Προνόμια βουλευτών δίνει με Νόμο ο Αυγενάκης, στη Μαρούπα και τον Αρκούδη!

Το CAS απογύμνωσε την πολυσυζητημένη επιτροπή αλλά ο υφυπουργός τη στηρίζει με... χέρια, πόδια και νόμο, όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις!
Πηγή: sfina.gr
Προνόμια βουλευτών δίνει με Νόμο ο Αυγενάκης, στη Μαρούπα και τον Αρκούδη!

Προνόμια... βουλευτών προβλέπει για τα μέλη της ΕΕΑ το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, τη στιγμή που οι επιτροπές στο ελληνικό ποδόσφαιρο δημιουργούν προβλήματα αντί να τα λύνουν.

Όπως γράφει το Documento, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του SFINA.GR, επί είκοσι και πλέον χρόνια οι αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) ήταν κάτι σαν θέσφατο στον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα. Aκόμα και η ΕΠΟ όταν κατήργησε το άρθρο 30 του ΚΑΠ για την πολυϊδιοκτησία ισχυρίστηκε με δελτίο Τύπου στις 31 Ιουλίου 2019 ότι το θέμα της πολυϊδιοκτησίας άπτεται των αρμοδιοτήτων της ΕΕΑ, αλλά βέβαια ο ισχυρισμός της αυτός κατέπεσε με κρότο στο CAS.

Την περασμένη σεζόν πολυσυζητήθηκε η δήθεν «δεσμευτικότητα» του πορίσματος της ΕΕΑ, βάσει της οποίας είχε επιβληθεί μείωση 7 βαθμών στον ΠΑΟΚ για την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη. Καταθέτοντας ως expert witness, ο δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας ανέφερε στον πρόεδρο της σύνθεσης του CAS, Ολλανδό Μάνφρεντ Ναν, ότι αν το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο δεχόταν ότι το πόρισμα της κρατικής ΕΕΑ για ένα τέτοιο εσωτερικό ποδοσφαιρικό ζήτημα που αφορά στην επιβολή αθλητικών κυρώσεων ήταν δεσμευτικό για τα όργανα της ΕΠΟ, τότε αυτό θα οδηγούσε σε υπερβολική κρατική παρέμβαση στο ποδόσφαιρο. Και μεταξύ των υπαιτίων θα ήταν και η ελληνική ομοσπονδία φυσικά, η οποία έχει καταστατικό καθήκον να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς καμία επιρροή από τρίτο μέρος.

Το CAS μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες εξέδωσε την απόφασή του. Ήρε τη δεσμευτικότητα του πορίσματος της ΕΕΑ και έστειλε την υπόθεση πίσω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία, μη θεωρώντας πλέον το πόρισμα της κρατικής ΕΕΑ δεσμευτικό γι' αυτή, απάλλαξε ομόφωνα τον ΠΑΟΚ.

Ο διορισμός και η παύση των μελών της ΕΕΑ είναι αρμοδιότητες του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Το δήθεν «δεσμευτικό» πόρισμα της ΕΕΑ προκάλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα αναστάτωση στον μικρόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου και κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη γι' αυτό, ούτε ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των μελών της ΕΕΑ. Βέβαια, σύμφωνα με το άρθρο 57 του ν. 4753/2020, η θητεία τους λήγει ούτως ή άλλως ύστερα από αλλεπάλληλες παρατάσεις στις 31/3/2021, δηλαδή την ερχόμενη Τετάρτη.

Απομένει να δούμε αν ο Λ. Αυγενάκης θα ανανεώσει τη θητεία τους, επιβραβεύοντάς τα για τα... πεπραγμένα τους, που εν μέρει έκριναν έναν τίτλο! Πάντως ήδη ο υφυπουργός μεριμνά. Προωθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την ΕΠΟ, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας».

Η επίμαχη διάταξη

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 προβλέπει ότι «τα μέλη της Επιτροπής δεν εξετάζονται, δεν διώκονται, ούτε υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οιουδήποτε τρίτου, για γνώμη που διατύπωσαν ή για πράξεις ή παραλείψεις που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Κατ' εξαίρεση διώκονται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση (363 Π.Κ.), παράβαση καθήκοντος (259 Π.Κ.) και παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου (252 Π.Κ.). Έναντι του Ελληνικού Δημοσίου ευθύνονται μόνον για πράξεις ή παραλείψεις που τελέστηκαν με δόλο. Το άρθρο 101 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133) περί νομικής υπεράσπισης εφαρμόζεται αναλόγως».

Πρόκειται για κανονική ασυλία στα μέλη της ΕΕΑ και η Λίγκα ενημέρωσε εγγράφως τον υφυπουργό ότι «η παρ. 2 δημιουργεί μία υπερβολική ρύθμιση "ανεύθυνου" και "ακαταδίωκτου" των μελών της ΕΕΑ που δε βρίσκει δικαιολογητικό έρεισμα και προσιδιάζει στο θεσμό της βουλευτικής ασυλίας, χωρίς κανένα προφανή λόγο και δη για μέλη μιας αρχής που οικειοθελώς επιλέγουν να μετέχουν σε αυτή. Ως εκ τούτου προτείνεται όπως διαγραφούν οι εν λόγω προβλέψεις [για τους... βουλευτές του ποδοσφαίρου]».

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, τι κάνουν;

Διαβάστε ακόμη...