«Να πεθάνουμε για το Κύπελλο»

Απο inpaok.com: Ο Γκανέζος μπακ του Δικεφάλου μιλά αποκλειστικά στο INPAOK
Πηγή: inpaok.com
«Να πεθάνουμε για το Κύπελλο»

Ήταν Γενάρης όταν ο Αμπντούλ Ραχμάν Μπάμπα έφτανε στη Θεσσαλονίκη από το Λονδίνο για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Ο 26χρονος αριστερός μπακ είχε έρθει ως αντικαταστάτης του Δημήτρη Γιαννούλη που είχε δοθεί δανεικός με οψιόν αγοράς στη Νόριτς.

Ο Γκανέζος μπακ λόγω των τραυματισμών του αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, αφού κανείς δεν ήξερε αν θα μπορέσει να βρει τον εαυτό του και θα βοηθήσει τον Δικέφαλο.

Τελικά βρήκε τον εαυτό του, καθιερώθηκε στη βασική ενδεκάδα των «ασπρόμαυρων» και η απόδοση του είναι σταθερά σε πολύ καλό επίπεδο.

Ο Μπάμπα λοιπόν μιλά στο INPAOK για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, μοιράζεται τις σκέψεις του για την κατάληξη της φετινής σεζόν, ενώ αποκαλύπτει και το κλάμα του μετά από έναν συγκεκριμένο αγώνα.

Φυσικά, στέλνει το δικό του μήνυμα στον κόσμο του Δικεφάλου, ενώ τονίζει πως αυτός και οι συμπαίκτες του θα... πεθάνουν στο γήπεδο προκειμένου να φέρουν το τρόπαιο στη Θεσσαλονίκη.

Aναλυτικά όσα είπε ο Γκανέζος μπακ στο INPAOK:

Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε και ο ΠΑΟΚ τερμάτισε δεύτερος. Ποιες οι σκέψεις σου;

«Ήρθα στη μέση της σεζόν. Όταν ήρθα η ομάδα δεν είχε σταθερότητα. Είχαμε τα πάνω μας και τα κάτω μας. Προσπαθήσαμε στα Play Off και νομίζω λύσαμε κάποια από τα ποδοσφαιρικά μας προβλήματα μέσα στο γήπεδο. Η δεύτερη θέση ίσως να κάνει κάποιους χαρούμενους, αλλά ο στόχος μας ήταν να είμαστε πρωταθλητές, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι στο τέλος κάναμε μια καλή προσπάθεια».

Τον Γενάρη σου λένε ότι σε θέλει ο ΠΑΟΚ. Πώς αντιδράς;

«Μου άρεσε μπορώ να σου πω. Έψαχνα ένα μέρος-μια ομάδα για να μου δώσει την ευκαιρία να παίξω ποδόσφαιρο. Όταν μιλήσαμε με τον ΠΑΟΚ μου είπαν ότι αν δουλέψω σκληρά και παλέψω θα παίζω. Τους είπα ναι, θα παλέψω και θα δουλέψω όσο σκληρά χρειάζεται για να παίξω μπάλα».

Πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, πρώτο σουτ, πρώτο γκολ! Τι ένιωσες μόλις είδες τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα;

«Για μένα ήταν ξεχωριστό αυτό το γκολ. Δεν είχα αγωνιστεί για πολύ καιρό πριν από αυτό το παιχνίδι. Όταν έμπαινα στο γήπεδο δεν ήξερα αν θα καταφέρω να βγάλω το ματς. Ήμουν αγχωμένος. Ωστόσο, μόλις ξεκίνησε το παιχνίδι ηρέμησα και η ψυχολογία μου ανέβηκε. Φυσικά, αυτό το τέρμα είναι ανεκτίμητης αξίας για εμένα».

Έχεις παίξει στην Premier League, αλλά και στην Bundesliga. Ποιες οι διαφορές με την ελληνική λίγκα;

«Αρχικά το αγγλικό ποδόσφαιρο επενδύει περισσότερο στη δύναμη και μην ξεχνάς πως υπάρχουν τρομερά ποιοτικοί ποδοσφαιριστές σε αυτό. Όλες οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν η μία την άλλη. Από την άλλη η Bundesliga είναι ένα πρωτάθλημα με πιο γρήγορο ρυθμό και παίζει τεράστιο ρόλο η τακτική. Στην Ελλάδα αρχικά δεν πίστευα ότι είναι τόσο δύσκολα, αλλά στα Play Off είδα ότι όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους. Εκεί κατάλαβα τη δυσκολία».

Τελικά, η Super League ήταν πιο εύκολη ή πιο δύσκολη από αυτό που περίμενες;

«Όταν ερχόμουν στην Ελλάδα σίγουρα δεν πίστευα ότι θα είναι τόσο δύσκολο όσο αυτά της Αγγλίας και της Γερμανίας. Ωστόσο, είναι πολύ σκληρό πρωτάθλημα. Αν δεν παλέψεις δεν θα τα καταφέρεις».

Και τώρα ο τελικός. Σε μερικές ημέρες ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Πώς το περιμένεις; Πώς το ζεις;

«Είναι ένα παιχνίδι, ίσως το πιο σημαντικό παιχνίδι! Όλοι το περιμένουμε το περιμένουμε με ανυπομονησία! Πρέπει να... σκοτωθούμε μέσα στο γήπεδο και να κερδίσουμε! Τους νικήσαμε πριν 2 εβδομάδες στην Τούμπα, μπορούμε να τους κερδίσουμε ξανά! Το ξανακάναμε και μπορούμε να το ξανακάνουμε. Πρέπει να... πεθάνουμε στο γήπεδο και να φέρουμε το Κύπελλο στη Θεσσαλονίκη».

Ο ΠΑΟΚ έχει αγωνιστεί 4 φορές ήδη κόντρα στον Ολυμπιακό. Οι ομάδες γνωρίζουν η μία την άλλη. Ωστόσο, πιστεύεις ότι θα είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι από όλα τα υπόλοιπα;

«Ναι, ο τελικός θα είναι διαφορετικό ματς σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Είναι ένα άλλο παιχνίδι, που πρέπει να δώσεις τα πάντα για να το κερδίσεις».

Η αλλαγή του σχηματισμού πιστεύεις τελικά βοήθησε τον ΠΑΟΚ;

«Ναι, σίγουρα μας βοήθησε! Το ξεκινήσαμε αν δεν κάνω λάθος σε ένα ματς με τον Ολυμπιακό και δούλεψε. Μας κάνει καλύτερους αυτή τη στιγμή αυτός ο σχηματισμός, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι. Με αυτό σύστημα δεν δεχόμαστε εύκολα φάσεις και γκολ. Οπότε σίγουρα αυτό βοηθάει».

Μιας και μιλάμε για τον σχηματισμό. Εσένα σε βολεύει να αγωνίζεσαι περισσότερο ως ένα κλασικό αριστερό μπακ ή ως μπακ-χαφ;

«Κοίτα, αν με ρωτούσε πριν 4-5 χρόνια θα σου έλεγα ότι είμαι ένα κλασικό μπακ. Αλλά εδώ και μερικά χρόνια παίζω ως μπακ-χαφ. Οπότε με βολεύει πλέον αυτός ο ρόλος. Ωστόσο, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Είχα αρκετούς προπονητές που με έβαλαν σε αυτό τον ρόλο και πλέον τον έχω μάθει πολύ καλά»

Αλήθεια, πώς είναι ο Πάμπλο Γκαρσία ως προπονητής;

«Ο Πάμπλο Γκαρσία είναι ένας προπονητής που πάντα θέλει να παίζεις σκληρά και δυνατά να τα δίνεις όλα! Δεν τον νοιάζει ποιος είσαι. Αν είναι καλός θα παίζεις. Θέλει να είσαι σκληρός, δυνατός να παίζεις με ότι έχεις και δεν έχεις».

Ήρθες στην Ελλάδα για να κάνεις ένα αγωνιστικό comeback. Για να μπορέσεις να βρεις και πάλι τον ποδοσφαιρικό εαυτό σου. Πιστεύεις ότι τελικά τα κατάφερες;

«Ναι αυτή ακριβώς είναι η αλήθεια. Πιστεύω ότι τελικά τα κατάφερα. Χαίρομαι και πάλι το ποδόσφαιρο. Περνάω καλά εδώ. Είμαι καλά με τον εαυτό μου, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Ξέρω ότι ακόμα είναι πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά είμαι καλά με όσα έκανα έως τώρα».

Ποια είναι η καλύτερη σου στιγμή και η χειρότερη σου στον ΠΑΟΚ;

Θα ξεκινήσω από τη χειρότερη. Όταν χάσαμε 2 φορές από τον Παναθηναϊκό. Έκλαιγα τη δεύτερη φορά. Το μισώ να χάνω 2 φορές από κάποιον αντίπαλο, με τρελαίνει! Η καλύτερη φυσικά είναι το γκολ με τη Λαμία. Για μένα ήταν ένα ανεκτίμητο τέρμα που με γέμισε με όμορφα συναισθήματα. Δεν περίμενα να σκοράρω στο ντεμπούτο μου».

Ήρθες στον ΠΑΟΚ, έπαιξες και πλέον είσαι μόνιμα στις κλήσεις της εθνικής Γκάνας. Πιστεύεις ότι ο Δικέφαλος σε βοήθησε αυτό;

«Και βέβαια βοήθησε ο ΠΑΟΚ. Πάρα πολύ κιόλας θα έλεγα. Στην εθνική κοιτούν αν παίζεις και τι απόδοση έχεις. Ο ΠΑΟΚ μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω και νομίζω ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος που με κάλεσαν.

Θες να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο του ΠΑΟΚ πριν τον τελικό μέσω του INPAOK:

«Θέλω να τους πω να μας στηρίζουν και να μας πιέζουν στα όρια μας γιατί αυτό θέλουμε. Θέλω να τους πω ότι εμείς θα μαχόμαστε σκληρά και το βλέμμα μας είναι στον τελικό και στο τρόπαιο».

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΠΑΜΠΑ:

Αγαπημένο φαγητό:

«Ρύζι με σάλτσα ντομάτας. Τρελαίνομαι για αυτό».

Αγαπημένη ταινία:

«Δεν έχω αγαπημένη, αλλά μου αρέσουν πάρα πολύ οι ταινίες δράσεις».

Αγαπημένος ποδοσφαιριστής:

«Δεν παίζουμε ίδιες θέσεις, αλλά θα πω Ροναλντίνιο. Έκανε μαγικά με τη μπάλα στα πόδια».

Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου:

«Διαβάζω βιβλία, βλέπω ταινίες, κοιμάμαι και παίζω επίσης και Playstation».

Τι παίζεις στο Playstation;

«Κυρίως FIFA».

Πήρες το Playstation 5;

«Όχι ακόμα, αλλά θα το κάνω».

Διαβάστε ακόμη...