Παράσχος: Το ανεπούλωτο «τραύμα» στη σχέση του με τον ΠΑΟΚ

Από forza: Τον περασμένο Αύγουστο ο Γιώργος Παράσχος έκλεισε τα 68 του χρόνια, αλλά δεν λέει να το βάλει κάτω. Αντίθετα, παραμένει στις επάλξεις, συνεχίζοντας να υπηρετεί το ποδόσφαιρο, που κυριολεκτικά λατρεύει.
Πηγή: forza
Παράσχος: Το ανεπούλωτο «τραύμα» στη σχέση του με τον ΠΑΟΚ

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, θα διαπιστώσει ότι ο νυν προπονητής του Απόλλωνα Σμύρνης έχει συμπληρώσει μισό αιώνα (και βάλε) ενεργού παρουσίας μέσα στα γήπεδα.

Η αρχή της προπονητικής του καριέρας έγινε τη σεζόν 1992-93 από τον Παναυπλιακό. Ακολούθησε η Αναγέννηση Καρδίτσας, μέχρι που ήρθε το ντεμπούτο στην Α΄ κατηγορία στον πάγκο της Καβάλας στις 8 Σεπτεμβρίου 1996, όταν η μακεδονική ομάδα έφερε εντός έδρας ισοπαλία 1-1 εναντίον της ΑΕΚ. Συνολικά μετράει 572 παιχνίδια στην Α΄ κατηγορία, με απολογισμό 200 νίκες, 152 ισοπαλίες και 220 ήττες.

Ο Απόλλων Σμύρνης είναι συνολικά η 27η ομάδα που κοουτσάρει και η 16η στη μεγάλη κατηγορία. Ποιες έχουν προηγηθεί σε επίπεδο Α΄ κατηγορίας; Καβάλα, Ηρακλής, Άρης, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανηλειακός, Ακράτητος, Χαλκηδόνα, Ατρόμητος, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, Ξάνθη, Πανιώνιος, Λεβαδειακός, Πλατανιάς και Αστέρας Τρίπολης. Ο μόνος που έχει εργαστεί σε περισσότερες ομάδες (18) της Α΄ κατηγορίας ήταν ο Νίκος Αλέφαντος. Επιπλέον, ο Παράσχος έχει κάνει δυο θητείες σε επτά ομάδες, ανεξαρτήτου κατηγορίας. Αυτές είναι ο Ηρακλής, ο Ατρόμητος, ο ΟΦΗ, η Καβάλα, ο Πανιώνιος, η Ξάνθη και ο Απόλλωνας Σμύρνης. Το παράδοξο είναι ότι δεν έχει δουλέψει στην Καστοριά, στην ομάδα, δηλαδή, με την οποία ταύτισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής.

ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Η ποδοσφαιρική του καριέρα άρχισε το 1967, όταν σε ηλικία 15 χρόνων εντάχθηκε στα τσικό του ΠΑΟΚ. Τέσσερα χρόνια αργότερα βρέθηκε στην πρώτη ομάδα, στην οποία παρέμεινε για διάστημα δύο χρόνων. Ηταν η εποχή της δημιουργίας της μεγάλης ομάδας, αλλά και των πρώτων ιστορικών επιτυχιών του ΠΑΟΚ, στις οποίες ο Παράσχος δεν είχε ιδιαίτερα ενεργό συμμετοχή (συνολικά μέτρησε δέκα συμμετοχές σε παιχνίδια πρωταθλήματος). Η μεταπήδηση του στην Καστοριά το καλοκαίρι του 1974, όχι μόνο του έσωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα, αλλά τον οδήγησε ακόμη και στην εθνική ομάδα.

Φυσικά, μεγάλη του στιγμή με την Καστοριά ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου στον τελικό του 1980 εναντίον του Ηρακλή (5-2), όντας ο αρχηγός της θριαμβεύτριας ομάδας. O τρίτος σύλλογος στον οποίο αγωνίστηκε ήταν ο Απόλλων Καλαμαριάς, στο πρώτο μισό της περιόδου 1983-84.

Χρειάστηκε να περάσουν 33 ολόκληρα χρόνια για να φορέσει ξανά φόρμες του ΠΑΟΚ. Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2007 η διοίκηση των Βεζυρτζή-Οικονομίδη του ανέθεσε την τεχνική ηγεσία, αφού νωρίτερα απομάκρυνε τον Μόμτσιλο Βούκοτιτς. Το καλοκαίρι που ακολούθησε, ο Ζαγοράκης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν την ανασυγκρότηση του ΠΑΟΚ σε όλα τα επίπεδα. Ο Παράσχος παρέμεινε στη θέση του, αλλά μόνο προσωρινά. Και μετά την ήττα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος (1 Σεπτεμβρίου 2007) από την Ξάνθη στα Πηγάδια, οδηγήθηκε στην πόρτα της εξόδου (τον διαδέχθηκε ο Σάντος).

«Όταν είχα έρθει στην ομάδα, είχα πει ότι ήθελα να καθίσω μερικά χρόνια και, γιατί όχι, να πάρω σύνταξη από τον ΠΑΟΚ. Ήρθα με φιλοδοξίες και όνειρα και ήθελα να πετύχω, αλλά προφανώς δεν τα κατάφερα. Φεύγω με πίκρα, αφού θα προτιμούσα μια πιο ξεκάθαρη στάση από τη διοίκηση και τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Αφού δεν με ήθελαν, ας μου το έλεγαν από το καλοκαίρι. Είναι φυσικό να έχω προσβληθεί από την κίνηση της διοίκησης» είχε δηλώσει φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ. Και, προφανώς, η πίκρα του έχει μείνει, παρά το πέρασμα των χρόνων.

Διαβάστε ακόμη...