Κωνσταντέλιας : Γιατί μιλάνε όλοι για αυτόν;

Από forza: Η FORZΑ ξετυλίγει το κουβάρι του νεαρού.
Πηγή: forza
Κωνσταντέλιας : Γιατί μιλάνε όλοι για αυτόν;

Έχουμε ακούσει τόσα και τόσα για αυτόν, πριν καν αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα. Μα, ποιος είναι αυτός ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, τον οποίο ο ΠΑΟΚ έσπευσε να «δέσει» με νέο συμβόλαιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια;

Αυτοί που τον ξέρουν καλά, κάνουν λόγο για μια ισχυρή προσωπικότητα ήδη από τα 17,5 χρόνια του, αλλά και για έναν παίκτη με «κρύο αίμα», που θα κάνει το παιχνίδι του ανεξαρτήτως των συνθηκών, που επικρατούν γύρω του.

Για τον Κωνσταντέλια δεν έχει σημασία στο παιχνίδι του αν, παραδείγματος χάρη, αγωνίζεται μπροστά σε ένα γεμάτο γήπεδο ή συμμετέχει σε έναν αγώνα, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Αυτά που είναι να τα κάνει μέσα στο γήπεδο, θα τα κάνει έτσι κι αλλιώς. Από εδώ και πέρα, ο χρόνος θα δείξει αν θα δικαιώσει στην πράξη όλα τα εκπληκτικά σχόλια, που λέγονται για αυτόν...

Γεννημένος στο Βόλο στις 10 Μαΐου 2003, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ακαδημία της Αγίας Παρασκευής Βόλου, στην ίδια ακαδημία άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο κι ο Παναγιώτης Γλύκος.

Το ταλέντο του ανακαλύφθηκε έγκαιρα από τους υπεύθυνους της ακαδημίας του ΠΑΟΚ. Και το καλοκαίρι του 2014, σε ηλικία έντεκα ετών, ο παίκτης μετακόμισε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη (ο Βασίλης Κωνσταντέλιας, πατέρας του νεαρού παίκτη, υπήρξε κι αυτός ποδοσφαιριστής με θητεία στον Ολυμπιακό Βόλου, όπως και στον Τοξότη Βόλου, όντας αμυντικός χαφ). Την σεζόν που είχε προηγηθεί, ο Κωνσταντέλιας είχε κάνει πολλές προπονήσεις με τις ομάδες υποδομών του Δικεφάλου, περνώντας με επιτυχία τα δοκιμαστικά τεστ.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, ΑΤΛΕΤΙΚΟ, ΜΠΑΓΕΡΝ ΚΑΙ ΦΟΥΛΑΜ!

Με την παρουσία του σε αρκετά τουρνουά στο εξωτερικό, ιδίως με την Κ-15 του ΠΑΟΚ, δεν άργησε να προσελκύσει το ενδιαφέρον σκάουτερ μεγάλων ομάδων, μεταξύ αυτών και της Μπαρτσελόνα. Η ισπανική ομάδα έδειξε τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά από άλλες ομάδες, που επίσης ενδιαφέρθηκαν. Εξασφάλισε την άδεια του Δικεφάλου να δοκιμάσει τον παίκτη στη Βαρκελώνη (όπως κι έγινε για διάστημα μιας εβδομάδας), ζητώντας αργότερα να τον εντάξει στο δυναμικό της, κάτι που δεν συνέβη, εξαιτίας κυρίως της ατυχούς (για τους Ισπανούς) προσέγγισης, που επιχείρησε προς την οικογένεια του παίκτη.

Το ταξίδι στη Βαρκελώνη δεν ήταν το μοναδικό, που έκανε ο Κωνσταντέλιας και το οποίο είχε να κάνει με το μέλλον του ως παίκτης. Είχε βρεθεί και στο Μόναχο, όχι για να δοκιμαστεί, αλλά γιατί η Μπάγερν ήθελε να τον κάνει δικό της! Είχε επίσης ταξιδέψει στη Μαδρίτη, όπου επίσης η Ατλέτικο έδειξε «ζεστό» ενδιαφέρον. Στον ΠΑΟΚ ακόμη είχαν γίνει αποδέκτες επίσης πρότασης και από τη Φούλαμ.

ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ έληγε τον ερχόμενο Ιούνιο, συνεπώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αφιερώθηκε στο πώς θα ανανεώνονταν με τους «ασπρόμαυρους». Δεν είναι μυστικό ότι ο Ολυμπιακός επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το μικρό παράθυρο ευκαιρίας, που είδε ν' ανοίγεται μπροστά του, και να προσελκύσει τον παίκτη στον Πειραιά. Ο Κωνσταντέλιας, όμως, και η οικογένεια του είχαν πάρει τη συνειδητή απόφαση να εμπιστευτούν το μέλλον τους στον ΠΑΟΚ, στην ιδιοκτησία του, αλλά και στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Ο 17χρονος μεσοεπιθετικός είχε συμμετάσχει σε προπονήσεις, στην αρχή της σεζόν, με την πρώτη ομάδα, όσο ακόμη ήταν προπονητής ο Αμπέλ Φερέιρα, ωστόσο η παρουσία πλέον του Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο της ανδρικής ομάδας ήταν ένας επιπλέον -πολύ καλός- λόγος να βάλει την υπογραφή του στο νέο συμβόλαιο συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ(έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούνιο του 2024) και στο οποίο δεν έχει μπει ρήτρα παραχώρησης. Όταν λέει ο Ουρουγουανός τεχνικός ότι δεν κοιτάει ηλικίες και ότι, όσοι αξίζουν, θα παίζουν, είναι κάτι που το εννοεί στην πράξη. Συνεπώς, από τον Κωνσταντέλια εξαρτάται να πείσει τον προπονητή του ότι αξίζει, αργά ή γρήγορα, να πάρει κι αυτός τις ευκαιρίες του.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ : Από Δευτέρα προπονήσεις με τους μεγάλους

Τι προβλέπει από εδώ και πέρα το σχέδιο διαχείρισης του νεαρού παίκτη; Συμμετοχή στις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας (από τη Δευτέρα «ανεβαίνει» στην πρώτη ομάδα) και, παράλληλα, θ' ακολουθεί πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Στα παιχνίδια θα συνεχίσει με την Κ-19, όταν, βέβαια, επαναρχίσει το πρωτάθλημα νέων, που τώρα έχει διακοπεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αν και στην πορεία δεν αποκλείεται να «γράψει» και τις πρώτες του συμμετοχή με τους μεγάλους.

Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΑΡΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΟΛΟΥ ΜΙΛΑ ΜΕ ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

«Ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα»

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην ακαδημία της Αγίας Παρασκευής Βόλου, στην οποία γράφτηκε το Σεπτέμβριο του 2010. Ο Γεράσιμος Σαρρής, ιδρυτής και πρόεδρος της συγκεκριμένης σχολής ποδοσφαίρου επί 23 χρόνια, είχε συνοδεύσει τον μικρό Γιάννη το καλοκαίρι του 2014 μέχρι τα γραφεία του γηπέδου της Τούμπας, όπου τον... παρέδωσε στη νέα μεγάλη οικογένειά του (ο Σαρρής διακρίνεται αριστερά στη φωτογραφία). «Είχαμε στη σχολή μας τον Γιάννη για το διάστημα των τριών χρόνων, που προηγήθηκε πριν μετακομίσει οικογενειακώς και οριστικά στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ. Από την πρώτη στιγμή, που τον είδα σε ηλικία 7-8 ετών ν΄ αγωνίζεται, είχα πει ότι πιτσιρικά, με τέτοια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα, πραγματικά δεν είχα συναντήσει ξανά. Είναι ένας προικισμένος με σπουδαίο ταλέντο ποδοσφαιριστής και, φυσικά, ξεχώριζε από πολύ μικρός» τονίζει στη FORZA.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, σπεύδει να συμπληρώσει: «Ακούω, όμως, να γίνονται και συγκρίσεις με ιερά τέρατα του παρελθόντος, ότι δηλαδή βρέθηκε ο νέος Κούδας ή ο νέος Δομάζος. Αυτά είναι... ιεροσυλίες. Και το λέω εγώ, που έχω αντιμετωπίσει εκείνους τους τεράστιους παίκτες (σ. σ. στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έπαιξε στην Α΄ εθνική κατηγορία, όντας τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Βόλου). Ο Κωνσταντέλιας φυσικά και έχει τις δυνατότητες να φθάσει ψηλά, υπό την προϋπόθεση να δουλέψει πολύ και να μην κοιτάξει την καλοπέρασή του. Γιατί από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι δεν ήταν λίγοι, εκείνοι οι νεαροί ταλαντούχοι παίκτες, που δεν αφοσιώθηκαν στο ποδόσφαιρο και στη δουλειά, με αποτέλεσμα στην πάροδο του χρόνου να χαθούν από το προσκήνιο».

Για τον νεαρό Βολιώτη παίκτη υπήρξαν κι άλλοι... μνηστήρες. Τι μέτρησε και κατέληξε στον ΠΑΟΚ; «Η συνέπεια και η σοβαρότητα των ανθρώπων του ΠΑΟΚ και, ειδικά του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου. Φυσικά, είχε αρχίσει η εποχή Ιβάν Σαββίδη, που διευκόλυνε πολύ την κατάσταση στον ΠΑΟΚ» θυμάται ο Σαρρής.

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ

«Αδύνατο να μην κάνει καριέρα»

Ο προπονητής, με τον οποίο ο Κωνσταντέλιας δούλεψε κατά κύριο λόγο στη σχολή της Αγίας Παρασκευής Βόλου, ήταν ο Λεωνίδας Καραλής. «Μιλάμε για μια εξαιρετική περίπτωση ποδοσφαιριστή, ένα απίστευτο ταλέντο» σημειώνει αρχικά στη FORZA ο πρώην προπονητής του, και συνεχίζει: «Και μόνο από το άγγιγμα της μπάλας, καταλάβαινε κανείς την υψηλή ποδοσφαιρική του ποιότητα. Στα τρία χρόνια, που τον είχαμε μαζί μας στη σχολή της Αγίας Παρασκευής, είχε την ικανότητα και εξελίσσονταν διαρκώς. Την πρώτη χρονιά δεν έδινε την μπάλα από το δεξί στο αριστερό, ήθελε να τα κάνει όλα μόνος του. Τη δεύτερη χρονιά ήταν ο πρώτος μας σκόρερ. Και την τρίτη χρονιά ήταν ο πρώτος σε πάσες και ασίστ. Ακόμη κι όταν μπορούσε να τελειώσει ο ίδιος τις φάσεις, προτιμούσε να τη 'σπάσει' σε κάποιον από τους συμπαίκτες του. Άλλωστε, διαθέτει και εκπληκτική κάθετη πάσα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τη διαρκή εξέλιξή του. Πάνω απ' όλα, αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το μυαλό, η ποδοσφαιρική του ευφυΐα. Μπορεί και σκέφτεται πράγματα και ενέργειες στη διάρκεια του παιχνιδιού, που όντως τον κάνουν να ξεχωρίζει μέσα στο γήπεδο. Ένα τέτοιο ταλέντο, ένας τόσο χαρισματικός παίκτης, δεν μπορώ, πραγματικά, να φανταστώ πώς δεν θα κάνει καριέρα».

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ειδικότητά του οι ασίστ

Διεθνής με την εθνική παίδων, ο Κωνσταντέλιας (η θέση του είναι αυτή του επιτελικού μέσου, αλλά με την ίδια άνεση μπορεί να παίξει και στις δύο πλευρές της επίθεσης) άρχισε δυναμικά τη φετινή σεζόν με την Κ-19 υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Γκαρσία, μετρώντας, σε έξι συμμετοχές, πέντε γκολ και έξι ασίστ. Πέρσι ήταν αναπληρωματικός, με συνολικά επτά συμμετοχές (μόλις μία παρουσία στην αρχική ενδεκάδα) και ένα γκολ.

ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΣΤΑ 16 ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΑΡΣΙΑ

Ο Πάμπλο Γκαρσία τον ξέρει καλά. Άλλωστε, ο Ουρουγουανός προπονητής καθόλου δεν δίστασε να τον χρησιμοποιήσει με την Κ-19 όταν ο Κωνσταντέλιας είχε μόλις συμπληρώσει τα δεκαέξι του χρόνια. Ηταν το εκτός έδρας παιχνίδι της 15ης Μαΐου 2019 με τον Παναιτωλικό (0-4) για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, όταν έπαιξε αλλαγή στο τελευταίο ημίωρο της αναμέτρησης, αντικαθιστώντας τον Πανίδη. Ηταν η κατάληξη μιας σεζόν, στην οποία ο Βολιώτης μεσοεπιθετικός μοίραζε σχεδόν μία ασίστ σε κάθε παιχνίδι της Κ-17...

πηγή: FORZA

Διαβάστε ακόμη...