Ζοσέ Μπότο: Η φιλοσοφία του κι η σχέση με τον προπονητή

Από paok24.com: Ο Ζοσέ Μπότο ετοιμάζεται για την εγκατάστασή του στην Τούμπα, σηκώνοντας μανίκια με φόντο την επόμενη ημέρα στον ΠΑΟΚ.
Πηγή: paok24.com
Ζοσέ Μπότο: Η φιλοσοφία του κι η σχέση με τον προπονητή

Ο Πορτογάλος, αναμένεται να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και να αναλάβει τα καθήκοντά του, με τον Ιβάν Σαββίδη να βρίσκει στο πρόσωπό του τον "εκλεκτό" που έψαχνε εδώ και καιρό.

Η είδηση της συμφωνίας του με τον ΠΑΟΚ προκάλεσε αίσθηση τόσο στη χώρα του, όσο και στην Ουκρανία, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ήταν στην Σαχτάρ, με τους Ουκρανούς να σημειώνουν πως ο "Δικέφαλος" πλήρωσε τη ρήτρα του για να έρθει στη Θεσσαλονίκη άμεσα.

Ποιος είναι όμως ο Ζοσέ Μπότο; Ο Πορτογάλος εξήγησε τη φιλοσοφία του σε μία από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του και το PAOK24 σας παρουσιάζει όλα όσα είπε.

"Είναι σημαντικό να καταλαβαίνεις το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν... βιβλία, την ώρα που βλέπουν αγώνες. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορείς να καταλάβεις ουσιαστικά αυτό που βλέπεις και δεν παρακολουθείς τους ποδοσφαιριστές. Δεν υπάρχει... μαγική φόρμουλα. Οι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά, προέρχονται από διάφορους χώρους. Άλλοι ήταν προπονητές, άλλοι σταμάτησαν να είναι ποδοσφαιριστές και μπήκαν κατευθείαν στο χώρο του scouting. Άλλοι, δεν ήταν τίποτα από τα δύο. Δεν μπορείς απλά να δείξεις σε έναν άνθρωπο ένα μονοπάτι, αλλά υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που κάνουν τη διαφορά.

Πρέπει να γνωρίζεις το παιχνίδι, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το να έχεις και πάθος γι' αυτό που κάνεις. Φυσικά, πρέπει να γνωρίζεις την αγορά. Με μία πρώτη ματιά, αυτή η δουλειά μοιάζει ελκυστική, αλλά δεν είναι πάντα όλα τόσο εύκολα. Υπάρχουν καλοί scouts που δεν ήταν ούτε παίκτες, ούτε προπονητές. Δεν μπορώ να πω ποιο είναι το ιδανικό", ανέφερε αρχικά ο Μπότο και συνέχισε:

"Υπάρχουν τρεις τύποι scouts. Υπάρχουν αυτοί που ετοιμάζουν μία λίστα και βάζουν μέσα όλους τους ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν αυτοί που δε βάζουν κανέναν μέσα, γιατί δε θέλουν να... καούν κι υπάρχουν κι αυτοί, που έχουν μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, που επιλέγουν μία στρατηγική κι επιμένουν σε αυτή. Αυτοί είναι οι αγαπημένοι μου. Όταν δουλεύεις σε αυτό το επίπεδο, είναι εύκολο να σε παρασύρουν. Για παράδειγμα, μπορεί να γραφτεί στον Τύπο ότι η Μπαρτσελόνα εξετάζει έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή κι αμέσως, όλοι τρέχουν να ετοιμάσουν ένα report γι' αυτόν. Αυτό που ρωτάω σε αυτή την περίπτωση είναι το εξής: "Σου αρέσει αυτός ο παίκτης; Δε θα τον έβλεπες ποτέ, αλλά τώρα ασχολείσαι με αυτόν απλά επειδή το γράφει κάποιος". Όσα χρόνια είμαι σε αυτό το χώρο, είχα πολλές συζητήσεις για ποδοσφαιριστές. Πρέπει να είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου".

Όσο για τη συνεργασία με τον προπονητή και τη διοίκηση; Ο Μπότο πρόσθεσε:

"Σίγουρα, είναι σημαντικό να έχεις τις δικές του σκέψεις, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι δε δουλεύεις για τον εαυτό σου. Εμένα μου αρέσει να δουλεύω σε ένα καλό περιβάλλον. Αν ένας προπονητής έρθει σε μένα και μου πει ότι ένας παίκτης δεν ταιριάζει στα δικά του "θέλω", τότε δεν έχω βοηθήσει το σύλλογο. Πρέπει να βλέπεις τα πράγματα με τα δικά σου μάτια, να κρίνεις με την εμπειρία σου και να παίρνεις τις αποφάσεις. Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας, ότι αν κάνουμε μία επιλογή παίκτη, που δεν παίζει τελικά, τότε έχουμε αποτύχει".

Διαβάστε ακόμη...