Οι διπλοί «πράκτορες» του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης!

Aπό paok24.com:Με αφορμή το αυριανό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη το PAOK24 ξεσκόνισε τα αρχεία του και σας παρουσιάζει τους 32 ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί με τις φανέλες και των δύο ομάδων.
Πηγή: paok24.com
Οι διπλοί «πράκτορες» του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης!

Το δρομολόγιο από την Τούμπα στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και το αντίστροφο δεν είναι πότε εύκολη υπόθεση για κανέναν ποδοσφαιριστή.

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που "διέβη τον Ρουβίκωνα" ήταν ο Τάκης Ραπτόπουλος, ο οποίος το 1967 πήρε μεταγραφή στον Άρη, ενώ από το 1958 έως το 1965 είχε αγωνιστεί με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Την ίδια χρονιά ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Σπύρος Γεωργόπουλος έκανε το δρομολόγιο Τούμπα – Χαριλάου φορώντας τα κιτρινόμαυρα.

Την δεκαετία του 70' ο ΠΑΟΚ άρχισε να δημιουργεί την μεγάλη ομάδα που θα κατακτούσε μετέπειτα και το πρωτάθλημα (1976), με τους Δημήτρη Σταυρίδη (1973) και Βασίλη Λάζο (1975) να αποχωρούν από τον Δικέφαλο μην έχοντας χώρο και πηγαίνοντας στον Άρη για να πάρουν περισσότερα παιχνίδια.

Η Δεκαετία του 80'

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έκανε το αντίθετο δρομολόγιο, Χαριλάου – Τούμπα, ήταν ο Σέρβος Νίκολα Νίκιτς το καλοκαίρι του 1987. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ είδαν τον αρχηγό της πρωταθλήτριας ομάδας του 1985, Κυριάκο Αλεξανδρίδη, αλλά και τον επίσης πρωταθλητή εκείνης της σεζόν, Απόστολο Τσουρέλα, να ντύνονται στα «κιτρινόμαυρα» το 1989, μετά από εισήγηση του Αλκέτα Παναγούλια. Ο πρώτος πήρε 18 εκατομμύρια δραχμές για τη μεταγραφή του και ο δεύτερος 11 εκατομμύρια δραχμές. Το καλοκαίρι του 1991 ο ΠΑΟΚ απέκτησε από τους «κίτρινους» τον Κώστα Οικονομίδη, ενώ το 1997 ο Στέφανος Μπορμπόκης, που είχε αγωνιστεί με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, πήγε και έπαιξε στην πρώτη χρονιά του Άρη στη Β' Εθνική πετυχαίνοντας την άνοδο στην πρώτη Εθνική.

Η μεγάλη αυτή λίστα περιλαμβάνει επίσης ονόματα όπως ο Αντώνης Γιουκούδης, ο Γιώργος Κούτσης, ο Κώστας Φραντζέσκος, ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, ο Γιώργος Θεοδωρίδης, ο Κώστας Χαλκιάς κι ο Βλάνταν Ιβιτς, οι οποίοι πήγαν «πακέτο» από τους «κίτρινους» στον Δικέφαλο τον Ιούνιο του 2008.

Αρκετά μεγάλη συζήτηση προκάλεσε η απόκτηση του Βίκτορ Βιτόλο, μία σεζόν αργότερα από τον ΠΑΟΚ. Ο Ισπανός μέσος είχε συμφωνήσει σε όλα με τος «ασπρόμαυρους» και έκανε μεγάλη προσπάθεια για να μείνει ελεύθερος από τον Άρη, πράγμα που κατάφερε προκαλώντας μεγάλη δυσφορία στους ανθρώπους των Κιτρίνων, οι οποίοι σχεδίαζαν να τον πουλήσουν στην Ισπανική Σανταντέρ. Ο Βίκτορ Βιτόλο έκανε σπουδαία παιχνίδια με την φανέλα του ΠΑΟΚ και μάλιστα σκόραρε απέναντι στην πρώην ομάδα του την πρώτη χρονιά που αγωνίστηκε με τα ασπρόμαυρα.

Τις χρονιές που ο Άρης αγωνιζόταν στα σαλόνια της Β' και της Γ' εθνικής έκανε δικούς του τον Χρήστο Ινζίδη, τον Χουσεΐν Μουμίν και τον Πέτρο Κανακούδη, οι οποίοι είχαν αγωνιστεί στο παρελθόν με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Τελευταίος ποδοσφαιριστής αυτής της λίστας είναι ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης. Ο νεαρός δεξιός οπισθοφύλακας, που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στον ΠΑΟΚ, οδηγήθηκε μέσω... Μπρέσιας στο Βικελίδης το 2018.

Αναλυτικά όλοι ο ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τις φανέλες και των δύο ομάδων:

Τάκης Ραπτόπουλος, Σπύρος Γεωργόπουλος, Δημήτρης Σταυρίδης, Βασίλης Λάζος, Νίκολα Νίκιτς, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Απόστολος Τσουρέλας, Κώστας Οικονομίδης, Μιχάλης Γκέκας, Αντώνης Γιουκούδης, Μπάμπης Νικολάου, Στέφανος Μπορμπόκης, Νίκος Παναγιωτίδης, Γιώργος Κούτσης, Γιώργος Σ. Θεοδωρίδης, Δημήτρης Μάρκος, Κώστας Φρατζέσκος, Χρήστος Λαμπάκης, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, Κώστας Χαλκιάς, Βλάνταν Ίβιτς, Θανάσης Παπαζογλου, Βίτορ Βιτόλο, Χρήστος Ιντζίδης, Πέτρος Κανακούδης, Χουσείν Μουμίν, Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

Διαβάστε ακόμη...