Όταν το «ντέρμπι» της Θεσσαλονίκης γίνεται γυναικεία υπόθεση

Από sdna.gr: Στην επίθεση η μία, στην άμυνα η άλλη... Θωμαή Βαρδαλή και Σοφία Πελεκούδα παίζουν στο γήπεδο του SDNA και μας αναλύουν το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη.
Πηγή: sdna.gr
Όταν το «ντέρμπι» της Θεσσαλονίκης γίνεται γυναικεία υπόθεση

Το classico της Θεσσαλονίκης μονοπωλεί το ενδιαφέρον της 25ης αγωνιστικής της Super League Interwetten και λίγο πριν ΠΑΟΚ και Άρης διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην Τούμπα, δύο αθλήτριες από τα ποδοσφαιρικά τμήματα των ομάδων, μας δίνουν τις προβλέψεις τους για την αναμέτρηση, θυμούνται παλαιότερα «ντέρμπι» και τονίζουν τι πρέπει να προσέξει η κάθε ομάδα για να φτάσει στη νίκη.

Από τη μία η Θωμαή Βαρδαλή, προερχόμενη από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ, από μικρή στα γήπεδα για να παρακολουθεί αγώνες και τώρα στην ομάδα γυναικών του Δικεφάλου, ως αρχηγός και διεθνής μεσοεπιθετικός με εντυπωσιακά γκολ στο ενεργητικό της. Από την άλλη η Σοφία Πελεκούδα, διεθνής αμυντικός, με θητεία στον ΠΑΟΚ και τώρα πλέον στον Άρη, με μία σταθερά καλή ποδοσφαιρικά πορεία. Οι δύο αθλήτριες που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο μας δίνουν τη δική τους εκτίμηση για το σημερινό παιχνίδι.

Ένα πρώτο σχόλιο για το ντέρμπι της πόλης, ΠΑΟΚ Άρης, που φέτος και λόγω covid-19 διεξάγεται υπό άλλες συνθήκες.

Θωμαή Βαρδαλή: «Σίγουρα θα είναι ένα δυνατό παιχνίδι, το θέλουν και οι δύο πολύ, θα παίξει σημαντικό ρόλο όποιος σκοράρει πρώτος. Από εκεί και πέρα, παρά το ότι είναι ένα ντέρμπι και συνήθως σ' αυτά δεν υπάρχουν φαβορί, θεωρώ όμως ότι φαβορί είναι ο ΠΑΟΚ γιατί παίζει στην Τούμπα και πιστεύω ότι ο Γκαρσία θα βοηθήσει στην ψυχολογία της ομάδας, στο να καταλάβουν και αυτοί που δεν ξέρουν πόσο πολύ θέλουμε το ματς».

Σοφία Πελεκούδα: «Καταρχάς, εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο, υπομονή και πίστη και μαζί ενωμένοι θα κερδίσουμε τη μάχη με την πανδημία. Σίγουρα το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι το ντέρμπι της Βορείου Ελλάδας, ένας αγώνας που περιμένουμε πάντα με ανυπομονησία στη συμπρωτεύουσα. Φέτος, λόγω των περίεργων καταστάσεων που ζούμε όλοι μας, θα δούμε ένα ντέρμπι ιδιαίτερο, με κενές θέσεις, χωρίς την αύρα του κόσμου, της «λάτιν» ατμόσφαιρας η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις μάχες που δίνονται εντός του αγωνιστικού χώρου. Είναι ένας αγώνας που συχνά πρωταγωνιστούν η ένταση, το πάθος, η δύναμη και κάτι ανάλογο περιμένουμε να δούμε και την Κυριακή. Εύχομαι καλή επιτυχία και στις δύο ομάδες χωρίς τραυματισμούς».

Οι δύο αθλήτριες επισημαίνουν και στοιχεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, όπως για τον ΠΑΟΚ τα στημένα και για τον Άρη, η συγκέντρωση και η προσήλωση στις οδηγίες του προπονητή.

Θωμαή Βαρδαλή: «Σίγουρα τα στημένα που είναι ένα πρόβλημα και η αμυντική λειτουργία, που αν δεν γίνουν ατομικά λάθη –που στα τελευταία παιχνίδια βλέπω ότι γίνονται συνέχεια- πιστεύω ότι αν είναι εντάξει σε αυτό το κομμάτι δεν θα υπάρχει πρόβλημα, γιατί έχει η ομάδα μπροστά παίκτες με ποιότητα που μπορούν να σκοράρουν εύκολα».

Σοφία Πελεκούδα: «Ο Άρης οφείλει να αφήσει πίσω του τον αποκλεισμό του από το κύπελλο, να κρατήσει μόνο τα θετικά στοιχεία από τα δύο του παιχνίδια με τον Ολυμπιακό καθώς τόσο η παρουσία στο «Γ.Καραϊσκάκης» όσο και στον επαναληπτικό στο Κ. Βικελίδης ήταν πολύ καλή και να προχωρήσει προς την πραγμάτωση των στόχων του για την φετινή χρονιά. Όσον αφορά το κυριακάτικο ντέρμπι ο Άρης πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και προσηλωμένος στις οδηγίες του προπονητή του και τα 90 λεπτά, διότι και ο ΠΑΟΚ ύστερα από την ήττα στην Τρίπολη θα θέλει να επιστρέψει γρήγορα στις νίκες και μάλιστα απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο του».

Οι δύο αθλήτριες δε θα μπορούσαν να μην έχουν παρακολουθήσει από κοντά ντέρμπι των δύο ομάδων και μας αναφέρουν και ποιο θυμούνται πιο έντονα. Όσο για τον κυριακάτικο αγώνα θα τον δουν από την τηλεόραση...

Θωμαή Βαρδαλή: «Δεν έχανα αγώνα της ομάδας.

Θυμάμαι το ΠΑΟΚ – Άρης , το 4-1 με το γκολ του Κλάους Αθανασιάδη (σ.σ. τη σεζόν 2012-2013) , εκείνο το θυμάμαι έντονα, το είχαμε πανηγυρίσει πολύ. Εννοείται θα δω το παιχνίδι την Κυριακή».

Σοφία Πελεκούδα: «Έχω πάει σε αρκετά τέτοια ντέρμπι είναι η αλήθεια. Νομίζω αυτό που μου έχει μείνει περισσότερο, ίσως επειδή είναι και το πιο πρόσφατο, είναι το περσινό ματς στο «Κ.Βικελίδης», το 4-2. Έντονη ατμόσφαιρα, απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων, ανατροπή στο σκορ και πολλά γκολ. Νομίζω αυτό το ματς θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό μου για πολύ καιρό. Φυσικά και θα παρακολουθήσω τον κυριακάτικο αγώνα. Από νωρίς θα κάνουμε ατμόσφαιρα στο σπίτι καθώς μου αρέσει να παρακολουθώ την προϊστορία των ομάδων και να ακούω ιστορίες από τους μεγαλύτερους μου, πριν την έναρξη του αγώνα».

Ώρα για προβλέψεις, όπως γίνονται πάντα σε όλα τα παιχνίδια και φυσικά στα «ντέρμπι»...

Θωμαή Βαρδαλή: «Πιστεύω 3-1. Θεωρώ ότι θα βάλουμε παραπάνω από ένα γκολ και το ένα το λέω, γιατί φοβάμαι λίγο το αμυντικό κομμάτι, αλλά ελπίζω να μην ισχύει. Θα παίξει καλά η ομάδα και θα βάλει παραπάνω από ένα γκολ».

Σοφία Πελεκούδα: «Σε ένα ντέρμπι είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, ειδικά ανάμεσα σε δύο τόσο καλές ομάδες με κίνητρο να αποδείξουν πράγματα στους εαυτούς τους και να αφήσουν πίσω τους τα τελευταία ατυχή αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε να δούμε έναν αγώνα καθαρό, δυνατό με πολλά γκολ και συγκινήσεις».

Με ποδοσφαιρικές γνώσεις και έχοντας εμπειρία από αρκετούς αγώνες οι δύο αθλήτριες από ΠΑΟΚ και Άρη, ξεχωρίζουν και τον παίκτη που κατά τη γνώμη τους διακρίθηκε μέχρι στιγμής από τις δύο ομάδες, ψηφίζοντας Τζόλη Γκάμα και Σάκιτς.

«Νούμερο ένα ο Τζόλης»

Θωμαή Βαρδαλή: «Ο Τζόλης σίγουρα, είναι νούμερο ένα και μετά ο Σβαμπ. Κάνει πολύ καλή δουλειά και αθόρυβη και παρόλο που δεν είναι καθαρό 6άρι έχει πολύ καλούς αριθμούς, ασίστ και γκολ μέχρι στιγμής. Από τον Άρη ξεχωρίζω τον Σάκιτς».

Σοφία Πελεκούδα: «Από τον Άρη μου αρέσει πολύ ο Μπρούνο Γκάμα. Είναι ένας παίχτης θεωρώ στολίδι για το ελληνικό ποδόσφαιρο με συμμετοχή στα γκολ και τις ασίστ της ομάδας του. Νομίζω όταν είναι αυτός καλά, ο Άρης δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο στο γήπεδο.

Από τον ΠΑΟΚ θα επιλέξω τον Χρήστο Τζόλη. Πρόκειται για έναν νέο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, με επιθετικές αρετές ο οποίος θεωρώ έχει να δώσει πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στην Εθνική μας ομάδα και σύντομα πιστεύω θα μας κάνει περήφανους και στο εξωτερικό».

Πως κρίνουν όμως τη φετινή εν γένει πορεία των ομάδων;

Θωμαή Βαρδαλή: «Ακόμη δεν ξέρουμε που θα πάει η ομάδα, μακάρι να μπορέσει σίγουρα να κατακτήσει έναν τίτλο. Ήταν μία δύσκολη χρονιά, με την αλλαγή προπονητή, ο καθένας έχει τη δική του φιλοσοφία και πρέπει μετά η ομάδα να βρει τα πατήματά της. Είναι μια μεταβατική περίοδος, αλλά έχει την ποιότητα και το βάθος στο ρόστερ η ομάδα, που πιστεύω ακόμη και με τους μικρούς, μπορούν ακόμη και αυτοί να βοηθήσουν να κατακτήσουν το Κύπελλο και θα δούμε και στα πλέι οφ».

Σοφία Πελεκούδα: «Η φετινή πορεία του Άρη είναι μαγική, είναι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, θυμίζει ομάδα παλιών ένδοξων εποχών και νομίζω η πορεία του μέχρι τώρα έχει κερδίσει τις καρδιές του υγιούς φίλαθλου κοινού. Συχνά στον αθλητισμό προσμένουμε το απρόβλεπτο και όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει είμαστε μαζί του, ανεξάρτητα με το ποια ομάδα υποστηρίζεις. Είναι σοβαρός διεκδικητής της κατάληψης της 2ης θέσης και της εξόδου του στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια και νομίζω οι φίλαθλοι του, το περιμένουν με ανυπομονησία».

Έχοντας επιλέξει ένα άθλημα, που ίσως οι περισσότεροι το έχουν συνδέσει με τους άνδρες, η Θωμαή Βαρδαλή και η Σοφία Πελεκούδα μας δίνουν και το δικό τους μήνυμα, ενόψει και της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας.

Θωμαή Βαρδαλή: «Είναι σημαντική μέρα για όλες τις γυναίκες και για τις αθλήτριες και για μας που είμαστε σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, το οποίο βλέπουμε ότι δεν ισχύει πλέον σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι γυναίκες πλέον είναι ισότιμες στο ποδόσφαιρο με τους άνδρες, σε πολλές έχει γίνει επαγγελματικό το πρωτάθλημα. Τα νέα κορίτσια έχουν πρότυπα γυναίκες - ποδοσφαιρίστριες και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για όλες, σύντομα να αλλάξει αυτό και στην Ελλάδα και να δει ο κόσμος τι μπορούμε να καταφέρουμε και τι θέαμα μπορούμε να προσφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας».

Σοφία Πελεκούδα: «Εύχομαι σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, την μητέρα, την σύζυγο, την νοικοκυρά, την κόρη, την αδελφή, την εργαζόμενη, χρόνια πολλά. Η ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι μαζί ενωμένες μπορούμε να διεκδικήσουμε πολλά τα οποία εν έτη 2021 όφειλαν να είναι δεδομένα, και να κερδίσουμε ακόμη περισσότερα. Μέσω του αθλητισμού, είναι αναγκαία η προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, γιατί καμία προσπάθεια γυναίκας δεν πρέπει να επιδέχεται αμφισβήτησης. Γενικότερα όμως, όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας οφείλουν να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Διαβάστε ακόμη...