Φάκελος «εκτελεστές»!

Μεγάλη κουβέντα υπάρχει από χθες το βράδυ σχετικά με το ποιος ή ποιοι πρέπει να εκτελούν τα πέναλτι του ΠΑΟΚ, μετά το χαμένο πέναλτι του Δημήτρη Πέλκα στο Κράσνονταρ.
Πηγή: paok24.com
Φάκελος «εκτελεστές»!


Και αυτό γιατί ήταν το τέταρτο κατά σειρά πέναλτι το οποίο ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να μετατρέψει σε γκολ, μετά το χαμένο πέναλτι του Σφιντέρσκι στο παιχνίδι με τον Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης" για την 4η αγωνιστική των περσινών πλέι οφ, ματς που τελικά ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 2-0, το χαμένο πέναλτι του Πολωνού κόντρα στον Ατρόμητο στο πρώτο φιλικό της φετινής σεζόν (0-0) και αυτό του Τσούμπα Άκπομ στην αναμέτρηση με την Μπεσίκτας στην Τούμπα (3-1).

Κάπου εδώ, πολλοί φίλοι του ΠΑΟΚ επιθυμούν πλέον να βλέπουν τον Αντρια Ζίβκοβιτς να εκτελεί από τα έντεκα μέτρα, άλλοι πάλι ψηφίζουν Σβαμπ, άλλοι θέλουν Τσόλακ!

Ποιο είναι όμως το ποσοστό... ευστοχίας των παραπάνω, καθώς και αυτό των Πέλκα, Σβιντέρσκι και Μπίσεσβαρ;

Έχουμε και λέμε. Ο Αντρια Ζίβκοβιτς δεν μπορεί να λογίζεται ως "εκτελεστής" από την άσπρη βούλα βάσει της μέχρι τώρα καριέρας του, καθώς σε αυτή έχει εκτελέσει μόλις τρία πέναλτιι, τα δύο με τη φανέλα "μικρών" ομάδων της Σερβίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Σέρβος μεσοεπιθετικός ευστόχησε σε ένα πέναλτι ως ποδοσφαιριστής της Σερβίας U21 και ένα ως παίκτης της Σερβίας U19, ενώ αστόχησε στο πέναλτι που εκτέλεσε ως ποδοσφαιριστής της Παρτιζάν τον Οκτώβριο του 2015, κόντρα στην Γιαβόρ (3-2).

Σε ότι αφορά τον Στέφαν Σβαμπ, ο Αυστριακός σαφώς και είναι πιο... καταρτισμένος σε ότι αφορά την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών. Συγκεκριμένα, ο πρώην αρχηγός της Ραπίντ Βιέννης έχει ευστοχήσει σε 15 πέναλτι στην έως τώρα καριέρα του και έχει αστοχήσει σε 4, το τελευταίο εξ αυτών στις 10 Φεβρουαρίου 2016 στο παιχνίδι της Ραπίντ με την πρώην ομάδα του, Αντμίρα Βάκερ. Μετά από αυτήν την αστοχία, ο Σβαμπ μετέτρεψε σε γκολ και τα έξι πέναλτι που κλήθηκε να εκτελέσει φορώντας τα πράσινα της Ραπίντ, με το συνολικό ποσοστό ευστοχίας του να είναι 78.9%.

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Τσόλακ έχει μετατρέψει σε γκολ τα 7 από τα 8 πέναλτι που κλήθηκε να εκτελέσει στην καριέρα του, με το δικό του ποσοστό να ανέρχεται σε 87,5%, χωρίς να είναι ωστόσο ο βασικός εκτελεστής της Ριέκα ή των Ντάρμσταντ, Καρλσρούη. Ασφαλώς όμως, επτά επιτυχημένες εκτελέσεις σε 8 προσπάθειες, είναι ένα άκρως ικανοποιητικό ποσοστό.

Το πέναλτι που έχασε χθες ο Δημήτρης Πέλκας, ήταν το τρίτο της καριέρας του που δεν μετατρέπει σε γκολ από τα έντεκα βήματα. Συμπτωματικά, τα δύο προηγούμενα τα έχασε κόντρα στον Λεβαδειακό. Το πρώτο, στο παιχνίδι Κυπέλλου με τους Βοιωτούς στην Τούμπα στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 (2-1) και το δεύτερο στο παιχνίδι πρωταθλήματος στις 21 Απριλίου 2019, εκ νέου στην Τούμπα (5-0). Σε ότι αφορά τις εύστοχες εκτελέσεις του, αυτές ανέρχονται σε έξι, με το συνολικό ποσοστό ευστοχίας του να είναι 66,6%.

Ακριβώς το ίδιο ποσοστό ευστοχίας, έχει και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, έχοντας ευστοχήσει και αυτός σε 6 πέναλτι (3 ως παίκτης του ΠΑΟΚ και 3 ως παίκτης της Καϊσέρισπορ) και έχοντας αστοχήσει σε 3. Σε εκτός έδρας παιχνίδι της Καϊσέρισπορ με την Τραμπζονσπόρ στις 15 Φεβρουαρίου 2015 στο οποίο η ομάδα του έχασε με 2-1, στο περσινό παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ όπου σημάδεψε το δοκάρι (2-2) και στις 9 Φεβρουαρίου 2020 στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στην Τούμπα (4-0).

Τέλος, ο Κάρολ Σφιντέρσκι έχει εκτελέσει μόλις δύο πέναλτι σε επίσημο παιχνίδι. Το ένα ήταν εύστοχο (στο περσινό παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο στην Τούμπα τον περασμένο Δεκέμβριο που ολοκληρώθηκε με νίκη του Δικεφάλου με σκορ 5-1), το άλλο ήταν άστοχο (στο παιχνίδι με τον Άρη στην Τούμπα στην 10η και τελευταία αγωνιστική των περσινών πλέι οφ, όπου ο Κουέστα απόκρουσε το πέναλτι του Πολωνού στο 3ο μόλις λεπτό).

Διαβάστε ακόμη...