Ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ έγινε 75! (pics+vids)

Από sdna.gr: Ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο παίκτης σύμβολο του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Κούδας κλείνει σήμερα τα 75 του χρόνια.
Πηγή: sdna.gr
Ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ έγινε 75! (pics+vids)

Γεννημένος την 23η Νοεμβρίου του 1946 στον Άγιο Παύλο στη Θεσσαλονίκη, έδειξε από μικρός την ιδιαίτερη κλίση και το ταλέντο που είχε στο ποδόσφαιρο και όλοι αναγνώριζαν πως ο νεαρός Κούδας μπορούσε να αφήσει εποχή κι αυτός δεν τους διέψευσε.

Από μικρός έδινε απλόχερα δείγματα της τεχνικής του και του ποδοσφαιρικού του θράσους. Ο δημοσιογράφος Πλάτων Φορόπουλος έγραφε: «Είδα για πρώτη φορά τον Γιώργο Κούδα στο βοηθητικό γήπεδο που υπήρχε έξω από την Τούμπα. Προπονητής του ο Λευτέρης Παπαδάκης, που κάθε τόσο του έκανε παρατηρήσεις για τις πολλές ντρίπλες. Ο μικρός Γιώργος, όμως, είχε μόνιμα την εξής δικαιολογία: ''Τι να κάνω κυρ Λευτέρη; Τρεις, τρεις με μαρκάρουν''».

Ο Γιώργος Κούδας, έζησε πολλά ξεκινώντας να κλωτσάει τις φτιαγμένες από πανί μπάλες στην παλιά λαχαναγορά και στα μάρμαρα του Διοικητηρίου. Έφτασε να παίξει 21 χρόνια με την φανέλα του ΠΑΟΚ, να γίνει ο ηγέτης του και εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών-προσωπικοτήτων της ιστορίας του συλλόγου.

O Γιώργος Κούδας παραμένει ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε επίσημα παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Από το ντεμπούτο του, στις 21 Δεκεμβρίου του 1963 σε ηλικία 17 ετών, στο γήπεδο της Λεωφόρου κόντρα στον Εθνικό (1-0) μέχρι το φινάλε του στις 26 Φεβρουαρίου 1984, ΠΑΟΚ – Αιγάλεω 0-0, αγωνίστηκε σε 504 αγώνες πρωταθλήματος και σημείωσε 133 γκολ.

Ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου σε αγώνες κυπέλλου είχε άλλες 70 συμμετοχές και σκόραρε αλλά 27 γκολ συνολικά, που μαζί με τους ευρωπαϊκούς αγώνες και τους φιλικούς ανεβάζουν τον αριθμό συμμετοχών του στις 780 με τη φανέλα του «Δικεφάλου» πετυχαίνοντας συνολικά 220 τέρματα, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος της περιόδου 75-76 τα δύο κύπελλα το 1972 και το 1974 ενώ έκλεισε την καριέρα του τη σεζόν 1983-84 χωρίς να γευτεί τη χαρά του δεύτερου πρωταθλήματος που κατακτήθηκε αμέσως την πρώτη χρόνια από την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Κομβική στιγμή, για τον «Μεγαλέξανδρο» ήταν η απόφασή του να αποδεχτεί την πρόταση του Ολυμπιακού το 1966 και να μετακινηθεί στον «ερυθρόλευκο» σύλλογο με τον οποίον όμως δεν έκανε επίσημες παρουσίες καθώς δεν είχε τη συγκατάθεση από τον ΠΑΟΚ για την νομιμοποίηση της μεταγραφής και τον τότε πρόεδρο του τον Γιώργο Παντελάκη ο οποίος επέμενε στην ακύρωση της μετακίνησης αυτής.

Όταν ο 75χρονος σήμερα ποδοσφαιριστής, αποφάσιζε το καλοκαίρι του 1968 μετά από δύο ολόκληρα χρόνια απουσίας από την ομάδα του και τη Θεσσαλονίκη να επιστρέψει στην Τούμπα, ο ιστορικός σύλλογος, έγραφε μία καινούργια και τεράστια σελίδα στην πολύχρονη ιστορία του, ένα ολόκληρο κεφάλαιο με την επιστροφή του μεγάλου του άσου.

Στην πρώτη προπόνηση μετά την επιστροφή του, στις 8 Αυγούστου του 1968, επτά χιλιάδες οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί στο γήπεδο της Τούμπας για να τον δουν έστω και σε προπόνηση να φοράει και πάλι τα ασπρόμαυρα. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Παντελάκης, δεν επέτρεψε όλο αυτό το πλήθος, να μπει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει την πρώτη παρουσία -ανεπίσημη έστω- με την ασπρόμαυρη στολή του Γιώργου Κούδα, όμως αυτό δεν πτόησε τον κόσμο του δικέφαλου που περίμενε καρτερικά μέσα στον καύσωνα, να τον περιμένει έξω από το γήπεδο για να τον αποθεώσει με εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπό του.

Διαβάστε ακόμη...