Συγκλονιστικό ματς στην Τούμπα με Ηρακλή! (1981)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 22/11/1981, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τον Ηρακλή, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1981-1982 ...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Συγκλονιστικό ματς στην Τούμπα με Ηρακλή! (1981)

Το παιχνίδι έγινε μπροστά σε 23.000 περίπου θεατές (20.126 τα εισιτήρια) και τελείωσε ισόπαλο 2-2, μετά από συγκλονιστική εξέλιξη!

Μετά από διακοπή μιας εβδομάδας, στην επανέναρξη του πρωταθλήματος, έγινε ένα δυνατό παιχνίδι που πρόσφερε μεγάλες συγκινήσεις στον κόσμο που το παρακολούθησε!

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 0-2, χάρη σε γκολ που σημείωσαν οι Ξανθόπουλος (35') και Αλεξιάδης (50'), με τους παίκτες μας να κάνουν ένα πολύ κακό πρώτο 45λεπτο, παίζοντας σαν ναρκωμένοι!

35o λεπτό: Ο Ξανθόπουλος ανάμεσα στους Αποστολίδη και Ιωσηφίδη, νικάει τον Παντέλη και κάνει το 0-1

Αντίθετα όταν βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, έβγαλαν πολλή ενέργεια, έδειξαν χαρακτήρα μεγάλης ομάδας και ισοφάρισαν, αν και ο ΠΑΟΚ από το λεπτό αγωνιζόταν με "10", λόγω αποβολής του Βασίλη Γεωργόπουλου με δεύτερη κίτρινη (και τις δύο τις είδε για μαρκαρίσματα στον Μπάμπη Ξανθόπουλο), την οποία έδειξε ο διαιτητής Βούλγαρης...

Το πρώτο γκολ του Ηρακλή μπήκε στο 35ο λεπτό, σε μια φάση που ξεκίνησε από εκτέλεση φάουλ του Χατζηπαναγή και κοντινό σουτ του Ξανθόπουλου, με τον ΠΑΟΚ να χάνει μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου, με τον Κωστίκο να μην μπορεί να νικήσει με διπλή προσπάθεια τον μετέπειτα τερματοφύλακά μας, Γιάννη Γκιτσιούδη.

50ό λεπτό: Ο Αλεξιάδης αφού απέφυγε τους Σίγγα, Αποστολίδη, νικάει τον Παντέλη που πραγματοποίησε έξοδο και σημειώνει το 0-2!

Έτσι στο 61' ο Κωστίκος σέντραρε από τα δεξιά και ο επερχόμενος Δημόπουλος με ένα ξερό μονοκόμματο σουτ από πλάγια και αριστερά, μείωσε σε 1-2, βάζοντας και πάλι τον ΠΑΟΚ στο ματς (εικόνα που ακολουθεί).

Λίγο αργότερα ο Γεωργόπουλος είδε την δεύτερη κίτρινη και αποβλήθηκε, ακολούθησε ένταση μεταξύ των παικτών (κιτρινίστηκαν οι Κωφίδης - Δημητρόφ), όμως παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, ο Δικέφαλος έφερε το ματς στα ίσα στο 73' και πάλι με κεφαλιά του Δημόπουλου (αρχική εικόνα), που εκμεταλλεύτηκε ιδανικά το φάουλ που εκτέλεσε με σέντρα ο Γιώργος Κούδας.

Στα λεπτά που ακολούθησαν ώς τη λήξη το ματς απέκτησε άγρια ομορφιά! Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε για την ανατροπή, είχε μια μεγάλη φάση στο 78' όταν πόδι αμυντικού απέκρουσε πάνω στη γραμμή το σουτ του Κούδα.

Στο 86' ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, δίκην αμυντικού απομάκρυνε προσπάθεια των φιλοξενούμενων λίγο πριν τη γραμμή της εστίας μας, σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που δημιούργησαν οι παίκτες του Τστσέφσκι!

Κλειδί σε εκείνη την ανατροπή του ΠΑΟΚ, ήταν η αλλαγή του Χέερ στο 54', όταν πέρασε τον Δημόπουλο στη θέση του Θόδωρου Αποστολίδη με το σκορ στο 0-2, μια κίνηση που τον δικαίωσε κάτι παραπάνω από ... απόλυτα!

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Κωστίκος, Δημόπουλος, Δαμανάκης και Γούναρης...

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Παντέλης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης Θ. (54' Δημόπουλος), Σίγγας, Δαμανάκης, Αλαβάντας, Γεωργόπουλος, Τριανταφυλλίδης, Κούδας, Κωστίκος

Ηρακλής: Γκιτσιούδης, Μαυρίδης, Ορφανίδης, Δημητρόφ, Ραγγέλοφ, Ξανθόπουλος (75' Θ. Καραΐσκος), Καλαμπάκας, Χατζηπαναγής, Γ. Καραΐσκος, Αλεξιάδης (80' Παπαϊωάννου)

Η βαθμολογία μετά τα παιχνίδια της 9ης αγωνιστικής...

Δηλώσεις ...

Χάινς Χέερ: "Πιστεύω ότι όλη η δύναμη της ομάδας μου, φανερώνεται στο 2ο ημίχρονο... Τότε μεταμορφωνόμαστε και καταφέρνουμε να ανατρέψουμε σκορ και προγνωστικά! Απόδειξη για αυτό είναι ότι μέχρι τώρα στα πρώτα 9 ματς, η ομάδα μου έχει σημειώσει στο πρώτο ημίχρονο μονάχα ένα γκολ!

Ο Ηρακλής μάς αιφνιδίασε και αυτό γιατί δεν τον είχα παρακολουθήσει να αγωνίζεται! Ο Κωστίκος και ο Δημόπουλος ξεχώρισαν από τους παίκτες μου, ενώ ο Κούδας στο πρώτο ημίχρονο έμοιαζε να είναι ναρκωμένος"

Αποστόλ Τσατσέφσκι (τεχνικός Ηρακλή): "Είμαστε για συγχαρητήρια και για συλλυπητήρια! Τα πρώτα γιατί καταφέραμε να προηγηθούμε με δύο γκολ και τα συλλυπητήρια γιατί δεχθήκαμε την ισοφάριση σαν μαθητούδια"

* Ο ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν είχε στον πάγκο του τον Γερμανό Χάινς Χέερ, έναν προπονητή που ήρθε στην ομάδα μετά το καλό του πέρασμα από τον Εθνικό Πειραιώς και την Φορτούνα Ντύσελντορφ την οποία έσωσε από βέβαιο υποβιβασμό!

Ήταν ένας εργατικός προπονητής, 100% επαγγελματίας από τον οποίον θυμόμαστε το πόσο πολύ μπορούσε να αλλάξει την ομάδα στην ανάπαυλα του ημιχρόνου! Μιλάμε για πολλές περιπτώσεις στις οποίες άλλον ΠΑΟΚ βλέπαμε στο πρώτο ημίχρονο και άλλον στο δεύτερο!

* Η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση με 46 βαθμούς, έχοντας 18 νίκες - 10 ισοπαλίες - 6 ήττες, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ ο Παντελάκης κράτησε τον Χέερ και την επόμενη σεζόν στην ομάδα. Η χρονιά πάντως σημαδεύτηκε από τα ιστορικά ματς με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και τον άδικο αποκλεισμό στα πέναλτι!

* Στην αρχική εικόνα είναι η στιγμή του 73ου λεπτού, με τον Δημόπουλο να πετυχαίνει με δυνατή καρφωτή κεφαλιά το 2-2, την ώρα που ο ... Ορφανίδης απλά παρακολουθεί την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του Γκιτσιούδη.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...