Ο Αυγενάκης... ναρκοθετεί το ελληνικό ποδόσφαιρο: Τι σημαίνει το Grexit!

Από sdna.grLΠαρά την ευθεία απειλή Grexit από FIFA και UEFA, ο Λευτέρης Αυγενάκης πέρασε το αθλητικό νομοσχέδιο που παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Τι σημαίνει η πιθανή αναστολή ιδιότητας μέλους...
Πηγή: sdna.gr
Ο Αυγενάκης... ναρκοθετεί το ελληνικό ποδόσφαιρο: Τι σημαίνει το Grexit!

«Επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι σε περίπτωση που ο νέος αθλητικός νόμος περιέχει τυχόν διατάξεις οι οποίες αντιβαίνουν στις προαναφερθείσες καταστατικές υποχρεώσεις της ΕΠΟ και εφόσον οι διατάξεις αυτές τεθούν σε ισχύ, η FIFA και η UEFA θα αναγκαστούν να παραπέμψουν το ζήτημα στα αρμόδια δικαιοδοτικά τους όργανα προς εξέταση, τα οποία μπορεί να αποφασίσουν ακόμα και την αναστολή ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ από τη FIFA και την UEFA».

Με αυτή την παράγραφο έκλειναν την τελευταία επιστολή τους προς την ΕΠΟ οι διεθνείς συνομοσπονδίες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι περιμένουν να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές στις 9 Οκτωβρίου, όπως έχει αποφασίσει εδώ και καιρό η ελληνική ομοσπονδία. Μάλιστα έχει τη δική της σημασία και η επισήμανση πως: «Ως είθισται, η FIFA και η UEFA θα παρακολουθήσουν τις εκλογές».

Η επιστολή έφτασε στα γραφεία της ΕΠΟ το βράδυ της Τετάρτης, είδε το φως της δημοσιότητας χθες το πρωί, παρά ταύτα το... αυτί το υφυπουργού Αθλητισμού δεν ίδρωσε στο ελάχιστο. Μερικές ώρες αργότερα ψηφίστηκε κανονικά στη βουλή το νομοσχέδιο που έφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης και προβλέπει ότι δεν εξαιρείται ούτε η ΕΠΟ από τη διάταξη που προβλέπει εκλογές στις ομοσπονδίες από την 1η Νοεμβρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν τις επόμενες τρεις εβδομάδες, μέχρι δηλαδή την 9η Οκτωβρίου οπότε είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, δεν έχει τροποποιηθεί η εν λόγω διάταξη, είναι ορατός ο κίνδυνος του Grexit!

Επειδή όμως η συγκεκριμένη λέξη ακούστηκε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο (και όχι μόνο), έχει ενδιαφέρον να δούμε τι σημαίνει στην πράξη ενδεχόμενο Grexit ή αλλιώς η "αναστολή ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ από τη FIFA και την UEFA".

Έχουμε και λέμε...

1. Αποβολή των Εθνικών ομάδων, όλων των ηλικιών και σε κάθε μορφή ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτομάτως η Ελλάδα δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προσεχή παιχνίδια του Nations League τον Οκτώβριο και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση φυσικά θα έχει χάσει θέσεις στο παγκόσμιο ranking.

2. Αποβολή των ελληνικών συλλόγων από τις διεθνείς διοργανώσεις: Έξω ο Ολυμπιακός, έξω ο ΠΑΟΚ, πιθανώς και η ΑΕΚ στο ενδεχόμενο που έχει προκριθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Το τι θα σημαίνει κάτι τέτοιο φυσικά δεν χρειάζεται να αναλυθεί περισσότερο, αφού θα πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή!

3. Όλοι οι ξένοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν το δικαίωμα να μείνουν ελεύθεροι, καταθέτοντας μία απλή προσφυγή για «σπουδαίο λόγο», στην οποία είναι δεδομένο ότι θα δικαιωθούν. Φυσικά δεν δύνανται οι ελληνικοί σύλλογοι να πωλούν ποδοσφαιριστές σε ομάδες του εξωτερικού και η απώλεια εσόδων θα είναι ανυπολόγιστη.

4. Μένουν... Ελλάδα και οι διαιτητές. Όλοι οι διεθνείς ρέφερι δεν θα έχουν το δικαίωμα να περνούν τα σύνορα για να σφυρίζουν σε αγώνες της UEFA, ενώ δεν θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν ούτε καν στα διεθνή σεμινάρια.

5. Διακόπτεται η χρηματοδότηση του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς συνομοσπονδίες, αφού πλέον η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίζεται ως μέλος των FIFA και UEFA. Αυτό βεβαίως συνεπάγεται έναν ακόμη λόγο οικονομικής καταστροφής για ΕΠΟ και συλλόγους, που θα δουν άμεσα μπροστά τους το φάσμα της πτώχευσης.

Από εκεί και πέρα ένα άλλο υπαρκτό σενάριο εφόσον δεν αλλάξει κάτι με το νομοσχέδιο, είναι το Grexit με... προθεσμία. Να δοθεί δηλαδή η ευχέρεια στην ελληνική πολιτεία και κατ' επέκταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο να εναρμονιστεί με τους κανόνες της FIFA μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς στο διάστημα αυτό να ισχύσει κάποια ποινή.

Διαβάστε ακόμη...