Η Νέα Τούμπα έχει ακόμη πολύ δρόμο…

Από forza: Για ποιους ακριβείς λόγους δεν προβλέπεται πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2025-26!
Πηγή: forza
Η Νέα Τούμπα έχει ακόμη πολύ δρόμο…

Η 23η Οκτωβρίου 2018 αποτελεί ορόσημο για τη Νέα Τούμπα, αφού τότε άρχισε- με την υπερψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για την παραχώρηση 30 στρεμμάτων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ- η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη κατασκευής του νέου γηπέδου.

H FORZA καταγράφει τι συνέβη σ΄ αυτά τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, αλλά, κυρίως, τι και πότε πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα. Σε κάθε περίπτωση η Νέα Τούμπα δεν θ' ανοίξει τις πύλες της πριν την έναρξη της σεζόν 2025-26. Άλλωστε, δεν ήταν τυχαίες οι πρόσφατες τοποθετήσεις της Μαρίας Αντωνίου, υπεύθυνης του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση «βλέπει» την ολοκλήρωση του έργου το 2026, όταν και ο ΠΑΟΚ θα γιορτάζει τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του. Για την ακρίβεια, είπε ότι το 2026 είναι ο στόχος. Κι όταν ακούει κανείς περί κυβερνητικών στόχων, βάζει στο μυαλό του και το πιθανό ενδεχόμενο το όλο έργο να πάει ακόμη πιο πίσω.

ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΕΚΤΑΣΗ

Τουλάχιστον δεν διαφαίνεται ο κίνδυνος για τον ΠΑΟΚ να χάσει την έκταση των 30 στρεμμάτων, μια και η σχετική τροπολογία έχει ισχύ για τέσσερα χρόνια. Κι αυτό το διάστημα αρχίζει, όχι από την προ δύο χρόνων ψήφιση της στη Βουλή, αλλά από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος και με καταληκτική ημερομηνία την έναρξη εργασιών για την κατασκευή του έργου.

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Στα μέσα του επόμενου μήνα το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εγκρίνει, εκτός απροόπτου, το ειδικό χωρικό σχέδιο, το οποίο, μέχρι το τέλος του 2020, θα... παρουσιαστεί και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης προς τελική έγκριση. Αμέσως μετά, αναμένεται η τελική γνωμοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αυτό επρόκειτο να γίνει στις αρχές του 2020...

Από εκεί και πέρα, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του... πολυπόθητου προεδρικού διατάγματος. Κάτι που, όπως υπολογίζουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, θα συμβεί στα τέλη της άνοιξης, δηλαδή τον ερχόμενο Μάιο. Η «λεπτομέρεια», βέβαια, είναι ότι στο παρελθόν υπήρχαν προβλέψεις κυβερνητικών βουλευτών, σύμφωνα με τις οποίες αυτό θα συνέβαινε πολύ νωρίτερα. «Το προεδρικό διάταγμα ενδέχεται να είναι έτοιμο την άνοιξη του 2020» δήλωνε το φθινόπωρο του 2019 ο Στράτος Σιμόπουλος, βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιβάν Σαββίδη.

Στον ΠΑΟΚ δεν θέλουν καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να καθυστερήσει πέρα του ερχόμενου Μαΐου η έκδοση διατάγματος, μια και σε διαφορετική περίπτωση το χρονοδιάγραμμα θα πάει ακόμη πιο πίσω.

Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ... ΑΡΧΑΙΑ

Τι θ' ακολουθήσει της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος; Οι οικοδομικές άδειες, κατεδάφισης του παλιού γηπέδου και κατασκευής του νέου. Μόνο, όμως, για την κατεδάφιση θ' απαιτηθεί χρονικό διάστημα δύο-τριών μηνών. Και είναι βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια των εκσκαφών θα βρεθούν αρχαία, τα οποία αναγκαστικά θα καθυστερήσουν την κατασκευή για διάστημα οχτώ-δέκα μηνών.

ΤΟ «ΖΩΝΤΑΝΟ» ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

Το κράτος, βέβαια, δεν εμπλέκεται μόνο στα αρχαία, αλλά και σε δημόσια έργα, που είναι απαραίτητα για το γήπεδο. Και χωρίς αυτά, δεν μπορεί να προχωρήσει η Νέα Τούμπα. Όπως είναι, παραδείγματος χάρη, η υπογειοποίηση της Κλεάνθους ή οι αναπλάσεις των περιβαλλόντων χώρων. Και όπως όλοι γνωρίζουν, τα δημόσια έργα, τουλάχιστον στη χώρα μας, δεν προχωρούν με το ρυθμό, που προχωρούν αντίστοιχα ιδιωτικά.

Το παράδειγμα της ΑΕΚ είναι πολύ «ζωντανό»: η αθηναϊκή ομάδα, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να μπει στο νέο της σπίτι, από το ερχόμενο καλοκαίρι. Μόνο που αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η εκεί υπογειοποίηση, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του νέου γηπέδου, δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Νοέμβριο του 2021. Και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ η υπογειοποίηση θα έχει αντίστοιχο ρόλο με τη λειτουργία της νέας έδρας του.

Το γήπεδο της ΑΕΚ άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη Ιουλίου του 2017. Και η αποπεράτωση του αναμένεται την ερχόμενη άνοιξη, κάτι που σημαίνει ότι η διάρκεια των εργασιών θα «αγγίξει» τα τέσσερα χρόνια. Κι όλα αυτά, σε μια έκταση της Νέας Φιλαδέλφειας, που δεν βρέθηκαν καθόλου αρχαία, τα οποία θα πήγαιναν πίσω το όλο έργο. Επιπλέον, το γήπεδο της Ένωσης προχώρησε σ' ένα πολιτικό περιβάλλον, που μόνο εχθρικό δεν ήταν προς αυτήν. Μπορεί, άραγε, να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει το ίδιο κλίμα και για το γήπεδο του ΠΑΟΚ;

Σε ό,τι αφορά την υπογειοποίηση στη Νέα Φιλαδέλφεια, η σύμβαση με εταιρία του Σωκράτη Κόκκαλη είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο του 2019, με υποχρέωση παράδοσης του έργου μετά από δεκατέσσερις μήνες. Οι εργασίες άρχισαν τον περασμένο Μάρτιο του 2020 και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το Νοέμβριο του 2021.

Προς το παρόν μόνο λόγια και υποσχέσεις για Καυτανζόγλειο

Μ' αυτά και μ' αυτά (προσθέστε και το μίνιμουμ διάστημα των τριών χρόνων, που απαιτείται για την κατασκευή), στον ΠΑΟΚ θέλουν να είναι ρεαλιστές. Γι' αυτό και εκφράζουν την εκτίμηση ότι η Νέα Τούμπα (το κόστος κατασκευής της υπολογίζεται στα 140-150 εκ. ευρώ) θα υποδεχτεί το Δικέφαλο με την έναρξη της σεζόν 2025-26. Κι αυτό είναι το... καλό σενάριο.

Στο μεσοδιάστημα, ο ΠΑΟΚ θα έχει ως έδρα το γειτονικό Καυτανζόγλειο, αν και ακόμη δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά το ζήτημα της προσωρινής παραχώρησης του εθνικού σταδίου στην ομάδα του Δικεφάλου. Σε κάθε περίπτωση, η μετακόμιση στο Καυτανζόγλειο προϋποθέτει μια σειρά από έργα αναβάθμισης του σταδίου. Πριν περίπου δέκα ημέρες, στους χώρους του σταδίου περιηγήθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, που... εξήγγειλε την ολοκλήρωση αντικατάστασης του ταρτάν το Νοέμβριο, τη στιγμή που το υλικό είχε παραδοθεί από τις αρχές του καλοκαιριού...Κατά τα άλλα, όπου βρεθεί και όπου σταθεί δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι σύμμαχος στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ για το νέο γήπεδο. Καλές οι υποσχέσεις, αλλά εδώ χρειάζονται πράξεις.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΒΗΜΑΤΑ

Οι πιο σημαντικοί σταθμοί

Τι ακολούθησε της τροπολογίας για την παραχώρηση 30 στρεμμάτων στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ;

1 Νοεμβρίου 2018: Πραγματοποιείται η πρώτη ευρεία σύσκεψη για το γήπεδο. Παραβρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο (τότε) δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ Θανάσης Κατσαρής, ενώ την ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μάκης Γκαγκάτσης.

21 Νοεμβρίου 2018: Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρούν στην σύσταση των ομάδων εργασίας, που θα ασχοληθούν με τα θέματα του νέου σταδίου.

7 Δεκεμβρίου 2018: Πραγματοποιείται στο γήπεδο της Τούμπας η πρώτη συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας για την ανέγερση του νέου σταδίου. Στα επιτελεία των φορέων γίνεται παρουσίαση του πλάνου του νέου γηπέδου και, κυρίως, των ζητημάτων που αναδεικνύονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι τη φάση της κατασκευής του.

3 Μαρτίου 2019: Πραγματοποιείται η δεύτερη συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και των φορέων για την πορεία υλοποίησης του νέου γηπέδου, παρουσία και εκπρόσωπων της ομάδας μελέτης με επικεφαλής τον Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο, κ. Δούμα.

19 Απριλίου 2019: Η μητροπολιτική επιτροπή Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «ανάβει το πράσινο φως» για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου για το νέο γήπεδο, που έχει ως στόχο την έγκριση χωροθέτησης νέου γηπέδου ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και απαιτήσεις τόσο της ισχύουσας Ελληνικής νομοθεσίας, όσο και τις συστάσεις της FIFA.

22 Απριλίου 2019: Και ο δήμος Θεσσαλονίκης εγκρίνει την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου.

2 Ιουλίου 2019: H αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος προεγκρίνει το ειδικό χωρικό σχέδιο του νέου γηπέδου. Η προέγκριση αφορά τον συντελεστή δόμησης, την χρήση γης και τα βασικά στοιχεία των κυκλοφοριακών και περιβαλλοντολογικών παρεμβάσεων στην περιοχή της Τούμπας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του γηπέδου.

19 Φεβρουαρίου 2020: Κατατίθεται ο φάκελος της ΠΑΕ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το ειδικό χωρικό σχέδιο της νέας Τούμπας.

22 Ιουλίου 2020: Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο γήπεδο.

31 Αυγούστου 2020: Εγκρίνεται από τη μητροπολιτική επιτροπή Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ειδικού χωρικού σχεδίου.

9 Σεπτεμβρίου 2020: Αντίστοιχη έγκριση δίνει και το συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

6 Οκτωβρίου 2020: Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο «ανάβει το πράσινο φως» για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ειδικού χωρικού σχεδίου.

Διαβάστε ακόμη...