Όταν η Τούμπα γέμιζε στις «πρώτες»

Απο forza: Η πρώτη συγκέντρωση για τη νέα αγωνιστική περίοδο, ήταν σαφές ότι θα είναι κι αυτή «βουβή», χωρίς την παρουσία κόσμου –όχι μόνο εξαιτίας του κορονοϊού-όπως έχει καθιερωθεί πλέον τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: forza
Όταν η Τούμπα γέμιζε στις «πρώτες»

Aπό το 2015 και μετά, όλες οι πρώτες συγκεντρώσεις γίνονται... κεκλεισμένων των θυρών στις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσήμβριας. Η τελευταία φορά, που το πρώτο ραντεβού της νέας σεζόν είχε κλειστεί στην Τούμπα, ήταν στις 25 Ιουνίου 2014. Αλλά, με απόφαση του Αγγελου Αναστασιάδη, που είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου για τέταρτη φορά στην καριέρα του (στο αρχικό τιμ των συνεργατών του ήταν και ο Πάμπλο Γκαρσία, που γρήγορα όμως αποχώρησε), η πρώτη συγκέντρωση είχε γίνει με κλειστές τις πόρτες για τους οπαδούς.

Το «φαινόμενο» της Τούμπας με πολύ κόσμο στα πρώτα ραντεβού της σεζόν κράτησε το διάστημα 2007-13. Ηταν τότε που ο κόσμος αδημονούσε για την πρώτη συγκέντρωση, πυκνώνοντας με την παρουσία τις εξέδρες.

Το καλοκαίρι του 2007 άρχιζε μια νέα εποχή για το Δικέφαλο. «Σκύλε, γερά, εμείς θα ξαναφέρουμε τον ΠΑΟΚ μας ψηλά» φώναζαν (9 Ιουλίου) δώδεκα χιλιάδες οπαδοί, που συγκεντρώθηκαν στην Τούμπα, απευθυνόμενοι στον Θόδωρο Ζαγοράκη, ο οποίος δεν είχε συμπληρώσει καν ένα μήνα παρουσίας στη θέση του προέδρου της ΠΑΕ.

Ένα χρόνο αργότερα (2 Ιουλίου 2008) ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη έδειχνε 33 βαθμούς Κελσίου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε δεκαπέντε χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες να φανούν συνεπείς στο πρώτο ραντεβού της σεζόν. Πολλά τα νέα πρόσωπα στο τερέν της Τούμπας (πρωτοεμφανιζόμενος ως παράγοντας κι ο Μάκης Γκαγκάτσης), μεταξύ αυτών κι ο Αντρέ Βιεϊρίνια. Η φιγούρα του νεαρού, τότε, Πορτογάλου δεν ενθουσίαζε και κανένα, αλλά στην περίπτωση του αποδείχτηκε ότι τα... φαινόμενα απατούν.

Δεκαεφτά χιλιάδες (!) φίλαθλοι ήταν παρόντες στο πρώτο ραντεβού του Φερνάντο Σάντος με τους παίκτες του για τη σεζόν 2009-10. Ηταν η εποχή της μέγιστης συσπείρωσης του κόσμου γύρω από την ομάδα, που μεταφράστηκε και με τη διάθεση 21.100 εισιτηρίων διαρκείας. Νέα πρόσωπα ήταν οι Βασίλης Κουτσιανικούλης Μοχάμεντ Αμπουμπακάρι, Ντάριο Κρέσιτς, Θανάσης Παπάζογλου, Γιώργος Φωτάκης, Μπρούνο Τσιρίλο και Λούσιο Φιλομένο.

Στο πρώτο ραντεβού για τη σεζόν 2010-11 δεν υπήρχαν νέα πρόσωπα και ίσως για αυτό η προσέλευση του κόσμου «περιορίστηκε» στις δέκα χιλιάδες. Μέχρι τη 30η Ιουνίου 2010 είχε αποκτηθεί μόνο ο Σαλπιγγίδης, ωστόσο κι αυτός απουσίαζε, μια και προέρχονταν από τη συμμετοχή του με την εθνική ομάδα στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής. Υπήρχε, όμως, νέος προπονητής, ο Μάριο Μπερέτα. Μόνο που εκείνη την ημέρα ο Ιταλός προπονητής δεν θα μπορούσε με τίποτα να φανταστεί ότι αμέσως μετά την επιστροφή της αποστολής από τη Γερμανία θα μάζευε τα πράγματα του για το ταξίδι επιστροφής στην πατρίδα του.

Δέκα χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες βρέθηκαν στις εξέδρες το απόγευμα της 27ης Ιουνίου 2011. Εκείνη τη μεταγραφική περίοδο είχαν αποκτηθεί οι Μπερτράν Ρομπέρ, Γιώργος Γεωργιάδης, Κοστίν Λάζαρ, Δημήτρης Στάμου, Απόστολος Γιάννου, καθώς και οι Βραζιλιάνοι Σπαντάσιο και Λεονάρντο, ωστόσο μόνο ο πρώτος από τους προαναφερθέντες ήταν παρών στην πρώτη συγκέντρωση. Μοιραία τα φώτα έπεσαν πάνω στον Λάζλο Μπόλονι, ο οποίος είχε συμφωνήσει με τη διοίκηση για διετή συνεργασία (διαδέχτηκε στην τεχνική ηγεσία τον Μάκη Χάβο). Πρώτο θέμα, πάντως, εκείνες τις ημέρες ήταν το «ενδιαφέρον» του... επιχειρηματία Βασίλη Φλωρίδη για την ΠΑΕ.

Παρουσία δώδεκα χιλιάδων φιλάθλων έγινε στις 28 Ιουνίου 2013 η πρώτη συγκέντρωση της σεζόν 2013-14. Η συμμετοχή της ομάδας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, η έλευση στην Τούμπα ενός φημισμένου προπονητή (όπως ήταν ο Ολλανδός Χουμπ Στέφενς) και η γενικότερη προοπτική, που εξασφάλιζε στην ομάδα ο Ιβάν Σαββίδης (δεν είχε συμπληρώσει καν ένα χρόνο παρουσίας του στον Δικέφαλο) είχαν επαναφέρει τον ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών. Και ας έλειπαν από το πρώτο ραντεβού τα περισσότερα από τα μεταγραφικά αποκτήματα εκείνου του καλοκαιριού (παρόντες μόνο οι Λόπεθ και Σκόνδρας), αφού οι Τζιόλης, Βίτορ, Λούκας, Ολίσε, Σπυρόπουλος, Νετσιντ, Στοχ, Νίνης και Τζαβέλλας ενσωματώθηκαν αργότερα.

*** ΔΥΟ «ΠΡΩΤΕΣ» ΕΙΧΕ Η ΣΕΖΟΝ 2012-13. ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΩΝΗ ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΕΝΩ ΕΞΙ ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΣΣΩΜΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ.

*** Η ΕΙΚΟΝΑ, ΟΜΩΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ ΟΙ ΕΞΕΔΡΕΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ (ΜΟΛΙΣ ΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ) ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

*** ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο ΒΡΥΖΑΣ ΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ ΓΙΑ "ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΜΑΣ ΟΠΛΟ".

Ραντεβού στη... Σουρωτή

ΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2006 ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΤΟΥ

Παρουσία μόλις δεκαεφτά επαγγελματιών παικτών (μεταξύ αυτών και οι Σαλπιγγίδης και Καρυπίδης, που ένα μήνα μετά αργότερα θα έπαιρναν μεταγραφή για Παναθηναϊκό και Χαρτς αντίστοιχα) είχε γίνει στις 3 Ιουλίου η πρώτη συγκέντρωση της σεζόν 2006-07 στο αθλητικό κέντρο «Λόλας». Η ΠΑΕ είχε περιέλθει σε πρωτοφανές οικονομικό αδιέξοδο και οι παίκτες του Ιλιε Ντουμιτρέσκου έβγαλαν όλο σχεδόν τον Ιούλιο στη Σουρωτή (τους...προσφέρονταν και κέτερινγκ, για να νιώσουν ότι βρίσκονταν σε «κανονική» προετοιμασία). Μόλις στα τέλη Ιουλίου ταξίδεψαν για λίγες ημέρες στη Γαλλία, όπου έδωσαν, όλα κι όλα, τρία φιλικά παιχνίδια.

Δύο χρόνια νωρίτερα (28 Ιουνίου 2004) η πρώτη συγκέντρωση είχε διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού, μια και στην Τούμπα εξελίσσονταν ακόμη εργασίες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις 3 Ιουλίου 2003 έγινε η πρώτη συγκέντρωση στην Τούμπα του κυπελλούχου ΠΑΟΚ. Οι οπαδοί της ομάδας είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τη σκεπαστή εξέδρα, ενώ πολλοί από αυτούς διαδήλωσαν αμέσως μετά σε δρόμους της Θεσσαλονίκης κατά της τότε κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, όπως και εναντίον του Σωκράτη Κόκκαλη. Η «παράγκα» διένυε τις καλύτερες εποχές της και γενικότερο ήταν το αίτημα για ένα πρωτάθλημα, που θα διεξάγονταν με ίσους όρους. Τα (πολλά) επόμενα χρόνια τίποτα ουσιαστικό δεν άλλαξε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι ας κατέκτησε η εθνική μας ομάδα, στο τέλος εκείνης της αγωνιστικής περιόδου, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Το πρώτο ραντεβού της σεζόν 2005-2006 ήταν πολύ... ήσυχο. Ισως να συνετέλεσε σ' αυτό και ο αγιασμός που τελέστηκε, αν και η σεζόν που ακολούθησε, πήγε (και ολοκληρώθηκε) κατά... διαόλου. Την 1η Ιουλίου 2005 βρέθηκε λίγος κόσμος στην Τούμπα και, σίγουρα, πολύ λιγότερος, σε σύγκριση με όσους συγκεντρώθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου είκοσι ημέρες αργότερα για να υποδεχθούν τον Θόδωρο Ζαγοράκη (είχε λύσει τη συνεργασία του με την Μπολόνια για να κάνει μια δεύτερη θητεία στα ασπρόμαυρα).

*** Οι παίκτες του Ντουμιτρέσκου έβγαλαν όλο σχεδόν τον Ιούλιο του 2006 στη Σουρωτή, ταξιδεύοντας αργότερα στη Γαλλία, όπου έδωσαν, όλα κι όλα, τρία φιλικά παιχνίδια

Αλλού το πρωί κι αλλού το απόγευμα

Από νωρίς άρχισαν τα βάσανα για τους παίκτες το καλοκαίρι του 2016, αφού το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε στις 22 Ιουνίου. Κι αυτό γιατί υπήρχε η πρόκληση της συμμετοχής στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και η ανάγκη για τη δημιουργία μιας ομάδας σχεδόν από την αρχή (με Ιβιτς νέο προπονητή και πολλούς νεοαποκτηθέντες). Η πρώτη προπόνηση είχε γίνει πρωί στη Μεσημβρία, αλλά την ίδια ημέρα τα μέλη της αποστολής βρέθηκαν και στην Τούμπα, όπου τους υποδέχθηκαν περίπου τρεις χιλιάδες οπαδοί. Οι Μάτος, Σάχοφ και Κάμπος ήταν από την αρχή της προετοιμασίας, οι Μπίσεσβαρ, Κρέσπο, Μπρκιτς, Κάνιας, Βαρέλα και Τιάμ ακολούθησαν.

Το καλοκαίρι του 2015 βρήκε τον ΠΑΟΚ με νέο αθλητικό διευθυντή (Αρνεσεν) και νέο προπονητή (Τούντορ), με συνέπεια να καθυστερήσει ο μεταγραφικός σχεδιασμός. Το αποτέλεσμα ήταν στο πρώτο ραντεβού της 26ης Ιουνίου στη Μεσήμβρια να παραβρεθούν μόλις δύο νέα πρόσωπα, οι Χαρίσης και Κοροβέσης (ακολούθησαν οι Ολσεν, Ροντρίγκες, Ζάιρο, Μαλεζάς, Σάμπο, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Αντόνις και Μπερμπάτοφ).

Στις 22 Ιουνίου 2017 δόθηκε το πρώτο ραντεβού της σεζόν 2017-18, με μοναδικό νεοαποκτηθέντα (μέχρι τότε) τον Ντοριάν Λεβέκ. Ο ΠΑΟΚ ήταν κυπελλούχος, αλλά εκτός προκριματικών Τσάμπιονς Λιγκ και με νέο προπονητή. Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς είχε συμφωνήσει για τρία χρόνια, στην πράξη, όμως, δεν πρόλαβε να συμπληρώσει ούτε δίμηνο στην τεχνική ηγεσία.

Ο Εβγέν Χατσερίντι ήταν ο μοναδικός «νέος» στην πρώτη προπόνηση (20 Ιουνίου) της σεζόν 2018-19. Δύο ημέρες αργότερα η αποστολή αναχωρούσε για το Χορστ της Ολλανδίας, όπου θα έβαζε τις βάσεις για την κατάκτηση του νταμπλ.

Με άλλον προπονητή (Λουτσέσκου) έγινε η προ διετίας πρώτη συγκέντρωση (26 Ιουνίου), με άλλον προπονητή (Φερέιρα) πορεύτηκε ο ΠΑΟΚ στην προετοιμασία και καθ΄ όλη τη σεζόν που ακολούθησε, μετά την απόφαση του Ρουμάνου να κάνει χρήση του όρου buy out που υπήρχε στο συμβόλαιό του, κίνηση που ήρθε ως συνέχεια πρότασης που είχε δεχτεί από την Αλ Xιλάλ, ομάδα της Σαουδικής Αραβίας.

Τέλος, πιο αργά από ποτέ όλα τα τελευταία χρόνια άρχισε πέρσι η προετοιμασία (30 Ιουλίου 2020), μόλις έντεκα ημέρες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης σεζόν.

Διαβάστε ακόμη...