Αφέλεια ναι, νοοτροπία όχι, πόλεμος στις αδυναμίες και στην πνευματική ανετοιμότητα

Απο basketplus.gr: Φοβισμένος, αγχωμένος, πνευματικά (όπως αποδείχθηκε και τακτικά) ανέτοιμος, αργός, αφελής, αναποτελεσματικός... Αυτός ήταν χθες ο ΠΑΟΚ του Ιβανώφειου.
Πηγή: basketplus.gr
Αφέλεια ναι, νοοτροπία όχι, πόλεμος στις αδυναμίες και στην πνευματική ανετοιμότητα

"Ήταν αυτή η χειρότερη του πλευρά;". "Μήπως έχει και πιο... κάτω;". "Θα ζήσουμε πάλι τα ίδια;". Τα παραπάνω αποτέλεσαν ερωτήματα που γεννήθηκαν μεταξύ των φίλων του ΠΑΟΚ αμέσως μετά το τέλος της οδυνηρής πρεμιέρας των ασπρόμαυρων. Κατηγορηματικά... «όχι» θα ήταν η απάντηση, εφόσον υπήρχε σαφής εικόνα όλων των αντιπάλων. Τώρα να αφήσουμε λίγο στην άκρη το... κατηγορηματικά και να το αντικαταστήσουμε από το «εκτός απροόπτου».

Υπερβολικό ή όχι ο φετινός μπασκετικός ΠΑΟΚ χθες θύμισε εν πολλοίς τον ποδοσφαιρικό. Και εκεί τα τελευταία χρόνια υπάρχει εμπειρία, ατομική ποιότητα, τεχνική, αλλά όταν απέναντι βρέθηκε ισάξια πιο ταχυδυναμική ομάδα, χάθηκε (άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο) η μπάλλα. Ο Ηρακλής άρχισε το ματς με φανερό στόχο (να μην ξαναζήσει... Κύπρο) και με τρομερή αυτοποεποίθηση που του έδωσε η άμυνα του, τα παιδικά λάθη του ΠΑΟΚ (τέτοια σουτ και λέι απ ούτε σε τοπικό) και οι πρώτες εύστοχες προσπάθειες.

Πίεση από την μια, αδυναμία από την άλλη

Οι γηπεδούχοι 40 λεπτά πίεζαν σαν τρελοί βάζοντας χέρια σε μούτρα και μπάλες. Ειδικά αυτός ο Μπόουλιν... Η ένταση που βγήκε από την μεριά των γηπεδούχων δεν ματσαρίστηκε από τον ΠΑΟΚ. Η ποιότητα ορισμένων παικτών καπελώθηκε από την απουσία της κατάλληλης πνευματικής συμπεριφοράς. Οι φιλοξενούμενοι για 40 λεπτά έπαιζαν λες και έτρεχαν σε ράλι, κάτι που είναι πέρα από τα στάνταρτς τους (για το 80% της 12άδας). Ακολούθησαν αφελώς τον ρυθμό του Ηρακλή, δεν προσπάθησαν ούτε μια φορά να ρίξουν το ρυθμό, να βάλουν μυαλό στις προσπάθειες τους, να επιχειρήσουν να φθείρουν τον Καββαδά. Αντ΄αυτού ο σέντερ του Ηρακλή έκανε πάρτι με κάθε παίκτη ρακέτας του ΠΑΟΚ. Ο Γκρίφιν εκτός αγώνα απλά κοιτούσε τα τρένα να τρέχουν, ο αντιτουριστικός λόγω κορμιού Τέρνερ δεν μπορούσε να ακολουθήσει το κυνηγητό στο πάσινγκ γκέιμ του Ηρακλή και έχασε τον Σαγκς πολλές φορές, ο Μπιτς στην Γερμανία δεν έμαθε τακτικές και πως να αντιμετωπίζει αθλητικούς τύπους όπως ο Μουρ.

Μια φροντ λάιν... στράφι

Κατά τα άλλα... Ο Μαργαρίτης ταλαιπωρήθηκε από την ένταση του ματς και εκτέθηκε από τον Τσαιρέλη, ο Καββαδάς έκανε όλους τους ψηλούς του ΠΑΟΚ να μοιάζουν παιδάκια εφηβικού (ο Χέρντον τι σπορ έπαιξε είπαμε;), ο Τέρνερ έκανε την απουσία σμολ φόργουορντ οδυνηρή (η ομάδα παρέπαιε αμυντικά στο πρώτο 15λεπτο και ο αμυντικός ρολίστας Καμπερίδης μπήκε στο 36΄;), ο Παπαντωνίου είχε μόνο πάθος, γιατί όλα τα άλλα μπασκετικά του ήταν εκτός λογικής (φταίει και ο Μέξας που τον άφησε στο παρκέ 28 λεπτά να σουτάρει λες και έπαιζε σε ανοικτό της Αγίας Παρασκευής). Τα παραπάνω δεν σημαίνουν οτι οι υπόλοιποι ήταν καλοί και αλλοίμονο για τον ΠΑΟΚ αν συγκριτικά είχε σε υποφερτό επίπεδο μόνο τον άπειρο Μήτρου Λονγκ. Ο νεαρός είναι ενθουσιώδης, ταχυδυναμικός, αλλά συνάμα και πολύ κοντούλης, αδύναμος και χωρίς επαγγελματικές εικόνες.

Και ποιά θυσία...

Κατά ένα παράξενο τρόπο ο Ζιάγκος θυσίασε τους γκαρντ του (έβγαλαν την γλώσσα των περιφερειακών του Μέξα) για να κτυπήσει εκεί που ο ΠΑΟΚ έχει μειονέκτημα. Μέσα στην ρακέτα... Είτε με ποστ, είτε με πικ εν ρολ, είτε με διεισδύσεις... Και πέτυχε διάνα με τον Χάνλαν να κάνει ένα από τα χειρότερα επιθετικά του παιχνίδια στην Ελλάδα.

Facts...

-Η πιο ποιοτική σε σχέση με πέρσι ομάδα και σε κλειστό χωρίς κόσμο ηττήθηκε με μεγαλύτερη διαφορά από τον Ηρακλή απ' ότι πέρσι στο ίδιο γήπεδο, που είχε κατακλυστεί από τους φίλους των κυανολεύκων.

-Σε ένα ακόμα φετινό ματς ο ΠΑΟΚ άρχισε το 40λεπτο σαν υπνωτισμένος. Τις πταίει;

-8/23 δίποντα, 16/54 σουτ εντός πεδιάς, 9 χαμένες βολές, -13 ριμπάουντ. Ούτε γυναικείο τοπικό...

Τα "ναι" και "όχι" των δικαιολογιών

Ο ΠΑΟΚ ήταν αχαρακτήριστος στην φετινή του πρεμιέρα. Ναι έπαιξε ρόλο η έλλειψη ρυθμού από τις συνεχείς αναβολές, ναι η αδυναμία για ένα φιλικό το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν καθοριστική στην εκδήλωση ετοιμότητας, ναι ο Δικέφαλος είναι νέα ομάδα, ναι, χίλια ναι...

Υπάρχουν όμως και τα "όχι". Τι διάβαζε και τι στην ευχή προετοιμασία έκανε η ομάδα τόσες μέρες; Άρχισε 17 Αυγούστου και δύο μήνες μετά δεν υπάρχουν συνεργασίες; Άρχισε την δουλειά πριν περίπου 70 μέρες και παρασύρθηκε σαν αφελές σχολιαρόπαιδο στον ρυθμό μιας ομάδας που ήταν δεδομένο οτιο ήθελε να τρέξει και να πιέσει;

Θέμα χρόνου και στο καλό διάστημα

Παντελής απουσία ομαδικότητας, δεν υπήρχε πάσινγκ γκέιμ, δεν υπήρξαν έξτρα πάσες, δεν υπήρχε ποστ, ινσάιντ γκέιμ, τα σουτ ήταν κατά βάση βαριά, ασήκωτα και εξ ανάγκης, τα ριμπάουντ χάνονταν σε ρυθμό πυροβόλου, στην άμυνα άπαντες κυνηγούσαν χωρίς να ξέρουν τι, πότε και πως. Ούτε εκείνο το σερί της 2ης περιόδου ήταν αρκετό για να πείσει. Ήταν θέμα χρόνου να επιστρέψει ο Ηρακλής στα γνωστά του στάνταρ ενέργειας, εκμετάλλευσης αντίπαλων αδυναμιών και διαβάσματος.

Ο Μέξας πήρε την ευθύνη και καλώς έπραξε. Για αυτή την εικόνα παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας. Η ομάδα του ήταν ανέτοιμη σε βαθμό ιλαρότητας. Βέβαια και από την άλλη πολλά κρέντιτ στον Ζιάγκο που ακύρωσε όλα τα ατού του ΠΑΟΚ. Ακόμα και τον Λοβ που δεν σώθηκε από εκείνο το ξέσπασμα στην 2η περίοδο.

Με ή χωρίς (μάλλον) Τσαλμπούρη

Όχι το αγωνιστικό δεν είναι σε πρώτο πλάνο, το ξέρουμε, το λέμε, μακάρι να το εμπεδώσει ο κόσμος για να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτή την ομάδα. Αυτό όμως απέχει χιλιόμετρα από τον ΠΑΟΚ που εμφανίστηκε (εξαφανίστηκε) στο Ιβανώφειο. Τα προσχήματα παίδες, τα προσχήματα...

Το χειρότερο είναι οτι ο ΠΑΟΚ θα περιμένει τρεις εβδομάδες για να κερδίσει. Δεν θα παίξει το επόμενο Σου Κου (ελέω θύελλας covid19 στο Λαύριο), θα συνεχίσει μετά από δύο εβδομάδες στο ΟΑΚΑ με Παναθηναϊκό και θα περιμένει την 21η Νοεμβρίου τη Λάρισα για τον νυν υπερπάντων αγώνα. Ενδιάμεσα θα κάνει άλλη μια βόλτα στο Ιβανώφειο, μήπως και το πάθημα γίνει μάθημα. Το θέμα είναι οτι στις 21/11 λογικά δεν θα έχει τον Τσαλμπούρη, αφού το δίμηνο εκπνέει 15/11 και χρήματα για συμβόλαιο μέχρι τέλος δεν υπάρχουν. Αν μέχρι τότε δεν κάνει και ένα βήμα μπροστά ο Χέρντον, η ρακέτα του ΠΑΟΚ θα μοιάζει με την έρημο Γκόμπι.

Νοοτροπία

Συμπέρασμα; Στο... μπρος γκρεμός και πόσω ρέμα αυτή η ομάδα το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να δουλέψει. Έχει πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτό που έδειξε στο Ιβανώφειο. Πέρα όμως από τις αγωνιστικές της αδυναμίες (υπάρχουν αρκετές) θα πρέπει να βάλει στόχους στη νοοτροπία. Διαφορετικά εκείνο το 30-9 στο 11ο λεπτό ήταν απλά η αρχή...

Κάτι λέγαμε

*Για την ιστορία... Ο Καββαδάς είχε 9 τελειωμένες δίποντες προσπάθειες και οι Κακλαμανάκης, Μαργαρίτης, Χέρντον, Τσαλμπούρης 6!!!!!!!!!!! Ε βέβαια... Αφού ολοκλήρωσε 14 σουτ ο Παπαντωνίου, όσα και οι Γκρίφιν, Τέρνερ, Λονγκ παρέα. 14 σουτ ο Νώντας και 19 οι πέντε (πλην Λοβ) ξένοι. Τι γίνεται κόουτς Μέξα;

*Ο ΠΑΟΚ αμυντικά πληγώθηκε από το αντίπαλο «3» (Σαγκς), το «4» (Μουρ) και το «5» (Καβαδάς). Μωρέ κάτι λέγαμε στο «Μένουμε Μπάσκετ» και γράφαμε στο Basketplus από τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη...