Aπό το ζενίθ στο ναδίρ κι η… επιστροφή

Απο FORZA: Το βόλεϊ μπήκε για τα καλά στη ζωή των ΠΑΟΚτσήδων τη σεζόν 2014-2015. Όχι ότι νωρίτερα δεν υπήρχαν πιστοί φίλοι του τμήματος που παρακολουθούσαν τους αγώνες του Δικεφάλου ο οποίος και στα «πέτρινα» χρόνια έφερνε στην ομάδα αξιόλογους παίκτες χωρίς όμως να μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω.
Πηγή: forza
Aπό το ζενίθ στο ναδίρ κι η… επιστροφή

Ήταν όμως εκείνη η χρονιά που ο Ερασιτέχνης και ο Θανάσης Κατσαρής αποφασίζει να επενδύσει στο τμήμα με τότε συμπαραστάτη τον Ανδρέου και να εκτοξεύσει το μπάτζετ για τα ελληνικά δεδομένα ντύνοντας στα ασπρόμαυρα παίκτες όπως οι Γκόμεζ, Σαφράνοβιτς, Χιμένεθ, Ρανγκέλ, Κουρνέτας. Η επιτυχία της σεζόν εκείνης και οι εικόνες με το κατάμεστο Παλατάκι που γνώριζε μοναδικές στιγμές όπως ήταν φυσικό μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου κάτι που αποτυπώθηκε στην αγορά εισιτηρίων διαρκείας τα επόμενα χρόνια, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους αποτελούσαν μία πηγή εσόδων για το τμήμα.

Την αποχώρηση του Ανδρέου, κάλυψε η έλευση Τσαλόπουλου που μαζί με τον Κατσαρή συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις της ομάδας η οποία μάλιστα δίνει το παρών ακόμη και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το Champions League, παρά το κόστος που απαιτούνταν για τη συμμετοχή, αλλά και για τα ταξίδια. Οι ομάδες υπολόγιζαν την περίοδο εκείνη και στα έσοδα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη συνδρομητική τηλεόραση της NOVA, ποσά που πλέον δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που δίνει η ΕΡΤ σήμερα.

Ο κουμπαράς του Ερασιτέχνη γέμιζε όπως ήταν φυσικό και από τα έσοδα που προέρχονταν από τις ακαδημίες, ένα κομμάτι πάντως το οποίο όσον αφορά το βόλεϊ ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να το διαχειριστεί πολύ καλύτερα στο πικ της επιτυχίας του και να δημιουργήσει ακόμη πιο δυνατά τμήματα υποδομής με το βλέμμα στο μέλλον. Η τελευταία διετία ήταν σχεδόν καταστροφική από πλευράς εσόδων. Μηδενικά διαρκείας, διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές για μια ολόκληρη σεζόν, η λειτουργία των ακαδημιών στον «πάγο», αλλά και σαφώς μειωμένα έσοδα από χορηγούς και διαφημίσεις σε μία αγορά που ψάχνει να βρει τα πατήματα της στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Από τη στιγμή που τα έσοδα μειώθηκαν ήταν αναμενόμενο αυτό να έχει επίπτωση και στο μπάτζετ το οποίο δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να είναι στα επίπεδα προηγούμενων εποχών.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί τα τελευταία χρόνια και ένα διοικητικό μοντέλο μεταξύ ΑΣ και ΤΑΠ που ορισμένες φορές οδήγησε σε επιλογές παικτών και προπονητών που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες που είχαν αρχικά δημιουργηθεί. Ο ΠΑΟΚ έχασε επίσης την ευκαιρία να επενδύσει ουσιαστικά σε Έλληνες παίκτες, ώστε να τους εξελίξει και να στηριχτεί σε αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει στο επίκεντρο η επόμενη μέρα. Η ψαλίδα άλλωστε στο ελληνικό βόλεϊ έχει ανοίξει μεταξύ του top-4 και των υπόλοιπων ομάδων.

Ο Ολυμπιακός χωρίς να ξοδέψει χρήματα ρίσκαρε με την επιστροφή ξένων παικτών που είχαν αγωνιστεί και στο παρελθόν στην Ελλάδα, του βγήκε και τώρα ψάχνεται να δει αν τον παίρνει για οικονομική υπέρβαση στο μπάτζετ.

Ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει ρελάνς ξοδεύοντας όμως μεγάλα ποσά για να πείσει για παράδειγμα τον Ντεν Ντρις να αφήσει τη Θεσσαλονίκη και να κατηφορίσει στην πρωτεύουσα. Ο Φοίνικας Σύρου με σταθερή χρηματοδότηση από ανθρώπους του νησιού και βασικό πυλώνα τα ναυπηγεία ΟΝΕΧ παραμένει πάντα φιλόδοξος.

Ποιον δρόμο λοιπόν θα ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ και ποιους στόχους θα θέσει τη νέα σεζόν;

ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΗΜΑ

Άλλο ένα στοιχείο που σημαδεύει την πορεία του τμήματος την τελευταία εξαετία είναι η έλλειψη προπονητικής σταθερότητας με τους τεχνικούς να αλλάζουν σαν τα πουκάμισα.

Το βόλεϊ στην Ελλάδα, παραδοσιακά είναι ένα άθλημα που ευνοεί τη μετακίνηση παικτών ανά σεζόν από τη μία ομάδα στην άλλη και πλέον είναι ελάχιστοι οι αθλητές τα τελευταία χρόνια που δεν έχουν περάσει στο παρελθόν από τους ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Φοίνικα Σύρου, κ.α κάνοντας διαρκώς αντίστροφα δρομολόγια. Ο Δικέφαλος πάντως από τη στιγμή που το άθλημα μπήκε στην καρδιά του «ασπρόμαυρου» ενδιαφέροντος... ειδικεύεται και στις συνεχείς εναλλαγές προπονητών. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 2014-2015 και παρά την κατάκτηση του νταμπλ ο Γιάννης Καλμαζίδης αποτέλεσε παρελθόν, με τον Ζελιάσκοφ να τον αντικαθιστά αλλά προσωρινά, καθώς ο Έλληνας τεχνικός επέστρεψε στο πόστο του και οδήγησε ξανά τους ασπρόμαυρους στην κορυφή του πρωταθλήματος. Ενώ όλοι περιμέναν ότι ο «Σουηδός» αυτή τη φορά ήρθε για να μείνει, ένα νέο ξαφνικό διαζύγιο φέρνει στη Θεσσαλονίκη τον Ελγκέτα ο οποίος πανηγυρίζει στο τέλος της σεζόν με τον Δικέφαλο το πρωτάθλημα και στην απονομή ανακοινώνεται η παραμονή του και τη νέα αγωνιστική χρονιά. Είπαμε... ξείπαμε βέβαια, καθώς ο αποκλεισμός από το League Cup και τα προβλήματα που προέκυψαν με παίκτες της τότε ομάδας τον οδηγούν σύντομα στην έξοδο με τον Ντανιέλε Ρίτσι να έρχεται στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ και το τμήμα να κατακτά το κύπελλο στην Ρόδο. Ακολούθησε η επιλογή Στάνκου που ποτέ δεν δικαίωσε τους ανθρώπους του συλλόγου, το πέρασμα του Σάκη Ψάρρα που επίσης δεν μακροημέρευσε για να φτάσουμε στην έλευση του Γιούρι Φιλίποφ. Ο ΠΑΟΚ κερδίζει το κύπελλο στην Ιεράπετρα, χάνει το πρωτάθλημα, αλλά όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μετά από καιρό μία... προπονητική ηρεμία. Το θέμα με τους Κουβανούς στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν τινάζει ξανά στον αέρα τον προγραμματισμό και φέρνει στον πάγκο του Δικεφάλου τον Κώστα Δεληκώστα. Ο Έλληνας προπονητής στην πρώτη σπουδαία πρόκληση, από πλευράς πρωταθλητισμού, για την καριέρα του δεν καταφέρνει κάτι το ίδιαιτερο με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον Νικολά Ματιάσεβιτς που ενώ όλα έδειχναν ότι θα μείνει και τη νέα σεζόν, αποχώρησε.

EΦΤΑΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΡΕΙΣ ΠΑΣΑΔΟΡΟΥΣ

Ο σχεδιασμός και τη φετινή σεζόν πήγε... περίπατο για την ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ που διέθετε στο δυναμικό της τρεις πασαδόρους τους οποίους μάλιστα χρησιμοποίησε σε ένα ματς, με τον Ματιάσεβιτς να απορεί και ο ίδιος σε δηλώσεις του με τη χρησιμοποίηση τριών διαφορετικών παικτών στην ίδια θέση σε έναν αγώνα. Για μία ακόμη αγωνιστική χρονιά ο Δικέφαλος μένει με το ερώτημα «τι διαφορετικό θα γινόταν αν...». Στην προκειμένη περίπτωση το «αν» είναι ο Βραζιλιάνος πασαδόρος Πέδρο Τέλες ο οποίος ήταν η αρχική επιλογή για βασικός πασαδόρος και ενώ ήρθε στην Ελλάδα και πήρε μέρος στην προετοιμασία, λίγες ημέρες πριν αρχίσει η σεζόν αποχωρεί εξαιτίας οικογενειακού προβλήματος. Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν για τον ΠΑΟΚ και χωρίς ακόμη κανείς να γνωρίζει πώς θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα, με play off ή με τελική φάση, οι «ασπρόμαυροι» στρέφονται στη λύση του Ντεσποτόφσκι από τον Ηρακλή που δε θα έπαιρνε μέρος στο πρωτάθλημα. Ο Δικέφαλος έρχεται ξανά σε επαφή τον χειμώνα με τον Τέλες, η περίπτωση του δεν προχωράει, αλλά δεν αντικαθιστά έγκαιρα τον Σκοπιανό και με δεδομένο ότι στη συγκεκριμένη θέση η αγορά είναι «φτωχή» από επιλογές ιδιαίτερα εκείνη την περίοδο, τελικά έρχεται στη θέση του ο Πριγέν, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να δώσει ώθηση στο μοίρασμα του παιχνιδιού. Η μη σταθερότητα σε αυτήν τη θέση όπως ήταν φυσικό επηρέασε την επιθετική λειτουργία της ομάδας που αναγκάστηκε να επιστρατεύσει ξανά τον Τερζή για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ανάλογο σφάλμα έγινε και με την περίπτωση του Μπατατζίμ με τον Βραζιλιάνο ακραίο λόγω τραυματισμού που να μην είναι σε θέση να προσφέρει και τον ΠΑΟΚ να στρέφεται στον Εβάντρο ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την παρουσία του με τη φανέλα του Φοίνικα Σύρου στη χώρα μας.

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Την ώρα που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κρατάνε μονάδες και προπονητές από την περασμένη σεζόν, ο ΠΑΟΚ καλείται σε μεγάλο βαθμό να χτιστεί ξανά από την αρχή αναζητώντας παίκτες σε θέσεις «κλειδιά» για να καταφέρει να επιστρέψει ξανά σε τροχιά επιτυχιών...

Διαβάστε ακόμη...