Χαρίζουν φιλέτο του ΟΑΕΔ στον «ημέτερο» Καρυπίδη

Aπό documentonews.gr:Μετά τις συμβάσεις εκατομμυρίων που έχει υπογράψει μέσω εταιρειών συμφερόντων του ο πτωχευμένος επιχειρηματίας Θεόδωρος Καρυπίδης για την παροχή υγειονομικού υλικού και rapid tests στην Περιφέρεια Αττικής και άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να πραγματοποιήσει ακόμη μια σκανδαλώδη και ευνοϊκή για τον ίδιο παραχώρηση, μέσω της οποίας ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει και μερικές χιλιάδες ψήφους οπαδών του Αρη Θεσσαλονίκης.
Πηγή: documentonews.gr
Χαρίζουν φιλέτο του ΟΑΕΔ στον «ημέτερο» Καρυπίδη

Οπως κατέστη σαφές από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει τον δρόμο ώστε ο Αρης σε συνεννόηση με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Πυλαίας να αποκτήσει το νέο του γήπεδο. Ο Θεόδ. Καρυπίδης συναντήθηκε εξάλλου στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ώστε να συζητήσουν για το μεγαλόπνοο σχέδιο, το κόστος του οποίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ.

Η έκταση όμως που πρόκειται, κατά πληροφορίες, να παραχωρηθεί στην ΠΑΕ ανήκει μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στον ΟΑΕΔ, ο οποίος δεν προβλέπεται –τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα– να λάβει το παραμικρό αντάλλαγμα. Με άλλα λόγια, όπως καταγγέλλεται από εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, η έκταση-φιλέτο θα δοθεί στην ΠΑΕ χωρίς ο οργανισμός στον οποίο ανήκει να εισπράξει έστω «1» ευρώ και χωρίς να του δοθεί αντίστοιχης αξίας έκταση ως αντάλλαγμα, αφού ως γνωστόν το οικόπεδο στην περιοχή Χαριλάου όπου βρίσκεται το γήπεδο του Αρη σήμερα πρόκειται να παραχωρηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης ώστε να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου.

Οργή εργαζομένων για τη σκανδαλώδη παραχώρηση
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο γήπεδο του Αρη, σε συνδυασμό με πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΑΕ σύμφωνα με την οποία συζητήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη «η κατασκευή νέου ιδιόκτητου γηπέδου για τον Αρη σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 170 στρεμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου», προκάλεσαν μεσοβδόμαδα την αντίδραση των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ στον οποίο από το 2012 έχει ενσωματωθεί ο ΟΕΚ. Οπως επισήμανε μιλώντας στο Documento ο Κωνσταντίνος Λιβέρης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ (τ. ΟΕΚ – ΟΕΕ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, «ο ΟΕΚ μετά την ενσωμάτωσή του στον ΟΑΕΔ από το 2012 είναι κάτοχος δεκάδων εκτάσεων στις οποίες μπορούν να οικοδομηθούν εργατικές κατοικίες ή να χρησιμοποιηθούν για άλλους κοινωφελείς σκοπούς».

Στην πραγματικότητα τα αδόμητα οικόπεδα του ΟΕΚ, δηλαδή από το 2012 κι έπειτα του ΟΑΕΔ, πρέπει να χρησιμοποιούνται για τέτοιους και μόνο σκοπούς, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που όπως εξηγεί ο Κ. Λιβέρης «αποκτήθηκαν από τον ΟΕΚ από την περιουσία των ίδιων των εργαζομένων του και όχι από το κράτος, το οποίο δεν έχει επιχορηγήσει ούτε με 1 ευρώ». «Επομένως» συμπληρώνει ο Κ. Λιβέρης «η περιουσία αυτή αποκτήθηκε προς όφελος της κοινωνίας και όσων έχουν ανάγκη στέγασης. Σε καμιά περίπτωση η παραχώρηση σε μια ανώνυμη εταιρεία δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραχώρηση της έκτασης αυτής στην ΠΑΕ Αρης υπό τους συγκεκριμένους όρους είναι πέρα για πέρα παράνομη. «Το αντάλλαγμα» εξηγεί ο Κ. Λιβέρης στο Documento «δεν μπορεί να είναι μόνο χρηματικό, αλλά προϋποθέτει και ανταλλαγή ακίνητης περιουσίας. Ομως δεν γίνεται τίποτε από αυτά. Η έκταση στην περιοχή του Χαριλάου όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο του Αρη θα μπορούσε θεωρητικώς να παραχωρηθεί ως αντάλλαγμα στον ΟΕΚ. Ομως δεν πρόκειται για έκταση ισότιμης αξίας. Η έκταση που θέλουν να παραχωρήσουν στην ΠΑΕ είναι έκταση 170 στρεμμάτων και αποτελεί φιλέτο, ενώ η έκταση στην περιοχή του Χαριλάου βρίσκεται εντός πυκνοκατοικημένης ζώνης και η αξία της είναι σαφώς μικρότερη».

«Η έκταση προορίζεται για στεγαστικούς σκοπούς»
Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento και όπως επιβεβαιώνουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, η συγκεκριμένη έκταση των 170 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» δεν προορίζεται προς δωρεάν παραχώρηση, αλλά για σκοπούς αποκλειστικά στεγαστικούς. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, αφού ο ΟΑΕΔ δεν έχει εκπονήσει στεγαστικό πρόγραμμα προς όφελος της κοινωνίας. Οπως όμως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, «είναι αδιανόητο οι διαχειριστές της περιουσίας των εργαζομένων να μοιράζουν σε ανώνυμες εταιρείες περιουσία πολλών εκατομμυρίων».

Αλλωστε, λένε, «οι αδόμητες εκτάσεις του ΟΑΕΔ-ΟΕΚ δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης για προσέλκυση ψηφοφόρων αλλά πρέπει να χτίζονται επ' ωφελεία όσων έχουν ανάγκη από τη δημόσια βοήθεια για την αξιοπρεπή στέγασή τους». Σημειώνουν επιπλέον ότι η αξία της έκτασης που κατά πληροφορίες θα παραχωρηθεί στην ΠΑΕ Αρης, δηλαδή στον Θεόδ. Καρυπίδη –ο οποίος οφείλει στο δημόσιο, σε ασφαλιστικούς φορείς, τράπεζες και εργαζόμενους της εταιρείας σουπερμάρκετ της οποίας την πτώχευση κήρυξε τον Απρίλιο του 2019 με χρέος σχεδόν 200 εκατ. ευρώ–, θα ανέβει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι εκτός από μεγάλα εμπορικά κέντρα, θα υπάρχει στην περιοχή και σταθμός μετρό.

Διαβάστε ακόμη...