Όλα όσα θα πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ: «Ο εγκέφαλος Τόμιτς της Ριέκα και η απειλή Αμπάς - Ντρμιτς»

Από sdna.gr:Ανανεωμένη, επικίνδυνη και με φόρα από την Κροατία, η Ριέκα έρχεται αποφασισμένη στην Τούμπα και το SDNA σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ, ανοίγοντας το φάκελο των Κροατών.
Πηγή: sdna.gr
Όλα όσα θα πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ: «Ο εγκέφαλος Τόμιτς της Ριέκα και η απειλή Αμπάς - Ντρμιτς»

Ο Κροάτης ρεπόρτερ και αρθρογράφος της Net.hr, Bruno Herljević, «σκιαγράφησε» για λογαριασμό του SDNA τη Ριέκα, επισημαίνοντας τις απειλές για τον ΠΑΟΚ, όλα όσα θα πρέπει να προσέξει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον «εγκέφαλο» και στρατηγό, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, για τον Γκόραν Τόμιτς.

Τα πεπραγμένα της περασμένης σεζόν ταρακούνησαν τη Ριέκα. Για την ακρίβεια, με την παρέμβαση του προέδρου και την πρόσληψη του Γκόραν Τόμιτς, η Ριέκα έσωσε ό,τι σώζεται στο φινάλε, τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος και το καλοκαίρι τα άλλαξε όλα, προχωρώντας σε γερό λίφτινγκ της ομάδας.

Φύγε εσύ, έλα εσύ
«Η Ριέκα έχει αλλάξει δραστικά το τελευταίο διάστημα. Την περασμένη άνοιξη, βρισκόταν πιθανότατα στο χειρότερο σημείο που θα μπορούσε τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, επενέβη ο πρόεδρος του συλλόγου, Νταμίρ Μίσκοβιτς, και προσέλαβε τον Γκόραν Τόμιτς που επανάφερε τη νοοτροπία του νικητή στην ομάδα. Εισήγαγε νέο σύστημα, νέες ιδέες και μια νέα φιλοσοφία ποδοσφαίρου.

Στο τέλος της σεζόν, η Ριέκα -υπό την καθοδήγηση του Τόμιτς- κατάφερε να καταλάβει την τρίτη θέση και να ξεκινήσει τη νέα σεζόν με υψηλές προσδοκίες αλλά με ένα τεράστιο μειονέκτημα. Το καλοκαίρι, η Ριέκα έχασε μερικούς από τους καλύτερους παίκτες όπως τον τερματοφύλακα, τον Ιβάν Νέβιστιτς, τον Ντάνιελ Στεφουλάι, τον Λούκα Μενάλο, τον Σάντρο Κουλένοβιτς, τον Στιέπαν Λόντσαρ, τον Φράνκο Αντριάσεβιτς, τον Λούκα Κάπαν, τον Στέρλινγκ Γιάτεκε...

Ήταν όλοι βασικοί την περασμένη σεζόν και ορισμένοι από αυτούς θεωρούνταν παίκτες - κλειδιά. Και ως εκ τούτου, θεωρήθηκε βαρύ πλήγμα για τον Τόμιτς η αποχώρησή τους.

Και πάλι όμως, στο ξεκίνημα της σεζόν ξεκίνησε το «χτίσιμο» της Ριέκα υπό τον Τόμιτς με το νέο αθλητικό διευθυντή, Robert Palikuća. Η Ριέκα απέκτησε ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών λόγω της σχέσης με τον προπονητή και είχαν άμεσο αντίκτυπο στην ομάδα...».

Οι απειλές για τον ΠΑΟΚ

Ο Bruno Herljević στάθηκε ονομαστικά και σε περιπτώσεις παικτών που καλείται να προσέξει ιδιαιτέρως ο ΠΑΟΚ καθώς φαντάζουν ως απειλή για τους Θεσσαλονικείς:

«Η μεγαλύτερη έκπληξη για την Ριέκα είναι ο Ισά Αμπάς που ήρθε ως δανεικός από τη Μάιντζ και κατόπιν, ο Άντον Κρέσιτς, ο οποίος είναι -επίσης- δανεικός από την Αταλάντα, και ο εξαιρετικός νεαρός τερματοφύλακας, Νεντίλικο Λαμπρόβιτς. Η Ριέκα απέκτησε τον Χόρχε Όμπρεγκον από την υποβιβασμένη Βαράζντιν καθώς και τον αριστερό μπακ, Μιχαήλ Μερκούλοφ, από τη ρωσική Ρούμπιν Καζάν, τον Λίντον Σελάχι από την Τβέντε ενώ επέστρεψαν και κάποιοι παίκτες από δανεισμό, όπως ο Ιβάν Σμόλτσιτς, ο Ντένις Μπούσνια, ο Πρινς Αμπέμ και η μεγαλύτερη ενίσχυση έγκειται στην παραμονή του Γιόσιπ Ντρμιτς με δανεισμό από τη Νόριτς.

Όπως είπα προηγουμένως, η μεγαλύτερη απειλή αυτής της σεζόν είναι ο Ισά Αμπάς, που είναι γρήγορος, ευέλικτος, δραστήριος και παίζει σε τέσσερις θέσεις της επίθεσης. Είναι ένας εφιάλτης για τους αντίπαλους αμυντικούς, έχει «φαρμακερό» σουτ από μακριά και μέχρι στιγμής έχει σκοράρει μερικά εκπληκτικά γκολ στο Conference League και στο κροατικό πρωτάθλημα.

Δεύτερη απειλή για τον ΠΑΟΚ είναι ο Γιόσιπ Ντρμιτς. Είναι σε εξαιρετική φόρμα, είναι ένας πολύ δυναμικός επιθετικός, δυνατός στις μονομαχίες με εξαιρετικές τοποθετήσεις και καλές συνεργασίες με τους άλλους επιθετικογενείς παίκτες όπως ο Ρόμπερτ Μούριτς που είναι σίγουρα ο πιο ποιοτικός και ικανός παίκτης στην ομάδα του Τόμιτς. Ο Μούριτς είναι εξαιρετικός ντριμπλέρ, πολύ ευέλικτος παίκτης που του αρέσει να κόβει προς τα μέσα και διαθέτει ένα πολύ δυνατό σουτ...».

Στρατηγός Τόμιτς
Η Ριέκα έχει επενδύσει στο κεφάλαιο - προπονητής, για τον οποίο ακούγονται ήδη ύμνοι τόσο λόγω της δουλειάς του όσο και της διαχείρισης του υλικού που έχει στα χέρια του. Για τους Κροάτες, ο Γκόραν Τόμιτς που δεν αρέσκεται σε συγκεκριμένη τακτική προσέγγιση στο παιχνίδι του και ξέρει να προσαρμόζεται στον αντίπαλο, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον ΠΑΟΚ:

«Το βασικό και μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ριέκα δεν είναι άλλο από τον προπονητή της ομάδας, Γκόραν Τόμιτς. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ο Τόμιτς είναι ο πιο ταλαντούχος και με τη μεγαλύτερη προοπτική στην Κροατία. Ενδεχομένως ο καλύτερος προπονητής στο πρωτάθλημα της Κροατίας και ίσως στο top5 των καλύτερων τεχνικών της χώρας μας. Ο Τόμιτς είναι λάτρης της τακτικής καθώς έμαθε δίπλα σε έναν από τους μεγαλύτερους προπονητές όλων των εποχών, τον Σβεν Γκόραν Έρικσον. Ο Τόμιτς είναι ένας ευέλικτος στην στρατηγική άνθρωπος, χρησιμοποιεί διάφορους σχηματισμούς αλλά το πιο σημαντικό είναι πως είναι ένας ωραίος τύπος, ιδιαίτερα αγαπητός στους παίκτες του που μπορεί να βγάλει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να τους εξελίξει...

Ο Τόμιτς προτιμά το επιθετικό ποδόσφαιρο, σε φάση επίθεσης χρησιμοποιεί κυρίως 3-4-3 ή 4-2-3-1, ή ακόμη και σχηματισμό 3-4-3, που μπορεί να μετατραπεί σε πιο αμυντικό 5-3-2 σε φάση άμυνας, και γίνεται άμεσα η ομάδα του συμπαγής και είναι δύσκολο να τη διασπάσεις...».

Με άγριες διαθέσεις...
Η Ριέκα έρχεται αποφασισμένη για την πρώτη «μάχη», βάσει των πρώτων δειγμάτων γραφής και της προσαρμοστικότητας που έχει να επιδείξει η ομάδα του Τόμιτς που φαντάζει ο εγκέφαλος του συνόλου:

«Μακάρι να μπορούσα να πω πώς θα παίξει η Ριέκα κόντρα στον ΠΑΟΚ, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί οι σχηματισμοί της διαφέρουν από παιχνίδι σε παιχνίδι, από αντίπαλο σε αντίπαλο. Στο Conference league χρησιμοποίησε τρεις διαφορετικούς σχηματισμούς σε τέσσερα παιχνίδια ενώ ο Τόμιτς είναι ο προπονητής που του αρέσει να κρατά άσους στα μανίκια του και να προχωρά σε εκπλήξεις.

Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση για να εξασφαλίσει ενδεχομένως ένα θετικό αποτέλεσμα από το πρώτο παιχνίδι, ειδικά από τη στιγμή που έχει καταργηθεί το εκτός έδρας γκολ. Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να προσέχει τις περιπτώσεις των παικτών που αναφέραμε και γενικώς τη Ριέκα σαν σύνολο αλλά η μεγαλύτερη απειλή για εκείνον προέρχεται από τον 'εγκέφαλο' Τόμιτς και τις ιδέες του».

Διαβάστε ακόμη...