Πάμπλο Γκαρσία: Επαναστάτης με αιτία, ετών 44 (vids)

Απο sdna.gr: Ο Πάμπλο Γκαρσία γιορτάζει σήμερα (11/05) τα 44α γενέθλια του και το SDNA κάνει αναδρομή στην καριέρα του και την εξέλιξη της προσωπικότητας του μέσα στον κόσμο του ποδοσφαίρου.
Πηγή: sdna.gr
Πάμπλο Γκαρσία: Επαναστάτης με αιτία, ετών 44 (vids)

Ημέρα διπλής γιορτής είναι για τον ΠΑΟΚ η σημερινή, αφού εκτός από την επέτειο της κατάκτησης του Κυπέλλου του 2019 και, συνεπώς, του πρώτου νταμπλ στην ιστορία του τμήματος, οι Θεσσαλονικείς γιορτάζουν και τα γενέθλια του προπονητή τους, Πάμπλο Γκαρσία.

Ο 44χρονος πλέον Ουρουγουανός τεχνικός δε θα βρισκόταν στη σημερινή του θέση αν δεν είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2008. Αλλά για να φτάσει στην Τούμπα τότε, είχαν περάσει χρόνια διαμόρφωσης της ποδοσφαιρικής του προσωπικότητας.

Ο νεαρός Γκαρσία έκανε στα 20 το βήμα από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη, υπογράφοντας στην Ατλέτικο Μαδρίτης και θεωρούμενος για τα επόμενα τρία χρόνια ως παίκτης της δεύτερης ομάδας. Δίχως να καταφέρει να πείσει τον σύλλογο για τις ικανότητες του, έφυγε ως ελεύθερος για την πανίσχυρη Μίλαν. Κάνοντας καλή χρονιά ως δανεικός στη Βενέτσια, τράβηξε την προσοχή της Οσασούνα και επέστρεψε στην Ισπανία, ώστε η καριέρα του να πάρει μπρος...

Η φήμη του «βρώμικου» παίκτη που ο κόσμος λάτρευε ξεκίνησε στη Ναβάρα. Σε τρία χρόνια είχε γίνει ο αγαπημένος των φίλων της Οσασούνα, παίζοντας πολύ, παίζοντας σκληρά, και παίζοντας ανταγωνιστικά. Στο τέλος της τριετίας, τον Μάιο του 2005, θα έπαιρνε κόκκινη κάρτα στον τελικό Κυπέλλου, τον οποίο η Οσασούνα έχασε στην παράταση από τη Μπέτις. Η Ρεάλ Μαδρίτης πίστεψε τότε ότι είχε βρει το επόμενο αμυντικό της χαφ και τον αγόρασε για 4 εκατομμύρια ευρώ.

Στους «Μερένχες» έπεισε σταδιακά ότι αξίζει περισσότερο από τον Γκράβενσεν τη φανέλα του βασικού, σε μια σεζόν όπου η ομάδα του τερμάτισε 2η και εκείνος... έδωσε τα ρέστα του σε μια αξιομνημόνευτη αναμέτρηση κόντρα στην Ατλέτικο που κάποτε δεν τον εμπιστεύτηκε.

Όμως, ο Φάμπιο Καπέλο που ανέλαβε το επόμενο καλοκαίρι έκρινε ότι ο Γκαρσία δεν καλύπτει τις ανάγκες της ομάδας και τον «έσπρωξε» εκτός Ρεάλ με διαδοχικούς δανεισμούς. Ένας σοβαρός τραυματισμός, μάλιστα, έκανε τα πράγματα χειρότερα για τον Ουρουγουανό μέσο.

Σε εκείνο το σημείο, όταν η Ρεάλ άφησε το συμβόλαιο του να λήξει το 2008, μπήκε στο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ. Και η ζωή του Γκαρσία άλλαξε και πάλι ρότα.

 Η προσγείωση του στην Ελλάδα - όπως και τα 6 χρόνια κατά τα οποία αγωνίστηκε για το σύλλογο - έτυχε αποθέωσης. Για τους ίδιους λόγους που λατρέυτηκε στην Οσασούνα, λατρεύτηκε και στην Τούμπα: προφίλ μαχητή, προσωπικότητα ΠΑΟΚτσή και μπάλα που βοήθησε τον ΠΑΟΚ να φτάσει σε επιτυχίες, όπως η 2η θέση και μερικά μεγάλα ευρωπαϊκά αποτελέσματα.

Ο ίδιος έχει να θυμάται πολλές αξέχαστες στιγμές στα ασπρόμαυρα: από γκολάρες με απευθείας εκτελέσεις φάουλ ή και κόρνερ και σπουδαίες προκρίσεις σε ευρωπαϊκά γήπεδα, σε τιμωρίες και κόκκινες κάρτες που έμειναν στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και σε συγκινήσεις, όπως το γκολ του κόντρα στον Παναθηναϊκό, λίγες ημέρες μετά το θάνατο της μητέρας του. Ο Πάμπλο Γκαρσία έγινε συνώνυμος με τον ΠΑΟΚ.

 Μερικά χρόνια αργότερα, ο Ενέα Μιχάι το παραδέχτηκε ενώπιον καμερών. Έχοντας φορέσει το κοστούμι του προπονητή και αναλαμβάνοντας (κάπως) εκτάκτως τον Δικέφαλο μετά την αποχώρηση του Φερέιρα, ο ήρεμος, ψύχραιμος και πράος πλέον Γκαρσία κινεί τα νήματα των αγώνων έξω από τις τέσσερις γραμμές. Κι αν η ικανότητα του κρίθηκε αρνητικά ή με επιφύλαξη στην αρχή, κέρδισε εμπιστοσύνη (ή τουλάχιστον χρόνο) με μια γενναία απόφαση για αλλαγή συστήματος στα play-off που οδήγησε τον ΠΑΟΚ με το ενάμιση πόδι στη 2η θέση και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Όπως είπε και ο Μιχάι μετά την πρόσφατη νίκη του Δικεφάλου επί του Άρη: «ο Πάμπλο Γκαρσία μας έχει δείξει τι σημαίνει να είσαι ΠΑΟΚ στο γήπεδο».

Διαβάστε ακόμη...