Γραμμένος: «Ωμή παρέμβαση του Αυγενάκη στο αυτοδιοίκητο»

Από paok24.com:Ο Βαγγέλης Γραμμένος βρέθηκε στη «Δίκη» στο Open και μίλησε για τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό, τις εκλογές της ΕΠΟ και την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πηγή: paok24.com
Γραμμένος: «Ωμή παρέμβαση του Αυγενάκη στο αυτοδιοίκητο»

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τον Λευτέρη Αυγενάκη: «Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συνεργασία μου με τον Λευτέρη Αυγενάκη. Παρεμβαίνει με άκομψο και ωμό τρόπο στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Δε μιλάμε για τη βία αλλά για το οργανωμένο ποδόσφαιρο όπως ορίζεται από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Ξεκινήσαμε από το ότι η Ομοσπονδία θα πρέπει να κάνει εκλογές τον Ιούλιο, το είχαμε συμφωνήσει στη Νιόν, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Στη συνάντηση με τους Big4, εκεί συμφώνησαν ότι διαφωνούν μεταξύ τους και συμφώνησαν άπαντες και σαφώς και ο κ. Αυγενάκης, ότι θα γίνουν οι εκλογές τον Ιούλιο, δεν επετεύχθη. Ούτε τον Οκτώβριο επετεύχθη και μάλιστα με νομοθετική πρωτοβουλία, «μην κάνετε εκλογές τώρα, θα τις κάνετε αργότερα», δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί.

Φτάσαμε στο σημείο να έχει ψηφιστεί ένας νόμος, να έχουμε ζητήσει να γίνει μια συζήτηση με τη FIFA την UEFA και τον υφυπουργό, δεν έγινε ποτέ γιατί δεν το ήθελε ο υφυπουργός. Δεν μπορώ να ξέρω τα κίνητρα του, στο αποτέλεσμα μένω. Ήταν μια επιθυμία των διεθνών Ομοσπονδιών και της ΕΠΟ να καθίσουμε να συζητήσουμε διότι εκτιμήσαμε κι εμείς και οι διεθνείς ομοσπονδίες ότι εδώ υπάρχει παρέμβαση στα δρώμενα του ποδοσφαίρου, κόντρα στο καταστατικό και της FIFA και της UEFA. Δε νομίζω ότι ήταν σωματειακά τα συμφέροντα του υφυπουργού Αθλητισμού.

Προφανώς θεωρεί ότι μπορεί να παρεμβαίνει κατά αυτό τον τρόπο και στα σωματεία και στις Ενώσεις. Ενδεχομένως για να εξυπηρετήσει την πολιτική της κυβέρνησης. Διαφωνώ κάθετα με αυτό. Τίμια πράγματα, αυτά που λέω του τα έχω πει. Δεν είναι συμβατά με αυτό που λέγεται οργανωμένο ποδόσφαιρο. Επιμένω σε αυτή τη θέση. Όλοι οι πολιτικοί, και ο κ. Αυγενάκης υποστηρίζουν ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και του κράτους. Δεν είπα ότι είναι υπεράνω των νόμων, αυτό είναι το οργανωμένο ποδόσφαιρο για το οποίο έχει δώσει τη γραμμή η FIFA και η UEFA. Είναι και άλλες χώρες που κάνουν αυτές τις παρεμβάσεις και στο τέλος βρισκόμαστε σε αδιέξοδα. Η FIFA ήταν έτοιμη να μας αποβάλει, το ένιωσα, δεν ξέρω τι ένιωσε ο Αυγενάκης. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, γιατί δεν συζητάμε, να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, μπορεί και να τα βρούμε. Τι κάνουμε; Μπαίνουμε σε μια λογική, "αυτό και τίποτα άλλο;" Δεν με βρίσκει σύμφωνο και σαν άνθρωπο και σαν παράγοντα του ποδοσφαίρου τόσα χρόνια. Έχει δογματικά χαρακτηριστικά, είναι δογματικά εκ του αποτελέσματος. Απλά πράγματα...».

Για την Εθνική και τον Φαντ Σχιπ: «Είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται στην Εθνική, αλλάζει φιλοσοφία όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η εθνική παίζει διαφορετικό ποδόσφαιρο, δημιουργεί φάσεις, ευκαιρίες. Ναι είμαι ικανοποιημένος. Είναι άλλη εθνική ως προς την φιλοσοφία ακόμη και από την Εθνική του Σάντος και του Ρεχάγκελ. Η Εθνική κάθε φορά θα πρέπει να έχει στόχο και να τον πετυχαίνει. Ο Φαντ Σχιπ έχει καθιερώσει μια άλλη φιλοσοφία, αναμενόμενο γιατί είναι της ολλανδικής σχολής, είναι παιδί του Κρόιφ. Αυτό που λέμε δημιουργικό ποδόσφαιρο, τουλάχιστον άρχισε να το δείχνει η Εθνική. Το ζήτημα το έχει χειριστεί ο κόουτς με Μανωλά και Παπασταθόπουλο, έχει κάνει τις προσεγγίσεις του. Η φράση του προς τους δύο παίκτες, ήταν «δεν έχετε αποκλειστεί από την Εθνική, θέλω να δοκιμάσω πρόσωπα σε αυτή τη φάση». Έχει τη δική του νοοτροπία και εμπιστεύομαι απόλυτα τις επιλογές του όποιες και αν είναι αυτές. Τον στηρίζω με όσες δυνάμεις έχω. Δεν ήρθε μόνο για να προκριθεί η Εθνική αλλά για να φτιάξει την εθνική. Έπρεπε να γίνει ένα restart. Άρχισε να γίνεται, ξαναβάλτωσε με την παρουσία του Σκίμπε. Βάζει σε άλλη ρότα την Εθνική, εκ του αποτελέσματος θα κριθούν πολλά» είπε.

Για το VAR και το ότι το πλήρωσε το Δημόσιο και όχι οι ΠΑΕ: «Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού ποδοσφαίρου η έλευση του. Να σας πω 20 περιπτώσεις που το Δημόσιο έχει χρηματοδοτήσει άλλες εταιρίες. Θα φρίξετε... Μην εστιάζουμε στο ποδόσφαιρο και ότι το πλήρωσε το Δημόσιο. Θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση τα τελευταία χρόνια. Άμα τη έλευση του εξαπολύθηκε ένας πόλεμος. Την 3η αγωνιστική της εφαρμογής του ήρθε στο γραφείο μου ο Περέιρα. Είχε διαπιστώσει 18 καίρια λάθη σε 3 αγωνιστικές, λάθη που αλλοίωναν αποτελέσματα. Φαντάζεστε που θα ήταν σήμερα η ελληνική διαιτησία χωρίς το var? Βλέπω τι γινόταν στο παρελθόν, για σοβαρότατα λάθη. Κάθομαι και κάνω μια σύγκριση. Είμαι υπερήφανος που επί της θητείας μου το var ήρθε στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ: «Χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμη με τον Κλάτενμπεργκ. Ας κάνουμε λίγη υπομονή, ας μπούμε σε μια καινούργια φιλοσοφία. Κάποια στιγμή θα πρέπει να παίξουν οι Έλληνες διαιτητές και η ΚΕΔ να απαρτίζεται από Έλληνες διαιτητές. Νομίζω ότι «γεννιούνται» Έλληνες διαιτητές. Νομίζω ότι γίνεται σοβαρή δουλειά από τον Κλάτενμπεργκ, και από Περέιρα έγινε σοβαρή δουλειά. Παλιότερα, η ΚΕΔ άλλαζε 2-3 φορές το χρόνο, εδώ υπάρχει σοβαρότητα, σταθερότητα, με λάθη».

Για την υποψηφιότητα Ζαγοράκη: «Κατά την άποψή μου δεν υπήρχε κώλυμα. Η άποψή μου είναι ότι δεν θα προσφύγει κάποιος. Η εκλογή Ζαγοράκη θα είναι δεδομένη. Γνωρίζω ποιος είναι, έχω συζητήσει μαζί του όχι κρυφά, φανερά, θεωρώ ότι θα πετύχει. Αυτό που του είπα είναι ότι θα έχει στομάχι με ελαστικότητα. Πρέπει αυτή τοξικότητα να αρχίσει σιγά, σιγά να εκτονώνεται. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να ασχοληθεί. Το πρόβλημα με τον Θόδωρο είναι ότι δεν θα έχει τόσο χρόνιο στη διάθεση του. Επειδή τον γνωρίζω, θεωρώ ότι δεν πρόκειται να ενδώσει σε πιέσεις».

Για τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο εξωτερικό. «Για τον τελικό του Κυπέλλου βλέπαμε προς το Κατάρ κάποια στιγμή αλλά δεν ευνοούσαν οι συνθήκες. Δεν πρέπει να χρεώνει κανείς ορισμένα πράγματα τα οποία δεν ευθύνεται η ΕΠΟ όπως την είσοδο των φιλάθλων. Είχαμε πει ότι θέλαμε τελικό με κόσμο. Στον τελικό ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, υπήρξε είσοδος πλέον από αυτών που έπρεπε στο γήπεδο. Συγκεκριμένος υπουργός μου είχε ζητήσει να μπουν 25 στο γήπεδο. Του είχα πει να ανοίξει τον αριθμό και να φέρει και αυτός, αυτούς που ήθελε».

Για το γεγονός ότι δεν έχει κατηγορηθεί. «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, δεν φοβάμαι την ποινική καταστολή. Δεν αντέχω την παρανομία, δεν θα μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ. Δεν έσπασα αυγά. Το στερεότυπο ενός χαρακτήρα και η επανάληψη ιδίως πραγμάτων κάποια στιγμή καταντάει γραφικότητα. Μου λένε «δεν έσπασες αυγά». Τι υπονοούν; Αν αυτό έχει να κάνει με το low profil μου, έχω τα επιχειρήματα μου, δεν είμαι από τους ανθρώπους που φωνάζουν. Είναι τέτοια η τοξικότητα που δεν μπορείς να κάνεις ορισμένα πράγματα. Κάποια στιγμή υπήρξα και μειοψηφία στην Ε.Ε. Όχι πολλές φορές.

Για σχέσεις του με προέδρους Big4: «Με τρεις που αναφέρατε (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, οι σχέσεις μου ήταν καλές. Όχι με τον κ. Μαρινάκη. Πήγα πολλές φορές κόντρα σε όλους. Και στον Σαββίδη. Δεν μπορώ να ενδίδω σε παράνομα πράγματα, δεν μου τα ζήτησαν».

Για τον Μαρινάκη: «Με τον Μαρινάκη συναντήθηκα μια φορά στην αρχή της θητείας μου και μια στη συνάντηση των Big4. Εγώ είμαι ευγενικός, ο Μαρινάκης δεν ήταν ευγενικός στη συνάντηση των Big4 με τη FIFA και την UEFA. για να μην πω κάποιο άλλο χαρακτηρισμό. Είπε προσβλητικά πράγμα, ότι θα πάω φυλακή. Για πείτε, γιατί θα πάω φυλακή. Εκεί έκλεισα τα χαρτιά μου και η συζήτηση σταμάτησε. Την πρώτη φορά που τον είδα ήταν ευγενικός, είχαμε χαλαρή συζήτηση. Δεν είμαι άνθρωπος που μπορώ να κάνω κακό, δεν πήγα εκεί για να κάνω κακό στον Ολυμπιακό. Αυτή η διοίκηση δεν έτυχε εξ' αρχής της υποστήριξης του Ολυμπιακού».

Γιατί δεν παραιτήθηκε: «Δεν έχω μάθει να παραιτούμαι, να το βάζω στα πόδια. Έχω μάθει να μάχομαι μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, η απόφαση μου να μην συνεχίσω στην ΕΠΟ, που δεν ξέρω αν θα εκλεγόμουν, η απόφαση ελήφθη προ 22 μηνών. Είπα θα τελειώσω τη θητεία μου και μετά τέλος. Ο φάκελος με τη σφαίρα που δέχθηκα δεν με φόβισε, ταλαιπώρησε λίγο το περιβάλλον μου, δεν φοβήθηκα από τη σφαίρα. Η ζωή μου άλλαξε από την έλευση μου στην ΕΠΟ».

Για τα οικονομικά στην ΕΠΟ: «Το χρέος της ΕΠΟ από τα 13 εκατομμύρια έπεσε στα 10 εκατομμύρια επί ημερών μου. Πως ξέρετε ότι ο Κλάτενμπεργκ παίρνει 46.000 ευρώ το μήνα. Σας το διαψεύδω. Στις Ενώσεις δώσαμε χρήματα, κάνετε λάθος. Είχαμε στείλει, 5.000 ευρώ και θα δούμε και τις επόμενες μέρες τι θα γίνει. Όλοι στις Ενώσεις απ' ότι πληροφορούμε είναι σε αναστολή, ποια είναι τα λειτουργικά έξοδα;».

Για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας: «Απ' όσο γνωρίζω η Ξάνθη δεν άσκησε το ένδικο μέσο στο CAS. Σε όλο τον κόσμο είναι άδικο αυτό που υπέστη η Ξάνθη με βάση την απόφαση αλλά στη δικονομία θα πρέπει να ακολουθείς κάποιους κανόνες. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η Ξάνθη δεν προσέφυγε στο CAS».

Για το σκάνδαλο πλαστογραφίας Άρη και την καθυστέρηση που παρατηρείται: «Η Δεοντολογίας έχει 2 τμήματα, ερευνητικό και δικαστικό, αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερούν. Τον τελευταίο χρόνο έχει χειριστεί υποθέσεις που το ταλαιπώρησαν. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι άλλες υποθέσεις έχει και καθυστερεί. Είναι λίγο τραβηγμένο να λένε ότι καθυστερεί υποθέσεις. Έχει κληθεί να βγάλει αποφάσεις με πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς».

Για την ΕΕΑ: «Από τη στιγμή που διορίζεται από εκάστοτε υπουργό δίνει την αίσθηση ότι δεν είναι ανεξάρτητη. Θα πρέπει να ορίζονται με διάφανη διαδικασία μέσα από τη Βουλή των Ελλήνων. Έβγαλε ένα πόρισμα που καταρρίφθηκε στο CAS.Δεν μπορεί μια Επιτροπή που συγκροτείται από πρόσωπα, συνταξιούχους, πολίτες, να μην μπορεί αυτή η κρίση να καταγεί σε ένα φυσικό δικαστή και αυτός να αποφασίσει».

Για τη δήλωση Μαρούπα για την Εφέσεων: «Είναι μια προσέγγιση, δεν μπορώ να διανοηθώ να αποκαλείς «στημένους» τους δικαστές. Τι πράγματα είναι αυτά. Δεν μπορώ να περάσουν ούτε από το μυαλό μου. Δεν μπορείς να κάνεις τέτοιες κρίσεις δημόσια που είναι και ποινικά κολάσιμες. Δεν μπορώ να ξέρω αν θίγεται ο κόσμος, τα πρόσωπα, οι θεσμοί. Προσωπικά θα είχα θιγεί βαθύτατα».

Για τα χειραγωγημένα: «Δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Πέρσι είχε έρθει η Sportradar, μου έκανε μια παρουσίαση, όταν τελείωσε, τους είπα "εάν όλα αυτά που μας προτείνεται τα υιοθετήσει η Ομοσπονδία θα πάνε φυλακή όλοι". Μου λένε "ναι, καταλαβαίνουμε, είναι τα προσωπικά δεδομένα...". Όλα αυτά, θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να άρει αυτές τις απαγορεύσεις εμπρός στον σκοπό που επιδιώκει η καταστολή του match fixing, για να γίνουν οι σχετικές έρευνες. Τους είπα ότι εδώ, έχουμε δύο ζητήματα, ένα κανονιστικό και ένα που αφορά τη δυνατότητα, το εργαλείο, στο δικαστή, που θα το πάρει από την Πολιτεία, θα του το δώσει το εργαλείο, θα το αξιοποιήσει και θα φτάσουμε στην καταστολή. Υπάρχουν ύποπτα ματς, το έχω πει. Και σήμερα το επιβεβαιώνω».

Για το αν μετάνιωσε που ανέλαβε την ΕΠΟ: «Όχι δεν μετάνιωσα, ήταν μια εμπειρία. Με ταλαιπώρησε, ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ αλλά νομίζω ότι έγινα σοφότερος για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Για το μεγαλύτερο λάθος του στην ΕΠΟ: «Ότι δεν κατάφερα να βάλουμε στο ίδιο τραπέζι κυρίως τους Big4 σε μια λογική να πέσουν οι τόνοι, να πάμε σε σύνθεση απόψεων, σε μια λογική να δούμε μεσοπρόθεσμα το κοινό τους συμφέρον. Δεν το καταφέραμε αυτό. Μου το είχε πει και ο Ινφαντίνο αυτό στην πρώτη συνάντηση που είχαμε. Μου είπε «ένα πρόβλημα έχεις, να βάλεις τους 4 στη χώρα σου στο ίδιο τραπέζι».

Διαβάστε ακόμη...