Ο κορονοϊός «άδειασε» την Τούμπα

Από forza: Για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή του ιστορία, ο ΠΑΟΚ εναντίον της Σλόβαν Μπρατισλάβας έκοψε λιγότερα από 10.000 εισιτήρια σε τρεις συνεχόμενους εντός έδρας αγώνες.
Πηγή: forza
Ο κορονοϊός «άδειασε» την Τούμπα

Ενα χρόνο μετά τις μεγάλες αλλαγές που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού σε κάθε αθλητική διοργάνωση, το πρωτάθλημα ξεκίνησε με κόσμο στις εξέδρες, κάνοντας βήματα προς την κανονικότητα. Όχι, όμως, και το πιο σημαντικό. Την πλήρη επιστροφή.

Η εικόνα της μισοάδειας Τούμπας, ακόμη και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, όπου η επίσημη καταμέτρηση έδειξε μόλις 10.326 εισιτήρια, είναι ένα διαπιστωμένο γεγονός το οποίο προβληματίζει τους ανθρώπους της ομάδας, ειδικά σε μια περίοδο που η παρουσία του κόσμου στις κερκίδες του «ασπρόμαυρου ναού» είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, πολλές φορές αποδεικνύεται καθοριστική στην εξέλιξη ενός αγώνα. «Χρειαζόμαστε τη θετική ενέργεια του κόσμου, όπως συνέβη στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, το ένιωσα, το ένιωσαν και οι ποδοσφαιριστές, προφανώς, τώρα να υπάρχει μεγαλύτερη πίστη στη δουλειά των παικτών, οπότε γι' αυτό χρειαζόμαστε αυτή την ενότητα και την υποστήριξη όλων», είπε πρόσφατα ο Ραζβάν Λουτσέσκου θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα.

Για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή του ιστορία, ο ΠΑΟΚ εναντίον της Σλόβαν Μπρατισλάβας, έκοψε λιγότερα από 10.000 εισιτήρια (7.537) σε τρεις συνεχόμενους εντός έδρας αγώνες. Είχαν προηγηθεί τα 8.091 εισιτήρια εναντίον της Ριέκα και αντίστοιχα νούμερα στον αγώνα με την Μποέμιανς, ενώ στα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος, με ΠΑΣ και ΑΕΚ, ο μ.ο. ανέρχεται στα 9.175. Όλα αυτά ύστερα από ένα διάστημα περίπου 500 ημερών όπου η Τούμπα, όπως και τα υπόλοιπα ελληνικά γήπεδα, είχαν κλειστές τις πόρτες τους για τον κόσμο.

Η κάθε χώρα έχει διαφορετική προσέγγιση στο κομμάτι που αφορά την επιστροφή των φιλάθλων στα στάδια, με την ΟΥΕΦΑ να έχει δώσει το «πράσινο φως» για παρουσία φιλάθλων, εφόσον το εγκρίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις των χωρών που φιλοξενούνται οι αγώνες. Η... μαζική επιστροφή στα γήπεδα συνέβη πρώτα στο EURO 2020, που έγινε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το καλοκαίρι, μετά την περσινή αναβολή του λόγω της πανδημίας, με αρκετές διαφοροποιήσεις.

Η πιο ορατή ήταν το επιτρεπόμενο όριο των φιλάθλων στα στάδια. Με εξαίρεση την «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης, το μόνο στάδιο που επέτρεπε πλήρη χωρητικότητα και στους τέσσερις αγώνες που πραγματοποιήθηκαν εκεί, τα άλλα γήπεδα περιορίστηκαν μεταξύ 22% και 50%, ποσοστό που αυξήθηκε έως το 75% κατά τη διάρκεια της ημιτελικής φάσης και του τελικού.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η υγειονομική επιτροπή αποφάσισε την προσέλευση των οπαδών στα γήπεδα στο 80% της χωρητικότητας των γηπέδων που έχουν ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων και 60% σε αυτά που δεν έχουν. Ανώτατο όριο οι 25 χιλιάδες θεατές στα ανοικτά γήπεδα και οκτώ στα κλειστά γήπεδα.

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο προς τους πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες με πιστοποιητικό στο 75% της χωρητικότητας (από το 80%). Το υπόλοιπο 5% είναι τα παιδιά τα οποία θα μπορούν να μπαίνουν στο γήπεδο με αρνητικό μοριακό ή rapid test και όχι self test, όπως είχε ανακοινωθεί στις 29 Ιουνίου.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Ο ΠΑΟΚ έχει διαθέσει κάτω από 8.000 εισιτήρια διαρκείας για την τρέχουσα σεζόν και οι κάτοχοι τους είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης από τον κορονοϊό.

Αλλαγές έχουν υπάρξει και στην απόκτηση των απλών εισιτηριών της εκάστοτε αναμέτρησης, τα οποία λόγω των μέτρων διατίθενται μέχρι την παραμονή του αγώνα από τα εκδοτήρια της Τούμπας. Ανήμερα κατά την προσέλευση τους οι φίλοι του «Δικεφάλου» συναντούν περιμετρικά του γηπέδου τρεις ζώνες ελέγχου, όπου καλούνται να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης, δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας.

*** Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού στην Τούμπα έγιναν 32 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, ενώ τη χρονιά του νταμπλ ο μ.ο. θεατών έφτασε τους 18.639

ΦΑΓΗΤΟ ΧΩΡΙΣ ΑΛΑΤΙ...

ΟΛΟΙ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ, ΑΛΛΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΘΥΡΑΣ 4 ΠΛΗΓΩΝΕΙ...

Όλοι όσοι έχουν βρεθεί στην Τούμπα και έχουν παρακολουθήσει κάποιον από τους πέντε εντός έδρας αγώνες αντιλαμβάνονται πως η θρυλική έδρα του ΠΑΟΚ έχει χάσει πολύ από τη δύναμη της. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια όσων είναι στις κερκίδες, η εικόνα της Τούμπας δε θυμίζει σε τίποτα... Τούμπα, με τις θύρες 4 και 4Α κλειστές μετά από την απόφαση των οργανωμένων οπαδών.

Για το συγκεκριμένο κομμάτι του γηπέδου, τη δυναμική και την ιστορία του, έχουν γραφτεί διθύραμβοι, ας μη γελιόμαστε ήταν, είναι και θα είναι σημείο αναφοράς και πηγή ενέργειας για την ομάδα, ο φόβος και ο τρόμος των αντιπάλων.

Η απόφαση των οργανωμένων να παραμείνει κλειστή όσο η κυβέρνηση διατηρεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι σεβαστή απ' όλους, αλλά όσο παραμένει κλειστή η Θύρα 4 μόνον τον ΠΑΟΚ ζημιώνει. Κανέναν άλλον...

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

Η τελευταία σεζόν προ πανδημίας, αυτή του νταμπλ, πριν από τρία χρόνια είχε φέρει στην Τούμπα κατά μ.ο. 18.639 θεατές και μια αύξηση της τάξεως του 161,8% σε σχέση με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο (2017-18), όπου η ομάδα έπαιξε «κεκλεισμένων των θυρών» σε συνολικά 10 εντός έδρας αγώνες.

Το ρεκόρ προσέλευσης κατά μ.ο. εισιτηρίων παραμένει από την περίοδο 1972-73 με 23.902, το αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε στα πέτρινα χρόνια και την σεζόν 1993-94 με μ.ο. 3.640 εισιτήρια.

Η καλύτερη σεζόν με γεμάτα τα περισσότερα ελληνικά γήπεδα ήταν το 1985-86, με μ.ο.: 14.103 εισιτήρια, τα εντός έδρας ματς του ΠΑΟΚ είδαν κατά μ.ο. 13.811 θεατές, ενώ κατά τη διάρκεια του κορονοϊού στην Τούμπα έγιναν 32 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Άρση περιορισμών στην Ευρώπη

Η La Liga αποφάσισε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα με γεμάτα γήπεδα μιας και η Ισπανική κυβέρνηση έδωσε το ελεύθερο για το 100% της χωρητικότητας των γηπέδων.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να ανεβάσει το ποσοστό παρουσίας των φιλάθλων στα γήπεδα στο 100% από το 60% που ήταν πριν μερικές ημέρες και έτσι από την 1η Οκτωβρίου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην προσέλευση του κόσμου, εκτός αν στις κατά τόσους περιοχές της Ισπανίας υπάρχουν περιορισμοί. Πάντως κανονικά ισχύουν η υποχρεωτική χρήση της μάσκας όπως και η απαγόρευση κατανάλωσης φαγητού εντός των γηπέδων.

Στην Αγγλία τα γήπεδα της Premier League είναι γεμάτα και όσον αφορά την πληρότητά τους, αυτή ισχύει στο 100%. Μόνο η Τσέλσι και η Έβερτον είναι οι δυο ομάδες, οι οποίες επιμένουν να ζητούν από τους φιλάθλους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ Covid. Κι όλα αυτά σε πλήρη αντίθεση με τη γραμμή που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, η οποία αποφάσισε να μην εισαγάγει το πιστοποιητικό για μαζικές εκδηλώσεις.

Οι σύλλογοι διενεργούν τυχαίους ελέγχους για την πιστοποίηση των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων και σε όσους δεν έχουν τα απαιτούμενα διαπιστευτήρια απαγορεύεται η είσοδος στο γήπεδο.

Η πληρότητα στα γήπεδα της Γερμανίας δεν είναι η ίδια με αυτή της Αγγλίας. Συγκεκριμένα, οι ομάδες δικαιούνται να έχουν στις κερκίδες τους μάξιμουμ 25.000 θεατές ή το 50% της χωρητικότητας του εκάστοτε γηπέδου.

Το κοινό στη Γαλλία επέστρεψε χωρίς περιορισμούς στην προσέλευση, αλλά με ιδιαίτερες επιφυλάξεις λόγω της μετάλλαξης Δέλτα., ενώ στην Ολλανδία ξεκίνησαν από το 70% και έφτασαν στο 100%.

Ανάλογες με την Ελλάδα είναι και οι αποφάσεις που έχουν παρθεί στην Κύπρο εκεί όπου επιτρέπεται η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μόνον για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα και για άτομα που νόσησαν τους τελευταίους έξι μήνες σε ποσοστό πληρότητας 75% των γηπέδων.

Διαβάστε ακόμη...