Τα προφίλ των αντιπάλων του ΠΑΟΚ!

Από sdna.gr: Στον 5ο όμιλο κληρώθηκε ο ΠΑΟΚ εκεί όπου θα αντιμετωπίσει της Αϊντχόφεν, Γρανάδα και την Ομόνοια.
Πηγή: sdna.gr
Τα προφίλ των αντιπάλων του ΠΑΟΚ!

Τo SDNA ετοίμασε και σας παρουσιάζει τα προφίλ των αντιπάλων του Δικεφάλου του Βορρά.

ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ

To ιστορικό

Η Αθλητική Ένωση Φίλιπς (Philips Sport Verenigin) όπως είναι σε μετάφραση ο πλήρης τίτλος του συλλόγου, ιδρύθηκε στις 31 Αυγούστου 1913 από την εταιρία Philips, η οποία είναι χορηγός της ομάδας, ώστε να αθλούνται οι εργαζόμενοι σε αυτήν. Η ίδρυσή της συνδυάστηκε με τον εορτασμό της εκατονταετίας από την ήττα των Γάλλων κατά τους ναπολεόντειους πολέμους, επέτειος που εορτάστηκε και με αθλητικές εκδηλώσεις.

Η Αϊντχόβεν αξιώθηκε πολλών ποδοσφαιρικών διακρίσεων και τίτλων, ενώ αγωνίστηκαν σε αυτήν δεκάδες διάσημοι ποδοσφαιριστές, όπως οι:Κόεν Ντίλεν-δεκαετία '50, φαν ντερ Κούιλεν (Willy van der Kuijlen), φαν Μπέβερεν (Jan van Beveren), Πούρτβλιτ (Jan Poortvliet), αδερφούς Βίλι και Ρενέ Βαν ντε Κέρκοφ (Van de Kerkhof), Χουμπ Στέφενς (Huub Stevens),Έρνι Μπραντς,τη δεκαετία του '70 και πιο πρόσφατα οι Τόρεσεν, Άρνεσεν, Ρουντ Γκούλιτ (Ruud Gullit),Ρόναλντ Κούμαν,Γκέρετς,Φαν Μπρόκελεν,Λέρμπι,Φάνεμπουργκ,Κιφτ,Κέζμαν (Mateja Kežman), Ρομάριο, Ρονάλντο, Νίλις (Luc Nilis), Κοκού (Philip Cocu), Σταμ (Jaap Stam), Ρουντ Φαν Νίστελροϊ (Ruud van Nistelrooy), φαν Μπόμελ (Mark van Bommel), Άριεν Ρόμπεν, Φαρφάν (Jefferson Farfán), Σίμονς (Timmy Simons), Φόγκελ (Johann Vogel), Βένεγκορ οφ Χέσελινκ (Jan Vennegoor of Hesselink), Βατερέους (Ronald Waterreus) κλπ.

Το 1978 κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο, νικώντας με 3-0 την γαλλική Μπαστιά στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με προπονητή τον Κέες Ράιφερς. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1988, με προπονητή τον Γκους Χίντινγκ (Guus Hiddink) κέρδισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, με βασικούς ποδοσφαιριστές τους: Κούμαν (Ronald Koeman), Γκέρετς (Eric Gerets), Λέρμπι (Søren Lerby),Φαν Μπρόκελεν,Φαν Άρλε,Χάιντζε,Φαν Τίχελεν,Φάνεμπουργκ και Κιφτ (Wim Kieft).

Στον τελικό νίκησε την Μπενφίκα στα πέναλτι έπειτα από ένα άγονο 0-0. Παραδόξως, κατέκτησε το κύπελλο χωρίς να καταφέρει να νικήσει ούτε στα προημιτελικά την Ζιροντέν Μπορντό ούτε στα ημιτελικά τη Ρεάλ Μαδρίτης. Έφερε τέσσερις ισοπαλίες και προκρίθηκε με το εκτός έδρας γκολ. Ισοπαλία με 2-2 έφερε και στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με τη Νασιονάλ Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης αλλά αυτή τη φορά ηττήθηκε στα πέναλτι κι έχασε το κύπελλο.

Τι έκανε την περσινή σεζόν

H Aϊντχόφεν την σεζόν που ολοκληρώθηκε τερμάτισε στην τέταρτη θέση του ολλανδικού πρωταθλήματος, συγκεντρώνοντας 49 βαθμούς και την φετινή σεζόν ξεκίνησε την ευρωπαϊκή της περιπέτεια από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, αποκλείοντας σε εκτός έδρας ματς την Μούρα με 5-1, ενώ στα Play Off των προκριματικών, απέκλεισε την Ρόζενμποργκ εκτός έδρας επικρατώντας με 2-0.

Το αστέρι

Ο 21χρονος επιθετικός, Ντόνιελ Μάλεν αποτελεί το αστέρι της PSV, αποτελώντας την επιθετική αιχμή της ολλανδικής ομάδας, μετρώντας ήδη την φετινή σεζόν σε πέντε ματς τρία γκολ και μια ασίστ, ενώ είναι και διεθνής με την Εθνική Ολλανδίες μετρώντας τέσσερις συμμετοχές και ένα γκολ με την φανέλα των Οράνιε.

Ο προπονητής

Ο 53χρονος Γερμανός, Ρότζερ Σμιντ ανέλαβε τις τύχες της Αϊντχόφεν την φετινή σεζόν, στην προσπάθεια των Ολλανδών να επιστρέψουν στην κορυφή του ολλανδικού πρωταθλήματος, με τον έμπειρο τεχνικό να είναι θιασώτης του 4-3-2-1, το οποίο εφαρμόζει και στην ολλανδική ομάδα.

Το γήπεδο

Το Philips Stadion εγκαινιάστηκε το 1913 και η χωρητικότητά του έφτανε τις 300 θέσεις. Μέχρι το 1941 οι θέσεις είχαν εκτοξευτεί στις 18.000. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί Ναζί κατάσχεσαν το γήπεδο. Το 1944, όταν οι Ναζί έφυγαν από το Αϊντχόφεν, κατέστρεψαν το στάδιο, αλλά οι ζημιές επιδιορθώθηκαν γρήγορα.

Το 1958 η χωρητικότητα έφτανε στα 22.000 άτομα. Υπήρχαν σχέδια για την αύξηση των θέσεων σε 45.000, αλλά όταν η Ολλανδία έχασε στην ψηφοφορία για τη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ 2018, ακυρώθηκαν. Το 2009 το γήπεδο πήρε φωτιά, αλλά κατασβέστηκε χωρίς πολλές ζημιές. Σήμερα η χωρητικότητα φτάνει τις 35.000 θέσεις.

ΓΡΑΝΑΔΑ

H Γρανάδα είναι ομάδα της Ανδαλουσίας. Ιδρύθηκε το 1931 και έχει αγωνιστεί 17 φορές στην πρώτη κατηγορία του Ισπανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Έδρα της είναι το Λος Καρμένες χωρητικότητας, 16.200 θεατών.

Η Ισπανική Γρανάδα ήταν η ομάδα που κληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ από τον 3ο γκρουπ δυναμικότητας. Ο ισπανικός σύλλογος ανήλθε πέρυσι στην μεγάλη κατηγορία και τερμάτισε στην 7η θέση της βαθμολογίας, συγκεντρώνοντας 56 βαθμούς.

Αυτή είναι η παρθενική τους συμμετοχή σε ευρωπαϊκό όμιλο.

Η Γρανάδα, απουσίαζε για δύο σεζόν από τη Λα Λίγκα, αφού τη σεζόν 2016-2017 είχε υποβιβαστεί και μάλιστα ως τελευταία. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Ντιέγκο Μαρτίνες ήταν ο Κάρλος Φερνάντες που σημείωσε 11 γκολ παίζοντας κομβικό ρόλο στην εξαιρετική σεζόν για την ομάδα του.

Η Γρανάδα ξεκίνησε την εντυπωσιακή φετινή της πορεία από τον δεύτερο προκριματικό γύρο όταν και απέκλεισε με σκορ 4-0 την Αλβανική Τεούτα. Στην επόμενη φάση νίκησε με 2-0 την Λοκομοτίβ Τιφλίδας, ενώ στα πλέι οφ απέκλεισε την Μάλμε με σκορ 3-1.

Το αστέρι

Ο Βραζιλιάνος Κένεντι. Αποκτήθηκε ως δανεικός από την Τσέλσι. Πέρυσι έπαιξε στην Χετάφε όπου μέτρησε συνολικά 27 παιχνίδια και 3 γκολ, έχοντας και 5 ασίστ. Είναι 24 ετών παίζει και στις δύο πτέρυγες της μεσοεπιθετικής γραμμής και είναι παίκτης που κάνει την διαφορά.

O προπονητής

Ο 39χρονος Ντιέγκο Μαρτίνες είναι ο άνθρωπος που αναμόρφωσε τον ισπανικό σύλλογο. Ανέλαβε την Γρανάδα στη Σεγκούντα και κατάφερε, όχι μόνο να την ανεβάσει στη Λα Λιγκα, αλλά να την οδηγήσει και στα ευρωπαϊκά... σαλόνια. Εχει εργαστεί επίσης σε Σεβίλη και Οσασούνα. Είναι λάτρης του 4-2-3-1.

OMONOIA

Την αντίπαλο του Ολυμπιακού στα προκριματικά του Champions League θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στον 5ο όμιλο του Europa League. Την περασμένη σεζόν όταν σταμάτησε το πρωτάθλημα λόγω του κορωνοϊού ήταν στην πρώτη θέση, έχοντας ισοβαθμία με την Ανόρθωση. Η κυπριακή ομοσπονδία επέλεξε να μην αναδείξει κάποια ομάδα πρωταθλήτρια, ωστόσο η Ομόνοια ήταν αυτή που πήρε το εισιτήριο για το Champions League καθώς είχε υπέρ της την ισοβαθμία.

Η ομάδα της Κύπρου έφτασε πολύ κοντά στο όνειρο, να μπει στους ομίλους του Champions League, αποκλείοντας τον Ερυθρό Αστέρα, ωστόσο στα πλέι-οφ βρήκε μπροστά του τον Ολυμπιακό και με μια ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης» (2-0) και με ισοπαλία (0-0) στην Κύπρο έμεινε εκτός.

Πλέον συνεχίζει στο Europa League, με όνειρο την υπέρβαση έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός του ΠΑΟΚ την Γρανάδα και την Αϊντχόφεν. Στο ρόστερ της διαθέτει 16 ξένους ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίον τους Χάρη Μαυριά, Φώτη Παπουλή.

O προπονητής

Η Ομόνοια είναι χτισμένη και δομημένη πάνω στα θέλω του προπονητή της, Χένινγκ Μπεργκ, ο Νορβηγός προπονητής έχει δημιουργήσει μια σκληρή ομάδα που ξέρει να αμύνεται καλά. Στον κυπριακό σύλλογο, βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2019 και έχει δώσει 32 παιχνίδια εκ των οποίων τα 18 ήταν νίκες, δέκα ισοπαλίες και μόλις τέσσερις ήττες.

Στο παρελθόν έχει περάσει από τον πάγκο τριών ομάδων της Νορβηγίας (Λιν, Λιλεστρομ, Στάμπαεκ) αλλά και από Μπλακμπερν, Λέγκια Βαρσοβίας και Βιντεότον.

Το αστέρι

Το μεγάλο αστέρι της κυπριακής ομάδας είναι ο τερματοφύλακας της. Ο Βραζιλιάνος Φαμπιάνο, με πλούσια καριέρα και παρουσία σε ομάδες όπως η Πορτο και η Φενέρμπαχστε αποτελεί ασφάλεια για την εστία της Ομόνοιας. Αποδεικτικό της ποιότητας του ήταν οι αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό όπου σε ουκ ολίγες φορές έδειξε τα αντανακλαστικά του και την ποιότητα του, αποσοβώντας σπουδαίες ευκαιρίες.

Διαβάστε ακόμη...