Φύγε εσύ, έλα εσύ και το ταμείο δεν είναι μείον!

Από sdna.gr: Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος αφήνει κυρίως χαμόγελα ικανοποίησης στις τάξεις του ΠΑΟΚ και το SDNA σας παρουσιάζει το πρώτο ταμείο των «ασπρόμαυρων» από τα... πήγαινε - έλα του Γενάρη: Η «απώλεια» Γιαννούλη, το deal εκατομμυρίων και η ενίσχυση με Μπάμπα - Κρμέντσικ.
Πηγή: sdna.gr
Φύγε εσύ, έλα εσύ και το ταμείο δεν είναι μείον!


Τέσσερις ποδοσφαιριστές απώλεσε ο ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, εκ των οποίων οι τρεις ήταν εκτός πλάνου και ως εκ τούτου η παραχώρησή τους θεωρήθηκε μονόδρομος. Μεγάλη συζήτηση, ωστόσο, «σήκωσε» η μεταγραφή του Δημήτρη Γιαννούλη, ο οποίος ανήκε μέχρι πρότινος στους καλύτερους και πιο ολοκληρωμένους μπακ του ελληνικού πρωταθλήματος. Με την υποσημείωση πως αυτή η υπόθεση θα επιφέρει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- εκατομμύρια στα ταμεία του Δικεφάλου τους επόμενους μήνες... Το SDNA αναλύει:

ΠΑΟΚ - Τσόλακ: Δεν συναντήθηκαν ποτέ!

Λίγους μήνες μετά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, ο Αντόνιο Τσόλακ χρειάστηκε να πακετάρει εκ νέου τα πράγματά του με προορισμό τη Μάλμε, όπου και δόθηκε δανεικός μέχρι το Δεκέμβριο του 2021! Επί της ουσίας, ο ΠΑΟΚ δεν μετράει... απώλεια στην επίθεσή του δεδομένου πως ο «γάμος» με τον Κροάτη δεν... τσούλησε. Για την ακρίβεια, προσγείωσε τον Δικέφαλο σε μια σκληρή πραγματικότητα που του κόστισε καθώς πόνταρε πολλά στον 27χρονο Κροάτη που «κουβαλούσε» εξαιρετικές συστάσεις από τη Ριέκα με 51 γκολ σε 90 συμμετοχές και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη χώρα του. Με τη μεταγραφή του Άκπομ στη Μίντλεσμπρο σε συνδυασμό με την αγωνιστική κατάσταση του Σφιντέρσκι, ο ΠΑΟΚ έψαχνε έναν... έτοιμο ποδοσφαιριστή που να έχει επαφή με τ' αντίπαλα δίχτυα και να προσθέσει περαιτέρω πίεση στον Πολωνό. Εκ του αποτελέσματος και των κινήσεων που έγιναν το Γενάρη, το σίγουρο είναι πως δεν τον βρήκε στο πρόσωπο του Τσόλακ. Αντίθετα, η λύση ήρθε εκ της Τσεχίας.

Ρεβάνς με Κρμέντσικ!

Ανεξάρτητα από την παραχώρηση του Τσόλακ, με δεδομένο ότι ο Κροάτης μπήκε άρον άρον στα... πιτς μεσούσης της σεζόν, ο ΠΑΟΚ κινήθηκε άμεσα για επιθετικό το χειμώνα. Για την ακρίβεια, στράφηκε στην Κλαμπ Μπριζ, κυκλώνοντας την περίπτωση του Τσέχου φορ, Μάικλ Κρμέντσικ. Στο σύντομο διάστημα της παρουσίας του στην Τούμπα, οι επιτελείς του Δικεφάλου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τα δείγματα γραφής, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια περί... μονιμοποίησής του μετά το τέλος του δανεισμού του. Σαφώς δεν πρόκειται για τον φορ που φορτώνει την αντίπαλη εστία με γκολ ή τον φορ περιοχής που θα «σκοτώσει» με την πρώτη επαφή αλλά σε σύγκριση με τον Τσόλακ, έχει κάνει έντονη αίσθηση και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των συμπαικτών του. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί το σώμα του και το ύψος του, παλεύοντας στη μεγάλη περιοχή με τους αντιπάλους του ή ο τρόπος με τον οποίο απασχολεί την άμυνα και κινείται στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, δίνοντας και ανοίγοντας χώρους, είναι στοιχεία που αρέσουν ιδιαιτέρως και «κουμπώνουν» στα θέλω του ΠΑΟΚ που κατάφερε να διορθώσει μεσούσης της σεζόν τη «μουντζούρα» με Τσόλακ.

«Πονάει» στα χαφ - Δεν ήταν λύση ο Εσίτι

Εκτός ΠΑΟΚ βρέθηκε από το Γενάρη και ο Άντερσον Εσίτι, ο οποίος αγωνίζεται στην Τουρκία για λογαριασμό της Γκεζτέπε. Με μια ματιά στα πεπραγμένα της φετινής του χρονιάς, είναι σαφές πως ο Νιγηριανός δεν διάγει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, παλεύοντας ακόμη να βρει το ρόλο και τον επιθυμητό χρόνο συμμετοχής, μετρώντας μόλις δύο εμφανίσεις ως βασικός στην τουρκική ομάδα και οχτώ ως αλλαγή. Ο Εσίτι είναι ένα καθαρό «6άρι» που θεωρητικά θα μπορούσε να προσφέρει στον ΠΑΟΚ σε μια θέση που φέτος τον «πονά». Θεωρητικά, όμως, γιατί πρακτικά πήρε τις ευκαιρίες του από τους Θεσσαλονικείς και επί της ουσίας πέρα από τα στοιχειώδη στο αμυντικό κομμάτι, ποντάροντας στα πλούσια σωματικά του προσόντα και στο δυναμικό του παιχνίδι, στα υπόλοιπα... μετεξεταστέος. Και ως εκ τούτου, ο Πάμπλο Γκαρσία δεν δυσκολεύτηκε να ανάψει το «πράσινο» φως για την παραχώρησή του.

Απώλεια μεν, 8.5 εκατ. + 20% δε

Αν θα έπρεπε να σταθεί κανείς σε μία και μόνο αποχώρηση, αυτή δεν είναι άλλη από τον Δημήτρη Γιαννούλη. Το τι σήμαινε ο Κατερινιώτης μπακ για τον ΠΑΟΚ και ποια η επίδρασή του στο παιχνίδι του Δικεφάλου είναι εύκολο να το αντιληφθεί ο καθένας. Ο Γιαννούλης αποτελεί ένα «δημιούργημα» του ΠΑΟΚ, ο οποίος μέσα από τη σκληρή δουλειά, βρέθηκε στη βιτρίνα του κλαμπ και το όνομά του συζητιόταν διαρκώς στην Ευρώπη. Η αποχώρηση του ήταν θέμα χρόνου, δεν πήρε σάρκα και οστά το περασμένο καλοκαίρι αλλά με μαθηματική ακρίβεια θα «ταρακουνούσε» τα νερά το χειμώνα. Όπως και έγινε! Οι «σειρήνες» της Νόριτς ήχησαν δυνατά στα αυτιά του και αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ σεβάστηκε απόλυτα την επιθυμία του να μετρήσει τις δυνάμεις του στο εξωτερικό. Με το αζημίωτο, φυσικά. Εφόσον τα «καναρίνια» προβιβαστούν στην Premier League, αυτόματα ενεργοποιείται η συμφωνία με τον ΠΑΟΚ που θα του επιφέρει συνολικά 8.5 εκατ. ευρώ, με το Δικέφαλο να διατηρεί και το 20% των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή. Αν ο ΠΑΟΚ «πληγώθηκε» από την απουσία του; Σαφώς! Κάθε κομμάτι του παζλ, πόσω μάλλον ένα βασικό, όταν αφαιρείται, διαταράσσει τις ισορροπίες. Ειδικά όταν αυτές είναι εύθραυστες...

Γιατί φάνηκε η απουσία του Γιαννούλη...

Ως αντί Γιαννούλη, ο ΠΑΟΚ επέλεξε έναν κανονικό ποδοσφαιριστή, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε μεν από τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια αλλά υπό κανονικές συνθήκες δεν θα επέλεγε ποτέ την Ελλάδα! Ο λόγος για τον Ραχμάν Μπάμπα που παιχνίδι με παιχνίδι δικαιώνει τους επιτελείς του Δικεφάλου για την απόφασή τους, δίνοντας ικανοποιητικά δείγματα γραφής τόσο ανασταλτικά όσο και επιθετικά. Ο Γκανέζος, επί της ουσίας, αποτελεί ένα στοίχημα μερικών μηνών καθώς το καλοκαίρι είναι σαφές πως θα υπάρξουν αναπροσαρμογές. Όλη η συζήτηση στο πήγαινε - έλα, Γιαννούλη - Μπάμπα, περιστρέφεται κυρίως γύρω από το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να περιμένει τον τελευταίο να μπει σε αγωνιστικούς ρυθμούς και να ανεβάσει στροφές σε ένα μομέντουμ που η ομάδα είχε υποχρεώσεις και οδηγήθηκε αναγκαστικά στην επιστράτευση του νεαρού Περέιρα. Και αυτό σε ορισμένα ματς, τους κόστισε...

Η «καραμπόλα» Ουάρντα - Μπίσεσβαρ και στο βάθος ο... Λάμπρου

Μεσούσης της σεζόν, από τη στιγμή που υπάρχει η χειμερινή μεταγραφική περίοδος και δίνεται αυτό το δικαίωμα στις ομάδες, ο ΠΑΟΚ πρσοσπάθησε να βρει έξυπνες λύσεις έτσι ώστε να μειωθούν οι ανορθογραφίες του ρόστερ τουλάχιστον μέχρι το φινάλε. Σε συνδυασμό με την απενεργοποίση του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, ο οποίος αναχώρησε για την Κύπρο προκειμένου να βρει εκ νέου την ποδοσφαιρική φλόγα μέσα του δεδομένου πως είχε κάνει τον κύκλο του στον ΠΑΟΚ, ο Δικέφαλος κινήθηκε για τον Ουάρντα. Μια περίπτωση γνωστή με όλες τις ιδιαιτερότητες της στους Θεσσαλονικείς, που έχει δικαιώσει -ωστόσο- τον Πάμπλο Γκαρσία που εισηγήθηκε την επιστροφή του. Ο Αιγύπτιος «ξεδιπλώνει» την ποιότητά του, αποτελεί κομμάτι της ομάδας και αναμφίβολα ο ΠΑΟΚ βγαίνει κερδισμένος από την εν λόγω κίνηση. Αντιθέτως, η επιστροφή του Λάζαρου Λάμπρου δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, με τον Έλληνα μεσοεπιθετικό να ψάχνει φέτος σε Ολλανδία και Ελλάδα τα πατήματά του.

Εν κατακλείδι, ο ΠΑΟΚ προχώρησε σε ένα αναγκαίο «ξεσκαρτάρισμα» τον Ιανουάριο, παραχωρώντας παίκτες που δεν κούμπωσαν, δεν απέδωσαν, δεν του ταίριαξαν. Μοναδική εξαίρεση η περίπτωση Γιαννούλη με πολλές προεκτάσεις σαν θέμα, όπως αναλύθηκε και παραπάνω. Απεναντίας, οι Θεσσαλονικείς έχουν να παραθέσουν κινήσεις που έγιναν στοχευμένα, στη λογική ακόμη και να... μπαλώσουν λάθη του καλοκαιριού, που του βγήκαν όμως αγωνιστικά, με την αποτίμηση της σεζόν να μετατίθεται για το καλοκαίρι. Και εκεί θα κριθούν άπαντες!

Διαβάστε ακόμη...