«O Μπότο ήταν κοντά στο Big-3 της Πορτογαλίας»

Από sdna.gr: Ο Πορτογάλος δημοσιογράφος, Νούνο Τραβάσος από το maisfutebol.iol.pt αναλύει στο SDNA τον νέο διευθυντή ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ, Ζοσέ Μπότο.
Πηγή: sdna.gr
«O Μπότο ήταν κοντά στο Big-3 της Πορτογαλίας»

Η ικανότητα του να ανακαλύπτει ποδοσφαιρικούς θησαυρούς και να κρύβεται πίσω από σπουδαία deal εκατομμυρίων για σπάνια ταλέντα του κόλλησε το προσωνύμιο «βασιλιάς των μεταγραφών».

Ποιος είναι όμως ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ, Ζοσέ Μπότο;

Τι ακριβώς έχει κάνει στο ποδόσφαιρο όλα τα προηγούμενα χρόνια, τι μπορεί να φέρει στον «Δικέφαλο»;

O Πορτογάλος δημοσιογράφος, Νούνο Τραβάσος από το maisfutebol.iol.pt γνωρίζει πολύ καλά τον 55χρονο συμπατριώτη του που μέχρι πρότινος εργαζόταν στη Σαχτάρ και αναλύει στο SDNA το προφίλ του, τον τρόπο δουλειάς του, τα δυνατά του σημεία και στέκεται στην αναβάθμιση του σε έναν πολύ διευρυμένο ρόλο που είχε στην Ουκρανία.

Ο Τραβάσος μας αποκαλύπτει ότι ο Μπότο βρισκόταν στα... ραντάρ ομάδας του Big-3 της Πορτογαλίας, τονίζει πως και για τον ίδιο αποτελεί τεράστια έκπληξη ότι ο ΠΑΟΚ κατάφερε να εξασφαλίσει την υπογραφή του, υποστηρίζοντας ότι ο «Δικέφαλος» έχει κάνει μία εξαιρετική επιλογή ποδοσφαιρανθρώπου, στον οποίο αν δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να κάνει τη διαφορά.

-Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Τύπο της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας για τη συμφωνία του Ζοσέ Μπότο με τον ΠΑΟΚ. Είναι και για εσάς έκπληξη;

Πρέπει να παραδεχθώ ότι και για μένα ήταν μία έκπληξη, καθώς ο Μπότο είχε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη Σαχτάρ, ήταν αυτός που εξέφραζε τις ιδέες του κλαμπ και διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. Επίσης είχε, από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, περίμενα ότι θα μπορούσε να πάρει μεταγραφή σε ένα από τους Big-3 της Πορτογαλίας, ήταν πιο κοντά σε κάτι τέτοιο.

-Μπορείτε να μας περιγράψετε τον τρόπο δουλειάς του Μπότο; Ποιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το δυνατό του σημείο;

Ο Ζοσέ Μπότο γνωρίζει την αγορά του ποδοσφαίρου όσο πολύ λίγοι. Μέσω του ρόλου του στην Μπενφίκα επικεντρώθηκε αρκετά στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά ως διευθυντής στο σκάουτινγκ ασχολήθηκε πάρα πολύ με τη Βραζιλία και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές από τη συγκεκριμένη χώρα. Αυτός, άλλωστε, η εξαιρετική δουλειά που έκανε σε αυτόν τον τομέα, ήταν και ο βασικός λόγος που η Σαχτάρ έκανε τα πάντα για να συμφωνήσει μαζί του. Στο παρελθόν είχε δουλέψει και ως προπονητής, κάτι πολύ σημαντικό γιατί γνωρίζω καλά τον συγκεκριμένο ρόλο. Έχει δουλέψει για συνεχόμενα χρόνια με ομάδες νέων ως προπονητής και λατρεύει να ανακαλύπτει μεγάλα νέα ταλέντα. Πολύ μεγάλους παίκτες που άλλοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιληφθούν από τόσο νωρίς τις προοπτικές στην καριέρα τους, σε αυτό ο Μπότο είναι εξαιρετικός.

-Ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος του στη Σαχτάρ; Μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός διευθυντή ποδοσφαίρου που αναζητά ο ΠΑΟΚ;

Στην Μπενφίκα ο ρόλος του Μπότο ήταν περισσότερο αυτός του διευθυντή του σκάουτινγκ. Λόγω της ικανότητας του η άποψη του λαμβανόταν πολύ σοβαρά υπόψιν από τη διοίκηση της πορτογαλικής ομάδας, αρκετές φορές έκανε και το πρώτο βήμα για την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστής, αλλά στην Μπενφίκα συνήθως δε συμμετείχε στο οικονομικό σκέλος των οικονομικών διαπραγματεύσεων. Στη Σαχτάρ τα πράγματα ήταν διαφορετικά, ο ρόλος του ήταν εμφανώς διευρυμένος, η δύναμη και η επίδραση του στο κλαμπ και στις μεταγραφές του πολύ μεγαλύτερη, καθώς ο ρόλος του ήταν πολύ κοντά σε αυτόν του διευθυντή ποδοσφαίρου της ομάδας.

-Γίνεται μεγάλος λόγος για τις σπουδαίες μεταγραφές του Μπότο...

Είναι κάτι λογικό νομίζω, καθώς όντως έχει αναδείξει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές. Δε μιλάμε για 1-2 περιπτώσεις, αλλά για πολύ περισσότερες. Παίκτες παγκόσμιας κλάσης, στους οποίους κατάφερε να δει πράγματα όταν ελάχιστοι το είχαν αντιληφθεί. Όμπλακ, Βίτσελ, Γιόβιτς, Μάρκοβιτς, Κριστάντε είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που περιγράφουν τις ικανότητες του.

-Γνωρίζετε πότε θα ταξιδέψει στην Ελλάδα ο Μπότο;

Το μόνο που ξέρω τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πως θα αναλάβει και επίσημα τον ΠΑΟΚ από τον Γενάρη του 2022. Επίσης με βάση όσα έμαθα ο ΠΑΟΚ του πρόσφερε πολύ βελτιωμένες συνθήκες εργασίας, με σπουδαίο μισθό και γενικά η πρόταση του ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλύτερη από το συμβόλαιο του στη Σαχτάρ. Μην ξεχνάτε ότι πέρα από τον ίδιο τον Ζοσέ, με τον οποίο συμφώνησε, ο ΠΑΟΚ πλήρωσε μία γενναία ρήτρα στη Σαχτάρ για να σπάσει το συμβόλαιο του και αυτό νομίζω δείχνει πολλά.

-Έχετε μιλήσει με τον κ. Μπότο για τον νέο ρόλο του στον ΠΑΟΚ; Πως αντιμετωπίζει αυτή τη νέα πρόκληση στην καριέρα του;

Από όσα μπορώ να σας μεταφέρω έχω την πληροφόρηση ότι ο Ζοσέ Μπότο είναι ενθουσιασμένος με αυτή τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται στην καριέρα του. Στη Σαχτάρ ήταν πολύ χαρούμενος, δεν είχε λόγο να αποχωρήσει, αλλά η συνεργασία με τον ΠΑΟΚ είναι για εκείνον μία νέα μεγάλη πρόκληση, η οποία τον έχει συναρπάσει.

-Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο και χρειάζεται σημαντικές τομές στο αγωνιστικό του τμήμα για να χτίσει μία ομάδα που θα πάρει το πρωτάθλημα. Μπορεί ο Μπότο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις πρωταθλητισμού;

Για να έχει πάρει ο ΠΑΟΚ την απόφαση να κάνει μία τόσο μεγάλη επένδυση στο πρόσωπο του νέου του διευθυντή ποδοσφαίρου μέσω της πρόσληψης του Ζοσέ Μπότο, φαντάζομαι ότι θα του δώσει και τα κατάλληλα εργαλεία και τη δυνατότητα να αποκτήσει τους παίκτες που πιστεύει ότι θα βοηθήσουν ξεκάθαρα την ομάδα να βελτιωθεί και να πετύχει τους στόχους της. Όπως σας είπα ο Μπότο ξέρει τόσο καλά την ποδοσφαιρική αγορά, έχει πολύ δυνατές διασυνδέσεις με την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και τη Σερβία, από την οποία συνηθίζει να ψωνίζει ο ΠΑΟΚ και είμαι σίγουρος ότι θα βρει τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές που θα ταιριάξουν με τον ΠΑΟΚ και τους στόχους του.

Διαβάστε ακόμη...