέκτησε πανεύκολα ένα ακόμα πρωτάθλημα νέων και στο τέλος της σεζόν 2019-20 μέτρησε και τις πρώτες του συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, κάτι που του έδωσε το δικαίωμα να πάρει κι αυτός μετάλλιο πρωταθλητή.

Η Σαχτάρ τον έκρυβε αρκετά καλά και τον εμφάνισε ξαφνικά στην διεθνή σκηνή και την ενδεκάδα την 1η Δεκεμβρίου του 2020 απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης για την 5η αγωνιστική του Champions League!

Ήταν συγκλονιστικός, ήταν man of the match στο ηχηρό 2-0 απέναντι στους «μερένγκες». Αν και πρωτάρης σε τέτοιο επίπεδο, παίζοντας απέναντι στον Καρίμ Μπενζεμά και το φιλαράκι του από τις μικρές Εθνικές τον Βινίσιους, τελείωσε το ματς δίχως να υποπέσει ούτε σε ένα φάουλ, έχοντας 6 κοψίματα, 3 κλεψίματα και 100% επιτυχία στις 5 εναέριες μονομαχίες του!

Ήταν εξαιρετικός και στο 0-0 στο Μιλάνο απέναντι στην Ίντερ και έκτοτε μονιμοποιήθηκε στα παιχνίδια της Ευρώπης, όχι όμως και στα εγχώρια όπου υπάρχει περιορισμός στους ξένους παίκτες (έχει στα πόδια του 23 παιχνίδια για το ουκρανικό πρωτάθλημα και 12 ευρωπαϊκά).

Φέτος, με νέο προπονητή τον Ιταλό Ντε Τσέρμπι ήταν καθοριστικός στην πρόκριση στους ομίλους του Champions League στα νοκ-άουτ απέναντι σε Γκενκ και Μονακό, ωστόσο έπαιξε μόλις ένα παιχνίδι στους ομίλους (το εκτός έδρας 2-0 από την Ίντερ), αφού το δίδυμο Μάρλον - Ματβιένκο καθιερώθηκε στο κέντρο της άμυνας.

Οι σειρήνες του πολέμου στην Ουκρανία τον έκαναν να τρομοκρατηθεί λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους συμπατριώτες του στην Σαχτάρ, αφού εδώ και τρεις μήνες έγινε για πρώτη φορά πατέρας, έπρεπε να βρει έναν τρόπο να φύγει άμεσα από το Κίεβο, για χάρη του νεογέννητου παιδιού του.

Στα 22 του (γεννηθείς στις 2 Φεβρουαρίου του 2000) ο Βιτάο παραμένει ένας ακατέργαστος θησαυρός, οι κεντρικοί αμυντικοί συνήθως αργούν λίγο περισσότερο να ωριμάσουν αγωνιστικά. Η Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε του έχει προσφέρει ήδη στέγη (πρόταση για δανεισμό με οψιόν αγοράς 2 εκατομμυρίων ευρώ), όμως ο Ζοσέ Μπότο τον ξέρει καλά. Πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά.

Τόσο καλά που μπορεί και να έβαζε το χέρι του στην φωτιά για δαύτον...

Διαβάστε ακόμη...