Οι Πορτογάλοι του ΠΑΟΚ κι ο Ολιβέιρα

Από paok24.com:Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια στροφή στην Πορτογαλική αγορά τόσο από τις Ευρωπαϊκές ομάδες, όσο κι από αυτές του Ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτό έχει να κάνει τόσο με την έλευση παικτών από τη χώρα της Ιβηρικής όσο και προπονητών. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στον ΠΑΟΚ.
Πηγή: paok24.com
Οι Πορτογάλοι του ΠΑΟΚ κι ο Ολιβέιρα

Ο Νέλσον Ολιβέιρα αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα με μεταγραφικό απόκτημα του Δικεφάλου να γίνεται ο 8ος ποδοσφαιριστής από την Πορτογαλία, που θα φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Πρόκειται για μία χώρα, που οι εκπρόσωποι της σπάνια απογοήτευσαν στον ΠΑΟΚ.

Την αρχή έκανε ο τερματοφύλακας, Ντάνιελ Φερνάντεζ, που έμεινε στην Τούμπα για 5 χρόνια, όντας ως επί το πλείστον η βασική επιλογή κάτω από τα δοκάρια της ομάδας. Σειρά πήρε ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Ο νυν προπονητής της Πόρτο έγραψε τη δική του ιστορία με την ασπρόμαυρη φανέλα, όντας μετέπειτα και τεχνικός διευθυντής της ομάδας. Η παρουσία του έδωσε κύρος και ποιότητα στην ομάδα, αποτελώντας παράλληλα προσωπική επιλογή του προπονητή του ΠΑΟΚ και συμπατριώτη του, Φερνάντο Σάντος. Επόμενος, ένας από τους παίκτες-σταθμούς στην ιστορία του συλλόγου. Ο αρχηγός του Δικεφάλου, Αντελίνο Βιεϊρίνια. Πλούσια καριέρα, κρίσιμα γκολ, ηγετική στάση, τίτλοι κατά την επιστροφή του κι αγάπη. Αγάπη τόσο από τον κόσμο προς το πρόσωπό του, όσο κι από τον ίδιο προς το σύλλογο και τους φιλάθλους.

Τη σκυτάλη πήρε ο Εντίνιο. Ήρθε στον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2010 με τη θητεία του να ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, σκοράροντας στο Γ. Καραϊσκάκης και χαρίζοντας μεγάλη νίκη στον ΠΑΟΚ. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη κι η συνεργασία των δύο πλευρών τερματίστηκε τον Ιούνιο. Ακολούθησε ο Μιγκέλ Βίτορ. Ο Πορτογάλος στόπερ με θητεία στη Μπενφίκα, ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2013 ως επιλογή του Χουμπ Στέφενς και παρέμεινε στην ομάδα ως το 2016, όταν κι αποχώρησε για το Ισραήλ. Είχε τα θεματάκια του αμυντικά, ωστόσο είχε απίστευτη αίσθηση του γκολ από τις στημένες φάσεις. Αρκετές συμμετοχές με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, κυρίως ως βασικός υπό τις οδηγίες αρκετών προπονητών.

Στο πλευρό του τελευταίου, έπαιξε για περίπου ενάμιση χρόνο ο Ρικάρντο Κόστα. Πλούσιο βιογραφικό και πολλά μεγάλα παιχνίδια στην πλάτη του, έκαναν τους ασπρόμαυρους να προχωρήσουν στην απόκτησή του κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2015. Πήρε άμεσα φανέλα βασικού, ενώ προοριζόταν για βασικός και την επόμενη χρονιά με τον Ιγκόρ Τούντορ στο τιμόνι της ομάδας. Τελικά αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2016 για τη Γρανάδα, μετρώντας συνολικά 30 συμμετοχές ως παίκτης του Δικεφάλου.

Τελευταίος πριν τον Νέλσον Ολιβέιρα ήταν ένας άλλος Ολιβέιρα, ο Σέρτζιο. Αποκτήθηκε ως δανεικός από την Πόρτο τη χρονιά του double με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να τον ξεχωρίζει. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η οψιόν αγοράς των Πορτογάλων ήταν πολύ μεγάλη. Και μάλλον δίκαια, καθώς τη στιγμή αυτή ο παίκτης κοστολογείται κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ, εξαργυρώνοντας τις εξαιρετικές του εμφανίσεις με την Πόρτο, υπό τις οδηγίες μάλιστα του πρώην ασπρόμαυρου, Σέρτζιο Κονσεϊσάο.

Διαβάστε ακόμη...