Τσαλουχίδης στο SDNA: «Άλλο Ευρώπη, άλλο Ελλάδα κι άλλο το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη»

Από sdna.gr:Ο άλλοτε διεθνής παλαίμαχος ποδοσφαιριστής με προϋπηρεσία σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, βάζει στο...μικροσκόπιο το μεγάλο ματς στο Φάληρο – Ποια ομάδα έχει αβαντάζ και σε ποια σημεία, οι παίκτες – «κλειδιά» και η...σκακιέρα των πάγκων (Μαρτίνς Vs Λουτσέσκου).
Πηγή: sdna.gr
Τσαλουχίδης στο SDNA: «Άλλο Ευρώπη, άλλο Ελλάδα κι άλλο το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη»

Το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ στο «Καραϊσκάκη», αποτελεί σημείο αναφοράς στην ατζέντα της 7ης αγωνιστικής της Super League.

Μπορεί η μάχη των (γηπεδούχων) πρωταθλητών και των (φιλοξενούμενων) κυπελλούχων Ελλάδας να διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας της πειραϊκής ομάδας, ωστόσο μαγνητίζει τα βλέμματα κι αποτελεί «talk of the town» στον εγχώριο ποδοσφαιρικό χάρτη.

Το SDNA ζήτησε και πήρε το προσωπικό... report για το ντέρμπι από έναν άλλοτε διεθνή παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, «μπαρουτοκαπνισμένο» στην καριέρα του από τέτοιου είδους ματς και με προϋπηρεσία και στις δύο ομάδες.

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης αγωνίστηκε από τον Δεκέμβριο του 1987 μέχρι το καλοκαίρι του ΄95 στον Ολυμπιακό έχοντας συνολικά 279 συμμετοχές και 72 γκολ.

Το καλοκαίρι του ΄95 κι αμέσως μετά το «game over» στην πειραϊκή ομάδα μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Έπαιξε ένα χρόνο στον Δικέφαλο του Βορρά (35 συμμετοχές) και επέστρεψε στη Βέροια με τη φανέλα της οποίας έκανε πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και έκλεισε την καριέρα του.

Τα αβαντάζ του Ολυμπιακού
- Για τα σημεία που θα κρίνουν την έκβαση του ντέρμπι και την αγωνιστική κατάσταση των δύο ομάδων:

«Η άποψή μου είναι πως πως και οι δύο ομάδες θα παρουσιαστούν σε καλή αγωνιστική κατάσταση στο μεταξύ τους παιχνίδι. Το πρεστίζ και η βαθμολογική σημασία δίνουν πάντα έξτρα κίνητρο στους παίκτες σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις.

Θεωρητικά ο Ολυμπιακός έχει το αβαντάζ από την στιγμή που παίζει στην έδρα του έστω κι αν το συγκεκριμένο ματς θα διεξαχθεί χωρίς κόσμο. Το ντέρμπι θα εξαρτηθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την απόδοση και τη διάθεση των παικτών.

Ο Ολυμπιακός έχει ένα πλεονέκτημα στα χαφ και στη δημιουργία, έστω κι αν ο ΠΑΟΚ ποντάρει στο χαρτί που λέγεται Μπίσεσβαρ και κερδίζει πολλά παρά την ηλικία του.

Βλέπουμε άλλωστε πως οι ηλικίες των παικτών δεν παίζουν κανένα ρόλο, εάν κρίνουμε και από το παράδειγμα του Βαλμπουενά.

Στην άμυνα ο Ολυμπιακός δείχνει να...πατάει πιο καλά με την παρουσία του Παπασταθόπουλου που όσο παίρνει παιχνίδια στα πόδια του παρουσιάζεται ολοένα και καλύτερος.

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα θέμα στην ανασταλτική λειτουργία του και δεν παίρνει γκολ από τους αμυντικούς παίκτες του στο βαθμό που γινόταν πιο παλιά με τους Μάτος και Βαρέλα.

Στον Ολυμπιακό υπάρχουν περισσότεροι παίκτες συγκριτικά με τον ΠΑΟΚ που βλέπουν δίχτυα και μπορούν να σκοράρουν».

«Ελ Αραμπί, Ζίβκοβιτς, Σφιντέρσκι οι...κομβικοί παίκτες»
Για τους παίκτες – «κλειδιά» στα...οπλαστάσια των δύο ομάδων:

«Οι Ζίβκοβιτς και Σφιντέρσκι είναι δύο ιδιαίτερα σημαντικοί παίκτες για τον ΠΑΟΚ.

Ειδικότερα μάλιστα για τον Σφιντέρσκι προσωπικά πάντα έβλεπα πως είναι ένας ικανότατος ποδοσφαιριστής με πολλές περγαμηνές και απορούσα για τη μη μονιμοποίησή του στο βασικό σχήμα του ΠΑΟΚ.

Εχει κίνηση με και χωρίς την μπάλα, δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις και βλέπει δίχτυα.

Για τον Ολυμπιακό μεγάλο ρόλο παίζει ο Ελ Αραμπί. Άκρως επικίνδυνος ποδοσφαιριστής μέσα στην περιοχή, με πολλές δυνατότητες είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει επιθετικά ο Ολυμπιακός».

- Για το ρόλο που θα παίξουν τα τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια στη ψυχολογία των ομάδων:

«Πρόκειται για τελείως διαφορετικά παιχνίδια με άλλη προσέγγιση. Άλλο Ευρώπη, άλλο Ελλάδα κι άλλο το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη.

Έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν μια ελληνική ομάδα να κερδίζει σε ματς ευρωπαϊκής διοργάνωσης και στο...καπάκι να γκελάρει στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπως και το αντίστροφο».

«Ικανότατοι προπονητές, με διαφορετική φιλοσοφία»
- Για τη μάχη των δύο πάγκων (Μαρτίνς Vs Λουτσέσκου):

«Πρόκειται για δύο ικανότατους προπονητές. Ο Μαρτίνς διαθέτει πλέον μεγάλη εμπειρία από υψηλές παραστάσεις επίπεδου Τσάμπιος και Γιουρόπα Λιγκ. Ο Λουτσέσκου γνωρίζει πολύ καλά τον ΠΑΟΚ και έχει...χημεία με τους παίκτες.

Διαφορετικοί προπονητές με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Σε τέτοια παιχνίδια δεν υπάρχουν κρυφοί...άσοι. Η απόδοση των παικτών και η προσήλωσή τους στις απαιτήσεις του ματς θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα».

«Ενδιαφέρον πρωτάθλημα με πολλούς διεκδικητές του τίτλου»
- Για τη μάχη του φετινού τίτλου:

«Νομίζω πως εκτός από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Παναθηναίκός θα είναι κι αυτές κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας.

Ακόμα και ο Άρης μπορεί να βρεθεί στην πορεία κοντά στις πρώτες θέσεις και παρά την αφαίρεση των έξι βαθμών. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα ενδιαφέρον πρωτάθλημα με μεγάλο ανταγωνισμό».

«Μεγάλη η αντιπαλότητα στα ντέρμπι που έζησα»
- Για τις αναμνήσεις του από τα ντέρμπι που έζησε ως ποδοσφαιριστής με τις φανέλες και των δύο ομάδων:

«Υπήρχε πολύ μεγάλη αντιπαλότητα. Ο Ολυμπιακός είχε για πολλά χρόνια μια άσχημη παράδοση στην Τούμπα ενώ και ο ΠΑΟΚ όποτε κατέβαινε στην Αθήνα δυσκολευόταν να πάρει θετικό αποτέλεσμα».

Διαβάστε ακόμη...