Η ζυγαριά του ΠΑΟΚ γέρνει… οριακά προς την Ευρώπη

Απο basketa.gr: Η αυλαία του Πρωταθλήματος θα πέσει το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά οι ομάδες που με βάση την τελική κατάταξη του, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα αγωνιστούν στην Ευρώπη δεν θα αργήσουν να πάρουν την απόφαση τους. Για τον ΠΑΟΚ αυτή η απόφαση είναι, ίσως, πιο δύσκολη από τις υπόλοιπες ομάδες αφού θα πρέπει να προσμετρηθούν παράγοντες που δεν απασχολούν, ενδεχομένως, το Λαύριο, τον Προμηθέα ή και την ΑΕΚ.
Πηγή: basketa.gr
Η ζυγαριά του ΠΑΟΚ γέρνει… οριακά προς την Ευρώπη

Ο ΠΑΟΚ φλέρταρε τα τελευταία τρία χρόνια με την καταστροφή και παρότι αυτή είναι μια κατάσταση που έγινε ελεγχόμενη μέσα από τη σεζόν που ολοκληρώνεται, δεν ξεπεράστηκε οριστικά και αμετάκλητα. Αντιθέτως περιμένει στη... γωνία και αυτός είναι ένας κίνδυνος που ο Θανάσης Χατζόπουλος και οι συνεργάτες του όχι μόνο δεν αγνοούν, παρασυρόμενοι από την ευφορία της θετικής σεζόν, αλλά εξακολουθούν να έχουν σταθερά στην άκρη του μυαλού τους. Γι' αυτό και η απόφαση για επιστροφή στην Ευρώπη δεν είναι εύκολη.

Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις που έκαναν με το τέλος των υποχρεώσεων της ομάδας τόσο ο Θανάσης Χατζόπουλος όσο και ο Άρης Λυκογιάννης ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ευρωπαϊκή προοπτική θα λειτουργήσει ευεργετικά στις διαπραγματεύσεις με παίκτες του φετινού ρόστερ αλλά και άλλους στόχους.

Η προθεσμία όμως δεν απέχει πια πολύ. Το BCL όρισε τη 16η Ιουνίου ως καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση συμμετοχής στη διοργάνωση οπότε την επόμενη Τετάρτη οι ομάδες θα πρέπει να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ; Στο «παλατάκι» κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αλλά από τη μέρα που η ομάδα κέρδισε στο παρκέ το δικαίωμα να παίξει στο BCL, όλες οι κινήσεις έχουν αυτή τη στόχευση. Στον Δικέφαλο έψαχναν και ψάχνουν τον τρόπο για να παίξει η ομάδα στην Ευρώπη και όχι δικαιολογίες για να μην παίξει. Αυτή είναι και η προοπτική που φαίνεται να έχει το προβάδισμα. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά ερωτηματικά.

Θέλοντας όχι απλά να περιορίσει αλλά, αν είναι δυνατόν, να εκμηδενίσει το οικονομικό κόστος της συμμετοχής στο BCL, ο ΠΑΟΚ βγήκε στην αγορά για μία κεντρική χορηγία από στοιχηματική εταιρία. Μένει να αποδειχτεί αν αυτή η προσπάθεια και οι διεργασίες του τελευταίου διαστήματος θα ευοδωθούν ώστε να παραμερίσουν τον βασικό ενδοιασμό γι' αυτήν την απόφαση.

Το δεύτερο βασικό ερωτηματικό σχετίζεται με το πρώτο. Θα επιτραπεί η παρουσία κόσμου στα γήπεδα; Παρότι οι ενδείξεις είναι θετικές, σχετική απόφαση δεν υπάρχει. Ακόμη κι αν επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στα κλειστά γήπεδα, αυτή θα περιορίζεται σε ένα ποσοστό όμως ακόμη κι έτσι, ο ΠΑΟΚ θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το επιπλέον κίνητρο της Ευρώπης για την πώληση εισιτηρίων διαρκείας.

Το τρίτο από τα ερωτηματικά που θα πρέπει να απαντηθούν, έχει να κάνει με τη φάση μέσα από την οποία θα μπει, αν μπει, ο ΠΑΟΚ στο BCL. Θα είναι απευθείας στους ομίλους ή μήπως θα πρέπει να κερδίσει αυτό το δικαίωμα μέσα από τα προκριματικά; Εκεί το πράγμα... περιπλέκεται αφού το θέμα αφορά και στους άλλους «Ευρωπαίους». Θα συνεχίσει ο Προμηθέας στο Eurocup; Θα γίνει πράξη η αρχική απόφαση του Λαυρίου για να παίξει στο BCL; Θα αποφασίσει η διοργανώτρια αρχή τη συμμετοχή τριών ελληνικών ομάδων στους ομίλους; Αυτό δεν έγινε φέτος και γι' αυτό ο Ηρακλής πήγε στα προκριματικά και εκεί έχασε τον στόχο.

Ο ΠΑΟΚ έχει το πλεονέκτημα της ομάδας που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Basketball Champions League, συμμετείχε στις τέσσερις πρώτες σεζόν του και βρέθηκε στα πλέι οφ των τριών πρώτων. Αρκούν αυτά για να του δώσουν θέση απευθείας στους ομίλους; Αν ναι, η απόφαση γίνεται πιο εύκολη αλλά στην αντίθετη περίπτωση το ρίσκο της γίνεται μεγαλύτερο γιατί θα κληθεί να φτιάξει ομάδα με ευρωπαϊκές προοπτικές, άρα ανάλογο ρόστερ και μπάτζετ με κίνδυνο να βάλει τα διαβατήρια στα συρτάρια από τον Σεπτέμβριο.

Όλα αυτά έχουν μπει τον τελευταίο μήνα στη ζυγαριά αλλά αυτή εξακολουθεί να γέρνει προς την Ευρώπη. Η απόφαση όμως δεν μπορεί να πάρει αναβολή μεγαλύτερη της μιας εβδομάδας...

Διαβάστε ακόμη...