Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Με διαφορετική ψυχολογία αλλά κοινούς στόχους

Από sdna.gr:Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κοντράρονται για πρώτη φορά φέτος με έπαθλο το προβάδισμα για την... τελική πρωτιά και το sdna καταγράφει πώς οι δύο ομάδες προετοιμάστηκαν για ένα κομβικό ματς μέσα σε ένα διήμερο. Ποια τα πλάνα των δύο «στρατηγών».
Πηγή: sdna.gr
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Με διαφορετική ψυχολογία αλλά κοινούς στόχους

Με... ανάμικτα συναισθήματα μπαίνουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στο κομβικό ντέρμπι της 7ης αγωνιστικής μετά την εβδομάδα που πέρασε. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αυτοί που χαμογέλασαν στο τέλος με το δύσκολο «διπλό» στα Γιάννινα, την ώρα που ο Δικέφαλος γνώριζε το σοκ της ισοφάρισης από τον Βόλο ενώ ήταν μπροστά με 3 γκολ. Μεσοβδόμαδα όμως, η θερμοκρασία στο ψυχολογικό... ντους, αντιστράφηκε. Η ομάδα του Λουτσέσκου καθάρισε την Κοπεγχάγη στο «Πάρκεν», ενώ αντίθετα αυτή του Μαρτίνς που, σε σχέση με τα άλλα δύο παιχνίδια του ομίλου, εμφανίστηκε αγνώριστη στη Φρανκφούρτη και έχασε φυσιολογικά και εύκολα. Βεβαίως, πέρα από το κομμάτι της ψυχολογίας, οι δύο μονομάχοι του ντέρμπι έχουν δύο άλλα κοινά στοιχεία. Αμφότεροι θέλουν τη νίκη για να πάρουν κεφάλι στην κούρσα του τίτλου και να βάλουν οριστικά στον... σωστό δρόμο την ψυχολογία τους. Επιπλέον, προκειμένου να σχεδιάσουν τον δρόμο προς αυτή, είχαν πρακτικά μόλις δύο εικοσιτετράωρα στη διάθεσή τους. Το sdna καταγράφει...

Ολυμπιακός: Ένας δρόμος υπάρχει...

Η σεζόν έχει φτάσει στην πρώτη της κομβική στροφή για τον Ολυμπιακό. Ο όμιλος του Europa για λίγο μπορεί να περιμένει, αφού τώρα είναι η ώρα που συνήθως ξεχωρίζουν οι ομάδες που είναι φτιαγμένες από μέταλλο πρωταθλητή. Οι Πειραιώτες -σύμφωνα με τον ίδιο τον Πέδρο Μαρτίνς- έχουν αφήσει πίσω όσα προηγήθηκαν την τελευταία εβδομάδα και μπροστά τους έχουν μονάχα τον μονόδρομο της νίκης επί του ΠΑΟΚ. Είναι δεδομένο πως οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, όχι τόσο γιατί το -1 θα είναι κάτι μη αναστρέψιμο προφανώς, αλλά κυρίως για το κομμάτι της ψυχολογίας και τις πιθανές επιδράσεις που θα έχει ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα στη σεζόν. Ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με εμφάνιση ανάλογη της Φρανκφούρτης.

Ο Ολυμπιακός μπαίνει στο ντέρμπι αυτό προερχόμενος από την πρώτη φετινή ήττα του, από απαιτητικό ως προς τις δυνάμεις ματς και φυσικά από ένα ταξίδι μόλις πριν δύο 24ωρα. Η τιμωρία μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών που επιβλήθηκε στην πειραϊκή ομάδα για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό θεωρητικά δημιουργεί «ειδική κατάσταση», ωστόσο πλέον οι ομάδες μετά από μια διετία πανδημίας έχουν προσαρμοστεί και σε αυτές τις συνθήκες. Άλλωστε στο περσινό μεταξύ τους για την κανονική διάρκεια ο Ολυμπιακός είχε καθαρίσει τον Δικέφαλο του Βορρά με 3-0 και παράλληλα την υπόθεση τίτλο από τα τέλη Γενάρη. Τώρα, με νίκη, έχει την ευκαιρία και πάλι να ξεφύγει με +4 λίγο πριν βγει ο Οκτώβρης. Ψάχνοντας την απάντηση για την εύκολη ήττα στη Φρανκφούρτη και κυρίως για την εντελώς προβληματική εικόνα της ομάδας σε όλες τις γραμμές, η ομάδα του Μαρτίνς χρειάζεται βελτίωση στο κομμάτι του ρυθμού, στο κομμάτι των στημένων φάσεων και φυσικά χρειάζεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Όχι τόσο στο κομμάτι της εκτέλεσης, αλλά σε αυτό της τελικής πάσας, αφού σε πολλά από τα φετινά ματς που είχε τη μπάλα στα πόδια, συνήθως «φλυαρούσε».

Τα πλάνα για 4-2-3-1, Γκάρι και έκπληξη (;)

Όσο τα στοιχεία αυτά αναζητούνται άμεσα, ο Μαρτίνς προσπαθεί ταυτόχρονα να ενσωματώσει τους «νέους» στη φιλοσοφία της ομάδας που παραμένει μεν απαράλλαχτη εδώ και τρία και πλέον χρόνια, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει με όλους τους ποδοσφαιριστές ούτε το ίδιο γρήγορα, ούτε το ίδιο αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση, είναι δική του δουλειά να βρει λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα και η αλήθεια είναι ότι ψάχνει και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τους σχηματισμούς και το τί ταιριάζει περισσότερο σε ποιους παίκτες του αλλά και στο κομμάτι της επί μέρους τακτικής ανά αγώνα ή ανά περίσταση. Απέναντι στον ΠΑΟΚ πάντως, σε ένα ντέρμπι που κρίνει σε μεγάλο ποσοστό το ποιος θα πάρει κεφάλι για τον τίτλο, δύσκολα οι «ερυθρόλευκοι» θα ξεφύγουν από τη συνταγή της επιτυχίας επί των ημερών του 51χρονου τεχνικού. Μια συνταγή που λόγικά θα περιλαμβάνει και την επιστροφή στην πιο συνηθισμένη διάταξη του Ολυμπιακού εδώ και χρόνια, το 4-2-3-1, αντί του 4-3-3.

Επειδή βεβαίως στο ξεκίνημα της σεζόν ο Ολυμπιακός έχει πάει... τάπα με ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο πρόγραμμα με προκριματικά, πρωτάθλημα και Europa, είναι λογικό να έχει κάνει τελευταία την εμφάνισή της και η κούραση. Μοιραία λοιπόν και αυτός είναι ένας παράγοντας που ο Μαρτίνς θα πρέπει να συνυπολογίσει. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ρίξει στη μάχη κάποια φρέσκα πόδια. Ο ίδιος μια μέρα πριν το ματς δήλωσε πως όλοι οι ποδοσφαιριστές του είναι ετοιμοπόλεμοι, οπότε απομένει να φανεί τί διαχείριση θα κάνει και ποιες θα είναι οι τελικές επιλογές του. Αλλαγές θα υπάρξουν σίγουρα, όμως επίσης σίγουρα δεν θα είναι και πολλές αφού σίγουρα δεν θέλει να ταράξει πολύ τα νερά και ειδικά μετά από ήττα. Κάπως έτσι, φτάνοντας στα πιθανά πλάνα του και όσα φάνηκαν στου Ρέντη το τελευταίο διήμερο, αυτό που προκύπτει είναι πως για πρώτη φορά φέτος ίσως δούμε βασικό τον Γκάι Ροντρίγκες απέναντι στην παλιά του ομάδα. Επιπλέον, αναμένονται και 1-2 ακόμα αλλαγές σε σχέση με το σχήμα κόντρα στην Άιντραχτ. Η μία θα είναι σχεδόν σίγουρα στο δεξί άκρο της άμυνας, όπου θα μπει ένας εκ των Καρμπόβνικ – Ανδρούτσου αντί του Λαλά, με τους δύο να είναι στο 50-50 ως προς τις πιθανότητες. Η επόμενη αλλαγή, μπαίνει στην... γνωστή κατηγορία της έκπληξης. Ο Μαρτίνς συχνά-πυκνά κατεβάζει την ομάδα του σε μεγάλα ματς «παίζοντας» και ένα κρυφό χαρτί που συνήθως δεν περιμένει ο αντίπαλος τεχνικός, οπότε και εδώ απαιτείται αναμονή μέχρι την ανακοίνωση της ενδεκάδας.

Αυτή τη στιγμή πάντως, αν έπρεπε κάποιος να ποντάρει ρέστα, το 4-2-3-1 του Ολυμπιακού θα σχηματιζόταν με Βατσλίκ, Ρέαμπτσιουκ, Σισέ, Σωκράτη, Ανδρούτσο, Εμβιλά, Μαντί Καμαρά, Ροντρίγκες, Αγκιμπού Καμαρά, Μασούρα και Ελ Αραμπί.

ΠΑΟΚ: Στα δύσκολα... ΠΑΟΚάρα!

Απώλεσε με τρόπο σοκαριστικό δύο βαθμούς απέναντι στο Βόλο, πετώντας στα... σκουπίδια μια «χρυσή» ευκαιρία προκειμένου να βρεθεί στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό σε θέση ισχύος. Από πλευράς ΠΑΟΚ, κοίταξαν την αλήθεια κατάματα, κάνοντας λόγο για «ηλιθιότητα» που τους κόστισε. Μέχρι το ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Κοπεγχάγη κανείς στο εσωτερικό της ομάδας δεν μπορούσε να καταλάβει, πόσω μάλλον να εξηγήσει, την κατάρρευση στο β΄ημίχρονο και τον τρόπο με τον οποίο επήλθε το 4-4. Έχοντας απέναντί τους την πρωτοπόρο του ομίλου, μια σκληρή και μπαρουτοκαπνισμένη στην Ευρώπη ομάδα, ο ΠΑΟΚ τα πήγε περίφημα στην Κοπεγχάγη και «πέταξε» στην κορυφή. Πέρα από το βαθμολογικό αντίκτυπο ενός σπουδαίου «διπλού», ο Δικέφαλος ανέκτησε κάτι από τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και ψυχολογία ενόψει ντέρμπι, θέλοντας -πλέον- να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια άκρως απαιτητική εβδομάδα.

Στο εσωτερικό του ΠΑΟΚ γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα παιχνίδι υψηλής έντασης που θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Εκεί έχει εστιάσει κυρίως ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ζητώντας «καθαρό» μυαλό και συγκέντρωση μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αυτό ήταν και το «καμπανάκι» του Ρουμάνου από το παιχνίδι στη Δανία, όταν ο ΠΑΟΚ επέτρεψε να τον κυριεύσει μια ανεξήγητη νευρικότητα στο φινάλε του ματς, που ναι μεν δεν του κόστισε αλλά τον «ταρακούνησε» έντονα...

«Ιστορική» μέρα: Στο ιατρικό δελτίο του ΠΑΟΚ μόνο το όνομα του Ολιβέιρα!

Για πρώτη φορά, στο ιατρικό δελτίο του ΠΑΟΚ υπάρχει μόνο ένα όνομα, αυτό του Νέλσον Ολιβέιρα. Στα... πιτς, σαφώς, παραμένει και ο Γιασμίν Κούρτιτς, με τις επιλογές του Ραζβάν Λουτσέσκου να είναι πιο αυξημένες, από τη στιγμή που συμπεριλήφθηκε και ο Κρέσπο, αφήνοντας πίσω του το πρόβλημα τραυματισμού. Από την άλλη, τίθεται και θέμα διαχείρισης του ρόστερ όπως φάνηκε και στη Δανία, τουλάχιστον σε μια πρώτη ανάγνωση των αλλαγών από την πλευρά του Λουτσέσκου. Ομάρ Ελ Καντουρί και Βιεϊρίνια θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για το βασικό σχήμα δεδομένου πως είναι οι λιγότερο επιβαρυμένοι στην παρούσα φάση. Ο Πασχαλάκης θα είναι κάτω από τα δοκάρια και όπως όλα δείχνουν ο Σίντκλεϊ θα διατηρηθεί στο αριστερό άκρο της άμυνας, με την επιλογή του αρχηγού αλλά και την επάνοδο του Ροντρίγκο να του δίνει λύσεις για τα άκρα (σ.σ. δεξιά). Στο κέντρο της άμυνας, για πρώτη φορά μετά από αρκετό διάστημα, υπάρχουν λύσεις με τους Βαρέλα, Κρέσπο να προστίθενται στο δίδυμο Μιχάι - Μιχαηλίδη.

Ως παρτενέρ του Στέφαν Σβαμπ υπάρχει τόσο ο Εσίτι που προέρχεται από την καλύτερη του εμφάνιση στο Parken όσο και ο Αουγκούστο αλλά και ο Καντουρί που μπορεί να αγωνιστεί σε ρόλο κεντρικού χαφ αλλά και αριστερού εξτρέμ προκειμένου να μετατοπιστεί στο δέκα ο Μπίσεσβαρ με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς στα δεξιά και τον Σφιντέρσκι στην κορυφή! Ουσιαστικά οι παίκτες του ΠΑΟΚ ταξίδεψαν στην Αθήνα με μια μόλις προπόνηση στα πόδια τους και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πλάνο που έχει στο μυαλό του ο Λουτσέσκου. Σε κάθε περίπτωση θα φρεσκάρει την ενδεκάδα κάτι που φάνηκε και από τη διαχείριση του ευρωπαϊκού αγώνα.

Διαβάστε ακόμη...